Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

21.2.2021 19:55 Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

Elias Valtonen täytteli tilastosarakkeita ahkerasti Georgiaa vastaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Parhaimmillaan 22 pisteellä johtanut Susijengi jumittui puolustusasemiin kolmannella neljänneksellä Georgian saavuttua pukukopista tulena ja tappurana päävalmentajansa Ilias Zourosin pitämän motivaatiopuhuttelun jälkeen. Georgia paimensi kymmenminuuttisen aikana Susijengin kahdeksaan pisteeseen ja kahdeksaan pallonmenetykseen ja nousi jakson päätteeksi tasapisteisiin 57–57.

Ratkaisevalla neljänneksellä Susijengi palasi kuitenkin kuskin paikalle löydettyään kentälle rivin puolustuspelaajia, jotka imivät energian georgialaishyökkäyksestä.

Daniel Dolenc (5/0) möyri pelätyn Giorgi Shermadinin (19/12/3 syöttöä) pois tasapainosta, Henri Kantonen (5/2) ja Sasu Salin (8/5/5 syöttöä) pörräsivät herhiläisinä Georgian pallonkäsittelijöiden kimpussa ja Alexander Madsen (8/3/3 syöttöä/2 blokkia) ja Elias Valtonen (14/5/4 syöttöä/3 riistoa/3 blokkia) luutivat vuoroin kotijoukkueen heittoyrityksiä parketin pintaan.

Ja kun puolustuspäähän palasi energia, löytyi se hyökkäykseenkin. Siirryttyään viisi minuuttia ennen loppua Madsenin ja tarkasti heittäneen Erik Murphyn (14/2/3 syöttöä) kolmosilla 63–69-johtoon ei Susijengi päästänyt Georgiaa enää neljää pistettä lähemmäs. Peräti kuusi susipelaajaa nousi pisteille viimeisen kymmenen minuutin aikana.

- Eka puolisko oli meiltä aivan erinomaista koripalloa. Tiesimme kuitenkin, että Georgia on hyvä joukkue ja tulee tauolta peliin lujaa. Koriksessa tulee erilaisia ”runeja” kumpaankin suuntaan ja Georgia sai omansa, mutta keskityimme hyvin, palasimme pelaamaan vahvuuksillamme ja kuittasimme voiton, myhäili vapautuneesti pelannut ja neljä kolmosta kairannut Erik Murphy.

Tanssii Shermadinin kanssa

Susijengi lähti otteluun painostamalla ankarasti Georgian pelinrakentajia ja tanssittamalla 216-senttistä Shermadinia niin, ettei tämä saisi palloa paraatipaikoilleen. Pelisuunnitelma Shermadinia vastaan toteutui täydellisesti, sillä Teneriffan torni ei saanut koko ottelussa ilmaan kuin yhdeksän pelitilanneheittoa.

Edon Maxhuni (11/0/3 syöttöä) avasi susihyökkäyksen kahdeksalla perättäisellä pisteellään ja Tbilisin hallin taululle oli kirjattu 22 pisteen suomalaisjohto vain varttitunnin peliin jälkeen. Susijengi upotti avauspuoliskolla kakkosensa 72 % ja kolmosensa 46 % tarkkuudella nauttien onnistumisista koko joukkueena.

- Shermadini on erinomainen pelaaja. Halusimme keskittyä häneen ja pelata häntä vastaan mahdollisimman fyysisesti. Tiesimme, että hän pelaisi maksimiminuutit ja tahdoimme hänen olevan väsynyt lopussa, Erik Murphy avasi ottelua.

Georgia-pelin avauspuolisko ja Sveitsi-ottelun kolme ensimmäistä jaksoa olivatkin parasta Susijengiä hetkeen. Pallo ja miehet liikkuivat, vapaat heitot upposivat, levypallot päätyivät hyppysiin ja puolustus oli kollektiivista.

Aihetta iloon tarjosi Tbilisin kuplassa avainpelaajiston lisäksi myös vaihtomiehet: Georgiaa vastaan pelinrakentajat Henri Kantonen ja Ilari Seppälä (2/1) käyttivät minuuttinsa tehokkaasti, Daniel Dolenc toi ryminää ja yritystä isoon päähän ja Alex Murphy (4/1) kunnostautui liikkuvuudellaan ja yritteliäisyydellään puolustuksessa.

- Yksi tarkoituksista oli saada lisää pelejä ja minuutteja nuoremmalle pelaajistolle ja hyvinhän nuo kaikki suoriutuivat tärkeilläkin hetkillä, kokeneeseen susiosastoon lukeutuva Sasu Salin hymyili viitaten vähemmän maaotteluita kirjauttaneeseen miehistöön.

Vaikeista lähtökohdista hyvään voittoprosenttiin

Susijengin valmentaja Lassi Tuovi antoi joukkueelleen kiitettävän arvosanan EM-kisapaikan ratkaisseesta päätöskuplasta.

EM-karsinnat kuplajärjestelyineen kaikkineen olivat haastava kokonaisuus, mutta kahdessa viimeisessä ottelussa joukkue pelasi vahvuuksillaan kahta neljännestä lukuun ottamatta.

- Meillä oli ylä- ja alamäkemme, emme saaneet yhteenkään ikkunaan kaikkia pelaajia mukaan ja joukkue on vähän uudistunut, mutta tärkeimmissä paikoissa tänä viikonloppuna onnistuimme ja pelasimme hienoa koripalloa, Tuovi paketoi päättyneet karsinnat.

Serbia kohosi lohkon voittoon kohottuaan sunnuntaina kirivoittoon Sveitsistä perjantaisen Georgia-murskavoiton jatkoksi. Neljä voittoa kuudesta ottelusta hakenut Georgia tipahti lohkon kakkoseksi ja kolmen voiton Susijengi päätyi kolmanneksi.

Seuraavat EM-kisat pelataan syyskuussa 2022 Tbilisissä (Georgia), Prahassa (Tshekki), Milanossa (Italia), Kölnissä ja Berliinissä (Saksa).

 

Georgia – Susijengi 70–78 (17–30, 30–49, 57–57), miesten maaottelu (EM-karsintaa), Tbilisi (Georgia) 21.2.2021

Susijengi: Elias Valtonen 14/5/4 syöttöä/3 riistoa/3 blokkia, Erik Murphy 14/2/3 syöttöä, Edon Maxhuni 11/0/3 syöttöä, Sasu Salin 8/5/5 syöttöä, Alexander Madsen 8/3/3 syöttöä/2 blokkia, Henri Kantonen 5/2, Mikko Koivisto 5/1, Daniel Dolenc 5/0, Alex Murphy 4/1, Shawn Huff 2/1, Ilari Seppälä 2/1, Matti Nuutinen 0/0.

Georgia: Giorgi Shermadini 19/12/3 syöttöä, Duda Sanadze 18/5, Beka Burjanadze 11/7, Mikhail Berishvili 9/2.

Ottelutilastot

 

Lopputilanne, EM-karsintalohko E

Sija

Joukkue

Ottelut

Voitot

Tappiot

Koriero

Voitto%

1.

Serbia*

6

4

2

+58

67 %

2.

Georgia*

6

4

2

-9

80 %

3.

Susijengi*

6

3

3

-16

50 %

----

 

 

 

 

 

 

4.

Sveitsi

6

1

5

-33

17 %

* = varmistanut EM-kisapaikkansa

 
19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

28.11.2020 22:29 Susijengi

Shermadini kuningas korien alla, Georgia Susijengiä väkevämpi

EM-karsintalohkoa tappiottomasti johtava Georgia lisäsi vyölleen kolmannen perättäisen päänahan kaatamalla Susijengin Espoo Metro Areenalla myöhään lauantai-iltana. Georgian korinaluspelaaminen suisti 216-senttisen Giorgi Shermadinin johdolla suomalaiset virhevaikeuksiin ja lopulta parkettiin pistein 85–91 (40–44).

20.2.2020 21:42 Susijengi

Serbia lamaannutti Susijengin vahvuuksillaan karsinta-avauksessa

Susijengin EM-karsintojen ensimmäisessä ottelussa ensiluokkaisesti esiintynyt Serbia ei antanut suomalaisille edes kunnollista tilaisuutta näyttää kynsiään. Serbia kaiversi fyysisyydellä sekä fiksulla pelaamisella molemmissa päissä kenttää selkeän 58-80 (24-37) -voiton Espoo Metro Areenalla.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

11.9.2012 Maaottelu

Kotiyleisö herätti Susijengin, Suomi päätti karsinnat kuudenteen voittoon

EM-karsintojen tiistai-illan päätösottelu Suomen ja Sveitsin välillä oli kotijoukkueelle kuuluisa ”vaikea päätöspeli”. Selkeänä altavastaajana peliin lähtenyt Sveitsi hallitsi paikoin kenttätapahtumia kolmannella jaksolla, kunnes kotiyleisönsä herättämä Susijengi kokosi viimeiset energiansa ja rynnisti Petteri Koposen ja Hanno Möttölän johdolla väkisin kuudenteen karsintavoittoonsa pistein 84–77 (41–40).

9.9.2012 Maaottelu

EM-kisapaikkansa varmistanut Suomi taipui Belgiassa

Ensi vuoden EM-lopputurnaukseen paikkansa jo varmistanut Susijengi kärsi kirvelevän 68-71 (38-44) –tappion katastrofia vältelleelle, pakkovoiton edessä olleelle Belgialle. Antwerpenissä kärsitystä tappiosta huolimatta Suomella on mahdollisuus pedata itselleen tiistaina Helsingin Jäähallissa Sveitsiä vastaan pelattavassa karsintojen päätösottelussa karsintalohkon paras sijoitus EM-kisalohkoarvontoja varten.

27.8.2012 Maaottelu

Tappioton Susijengi söi Sveitsin välipalaksi

Sveitsi pystyi pyristelemään Suomen Susijengin kyydissä maanantain EM-karsintaottelussa vain puolentoista jakson ajan. Suomi karkasi Hanno Möttölän tahdittamana pikavauhtia 20 pisteen taukojohtoon ja tyylitteli Freiburgissa vastaansanomattomat 60–89 (29–49)-loppulukemat. Karsintojen puolivälissä Suomi johtaa lohkoaan haettuaan neljä voittoa yhtä monesta ottelusta.

24.8.2012 Maaottelu

Suomi nuiji Belgian kanveesiin kärkiottelussa, Dettmannin juhlapelissä

Päävalmentaja Henrik Dettmannin 200. ottelu Suomen miesten maajoukkueen peräsimessä oli kuin unelma. ”Susijengi” pääsi kolmannen jakson alussa EM-karsintavieraansa Belgian pään sisään puolustuksellaan ja alkoi takoa isolla lekalla eroa taululle kolmen pisteen heitoillaan. Ottelun lopussa Helsingin Jäähallin yleisöä osoitti seisaaltaan suosiota, kun Suomi otti jättiharppauksen kohti Slovenian EM-kisoja 97–60 (37–32)-voitollaan.

22.8.2012 00:21 Maaottelu

Susijengi raatoi kahden pisteen voiton Puolasta EM-karsintojen vierasavauksessaan

Suomen Susijengi haki jälleen maailmanluokan vastustajan päänahan, ja tärkeimmässä mahdollisessa paikassa: NBA-jätti Marcin Gortatin johtama Puola nöyrtyi Suomelle kotonaan Koszalinissa myöhään tiistaina 79–81 (40–42). Läpi ottelun puolustustaan tiivistäneestä Suomesta kunnostautuivat huikeita otteitaan jatkanut Petteri Koponen sekä viime minuuttien ratkaisukoreista vastanneet Shawn Huff, Mikko Koivisto ja Gerald Lee jr.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

25.8.2011 Maaottelu

Koponen ja Rannikko heittivät Suomen karsintaykköseksi

Suomen koripallomaajoukkue jatkoi voittoputkeaan kukistamalla EM-karsintojen päätöspelissään Coimbrassa kotijoukkue Portugalin tuloksella 78-86 (45-30). Syvältä itsensä voittajaksi kaivanut Suomi vei EM-karsinnan nimiinsä puhtaalla pelillä. Viikon kuluttua Liettuassa käynnistyvässä EM-lopputurnauksessa Suomi pelaa karsintavoiton myötä ns. Balkanin lohkossa Alytuksessa yhdessä Bosnia-Hertsegovinan, Kreikan, Kroatian, Makedonian ja Montenegron kanssa.

21.8.2011 Maaottelu

Suomi läksytti Unkaria läksiäisissään

Suomen koripallomaajoukkue halusi järjestää runsaslukuisen kotiyleisönsä edessä voitokkaat läksiäiset ja järjesti myös sellaiset. Susipaidat kyykyttivät EM-kisamahdollisuutensa menettänyttä Unkaria loppuluvuin 87-65 (44-39). Helsingin Jäähalliin pakkautunut 6278-päinen yleisö lähetti Suomen kohti viimeistä EM-karsintaottelua (Portugalissa 24.8.) ja EM-kisoja seisaallaan hurraten.

15.8.2011 Maaottelu

Suomelle toinen EM-karsintavoitto, Portugali nurin Jäähallissa

Suomen koripallomaajoukkue on kutkuttavan lähellä ensimmäistä EM-kisapaikkaansa 16 vuoteen. Suomi nitisti EM-karsintojen kotiavauksessaan Helsingin Jäähallissa reilun 6100 katsojan edessä Portugalin 68-56 (31-22). Suomelle riittää EM-kisapaikan lunastamiseen käytännössä voitto jäljellä olevasta kotiottelusta Unkaria vastaan, joka pelataan ensi sunnuntaina Jäähallissa.

12.8.2011 Maaottelu

Suomi viime hetken voittoon Unkarin huutomyrskyssä

Suomen koripallomaajoukkue aloitti EM-karsinnat riemastuttavalla vierasvoitolla, kun Gerald Lee Junior nosti voittokorin Petteri Koposen upeasta syötöstä vajaat kolme sekuntia ennen loppusummeria. Kori hiljensi Szolnokissa kotijoukkuettaan huumaavalla huutomyrskyllä kannustaneen yleisön ja viimeisteli tulostaululle lukemat 73-75 (37-37). Maanantaina Suomi kohtaa Helsingin Jäähallissa Portugalin.

5.8.2011 22:40 Maaottelu

Suomi voitti MM-kävijä Saksan EM-karsintojen kenraalissaan

Suomen koripallomaajoukkue järjesti melkoisen jymypaukun ensi viikolla käynnistyvien EM-karsintojen kenraaliharjoituksessaan. Suomi voitti EM- ja MM-kisojen vakiokävijä Saksan sen kotikentällä Hagenissa tuloksella 74-79 (41-36).

4.8.2011 Maaottelu

Suomi väänsi ”miniotteluissa” voiton Saksasta

EM-karsintoihin valmistautuva Suomen koripallomaajoukkue väänsi voiton Saksasta Hagenissa pelatussa harjoitusmaaottelussa. Suomi pelasi nousujohteisesti suljetuin ovin pelatun, neljästä kymmenen minuutin ”miniottelusta” koostuneen taiston vieden otteluiden yhteistuloksen nimiinsä 65-62.

29.8.2010 Maaottelu

Varamiehinen Suomi taipui kokemattomuuttaan Latvialle

Suomen koripallomaajoukkueen taival EM-karsinnassa päättyi tällä erää kitkerään kotitappioon Latvialle. Ilman neljää aloitusviisikon tähteään pelannut Suomi menetti kahdeksan pisteen johtonsa viimeisen viiden minuutin aikana ja hävisi lukemin 90-93 (50-42). Suomen EM-kisahaaveet lepäävät nyt kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) syyskuussa tekemien päätöksien varassa.

26.8.2010 Maaottelu

Israel hyödynsi Suomen uinahduksen

Suomen koripallomaajoukkue pysyi tavoitteessaan kolmen jakson verran EM-karsintaottelussaan Israelia vastaan. Nokia Areenalle pakkautuneiden 11 000 israelilaisfanin riemuksi kotijoukkue kuitenkin hyödynsi vieraidensa nukahduksen kolmannella jaksolla, karkasi ja vei voiton lukemin 85-71 (32-33).

23.8.2010 Maaottelu

Suomi teki huiman nousun, kärsi sydäntä raastavan tappion Italialle

Suomen koripallomaajoukkue osoitti jälleen taistelutahtonsa, kun susi-paidat kaivoivat itsensä kuopasta villisti pelissä eläneen kotiyleisön avittamana ja sai loppuhetkillä vielä mahdollisuuden voittoheittoon. Lopputuloksena oli kuitenkin sydäntä raastava tappio Italialle lukemin 83-85 (30-48).

Näytä lisää vastaavia