Miro Little: ”Mä tykkään haasteista”

19.6.2023 10:14 Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 19, ampaisi supernovan tavoin taivaille Suomi-koriksen uutena nuorena tähtenä Susijengin historiallisen EM-kisakesän 2022 aikana. Vuoden verran kokemusta Yhdysvaltain high school -koripallon huipulta hakenut Miro on nyt palannut Suomeen ja valmis astumaan heti suureen rooliin Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

Miro Little ja Susijengi Rising Stars aloittaa kotiturnauksen tänään maanantaina Urhea-hallissa. Kuvat: Ville Vuorinen

Touko-kesäkuun taite sujui Mirolta uutta oppien, sillä hän matkusti Yhdysvaltain syvään etelään Teksasin osavaltion Wacoon tutustumaan tulevaan opinahjoonsa Baylorin yliopistoon ja sen tunnustettuun koripallo-ohjelmaan.

Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa Baylor Bears on jo käsite itsessään. Päävalmentaja Scott Drew aloittaa syksyllä jo 21. kautensa joukkueen peräsimessä ja joukkue on päässyt nauttimaan runsain mitoin menestyksestä 10 284 katsojaa vetävällä kotikentällään Paul J. Meyer Arenalla. Bears juhli NCAA:n valtakunnallista mestaruutta viimeksi keväällä 2021 ja voitti Big 12 -konferenssin runkosarjamestaruuden 2022.

Laatu näkyy kaikessa.

- Ihan ensimmäiseksi campukselle päästyäni hoidimme asuntohommani kuntoon, jonka jälkeen kävin läpi ison joukon lääketieteellisiä testejä. Kun lääkintästaffilta tuli vihreää valoa, alettiin treenata, Miro kertailee.

- Aamuseiskalta aloitettiin puntti- ja fysiikkatreenillä, josta siirryttiin suoraan 45-60 minuuttia kestävään lajitreeniin. Harjoiteltiin tosi spesifejä asioita ja niiden asioiden ympäriltä pelattiin 1-1- tai 2-2-pelejä. Vielä iltaisin menin salille treenarin kanssa vetämään henkilökohtaisen workoutin tai heittelemään.

Vaikka NCAA-kauden 2023-24 alkuun on aikaa neljä ja puoli kuukautta ja yliopiston opiskelijat ovat kourallista kesäkurssilaisia lukuun ottamatta kesälomilla, Bearsin koko valmennusjohto ja tulevan kauden pelaajat valmistautuvat jo kauden koitoksiin.

Yhdysvaltain huippujoukkueiden kategoriaan kuuluvaan Baylor Bearsiin liittyminen tuo Miron myös aivan uudenlaisen haasteen eteen. Bearsin takakentällä minuuteista kilpailevat mm. kesän 2024 NBA-draftin kärkivarauksiin uumoiltu Ja’Kobe Walter, viime kauden tulokasryhmässä väläytellyt Langston Love sekä siirtopelaajat Jayden Nunn ja RayJ Dennis.

- Koko valmennusstaffi on ollut treeneissä. Olen jutellut paljon eri valmentajien kanssa ja olemme käyneet kehityskohteita läpi. Tarkoitus on saada pelaajat mahdollisimman valmiiksi ensi kautta varten, Little miettii.

- Mun pelipaikalla on Baylorissa tosi kovia pelaajia ja joka ikisestä peliminuutista pitää kilpailla, mitään ei anneta ilmaiseksi. Mutta niin se on mennyt mun uralla tähänkin asti. Mä tykkään haasteista.

Hurja nousu ikäluokan pelaajarankingissa

Miro Little päätti jättää vuosi sitten viimeisen lukiovuotensa Mäkelänrinteen urheilulukiossa väliin ja siirtyä Yhdysvaltoihin Sunrise Christian Academyyn totuttelemaan amerikkalaiseen pelityyliin.

Kun Little matkusti Prahan ja Berliinin EM-kisanäyttämöiltä uuteen joukkueeseensa, hänen oli todistettava kykynsä uusille joukkuetovereilleen. Muutaman viikon totutteluvaiheen ylä- ja alamäkien jälkeen Miro lunasti paikkansa joukkueen aloittavana takamiehenä. Tie vei huhtikuussa jopa vuotuiseen kansainvälisten teinitähtien tähdistöotteluun, Nike Hoop Summitiin.

- Tiesin, että eka kausi Jenkeissä tulisi olemaan tosi haastava, mutta halusin ottaa sen haasteen vastaan. Nyt tiedän tosi paljon paremmin, mitä college-koris tulee olemaan ja mitä siellä tulee odottaa, hän pohtii.

Jo mainitun Nike Hoop Summit -paikan lisäksi Miron edesottamuksista kertoo omaa kuvaansa se, että Sunrise Christian sijoittui Yhdysvaltain valtakunnallisessa rankingissa 8. sijalle suomalainen takamies puikoissaan.

Henkilökohtaisella tasolla Little kohosi viimeisen vuoden high school -pelaajien (v. 2004 syntyneet) Yhdysvaltain rankingissa ikäluokkansa 18.-25. parhaaksi pelaajaksi. Kova suoritus millä tahansa mittapuulla.

- Tiesin kyllä high schooliin lähtiessä, että minulla olisi mahdollisuus näyttää, että pystyisin pelaamaan isoa roolia tuolla tasolla. En kiinnittänyt henkilökohtaiseen rankingiin ihan hirveästi huomiota, mutta onhan tuo nousu osoitus siitä, että jotain on tehty oikein.

Littlen merkitystä joukkueeseensa korostaa myös hänen pelityylinsä. No Ceilings NBA -blogin toimittaja Tyler Metcalf kuvaili Littlen pelaavan kuin ”koutsin poika”; antavan ylimääräisen effortin joka ainoassa tilanteessa ja luovan henkeä ryhmään.

- Kuulostaa multa, Miro nauraa.

- Kaikki, jotka on koskaan käynyt katsomassa mun pelaamista, tietää kyllä, että mä pyrin olemaan äänekkäimpiä ja energisimpiä pelaajia kentällä ja penkillä. Se tulee neutraalina lisänä muun pelini päälle.

Susijengi Rising Starsissa tiedossa alley oop -klinikka

Miro palasi Teksasista Helsinkiin perjantaina ja liittyi välittömästi Susijengi Rising Starsin harjoituksiin.

Tänään maanantaina Mäkelänrinteen Urhea-hallilla alkavaan turnaukseen saapuvia katsojia Miro evästää lupailemalla, että kentällä on viime vuoden susikesää urheilullisempi, taitavampi ja räjähtävämpi Miro.

- Viime kausi oli tosi merkittävä kehitysaskel. Olen oppinut lukemaan tilanteita paremmin, olen valmiimpi kentällä, pystyn aistimaan tilanteita ennalta. Viime kesä Susijengin kanssa oli tosi silmiä avaava kokemus ja nyt otetaan taas seuraavia askelia, Miro hymyilee.

Miro on hyvillään siitäkin, että kesäkuun Susijengi Rising Stars -leirityksessä ja peleissä häneltä odotetaan entistä suurempaa ruutua yhtenä joukkueen johtohahmoista.

- Mähän sanoin, että tykkään haasteista! Hyvällä mielellä ja innolla starttailemaan taas uutta susikesää.

Parinkin päivän otannan perusteella Miro uskoo, että Susijengi Rising Stars -ryhmä tulee tarjoilemaan kotiturnauksessaan vauhtia, intensiteettiä ja näyttäviä suorituksia.

- Viime kaudella high schoolissa sai aika paljon toimittaa palloa korin päälle joukkuekavereille donkattavaksi ja sama meno näyttää jatkuvan nyt. Ihan kiitettävän paljon raudan yläpuolella pelaavia kavereita meillä, hän vinkkaa.

Susijengi Rising Stars -turnauksen otteluaikataulu 19.-21.6.

  • Ma 19.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ti 20.6. klo 16.30 Viron haastajamaajoukkue – Latvian haastajamaajoukkue
  • Ke 21.6. klo 18.30 Susijengi Rising Stars – Viron haastajamaajoukkue

Ottelut pelataan URHEA-hallissa Helsingin Mäkelänrinteessä.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

21.2.2024 11:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Haetaan jengin kanssa uutta, liikkuvampaa ilmettä”

Kohta jo vuosikymmenen ajan isoja minuutteja Espanjan ACB-liigassa kellottanut Sasu Salin on tällä kaudella joutunut totuttelemaan uuteen rooliin, kun minuutit Lenovo Teneriffan seurajoukkueen kanssa ovat jääneet odotettua vähemmälle. Susijengissä Sasu on kuitenkin jälleen paljon vartijana, kun joukkue hakee EM-karsinnoissa Tanskan ja Serbian päänahkaa.

20.2.2024 10:34 Susijengi

Elias Valtonen: ”Susijengin paidassa on aina ekstralatausta”

Euran Veivin kasvatille Elias Valtoselle, 24, kuuluu hyvää. Haastavan viime kauden jälkeen ”Euran Jordani” löysi rytminsä Okinawan MM-kisakesänä ja kuluvalla kaudella hän on paaluttanut paikkansa Espanjan liigan pudotuspelipaikkaa jahtaavan Manresan rotaatiossa. Susijengi-ikkunaan Valtonen palaa ilon kautta ja hakemaan onnistumisia.

19.2.2024 11:43 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Oon ottanut stepin ylöspäin pelaajana”

Historian valossa Susijengillä kulkee aina, kun sen pelinrakentajalla kulkee. Helmikuun EM-karsintaikkunaan lähdettäessä onkin hyvä merkki, että Ranskan liigan Le Portelin putoajan paikalta pudotuspeliviivalle johdattanut Edon Maxhuni, 25, on elämänsä vireessä.

18.2.2024 22:52 Suomalaiset ulkomailla

Jantunen juhli cup-pokaalia Ranskassa – Kaukiaisesta Viron cup-mestari ja MVP

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball valloitti Ranskan Leaders Cupin varmistaen seuralle samalla sen ensimmäisen pokaalin. Severi Kaukiainen puolestaan siivitti Kalev/Cramon Viron cupin voittoon ja palkittiin finaalin MVP-palkinnolla.

17.2.2024 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Kaukiainen Viron cupin finaaliin – Salin välieriin Espanjassa ja Jantunen Ranskassa

Severi Kaukiainen pääsee taistelemaan Viron cupin mestaruudesta, kun Kalev/Cramo selvitti tiensä finaaliin. Sasu Salinin Teneriffa taisteli tiensä Espanjan cupin välierään ja Ranskassa Mikael Jantusen sekä Tuomas Iisalon cup-jahti jatkuu myös välierässä.

16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

Näytä lisää vastaavia