Kataja suosikki, Honka pitkästä aikaa haastajana

13.3.2003 Runkosarjan kärkijoukkue Kataja Joensuusta saa kannettavakseen ennakkosuosikin viitan perjantaina alkaviin SM-Koriksen pudotuspeleihin. Joukkue on esiintynyt tasaisen vakuuttavasti ja se lähtee metsästämään tuplamestaruutta (Cup-mestaruus ja Suomen mestaruus) koko pudotuspeliruljanssin kattavan kotikenttäedun turvin. Pitkästä aikaa ollaan tilanteessa, jossa espoolaisjoukkue Honka lukeutuu haastajien kaartiin.

Honka näytti vielä joitain kierroksia ennen runkosarjan päätöstä marssivan pudotuspeleihin ykkösenä, mutta päätöskierroksilla oli yllätys tarjottavanaan. Hongan peli ei sujunut kauden aiempien esitysten malliin ja joukkue hävisi kaksi ottelua perätysten menettäen runkosarjan voiton Katajalle. Edellisen kerran Honka kärsi kaksi tappiota putkeen tammikuussa 2002, joten ei ihme, että Hongan leirissä ei tyytyväisiä ilmeitä löytynyt.

- Kyllä runkosarjan voiton menettäminen vetää mielen maahan. Pussihukkia ja Lappeenrantaa vastaan pelatut pelit olivat meille jo pudotuspelejä ja siksi tappiot niistä kaivavat mieltä, Hongan kapteeni Markus Hemdahl kertoi keskiviikkona.

Honka, kahden edellisvuoden mestarina, lienee kaikesta huolimatta Katajan ykköshaastaja, vaikka joukkue muuttui radikaalisti viimeisimmän mestaruuden jälkeen. Vielä kun tiistaisen ottelun jälkeen maajoukkuepelaaja Maurizio Pratesi ilmoitti joutuvansa selkäleikkaukseen, on fakta, että Hongan rivistöstä puuttuu aiempina vuosina joukkueessa ollutta kokemusta.

- Kyllähän nuo kaksi viimeisintä mestaruutta tulivat monen mielestä jo paperilla. Nyt joukkue on nuorentunut, mutta valmis taistelemaan. ”Maukan” (Pratesin) poissaolo on tietenkin harmittava asia, vielä kun meidän peli on tällä hetkellä hieman sekaisin, Hemdahl sanoi tuoden esille sen, että Hongan uusin hankinta Dan Cross ei vielä ole täysin päässyt sisään joukkueen juoksupeliin.

Aivan mustia kuvia Hongan pelaamisesta on kuitenkaan turha maalailla, voittihan joukkue saman verran runkosarjassa otteluita kuin Katajakin. Voimakkaasti uudistuneella joukkueella sitä voi pitää kelpo suorituksena. Hemdahlin mielestä syy löytyy penkin päästä.

- Kyllä meidän valmentaja Mihajlo Pavicevic on saanut pelaajista osaamisen esille loistavalla tavalla. Uskallan väittää, että jonkun muun valmentajan alaisuudessa ei tällä kaudella tällaista tulosta olisi saavutettu.

Pavicevicilla on kuitenkin työsarka edessään, mikäli aikoo ehtiä ajamaan Crossin Hongan peliin sisään.

Kataja yllättyi runkosarjan voitosta

Hongan koneen yskiminen runkosarjan päätöskierroksilla sekä joukkueen omat mainiot esitykset mahdollistivat siis kotikenttäedun Katajalle. Tällä kaudella jo Suomen Cupin voittanut joukkue pääsee pelaamaan loppuun asti kotikenttäedun turvin.

- Niin mikäli finaaleissa vielä ollaan mukana, Katajan valmentaja Timo Heinonen muistutti.

- Kyllä tilanne on niin, että nyt edetään peli kerrallaan. Ei tuo runkosarjan voitto vielä mitään etua ole meille antanut, sillä puolivälierien kotiedun olimme saavuttaneet jo aikaisemmin, Heinonen jatkoi.

Katajan viime kaudella saavuttama pronssimitali ja tämän kauden kultaiset Cup-mitalit ovat aiheuttaneet sen, että vierasjoukkueilla saattaa Joensuussa olla tukalat oltavat, kun kotiyleisö antaa äänekkään tuen omalle joukkueelleen. Katajan hieno pelivire kesti läpi runkosarjan, vaikka rivistöstä puuttui milloin Sami Laaksonen ja milloin Jukka Toijala.

- Molemmat miehet ovat nyt kunnossa. Itse asiassa täytyy vain ihmetellä miten Sami (Laaksonen) on itsensä kuntouttanut tuollaiseen kuntoon kuuden lepoviikon jälkeen. Toikan (Toijalan) kohdalla on haluttu ainoastaan lepuuttaa miestä pienen kolhun jäljiltä, Heinonen selvitti Toijalan poissaoloa kahdesta viimeisestä runkosarjapelistä.

Pudotuspeleissä kaikki joukkueet vaarallisia

Heinonen ei uskalla lähteä veikkaamaan ennakkosuosikkeja mestaruustaistelussa, vaan haluaa muistuttaa jokaisen joukkueen vaarallisuudesta.

- Kaikilla joukkueilla on mahdollisuudet. Esimerkkinä voin sanoa, että viimeisellä kierroksella omaa pudotuspelipaikkaansa ratkaisseet Porvoon Tarmo sekä Kouvolan Kouvot ovat molemmat voittaneet meidän viimeisessä kahdessa kamppailussa, Heinonen muisteli.

Samaa voidaan toki sanoa myös Hongan puolelta, sillä Lappeenranta kävi Espoossa voittamassa varmistaakseen oman paikkansa pudotuspeleissä.

- Tasaista on, mutta uskon, että voittaja löytyy nelikosta Honka, Kataja, PuHu tai KTP. Meidän tavoite oli kauteen lähdettäessä neljän parhaan joukkoon selviytyminen, joten siitä eteenpäin kaikki on plussaa, Hongan kapteeni Markus Hemdahl kertoi.

Maaliskuun viimeisenä päivänä pelattava ensimmäinen SM-finaali kertoo sen, ovatko Pantteri-patsaan metsästyksessä mukana edelleen Kataja ja Honka vai onko jokin muu joukkue pystynyt pudottamaan ennakkoon kovimpiin lukeutuvat joukkueet. Yllätystehtailuun joukkueille avautuu mahdollisuus jo perjantaina 14.3., kun pelataan ensimmäiset puolivälierät.

Asiat

 
27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

27.3.2024 20:42 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin – Peli-Karhut voiton päässä jatkopaikasta

Naisten Korisliigan ensimmäiset välieräjoukkueet ovat selvillä, kun Kouvottaret ja ToPo etenivät välieriin otteluvoitoin 3-0. Illan kolmas voittaja Peli-Karhut siirtyi johtoon ottelusarjassa Vimpeliä vastaan.

27.3.2024 09:43 Pirkka Street Basket

Pirkka Street Basket tulee taas – toukokuussa vietetään jälleen vuoden hauskimpia koulupäiviä

Tuhannet alakoululaiset pääsevät jälleen toukokuussa viettämään vuoden hauskinta koulupäivää. Pirkka Street Basket -kiertue ulottuu tänä keväänä Helsingistä aina Ouluun saakka 14 turnauksen voimin.

27.3.2024 09:16 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketball aloitti EuroCupin välierät komeasti

Mikael Jantunen oli jälleen hyvässä iskussa, kun Paris Basketball otti ensimmäisen kiinnityksen EuroCupin finaalipaikkaan. Saksassa Valtteri Mervola auttoi joukkueensa pitämään sarjapaikkansa.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

26.3.2024 11:20 Pääjuttu

Koripalloliiton strategiatyö etenee – vastaa kyselyyn ja vaikuta suomalaisen koripallon tulevaisuuteen

Suomalainen koripallo on vahvalla pohjalla, mikä näkyy hyvänä kehityksenä ja kasvuna lajin eri osa-alueilla. Palloa ei siis tarvitse keksiä uudestaan, mutta koripallon ympärillä on paljon muuttuvia tekijöitä, jotka täytyy huomioida lajin kehittämisessä. Osana strategiatyötä Koripalloliitto kutsuu kaikki sidosryhmänsä antamaan oman näkemyksensä siitä, millainen on paras mahdollinen tulevaisuus suomalaiselle koripallolle.

26.3.2024 10:38 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen ja Tuomas Iisalon Paris Basketball aloittaa välierät EuroCupissa

Mikael Jantusen edustama ja Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball kohtaa EuroCupin välierissä englantilaisjoukkue London Lionsin. Jantunen uskoo vahvasti joukkueen mahdollisuuksiin edetä finaaliin.

25.3.2024 21:48 Naisten Korisliiga

ToPo ja Kouvottaret voiton päässä välieristä – Pyrintö ja ViVe tasoittivat sarjat

Naisten Korisliigan puolivälierissä pelattiin toiset ottelut. ToPo ja Kouvottaret pelasivat itsensä välierien kynnykselle. Pyrintö ja ViVe avasivat voittotilinsä omissa ottelusarjoissaan.

25.3.2024 11:52 Suomalaiset ulkomailla

Saksassa ja Tshekissä pudotuspelit käynnistyivät – Ruotsissa saatiin runkosarja pakettiin

Saksan ja Tshekissä saatiin pudotuspelit käyntiin viime viikolla ja Ruotsissa pelattiin runkosarjan päätöskierros. Italiassa Awak Kuier loisti pistekuningattarena.

23.3.2024 19:58 Naisten Korisliiga

Kouvottaret ja FoA voittoihin vieraskentällä – myös ToPo ja PeKa avasivat puolivälierät voitoilla

Naisten Korisliigan puolivälierät käynnistyivät. Kouvottaret ja Forssan Alku kävivät ryöstöretkillä, kun taas ToPo ja PeKa ottivat ensimmäiset kiinnitykset välieräpaikkoihin kotikentillään.

Näytä lisää vastaavia