Tomas Murphy: ”Tahdon näyttää, mistä minut on tehty”

8.6.2023 11:01 Murphyn koripalloilevan veljessarjan kuopus, Tomas, teki ensiesiintymisensä Suomi-paidassa kesällä 2016 alle 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisoissa Helsingissä. Murphyn, 204 cm ja 25 vuotta, viime vuodet ovat olleet vuoristorataa, mutta mies on nyt iskussa, motivoitunut ja valmis kiskomaan jälleen susipaidan päälleen maajoukkueympäristössä.

Tomas Murphy on valmis pukemaan Susi-paidan päälleen jälleen kerran. Kuva: Ville Vuorinen.

Nyt käynnistyneeseen maajoukkuekesään 2023 Tomas Murphy sai lentävän lähdön, kun hänen yliopistojoukkueensa Nova Southern Sharks voitti Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:n kakkostasolla kaikki 36 pelaamaansa ottelua ja päätti kauden valtakunnalliseen mestaruuteen.

- Viime kausi oli aivan uskomaton. Nova Southern oli rehellisesti paras joukkue ja paras ihmisjoukko, jossa olen koskaan saanut olla osallisena – ja olen sentään saanut olla mukana monessa upeassa jengissä. Keskinäinen kunnioituksemme oli aivan omaa luokkaansa ja olimme kuin perhe, Tomas hymyilee.

NCAA:n toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaa yhteensä runsaat 300 joukkuetta ja liiga tuottaa tämän tästä pelaajia NBA:han asti – heistä tuoreimpina esimerkkeinä NBA-finalisti Miami Heatin Haywood Highsmith tai Boston Celticsin Derrick White, unohtamatta historiankirjoista tuttuja Ben Wallacea, George Gerviniä ja Earl Monroeta.

Murphyn tehtävä Nova Southernin kakkosdivisioonan mestaruusjoukkueessa oli tuoda energiaa ja kovuutta penkiltä. Hän veti kauden aikana joukkueensa pelipaidan ylleen 27 ottelussa ja uurasti 9,7 minuuttia ottelua kohden 4,6 pisteen ja 2,4 levypallon keskiarvoin.

- Vaikka pelasimmekin NCAA:n kakkostasolla, väitän, että tämä jengi oli yhtä hyvä kuin kaikki ykköstason NCAA-jengit, joissa olen itse pelannut, hän toteaa.

- Joukkueestamme siirtyi mestaruuden jälkeen pelaajia ykköstasolle Georgiaan, Charlestoniin, Memphisiin ja Samfordiin ja pari kaveria lähti ammattilaisiksi. Meillä oli lahjakas, syvä ryhmä ja erinomainen valmentaja.

Loukkaantumisten suma toi henkistä kanttia

Päättynyt yliopistokausi oli Tomas Murphylle omanlaisensa työvoitto siksikin, että hän pelasi ensimmäisen kokonaisen pelikauden sitten 2018-19.

Murphy saapui NCAA:han korkeasti arvostettuna oman ikäluokkansa, 1998 syntyneiden, pelaajaprospektina ja hän pelasi kaksi erinomaista yliopistokautta Northeastern-yliopistossa. Syksyn 2019 loukkaantuminen toi kuitenkin takapakkia, ja siirryttyään Vermontin yliopistoon hän vietti kaksi kokonaista kautta sivussa ennen kuin lähti hakemaan lisää tuntumaa sarjaporrasta alempaa.

- Loukkaantumiset olivat vaikeita paikkoja ja minulla on ollut näiden vuosien aikana omat epäilyksen hetkeni, mutta vaikeuksien voittaminen tekee yleensä ihmisestä vahvemman, Murphy miettii.

- Tietenkin prosessi on pitkä eikä tapahdu hetkessä, mutta uskon, että olen niiden kokemusten ansiosta parempi koripalloilija ja parempi ihminen.

Tämänhetkistä kuntoaan Tomas Murphy kuvailee parhaakseen useampaan vuoteen. Suurimmat harppaukset hän on kertomansa mukaan tehnyt keväällä.

- Minun polkuni on ollut hieman erilainen, mutta kropassa tuntuu nyt hyvältä. Olen tullut jopa alkuvuoden aikana entistä vahvemmaksi, terveemmäksi, nopeammaksi. Muistan taas, millaista on olla täysikuntoinen koripalloilija, Murphy naurahtaa.

Murphy kuvailee olevansa pelityyliltään monipuolinen ja heittotaitoinen duunari.

- Pidän itseäni kenttää levittävänä vitospaikan pelaajana, joka osaa pelata myös nelospaikalla. Ylpeydenaiheitani ovat heittäminen, puolustaminen, levypallopeli. Haluan olla monipuolinen, taitava koripalloilija, joka on monella tavalla hyödyksi joukkueelleen.

Tähtäimessä tulevaisuus Susijengin kanssa

Murphyn veljessarja on ollut kiinteä osa suomalaista maajoukkuekoripallomaisemaa jo runsaan vuosikymmenen ajan.

Alex Murphy debytoi U20-maajoukkueessa kesällä 2012, Erik Murphy kiskoi Susijengin nutun ylleen ensimmäistä kertaa Bilbaon MM-kisakesänä 2014. Oman kaksivuotissyklinsä jälkeen Suomeen saapui Tomas, joka edusti Suomea 20-vuotiaiden miesten EM-kotikisoissa kesällä 2016 vasta 17-vuotiaana.

- Muistan ikuisesti jatkoaikamatsin Helsingin vanhassa jäähallissa Espanjaa vastaan, Tomas naurahtaa.

- Olin pelannut hyvin jatkoajalla ja nousin viime sekunnin layupiin. Heitto meni ohi, minua mielestäni rikottiin ja laskeuduin parketille selälleni. Näin melkein kuin hidastetussa filmissä, miten Lauri (Markkanen) leijaili muiden edestä korille ja tippasi ohiheittoni sisään. En tule koskaan unohtamaan sitä hetkeä ja kokemusta.

Tomasin seuraavaa maajoukkuekesää jouduttiin moninaisista syistä odottamaan seitsemän vuotta; tuli loukkaantumisten sarja, pandemia ja FIBA:n masinoima maajoukkuekalenterin muutos. Susijengi Rising Starsin leirillä on kuitenkin tässä kuussa nähty sähäkkä, monipuolinen Tomas.

- Ensimmäiset pari päivää toivuin aikaerosta ja keskityin henkilökohtaisiin treeneihin, juttelin vanhojen jengikavereiden kanssa. Lassi (Nikkarinen) oli samassa U20-jengissä ja on ollut kiva treenata taas hänen kanssaan. Tuon joukkueen pelaajista myös Remua (Raitanen) ja Lauria (Markkanen) on näkynyt hallilla.

Tällä hetkellä Tomas Murphy näkee itsensä kiinteänä osana Susijengin tulevia vuosia. Joukkue on nuorentunut merkittävästi parin vuoden sisään ja kilpailuasetelma on nuorelle, kehityskelpoiselle pelaajalle herkullinen.

- Nyt kesäkuun aikana tahdon viedä itseni treeneissä äärirajoille. Nyt, kun olen taas täysikuntoinen, tahdon näyttää itselleni ja muille, mistä minut on tehty, Tomas uhkuu.

- Tämän kesän päätavoitteeni on olla osa Kiinaan lähtevää universiadijoukkuetta ja voittaa pelejä siellä. Meillä on vahva, kilpailukykyinen jengi ja tulemme yllättämään monet. Siitä on hetki, kun olen viimeksi edustanut Suomea, mutta odotan olevani tiiviimpi osa jengiä lähitulevaisuudessa.

Tomas Murphy ja Susijengi Rising Stars kohtaa kotiturnauksessaan Helsingin URHEA-hallilla maanantaina 19.6. Latvian ja keskiviikkona 21.6. Viron. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

Näytä lisää vastaavia