Vesa Mäkäläinen: Minun valmentajani

24.4.2020 10:04 Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.

Vesa Mäkäläisen uran merkityksellisimmät valmentajat: Lars Ekström, Sami Toiviainen ja Ari Tammivaara. Kuva: Ville Vuorinen.

Lars Ekström

Lars Ekström opetti Mäkäläiselle kovuutta... Kuva: Ville Vuorinen.

Lahden NMKY:n kasvatti murtautui kotikaupunkinsa edustusjoukkueeseen verrattain aikaisin vielä teini-ikäisenä, jolloin lahtelaisen koripallolaivan komentajana toimi Lars Ekström.

Mäkäläisen oma ’86-ikäluokka, ja sitä ympäröivät ikäluokat, olivat äärettömän lahjakkaita. Pääsarjatasolle pitkäjänteisiin uriin ylsivät Vesan lisäksi mm. Ilkka Vuori ja vuotta vanhempi isoveli Ville Mäkäläinen.

– Larsilla oli merkittävä vaikutus, koska hän uskalsi antaa nuoremmille pelaajille peliaikaa. Ihan senkin kustannuksella, että tuleeko menestystä. Lasse ei ollut moksiskaan, jos tuli häviöitä, vaan seuraavassa pelissä oltiin taas kentällä, Mäkäläinen kertoo.

Lahtelainen koripalloidentiteetti nykyäänkin perustuu pitkälti sille, ettei koskaan luovuteta ja missään vaiheessa ei anneta periksi. Ekströmillä on iso rooli tämän perinnön rakentajana.

– Lassen alaisuudessa oppi rämäpäisyyttä. Meillä oli jenkkifutikseen verrattavia harjoituksia, joissa pistettiin pallo kainaloon, juostiin toista päin ja toinen ei päästänyt ohitse.

Sami Toiviainen

Sami Toiviainen opetti taktiikkaa... Kuva: Ville Vuorinen.

Ekströmin silloinen apuvalmentaja Sami Toiviainen, joka jatkoi Ekströmin polkua nuorten pelaajien kehittäjänä, mutta toi lahtelaisten pelaamiseen ruokalusikallisen taktisuutta.

– Sami toi enemmän pelillisiä juttuja ja keskityttiin enemmän taktisiin asioihin. Kovuus oli jo taustalla, koska se hiottiin Lassen aikana automaattiseksi, Mäkäläinen kertoo.

Toiviaisen aikakausi huipentui keväällä 2009, kun Mäkäläinen pääsi juhlimaan Suomen mestaruutta kasvattajaseurassaan.

– Samin kanssa kuvioita oli monta kymmentä ja niitä vaihdeltiin kauden aikana. Se toi uuden ulottuvuuden ja auttoi ymmärtämään peliä, kun piti oppia nopeasti ja sisäistää muutokset.

Ari Tammivaara

Ja Ari Tammivaara opetti harjoittelua. Kuva: Ville Vuorinen.

Kotikaupunkivuosien jälkeen Mäkäläinen piipahti Ruotsin Plannja Basketissa, mutta palasi kauden jälkeen kotimaahan. Pohjanmaalla Kauhajoen Karhu otti ensimmäiset tassuttelunsa kohti nykyistä menestystä luotsinaan Ari Tammivaara.

– Ari tuli ja laittoi koko homman jiiriin. Tuloksen voi nähdä nytkin; Kauhajoki on voittanut kaksi mestaruutta putkeen. Ari teki ison muutoksen harjoituskulttuurissa ja hänellä on iso merkitys koko seuralle ja pelaajille, jotka siellä hänen aikanaan olivat, Mäkäläinen aloittaa.

– Ari piti todella kovia treenejä ja pelityyli perustui kovatempoiseen juoksemiseen. Aivan uutena asiana otimme videotykin käyttöön treeneihin, jolla pystyimme treeneissä kelaamaan asioita. Muutenkin Ari kävi kaikkien pelaajien kanssa asioita lävitse videoiden kera. Sitä kautta oppi havainnoimaan, mitä on tehnyt väärin ja missä on hyvä.

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia