Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

19.2.2021 17:02 Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

"Haetaan voitto", kommentoi Petteri Koponen ennen Sveitsi-peliä ja kuittasi voiton Susijengille. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Eurooppalainen koripallo osoitti jälleen kerran laatunsa ja leveytensä, kun Susijengin lähes kanveesiin nuijima Sveitsi heräsi 27 pisteen takamatkalla kuolon partaalta peliin mukaan perjantain EM-karsintaottelun kolmannen neljänneksen lopulta alkaen.

Saatuaan Susijengin sulavana soljuneen hyökkäyksen jumiin paikkapuolustuksellaan Sveitsi alkoi rynniä eläimenä hyökkäyslevypalloihin ja syttyi Roberto Kovacin (18/3/6 syöttöä) ratkaisuilla niin kuumaan liekkiin, että selvältä näyttänyt susivoitto vaikutti minuutti minuutilta epävarmemmalta.

Viittä pistettä lähemmäs Sveitsi ei kuitenkaan päässyt kummittelemaan. Pelikellon pysäyttääkseen oli Sveitsin loppuhetkillä pakko rikkoa susipelaajia ja ensimmäisen maaottelunsa kahteen vuoteen pelannut Petteri Koponen (21/2/4 syöttöä) kiitti ja kuittasi upottamalla viimeisellä minuutilla kahdeksasta vapaaheittoyrityksestään seitsemän naruihin.

- Pelasimme kaksi ja puoli neljännestä erinomaista koripalloa: pallo liikkui, puolustimme joukkueena, pistimme heitot sisään. Mutta koris on joskus tällaista. Kun voitto näytti varmalta, me passivoiduimme ja Sveitsi oli koko ajan fyysisempi ja energisempi. Mikä tärkeintä, osasimme varmistaa voiton lopussa, Koponen arvioi ottelua.

Pitkän tauonkin jälkeen Koponen oli Susijengin ykkönen pisteissä ja syötöissä. Aivan kaikki ei tullut kuitenkaan selkärangasta, ”Kenraali” kertoo.

- Vaikka juoksemme osittain samoja hyökkäyksiä ja puolustusperiaatteemme ovat pitkälti samat, kyllä tämä tuntui erilaiselta. Jouduin miettimään vähän tavallista kauemmin, mitä kentällä tehdä. Oli kuitenkin kiva tulla takaisin ja auttaa jengiä voittamaan.

Kahden ja puolen jakson klinikka

Vaikka Sveitsi sai kolmannen jakson lopulla pelin juonesta kiinni, vielä ottelun päätösjakson puolivälissä Susijengi johti murskalukemin 80–61. Jengin hankkima tyrmäävä koriero olikin oivallinen turvatyyny, kun Sveitsi alkoi iskeä vahvuuksillaan.

Etenkin pelin ensimmäisen 28 minuutin ajan Susijengi oli murskaavan ylivoimainen. Susipuolustus söi Sveitsin ykköstykeiltä Jonathan Kazadilta (13/7/10 syöttöä) ja Marko Mladjanilta (8/4) kaiken elintilan ja pelihuumorin Sasu Salinin (15/1) ja Elias Valtosen (8/3/4 syöttöä/4 riistoa) johdolla ja toisessa päässä Salin, Koponen ja Edon Maxhuni (17/4) johtivat vallatonta rallia, jossa mies ja pallo liikkuivat ja vapaat heitot lävistivät korirenkaan.

Päävalmentaja Henrik Dettmann pyöritti yhdentoista pelaajan rotaatiota ja jokainen rotaationpalanen tiesi paikkansa aina Yhdysvalloista saapuneesta Mikael Jantusesta (11/4) erinomaisesti puolustaneeseen Matti Nuutiseen (0/2).

- Tuntui hyvältä olla takaisin. Meidän nuorten pelaajien tehtävä on tuoda tempoa ja rähinää kentälle ja siinä onnistuimme. Loppuhetkillä tosin vanhemmat kaverit nousivat esille, kun sitä tarvittiin, Jantunen kuittasi.

Dettmann puolestaan antoi Sveitsille täyden tunnustuksen päätösneljänneksestä, jonka aikana he latoivat susikoriin hurjat 36 pistettä.

- Sveitsi pelasi hyvin. He eivät lakanneet uskomasta itseensä, vaan pysyivät kovana ja tekivät tästä tiukan pelin. He ansaitsevat kehunsa.

Kisapaikka äärimmäisen lähellä

Voittamalla Sveitsin toistamiseen Susijengi takasi, että jos EM-karsintalohkon päättyessä Susijengi ja Sveitsi ovat kaksin tasapisteissä, nousee jengi EM-kisoihin keskinäisten voittojen perusteella.

Susijengin EM-kisapaikan voikin varmistaa latautunut ja jättiläisensä Miroslav Raduljican takaisin ruotuun saanut Serbia päihittämällä Georgian tänään tai Sveitsin sunnuntaina. Tuolloin Serbiakin kohoaisi Sveitsin tavoittamattomiin.

- Totta kai se olisi tällaiselle vanhemmallekin kaverille iso asia, jos kisoihin päästään. Nuori jengi on jo noussut hyvin esille näiden karsintojen aikana, mikä on tärkeää jatkuvuuden kannalta, Petteri Koponen hymyili.

- Nyt hoidetaan tämä karsintaikkuna kuitenkin ensin kunnialla loppuun ja katsellaan vasta sen jälkeen EM-kisoihin päin.

Serbia ja Georgia kohtaavat tänään perjantaina klo 17.00 Suomen aikaa alkavassa ottelussa.

Susijengi – Sveitsi 92–84 (23–19, 49–31, 71–48), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Tbilisi (Georgia) 19.2.2021

Susijengi: Petteri Koponen 21/2/4 syöttöä, Edon Maxhuni 17/4, Sasu Salin 15/1, Mikael Jantunen 11/4, Elias Valtonen 8/3/4 syöttöä/4 riistoa, Alexander Madsen 7/6, Erik Murphy 4/4, Shawn Huff 4/2, Alex Murphy 3/1, Ilari Seppälä 2/1, Matti Nuutinen 0/2, Henri Kantonen.

Sveitsi: Robert Kovac 18/3/6 syöttöä, Jonathan Kazadi 13/7/10 syöttöä, Arnaud Cotture 11/5, Jonathan Dubas 9/6, Michel-Ofik Nzege 8/6, Marko Mladjan 8/4, Natan Jurkovitz 7/4.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.