Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

21.6.2023 10:35 Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

Perttu Blomgrenilla on käynnistynyt toinen susikesä. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.

Blomgren murtautui Susijengin isoon rinkiin viime kesänä monipuolisena ja urheilullisena yhdistelmätakamiehenä, jolta luonnistuvat yhtä lailla pelinrakentaminen, palloskriinipelaaminen kuin intensiivinen ja älykäs puolustuspelaaminenkin.

Susijengi Rising Starsin kesän 2023 avausottelussa Blomgren toi tutut ominaisuutensa hyötykäyttöön tuhatpäisen URHEA-hallin kotiyleisön edessä. Kuin tiivistelmänä osaamisestaan Blomgren keräsi yhdet illan suurimmista suosionosoituksista riistämällä latvialaistakamieheltä pallon kuljetuksesta, viemällä pallon koriin kuin hatun naulaan ja saalistamalla vapaaheiton päälle.

- Oltiin joukkueena aika hyvällä energialla liikkeellä, Perttu arvioi kesän avausottelua.

- Kun kuulin tulevani penkiltä peliin, oma tavoite oli tuoda energiaa varsinkin puolustuspelaamiseen. Harvemmin yksikään vastustaja tykkää siitä, kun heitä ottaa koko matsin ajan koko kentän pituudelta. Se sopii myös hyvin meidän pelitapaan, koska näin leveällä kokoonpanolla voidaan pitää painetta koko peli ja penkiltä tulee koko ajan uutta liikkuvaa miestä tilalle.

Blomgrenin omat peliminuutit jäivät lopulta runsaaseen yhdeksän minuuttiin pelin tiimellyksessä tapahtuneen nilkanmuljahduksen vuoksi. Vakavasta vammasta ei kuitenkaan ollut kysymys.

- Sovittiin, että katsotaan ihan rauhassa keskiviikon aamutreenien jälkeen tilanne. Jos nilkka on kovin kipeä, niin lepuutellaan ja säästellään seuraavan viikon pelejä varten.

Pelinrakentajan paikka opetti

Korisliigan pelikausi 2022–23 oli Blomgrenille kaksijakoinen.

Maajoukkuekesän jälkeen Perttu lähti liigakauteen tavoittelemaan isoja peliminuutteja Suomen mestaruudesta taistelevan Salon Vilppaan paidassa. Ottelukohtaisissa peliminuuteissa hän kirjautti uransa tähänastiset korkeimmat lukemat ja kauden päätteeksi Korisliigan valmentajat ja kapteenit arvostivat Blomgrenin liigan parhaaksi puolustuspelaajaksi.

Haasteiltakaan ei voitu pitkän kauden aikana välttyä. Vilpas ajautui lokakuussa tappioputkeen, jonka jälkeen joukkue joutui pelaamaan käytännössä koko runkosarjan loppuun veitsi kurkulla. Pertun menoa hidastivat myös kaksi loukkaantumista, joista jälkimmäinen piti häntä sairastuvalla lähes kuukauden päivät keskitalvella.

- Alkukausi oli tosi nihkeä, eikä saatu joukkueen kanssa peliä kulkemaan. Vei kaikilta tosi paljon energiaa jäljittää, mikä on, kun ei päästy samalle sivulle. Parin pelaajavaihdoksen myötä homma alkoi pikku hiljaa rullaamaan ja mun mielestä pelattiin keväällä jo ihan hyvää koripalloa, Perttu arvioi päättynyttä liigakautta.

Ennen viime kauteen lähtemistä Blomgren asetti yhdeksi päätavoitteistaan pelinjohtajana kasvamisen. Päävalmentaja Jussi Savolainen antoi Pertulle kapellimestarin puikon hyökkäyspäässä, joskin kauden edetessä pelinrakennusvastuu jakautui tasaisesti Blomgrenin, Quentin Goodinin ja Roope Ahosen kesken.

- Oli tosi opettavainen kausi siinä mielessä, että sain noin paljon vastuuta pelin johtamisesta. Opin katsomaan kenttätapahtumia eri näkökulmasta. Siinä samassa yritin tehdä niitä asioita kuin ennenkin, mutta vähän paremmin. Yritin liikkua pallottomana, antaa ekstrasyöttöjä, puolustaa mahdollisimman kovaa.

Blomgrenia evästi pelinrakentamisessa myös Vilppaan valmennusjohdossa toisen kautensa päättänyt Teemu Rannikko. Kahden takamiehen väliset keskustelut olivat tavallinen näky Salohallin parketilla niin otteluiden aikana kuin niiden jälkeenkin.

- Joskus pidettiin palaveri Teemun aloitteesta, mutta aika usein menin itsekin kysymään häneltä, että miksi joku asia kentällä ei mennyt niin kuin piti tai mitä jossain tilanteessa pitäisi tehdä, Perttu kertoo.

- Yritin parhaani mukaan hyödyntää sitä, että kentän laidalla on tuollainen tietolähde hyödynnettäväksi. Koen oppineeni tosi paljon siitä, että olen saanut Teemulta apua Salon vuosinani.

Rima mahdollisimman korkealla

Perttu Blomgren teki Susijengi-debyyttinsä vuosi sitten elokuussa, kun Susijengi kohtasi Tampereen Hakametsän perinteeksi muodostuneissa Delfin Basket -otteluissa Belgian. Perttu toi susipaidassa kentälle samoja elementtejä kuin seurajoukkueessakin ja hän kuvailee nyt viime kesää opettavaiseksi kokemukseksi.

- Tähän kesään lähtiessä mulla on jo sellainen tuntuma, että olen saanut treenata Suomen parhaiden pelaajien kanssa ja pelata muutaman maaottelunkin ja pärjännyt hyvin. Nyt ei ole sellaista lähtöjännitystä tai ylimääräistä stressiä, mitä ehkä oli vielä viime kesänä, Blomgren kertoo.

- Olen tykännyt Susijengi Rising Starsin meiningistä. Täällä on paljon vanhoja kavereita junnumaajoukkueajoilta ja muuallakin ja tuntui hyvältä päästä taas kilpailemaan yhdessä. Koronan vuoksi jäi U20-junnumaajoukkuevuodet kaikilta vähän väliin, joten tässä on samaan aikaan meneillään vähän kuin paluu niihin aikoihin.

Blomgrenin sopimus Salon Vilppaan kanssa päätyi kevään 2023 viimeiseen pronssiotteluun. Tällä hetkellä hän katselee kaikessa rauhassa sopimusmarkkinoita ja kertoo tähtäilevänsä ensisijaisesti ammattilaiseksi jonnekin päin Eurooppaa.

- Otan oman aikani. Sarjat ovat vasta vähitellen päättyneet muualla Euroopassa. Ei ole ollut hoppu minnekään. Katson ihan rauhassa, minkälaisia tarjouksia Suomesta tai ulkomailta tulee ja yritän löytää sellaisen paikan, mikä on oman kehitykseni kannalta paras mahdollinen, hän taustoittaa.

- Ulkomaille pääseminen olisi ykköstoive, mutta se ei ole ehdoton pakko. Pitää olla sellainen paikka, missä on vastuuta luvassa ja valmentaja, jonka kanssa ajatukset menee yksiin ja jonka kanssa voi olla varma, että hän haluaa kehittää sinua pelaajana.

Seurajoukkuekauden 2023–24 alkuun on kuitenkin vielä runsaat kolme kuukautta aikaa. Juuri nyt Perttu pelaa toista kesäänsä aikuisten susipaidassa ja asettaa riman mahdollisimman korkealle.

- Ilman muuta tähtäin on siinä, että pelaan Susijengissä MM-kisoja elo-syyskuussa. Sitä varten tässä kilpaillaan, että oltaisiin parhaita parhaiden joukossa. Sinne on vielä matkaa, mutta mennään päivä kerrallaan.

Perttu Blomgren ja Susijengi Rising Stars päättävät kotiturnauksensa Helsingin Mäkelänrinteen URHEA-hallilla keskiviikkona 21.6. ottelulla Viron haastajamaajoukkuetta vastaan. Ottelu alkaa klo 18.30.

Huom.! Susijengi Rising Stars -turnaukseen ei myydä lippuja ovelta, ainoastaan ennakkolipunmyynti. Turnauksen lipunmyyntiin täältä.

Henkilöt

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.7.2020 11:36 Korisliiga

Shawn Hopkins: Enemmän kuin pelkkä lentäjä

BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.

20.5.2019 09:33 Susijengi

Suomeen palaava Shawn Huff: ”Korisliigassa on leveyttä ja laajuutta”

Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.

8.3.2017 Haastattelu

Tiina Sten ja Ville Kaunisto valittiin FIBA:n Time Out -koulutusohjelmaan

Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.

18.12.2015 10:20 Haastattelu

Joonas ”Suobacca” Suotamo: ”Lontoosta soitettiin, että pääsisitkö tapaamaan J.J. Abramsia”

Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”

4.5.2015 Haastattelu

Bisonsin Tuukka Kotti: ”Se ottelu, jossa koitetaan laittaa sarja poikki, on kaikkein haastavin”

Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.

Näytä lisää vastaavia