Antero Lehto: Minun valmentajani

3.4.2020 08:11 Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.

Antero Lehdon taustalta löytyy nipullinen valmentajia, jotka ovat tuttuja nimiä koriskansalle. Kuva: Ville Vuorinen.

Kimmo Salonen

Lehto aloitti koripallon vuonna 1992, jolloin Pyrinnössä ei ollut hänen oman ’84-ikäluokkansa ikäryhmää, joten piskuinen kahdeksanvuotias heitettiin kaksi vuotta vanhempien sekaan. Ikäluokan päävalmentaja Kimmo Salonen otti Lehdon avosylin vastaan.

– Yksittäinen tilanne on jäänyt verkkokalvoille, jossa olemme Kimmon kanssa Harjuntaustan koululla pukuhuoneessa ja teimme istuvaltaan pallonkäsittelyä. Kimmo sanoi, että se on Antero sellainen homma, että susta tehdään takamies. Siitä sitten mentiin kotiin ja alettiin tekemään niitä samoja juttuja, Lehto muistelee.

– Kimmo antoi niinkin nuorelle kaverille mahdollisuuden, vaikka kaksi vuotta on siinä iässä aika iso ero. En kokenut olevani joukkueessa ulkopuolinen ja siitä iso kiitos Kimmolle.

– Näin kolmekymmentä vuotta myöhemmin Kimmoa katsoessa, ei hän ole vanhentunut ulkoisesti laisinkaan, Lehto lisää naureskellen.

Kimmo Kujansivu ja Ilkka Mattila

Kimmo Kujansivu kuuluu Lehdon juniorivalmentajiin. Kuva: Ville Vuorinen.

Hiljalleen Pyrinnön juniorimyllyyn syntyi uusia ikäluokkia ja Lehto päätyi pitkälti pelaamaan vuotta vanhempien ’83-ikäluokan kanssa, jossa toimi valmennuspari Kimmo Kujansivu ja Ilkka Mattila.

– Meillä oli mukavasti porukkaa ja valmentajilla oli aika paljon kaitsemista kekseliäiden murrosikäisten poikien kanssa. Niistä ajoista on jäänyt mieleen, että Kimmo opetti tosi paljon taidon merkitystä. Tehtiin todella paljon erilaisia pallonkäsittely- ja syöttöharjoituksia sekä mitä ihmeellisempiä lay-upeja, joita on jäänyt varastoon.

– Yhtä lailla Kimmo ja Ilkka molemmat korosti voimaharjoittelun merkitystä. Niinä vuosina on keppijumpan kautta iskostettu mieleen rinnallevedot ja tempaukset, jotka on auttanut todella paljon fyysisten ominaisuuksien edistämisessä.

Jarmo Laitinen ja Ismo Niemi

Lehto murtautui Tampereen silloisen edustusjoukkueen Pyrbasketin kokoonpanoon verrattain varhain kuusitoistakesäisenä. Pyrbasketia valmensi silloin legendaarinen Jarmo Laitinen, jonka apuun tuli myöhemmässä vaiheessa Ismo Niemi, josta Lehdolla on hienoja muistoja juniorivuosilta.

– Ismon kanssa voitimme A-poikien Suomen mestaruuden ja Scania Cupin, joka nuorena poikana tuntui melkein maailmanvalloitukselta.

Sitä aikaisemmin kesän 2000 Pyrbasketin harjoitusrinkiin oltiin kerätty miesten lisäksi A-poikia ja kesäajan treenejä vetivät pääosin Kujansivu sekä Miikka Sopanen. ”Jarkki” Laitinen seurasi harjoituksia analyyttisin ottein katsomosta.

– Jossain juhannuksen tienoilla Jarkki pyysi katsomoon juttelemaan ja pyysi koko kaudeksi Pyrbasketin treenirinkiin mukaan. Se oli lähtösykäys ja antoi motivaatiota tehdä hommia sen eteen, että pääsisi myös pelaamaan. Jarkki oli tavallaan pääsarjauran aloituksen mahdollistaja.

– Jarkki antoi silloin 16-vuotiaalle Anterolle aika surutta hyviäkin minuutteja keskellä peliä siihen nähden, että A-pojat ja alle 22-vuotiaiden SM-sarja oli ne sarjat, joissa pääsääntöisesti tuli ne minuutit. Hän osasi luottaa ja satsata nuoriin pelaajiin.

– Ylipäätänsä Jarkin ja Ismon aika opetti siihen, minkälaista pääpiirteittäin pelit miesten tasolla on. Opettivat sen kulttuurin, että kaikki asiat pitää ansaita ja mitään ei tule ilmaiseksi. Kovalla työllä saa joskus sen palkinnon.

Pieti Poikola

Pieti Poikola ei jätä yhtään kiveä kääntämättä. Kuva: Erkki Hautaviita.

Kaudeksi 2008/09 Pyrinnön päävalmentajaksi saapui Pieti Poikola, jonka kaksiosaiseen aikakauteen osuvat tamperelaisten mestaruusvuodet. Näinä vuosina Lehdon palkintokaappiin kertyi kolme Suomen mestaruutta (2010, 2011, 2014) sekä hän arvokisaedustus MM-kisoihin kesällä 2014 Bilbaossa.

– Pieti toi erityyppisen työnteonkulttuurin Pyrintöön. Pieti on valmentajana äärimmäisen tunnollinen, sitoutunut, kova tekemään töitä ja ei jätä yhtään kiveä kääntämättä. Samaan aikaan Korisliigassa alkoi näkymään ammattimaistumisen merkkejä ja avautui, että menestymisen eteen joutuu tosissaan tekemään hommia ja se heijastui joukkueen tekemiseen.

– Pietillä on poikkeuksellinen kyky roolittaa joukkuetta ja mestari myymään pelaajille niitä rooleja. Henkilökohtaisella tasolla pelasin varmaan ne parhaimmat kaudet juuri Pietin alaisuudessa.

Sami Toiviainen

Sami Toiviainen valmensi Lehtoa kolmen kauden verran. Kuva: Ville Vuorinen.

Kaikkein tuorein valmentaja Lehdon pitkällä uralla on Sami Toiviainen, joka ehti toimia ennen Korisliiga-kauden keskeytystä Pyrinnön päävalmentajana kolmen kauden verran.

– Sami toi Pyrintöön jälleen yhden uuden ulottuvuuden meritoituneena huippuvalmentajana kansallisella tasolle. Hän on omia pelaajiaan kohtaan äärimmäisen reilu. Jos teki hyvin hommia, niin varmasti ansaitsi peliaikansa.

– Lähtökohta oli se, että joka päivää joutuu todistamaan, että ansaitsee pelipaikkansa; on sitten junnu tai aloittava jenkkipointti. Jos edes pikkaisen rupesi menemään siihen suuntaan, että oli enemmän puhetta kuin tekoja, niin hän näpäytti heti. Samista ei ole muuta kuin hyviä muistoja.

 
28.6.2023 10:35 Susijengi

Joel Mäntynen: ”Korintekeminen on mun isoin vahvuus”

Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.

26.6.2023 12:11 Susijengi

Eemi Luukkonen etenee kehitysharppauksesta toiseen

Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.

21.6.2023 10:35 Susijengi

Perttu Blomgren: ”Ei ole enää lähtöjännitystä”

Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.

20.6.2023 11:29 Susijengi

Vili Nyman: ”Tuntuu hyvältä vetää taas Suomi-paita päälle”

Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.

14.6.2023 12:32 Susijengi

Thomas Tumba: ”Korisliiga on ollut oikea askel”

KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.

15.5.2023 17:08 Korisliiga

Henri Kantonen: “Meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta”

Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.

7.12.2021 09:15 Korisliiga

Maisteri Jamar Wilson: ”Haluan antaa takaisin saamastani hyvästä”

Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.

23.12.2020 12:15 Korisliiga

Jussi Laakso on tyytyväinen joukkueen alkukauteen, yleinen tilanne kuitenkin huolestuttaa mestarivalmentajaa

Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.

17.12.2020 13:16 Korisliiga

Henri Ventoniemen osakekurssi hurjassa nousussa – Lahden 25-vuotias sentteri tähyää vielä maailmalle ja maajoukkueuralle

Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.

16.12.2020 12:38 Pääjuttu

Korisliigan tunnetuin riimittelijä Tomi Kaminen kertoo, että KTP on ottelutauolla saanut alle kauden parhaita harjoituksia

KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.

Näytä lisää vastaavia