7.12.2021 09:15 Susijengiä viimeiset kuusi vuotta edustanut Kataja Basketin pelinrakentaja Jamar Wilson, 37, saavutti syksyllä merkittävän rajapyykin valmistuttuaan urheilujohtamisen maisteriksi Southern New Hampshiren yliopistosta. Wilson keskittyy vielä täysillä koripallouraansa, mutta uskoo koulutuksen olevan apuna yhteisön auttamisessa pelivuosien jälkeen.
Paluun Susijengin tehnyt Jamar Wilson on nyt myös maisteri. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi & Korisliiga.
Pitkä matka on takana, pohtii seitsemän vuotta sitten Suomen kansalaisuuden saanut Wilson maisterin paperit kainaloissaan.
- Kun mietin menneisyyttäni ja nuoruuttani, en ollut edes ajatellut yliopistoa vaihtoehtona omalla kohdallani, maisterin tutkinnosta puhumattakaan, hän arvioi.
Bronxilaislähtöinen Wilson päätyi kuitenkin New Yorkin osavaltion Albanyn yliopistoon urheilustipendillä koripallotaitojensa ansiosta syksyllä 2002. Menestyksekkään tulokaskauden jälkeen loukkaantuminen piti Wilsonin sivussa yliopistokentiltä koko kauden 2003–04 ajan. Tuolloin hänen silmänsä avautuivat koulutuksen suomiin mahdollisuuksiin.
- Perheeni arvosti koulutusta ja tahtoi rohkaista minua saavuttamaan täyden potentiaalin paitsi koripallokentällä, myös yliopistossa. Keskityin sen yhden vuoden ajan täysillä opiskeluun ja kerrytin opintopisteitä myös koriskauden ulkopuolella käymällä kesäkursseja, hän kertoo.
- Valmistuin kandidaatiksi (bachelor’s degree) hyvissä ajoin ennen viimeisen yliopistokauteni päättymistä ja koulusta väläyteltiin jo silloin maisteriksi jatkamista. Fokukseni oli tuolloin koripalloammattilaisuudessa, mutta jokin jäi elämään.
Wilson jatkoi Yhdysvaltojen NCAA-liigasta Euroopan ammattilaiskentille Belgiaan, missä hän tapasi tulevan vaimonsa ja lastensa äidin Lauran (os. Sario). Vuosien kuluessa Wilson rakastui Suomeen ja suomalaisiin ja löysi itselleen pohjoisesta toisen kotimaan.
Vuodet kuluivat. Wilson ansaitsi elantoaan ammattilaiskoripalloilijana Australiassa, Liettuassa, Espanjassa ja Serbiassa ja liittyi kesällä 2015 Susijengin vahvuuteen. Wilson pelasi itsensä suomalaisen urheiluyleisön sydämiin taisteluhengellään ja periksiantamattomuudellaan susipaidassa, kuten Helsingin syksyn 2017 EM-kisojen avausottelussa Ranskaa vastaan nähtiin.
Pitkän ammattilaistaipaleensa aikana Wilson kypsytteli hiljalleen paluuta koulun penkille. Oikea aika tuli syksyllä 2019, kun hän saapui Liettuan etapiltaan Suomeen ja liittyi joensuulaisen Kataja Basketin riveihin.
- Kypsemmällä iällä tulin yhä tietoisemmaksi siitä, että tieto on valtaa ja että mitä enemmän tietoa minulla on, sitä määrätietoisemmin tahdon käyttää sitä antaakseni takaisin saamastani hyvästä. Ajattelin myös, että kouluttautuminen auttaa minua sopeutumaan koripallon jälkeiseen aikaan.
Wilson kääntyi Susijengin päävalmentajan Henrik Dettmannin puoleen, joka auttoi suosituksillaan Wilsonia Southern New Hampshiren maisteriohjelmaan.
- Valitsin urheilujohtamisen ja liikejohtamisen kursseja yhdistettynä urheilumarkkinointiin. Maisterin tutkielmassani käsittelin NBA-joukkueen perustamista Aasiaan. Olen iso teknologianörtti ja silmäni alkoivat kiilua miettiessäni, minkälaisia digitaalisia mahdollisuuksia maailman teknologiakeskukseen Aasiaan laajentuminen voisi NBA:lle tuoda, Wilson hymyilee.
Wilson sai maisterin lakin ja paperit käsiinsä lokakuussa. Merkillepantavaa on sekin, että Wilson kuittasi tutkintonsa arvosanat kiitettävällä 4.0 keskiarvolla.
- Toivon omalla esimerkilläni auttavani myös ihmisiä ympärilläni oivaltamaan, mihin he pystyvät ja mitä he ansaitsevat. Jokaisella meistä on lahjoja, joita voi käyttää yhteisönsä hyväksi, kunhan löydämme jostain tarvittavan rohkeuden.
Wilson täyttää helmikuussa 38 vuotta, mutta koripallokentillä konkarin vauhti on edelleen vakaa. Puolentoista vuoden takaiset loukkaantumiset ovat muisto vain ja Wilson on kuulunut syyskaudella Kataja Basketin tehonyrkkiin 17,6 pisteen, 4,1 syötön ja 3,3 levypallon kausikeskiarvoillaan.
Merkillepantavaa sekin, että Wilson on kairannut Korisliigassa kolmen pisteen heittonsa peräti 42,4% onnistumistarkkuudella.
- Syyskauteen kuului ylämäkensä ja alamäkensä ja olin juuri ennen maaottelutaukoa pari viikkoa sivussa käden vuoksi. Tuntui myös hyvältä palata pitkästä aikaa Susijengiin ja samaan ympäristöön tuttujen kavereiden kanssa.
Omaan ikäänsä Wilson suhtautuu positiivisella realismilla: vuosirenkaita piisaa, mutta kokenut pelaaja tietää vahvuutensa.
- Vanhemman pelaajan on aina keksittävä itsensä uudelleen, mutta itse pystyväni sekä Korisliigassa että Susijengissä tuovani kentälle sellaista kokemusta ja tietoa, mitä nuoremmilla, nopeammilla kavereilla ei välttämättä ole, hän kuittaa.
- Meillä on Korisliigaan erittäin kilpailukykyinen ryhmä ja Susijengissä täytän sen roolin, minkä valmennusjohto minulta pyytää. Kummassakin ympäristössä tavoitteeni on auttaa pitämään rima korkealla ja helpottaa joukkuekaverieni työtä olemaan paras versio itsestään.
BC Nokian juniorimyllystä maailmalle lähtenyt 195-senttinen ja 25-vuotias Shawn Hopkins palasi viime syksynä kotimaahansa neljän Yhdysvalloissa viettämänsä kauden jälkeen. Jo debyyttikausi Korisliigassa osoitti, että ”Pikku-Hopi” ei ole pelkästään lennokas donkkaaja, vaan kansainvälistä uraa havitteleva ja kovaa vauhtia kehittynyt jokapaikanhöylä.
Korisliigaan saadaan syksyllä kosolti kansainvälistä kokemusta lisää, kun Helsinki Seagullsin kanssa kolmivuotisen sopimuksen solminut Susijengin kapteeni Shawn Huff, 35, kirmaa kotimaan pääsarjakentille ensimmäistä kertaa viiteentoista vuoteen.
Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n Time Out –koulutusohjelma tarjoaa peliuransa päättymistä lähestyville eurooppalaisille huippupelaajille mahdollisuuden opiskella urheilujohtamista kansainvälisessä ympäristössä.
Suomalaisessa viihdemaailmassa räjähti keskiviikkona pommi, kun uuden Tähtien Sota -elokuvan ”The Force Awakens” yhteydessä paljastui suomalaisen Joonas Suotamon, 29, esittävän elokuvassa Chewbacca-wookieta. Entisen Korisliiga- ja Susijengi-sentterin johtopäätös elokuvan Lontoon ensi-illan jälkeen on tyhjentävä: ”Ilman koripalloa en olisi täällä nyt.”
Bisons Loimaa on noussut parhaaseen vireeseen juuri oikeaan aikaan kevättä, kun Korisliigassa taistellaan Pantteri-patsaasta. ”Biisonit” ovat nyt pudotuspeleissä voiton päässä finaalipaikasta puhtaalla pelillä, mistä voi suurelta osin kiittää tärkeisiin otteluihin syttynyttä Tuukka Kottia.
Hallitseva Korisliigan mestari Helsinki Seagulls on solminut kahden vuoden mittaisen jatkosopimuksen (2023–25) pelintekijänsä, ToPo Junioreiden kasvatin Lassi Nikkarisen kanssa. Seagullsin mestaruuden takuumiehiin kuulunut 26-vuotias Nikkarinen on edustanut helsinkiläisjoukkuetta kahden kauden ajan.
Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.
Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.
Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.
Helsinki Seagulls näytti Korisliigan viidennen finaalin neljännen jakson alussa liitelevän vastustamattomasti kohti mestaruutta Kauhajoen IKH Areenalla, mutta Henri Kantosen johtama Karhu Basket tuli rinnalle ja nipisti voiton. Kantosen ja Karhu Basketin teema tiistain kuudenteen finaaliotteluun on selvä: iso ryöstö.
Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.
Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.
Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.
Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.
Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.
Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.
Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.
Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.
Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.
Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.