24.4.2020 10:04 Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.
Vesa Mäkäläisen uran merkityksellisimmät valmentajat: Lars Ekström, Sami Toiviainen ja Ari Tammivaara. Kuva: Ville Vuorinen.
Lahden NMKY:n kasvatti murtautui kotikaupunkinsa edustusjoukkueeseen verrattain aikaisin vielä teini-ikäisenä, jolloin lahtelaisen koripallolaivan komentajana toimi Lars Ekström.
Mäkäläisen oma ’86-ikäluokka, ja sitä ympäröivät ikäluokat, olivat äärettömän lahjakkaita. Pääsarjatasolle pitkäjänteisiin uriin ylsivät Vesan lisäksi mm. Ilkka Vuori ja vuotta vanhempi isoveli Ville Mäkäläinen.
– Larsilla oli merkittävä vaikutus, koska hän uskalsi antaa nuoremmille pelaajille peliaikaa. Ihan senkin kustannuksella, että tuleeko menestystä. Lasse ei ollut moksiskaan, jos tuli häviöitä, vaan seuraavassa pelissä oltiin taas kentällä, Mäkäläinen kertoo.
Lahtelainen koripalloidentiteetti nykyäänkin perustuu pitkälti sille, ettei koskaan luovuteta ja missään vaiheessa ei anneta periksi. Ekströmillä on iso rooli tämän perinnön rakentajana.
– Lassen alaisuudessa oppi rämäpäisyyttä. Meillä oli jenkkifutikseen verrattavia harjoituksia, joissa pistettiin pallo kainaloon, juostiin toista päin ja toinen ei päästänyt ohitse.
Ekströmin silloinen apuvalmentaja Sami Toiviainen, joka jatkoi Ekströmin polkua nuorten pelaajien kehittäjänä, mutta toi lahtelaisten pelaamiseen ruokalusikallisen taktisuutta.
– Sami toi enemmän pelillisiä juttuja ja keskityttiin enemmän taktisiin asioihin. Kovuus oli jo taustalla, koska se hiottiin Lassen aikana automaattiseksi, Mäkäläinen kertoo.
Toiviaisen aikakausi huipentui keväällä 2009, kun Mäkäläinen pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kasvattajaseurassaan.
– Samin kanssa kuvioita oli monta kymmentä ja niitä vaihdeltiin kauden aikana. Se toi uuden ulottuvuuden ja auttoi ymmärtämään peliä, kun piti oppia nopeasti ja sisäistää muutokset.
Kotikaupunkivuosien jälkeen Mäkäläinen piipahti Ruotsin Plannja Basketissa, mutta palasi kauden jälkeen kotimaahan. Pohjanmaalla Kauhajoen Karhu otti ensimmäiset tassuttelunsa kohti nykyistä menestystä luotsinaan Ari Tammivaara.
– Ari tuli ja laittoi koko homman jiiriin. Tuloksen voi nähdä nytkin; Kauhajoki on voittanut kaksi mestaruutta putkeen. Ari teki ison muutoksen harjoituskulttuurissa ja hänellä on iso merkitys koko seuralle ja pelaajille, jotka siellä hänen aikanaan olivat, Mäkäläinen aloittaa.
– Ari piti todella kovia treenejä ja pelityyli perustui kovatempoiseen juoksemiseen. Aivan uutena asiana otimme videotykin käyttöön treeneihin, jolla pystyimme treeneissä kelaamaan asioita. Muutenkin Ari kävi kaikkien pelaajien kanssa asioita lävitse videoiden kera. Sitä kautta oppi havainnoimaan, mitä on tehnyt väärin ja missä on hyvä.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.
Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.
KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.
Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.
Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.
Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.
BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.
Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.
Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.
Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.
Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.
Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.
Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.
KTP-Basketin Michael Pounds, 31, on kolmenkymmenen ikävuoden ylittänyt Korisliiga-konkari, jolta löytyy taustaltaan liuta valmentajia, jotka ovat jättäneet häneen jälkensä. Neljäntoista pääsarjakauden veteraani nostaa esille Pekka Konttisen, Ray Ailuksen, Sami Toiviaisen ja Joonas Iisalon valmentajina, joilla on ollut erityinen merkitys hänen urallaan.
Kun ToPon kasvatti Henri Kantonen, 22, rankaisi edellisessä liigaottelussaan Kataja Basketia kahta syöttöä vaille tripla-tuplan tilastosarakkeella, moni kotimaista koripalloa viime vuosina seurannut totesi Kantosen ottaneen viimein odotetun kehitysloikan. Toisella kaudellaan Salon Vilppaassa on Kantonen kohonnut määrätietoisesti Korisliigan parhaiden kotimaisten pelaajien joukkoon.
Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.
Kotkassa vaadittiin aikaa ennen kuin peli alkoi sujua.
Kotimaisessa pääsarjakoripallossa tehtiin loppiaisaattoiltana 2018 historiaa, kun ensimmäistä kauttaan Salon Vilppaassa pelaava Turun NMKY:n kasvatti ja kaksinkertainen Suomen mestari Teemu Rannikko, 37, nousi Korisliigan kaikkien aikojen syöttötilaston kärkeen. Rannikko on jakanut yhdeksänvuotisella liigaurallaan nyt hurjat 2287 syöttöä.
Salon Vilpas siirtyi maajoukkueiden karsintatauolle Korisliigan sarjataulukon piikkipaikalta, seilaten parhaillaan yhdeksän ottelun voittoputkessa. Yksi iso syy tuohon voittoputkeen on ollut joukkueen sentteri, järisyttävän vahvan alkukauden pelannut Aaron Jones.