15.5.2023 17:08 Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Henri Kantonen ja Karhu Basket tavoittelevat ryöstöretkeä Helsingistä. Kuva: Ville Vuorinen / Korisliiga.
Maanantain kääntyessä illansuuhun on Karhu Basketin joukkuebussi edennyt jo hyvän matkaa kohti Helsinkiä ja Töölön kisahallia, missä Korisliigan kevään 2023 kuudes finaaliottelu pelataan.
Kantonen on vastikään katsonut tallenteelta Kauhajoella pelattua viidettä finaaliottelua, missä Karhu Basket nousi kahdentoista pisteen takaa kolmen pisteen jatkoaikavoittoon. Tarkkana ja analyyttisenä pelaajana Kantonen alleviivaa, että kauhajokiset saivat kammettua voiton Gullsista nimenomaan perusasioilla.
- Saatiin viimeisellä jaksolla ja jatkoajalla aika paljon hyökkäyslevypalloja ja niiden avulla tarvittavat korit kasaan. Puolustuspäässä pelattiin riittävän ehjästi eikä annettu Gullsille helppoja heittomahdollisuuksia. Emme varsinaisesti muuttaneet mitään, vaan teimme vanhat jutut vaan paremmin.
Finaalisarjan kaksi ensimmäistä osaottelua menivät verrattain kirkkaasti Seagullsin komennossa. Karhu Basket vei puolestaan kolmannesta ottelusta selkeän voiton ja oli lähellä voittoa myös neljännessä osaottelussa Töölössä.
Tässä piileekin finaalisarjan paradoksi: finaalisarja on samaan aikaan lyhyt ja pitkä. Perinpohjaisia muutoksia ei pysty sen aikana tekemään, mutta pienillä muutoksillakin saadaan aikaan valtavasti asioita.
- Ekan pelin hyökkäyspelaamisemme oli todella tukkoista. Tehtiin pieniä muutoksia ja toisessa pelissä saatiin jo sitä kiitettävästi auki. Mun mielestä me ollaan päästy koko ajan paremmin juoneen kiinni. Kaikki ymmärtää, että viidennestäkin pelistä jäi vielä paljon varaa parantaa.
Finaalisarjan kaltaisissa intensiivisissä tuokioissa keskiöön nousee hermokontrolli.
Karhu Basket oli jo taivuttaa Seagullsin neljännessä osaottelussa Töölössä, mutta Okko Järvi upotti ratkaisevat pisteet varsinaisen peliajan lopuksi. Viidennen osaottelun loppuhetkillä päärooliin nousi puolestaan Kantonen.
Kuudenteen osaotteluun lähdettäessä Seagulls tahtoo varmasti päästä juhlimaan mestaruutta kotiyleisönsä edessä, eli paineet ovat siirtyneet kauhajokisten päädyssä stadilaisten päätyyn.
- Tuollaisista asioista voi tietysti nousta ulkoista painetta, mutta itse en ainakaan koe ulkoista painetta juurikaan, Kantonen toteaa kylmän viileästi.
- Jos matsiin valmistautuessani tiedän tekeväni kaiken niin kuin pitää enkä ole jättänyt yhtäkään korttia kääntämättä, voin lähestyä kutakin ottelua turvallisin mielin. Pelaajana en hirveästi mieti sitä, ollaanko 1-3-tappioasemassa vai 2-3-tappioasemassa vai onko finaalisarja katkolla meille. Ihan liian kauas ei omissa ajatuksissa kannata mennä.
Seagulls on kuulunut Korisliigan kärkijoukkueisiin jo pitkään, mutta joukkue pelaa vasta historiansa ensimmäistä finaalisarjaa. Karhu Basket on puolestaan vienyt mestaruudet vuosina 2018 ja 2019 ja viimeksi viime keväänä Kantonen takakentällään.
Kantonen uskoo, että hallitsevan mestarin sydän voi nousta vielä arvoon arvaamattomaan.
- Voitimme viime keväänä mestaruuden suht samalla ryhmällä ja pelasimme FIBA Europe Cupia hyvällä menestyksellä. Nämä asiat tarkoittavat sitä, että meiltä löytyy tarvittavaa periksiantamattomuutta, kuten edellisessä ottelussakin näkyi, hän nyökyttelee.
- Vaikka tulevissa otteluissa tapahtuisi mitä tahansa, emme missään nimessä anna pelin valua käsistämme. Väännämme niin kovaa kuin pystymme ja uskomme, että meistä on hakemaan vielä kaksi perättäistä voittoa.
Helsinki Seagulls ja Karhu Basket kohtaavat Korisliigan kevään 2023 finaalien kuudennessa osaottelussa Töölön kisahallissa tiistaina 16.5. klo 18.30 alkaen.
Vaikka Joel Mäntynen, 21, onkin tehnyt itsestään nimeä ennen kaikkea pisteidentekijänä, hän yllätti jopa itsensä kohotessaan viime kaudella Korisliigan parhaiden pistemiesten kategoriaan. Puhjettuaan kukkaan pääsarjatasolla Mäntynen hakee nyt uralleen seuraavaa nostetta. Susijengi Rising Stars -leiritys palvelee tässä kokonaisuudessa useampaa tarkoitusta.
Eemi Luukkonen, 200 cm ja 20 vuotta, kasvoi vuosi sitten kesällä ikäluokkamaajoukkueensa keulakasvoksi ja nosti vajaamiehisen ryhmänsä altavastaajan asemasta B-divisioonan mitalipeleihin. Nyt Lahti Basketballin juniorimyllyn kasvatti nauttii ensimmäisestä kesästään aikuisten maajoukkueympyröissä ja tähtää seuraavalle kehitysaskeleelleen.
Perttu Blomgren, 21, sai seurajoukkuekaudesta 2022–23 sen, mitä tavoittelikin: runsaasti peliminuutteja ja mahdollisuuden jatkaa nousuaan Korisliigan kärkipelaajien joukkoon. Nyt edessä on Blomgrenin uran toinen susikesä ja jo ensimmäisessä ottelussa Latviaa vastaan hän osoitti, miksi häntä pidetään kansainvälisen tason pelaajalupauksena.
Perinteikkään kotkalaisseuran KTP:n kasvatti Vili Nyman, 25, kuului oman ikäluokkansa juniorimaajoukkueen ehdottomiin kärkinimiin. Määrätietoinen harjoittelu auttoi Nymania tekemään läpimurtonsa Korisliigan kotimaiseen eliittiin 2022-23-kaudella ja nyt mies on palannut puolen vuosikymmenen jälkeen Suomi-paitaan Susijengi Rising Stars -leirityksessä.
KTP:n juniorimyllyn kasvatti Thomas Tumba, 22, on tunnettu koripallopiireissä yhtenä ikäluokkansa lupaavimmista koripalloilijoista. Joensuussa vietetty ensimmäinen ammattilaiskausi toi mukanaan Suomen cupin mestaruuden, SM-pronssia ja Korisliigan vuoden tulokkaan palkinnon. Susikesä 2023 on ”Masille” taas mahdollisuus ottaa yksi kehitysloikka.
Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
Sarjajohtaja Helsinki Seagulls on marssinut alkukaudella voitosta voittoon. Korisliigassa on nähty paljon uusia piristysruiskeita, mutta poikkeustilanne ja sen tuomat vaikutukset etenkin harrastustoimintaan vetävät Laakson mielen kuitenkin mietteliääksi.
Lahti Basketball pelasi ennen ottelutaukoa itsensä miesten Korisliigan neljännelle sijalle. Joukkueen kotimainen sentteri Henri Ventoniemi viettää uransa parasta kautta.
KTP-Basketin päävalmentaja Tomi Kaminen on sitä mieltä, että joukkueen suunta on ottelutauolla kääntynyt selkeästi ylöspäin. Loukkaantuneiden pelaajien paluu kokoonpanoon näkyy harjoituksissa uutena intona.
Miesten Korisliigan lokakuun pelaaja Kendale McCullum on yhä tyytyväinen, että valitsi tarjolla olleista mahdollisuuksista työnantajakseen Helsinki Seagullsin. Nuori virtuoosi käyttää nyt maajoukkuetauon kätensä kuntouttamiseen ja valmistautuu henkisesti sekä Suomen pimeyteen että pandemian pakottamiin rajoituksiin.
Kun Petri Heinonen lopetti mittavan koripallouransa ja Antero Lehto siirtyi BC Nokiaan, Tampereen Pyrinnön kokenein paljasjalkainen pyrintöläinen on Osku Heinonen, 28. Nyt tarkkakätinen Heinonen on se, joka edustaa pyrintöläisyyttä sekä parketilla että parketin ulkopuolella.
Kobrien kokoonpano voi vaihdella vuositasolla, mutta yhteistä jokaiselle kohta yhdeksästä Korisliiga-kaudesta on Jussi Turja. Kolmekymppinen Turja on Kobrat-ikoni, jonka mieleen ei ole edes pälkähtänyt ajatus jossain muualla pelaamisesta Korisliiga-nousun jälkeen.
BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.
Nuorten maajoukkueryhmän Valtteri Mervola, 18, on jo rikkonut Kataja Basketin kasvattien yli 40 vuotta vanhan seuraennätyksen maaottelupisteissä. Tulevaisuuden tavoitteena siintää Susijengi, mikä tarkoittaa todennäköisesti jo toisen seuraennätyksen rikkomista.
Vilppaan takapelaaja Aatu Kivimäen, 22, koripallouran taival on vienyt hänet tähän mennessä kotiseuduiltaan Karkkilasta ja divaripeleistä Salon Korisliiga-kentille. Kivimäen uran merkittävimmät valmentajat ovatkin molemmista kaupungeista: Kimmo Tolvanen, Joonas Iisalo ja Ville Tuominen.
Kataja Basketin Aapeli Alanen, 24, on oppinut ammattilaisena hillitsemään kiivaan mielensä. Korisliiga-kauden 2018/19 kehittynein pelaaja vietti juniorivuotensa älyttömän kovassa Namika Lahden ’96-ikäluokassa, josta hän ponnisti Korihaiden ja BC Nokian kautta Susijengin porteille.
Shawn Hopkins, 24, on BC Nokian atleettinen laituri ja Korisliiga-kauden 2019/20 vuoden tulokas, jonka juuret ovat vahvasti Nokialla. Ei ole yllätys, että Hopkinsin uran merkittävimpiin valmentajiin kuuluvat nokialainen valmentajaikoni Kimmo Olli sekä kahteen otteeseen Nokialla vaikuttanut Ville Tuominen.
Tampereen Pyrinnön Justus Kilpinen, 26, on raatanut itsensä pitkäjänteisen työn kautta Korisliigan runkopelaajaksi kasvattajaseurassaan. Kilpisen uran merkittävimmät valmentajat ovat Kari Kilpinen, Tero Vasell, Juha-Petri Nieminen, Miikka Sopanen sekä Jarno Nikula.
Lahti Basketballin Vesa Mäkäläinen, 33, kolmentoista kauden mittaisen Korisliiga-uransa aikana jättänyt puumerkkinsä sekä kotimaiseen pääsarjaan että lahtelaiseen koripalloidentiteettiin. Mäkäläinen nostaa uransa merkittävimmiksi valmentajiksi Lars Ekströmin, Sami Toiviaisen ja Ari Tammivaaran.
Antero Lehto, 35, on Tampereen Pyrinnön ja Korisliigan ikoninen konkari, joka on ehtinyt pelata Suomen pääsarjatasolla jo huimat kaksikymmentä kautta. Pitkän uransa merkityksellisimmiksi valmentajikseen Lehto nostaa Kimmo Salosen, Kimmo Kujansivun, Ilkka Mattilan, Jarmo Laitisen, Ismo Niemen, Pieti Poikolan ja Sami Toiviaisen.