Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

20.6.2023 11:29 Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

Vili Nyman on saanut vetää taas sinivalkopaidan ylleen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Nyman ylsi viime Korisliiga-kaudella ensi kertaa yhdeksänvuotisen pääsarjauransa aikana kaksinumeroisiin pistelukuihin 11,2 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla ryyditettynä 4,4 levypallolla ja 1,0 koriin johtaneella syötöllä per peli.

Koko kotkalaisen koripalloyleisön ja ennen kaikkea Nymanin harmiksi hänen kautensa päätyi selkävammaan maaliskuussa juuri ennen Korisliigan pudotuspelien alkua.

- Totta kai jälkeenpäin katsottuna kausi meni hyvin, vaikka päättyikin ikävään tilanteeseen. Loukkaantumiset tietty kuuluu urheiluun ja kaikilla jengeillä niitä oli, mutta sen verran on jossiteltava, että uskon, että olisimme päässeet pudotuspelien ekalta kierrokselta eteenpäin, jos olisin ollut terve, Nyman palaa Korisliiga-kevään 2023 tunnelmiin.

- Monessa pelissä pelasin mielestäni tosi hyvin, mutta jonkin verran tuli myös ailahtelua. Sellainen ammattimainen tasaisuus jäi puuttumaan. Muutaman hyvän pelin vastapainoksi tuli useamman huonon pelin putki ja se tulee ilman muuta olemaan asia, jonka haluan korjata ensi kautta ja tulevia kausia ajatellen.

Nyman on koko uransa ajan tuonut joukkueelleen urheilullisen ja luotettavan laitahyökkääjän, joka pystyy parhaimmillaan puolustamaan kaikkia pelipaikkoja aina pelinrakentajasta sisäpelaajaan.

Nymanin akilleenkantapää pääsarjauran aikana on ollut kolmen pisteen heitto, mutta pelikausi 2022-23 toi siihenkin muutoksen. Hän heitti ensimmäistä kertaa pääsarjaurallaan kolmoset sisään yli 30% tarkkuudella.

- Kehitykseen on erittäin yksinkertainen syy: toistot, Nyman kertoo.

- Viime kesän omatoimisella treeniajallani en muuta tehnytkään kuin heittänyt. Heitin heittämistäni, otin heitoistani videoita, katsoin niitä ja tein korjauksia tarvittaessa. Pyrkimyksenä oli tehdä kolmosestani luotettavampi ja tarkoitus on jatkaa samalla linjalla.

Äiti opetti periksiantamattomuutta

Juniorimaajoukkueissa Vili Nymanilla on takanaan pitkä ja ansiokas ura.

Hän kuului Suomen 1998 syntyneiden kärkipelaajiin aina U16-poikien maajoukkuevuosista alkaen ja päätti junnumaajoukkueuransa kesän 2018 U20-miesten B-divisioonan EM-kisoihin samassa joukkueessa mm. Edon Maxhunin, Elias Valtosen ja Hannes Pöllän kanssa.

Juniorimaajoukkueista miesten peleihin oli kuitenkin pitkä matka, jota koronapandemia pidensi entisestään. Korisliigassa tie vei kotikaupungin KTP:sta neljäksi vuodeksi Kouvoihin, jossa Nyman murtautui lopulta liigajengin rotaatioon kaudella 2020-21. Kehitysharppaukseen johti monta oivallusta, joista yhden merkittävimmistä lähteenä toimi Vilin äiti Auli Nyman (o.s. Grönroos), yksi kaikkien aikojen suomalaispelaajista.

- Koris on niin iso osa meidän perheen arkea, ettemme ihan älyttömästi puhu enää vapaa-ajalla lajista. Äiti on tietysti käynyt katsomassa pelejä ja aina me on niistä keskusteltu. Yksi äidin tärkeimmistä neuvoista on ollut se, että hän on aina peräänkuuluttanut periksiantamattomuutta, Vili kertoo.

Periksiantamattomuuden merkityksen Vili ymmärsi viime vuosina tehdessään loikkansa lupaavasta juniorista Korisliigan A-kastin kotimaiseksi pelaajaksi.

- Nuorempana poikana pärjäsin joskus pelkällä taidolla, mutta pelikovuutta ei löytynyt tarpeeksi. Korisliigassa tajusin vuosien aikana sen, että pelkkä paikallaolo ei enää riitä, vaan täytyy aina antaa kaikki itsestään. Nyt olen mielestäni löytänyt sen vaihteen, jossa minulla on aina sata lasissa, ja äitiä täytyy kiittää siitä.

Tätä kirjoitettaessa Nymanilla on voimassa sopimus KTP:n kanssa pelikaudesta 2023-24. Sen kauemmas uraansa hän ei tahdo spekuloida. Nyman tahtoo pysyä hetkessä.

- Ainoa tavoitteeni on treenata ja pelata sata lasissa joka päivä, joka treeneissä ja joka matseissa. En halua asettaa sen kummempaa konkreettista tavoitetta. Luotan siihen, että kun treenaan systemaattisesti ja kovaa, se vie minut hyviin paikkoihin.

Susipelitapa on pysynyt muistissa

Kevät 2023 toi Nymanin postilaatikkoon ilouutisia, kun hänet kutsuttiin mukaan Susijengi Rising Stars -ryhmään. Edellisestä nuorten maajoukkuepelistä onkin ehtinyt kulua viisi vuotta.

- Tosi iso kunnia vetää taas monen vuoden jälkeen Suomi-paita päälle. Näihin vuosiin on mahtunut vaikeita hetkiä, mutta kovalla työllä on päästy eteenpäin eikä tässä auta muu kuin kahta kovemmin nauttia joka ikisestä päivästä, Nyman hymyilee.

- Tunnelma treeneissä on ollut tosi hyvä ja vauhti ollut kova. Jengissä on kova sisäinen kilpailu, mikä on yksilöiden kannalta kehittävin mahdollinen tilanne.

Susipelitapa on Nymanilla lihasmuistissa lukuisten maajoukkuevuosien ansiosta. Rising Stars -ryhmä on täynnä sekä entuudestaan tuttuja että hieman uudempiakin pelaajia, mutta Nyman kokee sulautuneensa joukkoon hyvin omilla vahvuuksillaan.

- Monipuolisuus on varmasti sellainen ase, jolla voin auttaa tätä jengiä. Osaan hyökätä, osaan puolustaa. Koen erityisesti omaksi vahvuudekseni pallottoman pelaamisen. Leikkaan korille, menen hyökkäyslevypalloihin, juoksen nopeaa. Se istuu tähän joukkueeseen aika hyvin.

Susijengi Rising Stars aloitti kotiturnauksensa päihittämällä Latvian haastajamaajoukkueen selvin numeroin. Keskiviikkona joukkue kohtaa kesän toisessa kotiottelussaan Viron, joka asettuu vastaan vielä kesäkuun viimeisellä viikolla kahdesti Tallinnassa. Heinäkuussa aikuisikäiset maajoukkuepelaajat jaetaan universiadijoukkueen ja Susijengin leirityksiin.

Tätä hetkeä pidemmälle Nyman ei spekuloi.

- Mennään peli peliltä eteenpäin. Analysoidaan pelit, otetaan niistä hyvät asiat mukaan, katsotaan mitä kehitettävää löytyy ja opitaan joukkueena parhaan kykymme mukaan.

Susijengi Rising Stars -turnauksen otteluaikataulu 20.-21.6.

  • Ti 20.6. klo 16.30 Viron haastajamaajoukkue – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ke 21.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Viron haastajamaajoukkue

Ottelut pelataan URHEA-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia