Edon Maxhuni: ”Kun isoja saappaita tarjotaan, haluan olla valmis”

16.2.2021 10:01 Toista kauttaan ammattilaisena pelaava Hyvinkään Pontevan kasvatti Edon Maxhuni, 22, on tehnyt huipentuvien EM-karsintojen aikana vahvan sisääntulon Susijengiin. Viron-Latvian liigaa johtavan Pärnun pelinrakentajana toimiva Maxhuni kertoo tähdänneensä jo vuodet siihen, että voisi jonain päivänä johtaa Susijengin peliä Rannikon, Koposen ja Wilsonin jalanjäljissä.

Vuosien 2020-21 EM-karsinnat ovat olleet Edon Maxhunille läpimurto Susijengiin. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Palattuaan kahden vuoden Yhdysvaltain NCAA-visiitiltään Eurooppaan Maxhuni kurkotteli heti kättelyssä korkealle ja ryhmittyi Espanjan ACB-liigaa ja Euroliigaa pelaavan CB Gran Canarian harjoitusvahvuuteen. Kanarialaisseuran farmijoukkueessa vietetyn vuoden jälkeen Maxhunin tie vei puolestaan Viroon ja Pärnun joukkueeseen, missä Maxhuni on yhtä aikaa joukkueensa aivot, sydän ja moottori.

- Mulla oli viime kesänä optioita isommista sarjoissa pöydällä, mutta näin tärkeänä päästä tarpeeksi kovatasoisessa liigassa sellaiseen jengiin, jossa mulla on iso rooli ja avaimet kädessä johtaa peliä ja ottaa ratkaisuja, Edon kertoo.

Maxhunin Viron komennus on toistaiseksi ollutkin onnistunut. Pärnu on yllättävästikin kohonnut Viron ja Latvian liigan kärkeen ohi mm. Alexander Madsenin edustaman VEF Riian tai Tallinnan perinteisen suurseuran Kalev/Cramon, vaikka EM-karsintoja edeltävä pariviikkoinen toikin mukanaan terveystilanteella selittyviä tappioita.

Suurimpia syitä Pärnun vahvoihin otteisiin on ollut Maxhuni, joka on 17,1 pisteen (2p 47% 3p 40% 1p 92%) ja 4,9 syötön ottelukeskiarvoillaan nitonut itsensä tiukasti liigan tähdistöön.

- Tärkeintä on ollut päävalmentajan (Heiko Rannula) luotto. Koutsi antaa mun pelata omaa peliä ja onnistumiset on kerryttänyt itseluottamusta, Maxhuni kuvailee.

- Mä tiedän, että mulla on oikeus johtaa joukkueen peliä ja valita ratkaisu, on se sitten syöttö tai oma heitto, koska koutsi tietää mun ajattelevan joukkueen etua. Ja samalla koutsi tietää, että mitä tiukempi tilanne ja mitä kovemmat paineet, sitä enemmän mä sytyn.

Susirooli löytyi säpinän kautta

Susijengissä Maxhuni debytoi 21 vuoden iässä kesällä 2019 ja osoitti ennakkoluulottomuutensa Espoo Metro Areenan juhlaturnauksessa Venäjää vastaan. Ensimmäiset viralliset karsintaminuutit olivat vuorossa vuosi sitten, jolloin Maxhuni avitti puolustuksellaan ja pelinjohdollaan Susijengin sillasta takaisin peliin Sveitsiä vastaan.

Sama resepti tepsi marraskuussa Espoossa: kun Susijengin hyökkäys sakkasi EM-karsintamatsissa Serbiaa vastaan, alkoi Edon pilkkoa serbipuolustusta heitoillaan ja ajoillaan ja auttoi siten joukkueensa hyökkäyspään loksahtamista uomiinsa.

- Kun tuun jengiin nuorempana kaverina, mun pitää miettiä tarkkaan, mitä vahvuuksia mä voin tuoda joukkueeseen. Oon alusta asti nähnyt, että mun rooli täällä on sytyttää ja tuoda energiaa. Sitä varten mä puen tän pelipaidan päälle.

Kontrasti on jyrkkä juniorimaajoukkuekentille, missä Maxhuni on ollut koko 2010-luvun ajan luontainen korintekijä ja aina äänessä. Vertailun vuoksi: Susijengin pelaajista Tuukka Kotti debytoi miesten maajoukkueessa, kun Maxhuni oli kaksivuotias. Kokeneempi jaosto tunnistaa kuitenkin Maxhunin vahvuudet ja on rohkaissut tätä ottamaan tilansa.

- Mä arastelin sitä alkuun, että voinko mä sanoa jollekin Shawnille (Huff) tai Sasulle (Salin) mitään, kun nää on kaikki niin paljon mua kokeneempia. Nää on kuitenkin kaikki sanoneet, että pelinrakentajan täytyy pitää ääntä ja ohjeistaa muita, se kuuluu tähän pelipaikkaan.

Maxhuni on myös tietoinen historiastaan. Häntä ennen Susijengin peliä ovat johtaneet Euroopan huipulla elantoaan tienanneet Teemu Rannikko, Petteri Koponen ja Jammu Wilson. Maxhuni tietää, että hän on ikänsä ja vahvuuksiensa puolesta vahva ehdokas perimälinjalla.

- Se motivoi tosi paljon ja tuo hymyn huulille. Kun isoja saappaita tarjotaan, mä haluan olla valmis.

”Nuoren kaartin” EM-kisat motivoi ja kutkuttaa

Susijengi esiintyi päättyneen 2010-luvun aikana arvokisakentillä peräti viisi kertaa, joista neljä EM-kisoissa ja yksi MM-kisoissa – eikä toinen MM-kisapaikkakaan ollut kuin puolen neljänneksen päässä.

Tällä viikolla Susijengi matkustaa Tbilisiin, missä tarjolla on EM-kisapaikka syksylle 2022. Viime vuosikymmenellä Susijengi ratsasti arvokisoihin pitkälti vuosina 1980-91 syntyneen runkonsa varassa – Hanno Möttölä, Joonas Cavén ja Lauri Markkanen poikkeuksina säännöstä – ja nyt Tbilisiin lähtevästä jengistä useampi pelaajaehdokas janoaa paikkaansa ensimmäisissä aikuisten arvokisoissa. Maxhuni on yksi heistä.

- Kylmät väreet tulee, kun ajatteleekin koko asiaa. Susijengin arvokisaputki on ihan mieletön saavutus ja mä arvostaisin tosi korkealle mahdollisuutta edustaa Suomea tuhansien susifanien edessä. Se yleisön energia on ihan mieletön, Maxhuni pyörittelee päätään.

Haaste on kuitenkin kova. Viimeksi ennen Henrik Dettmannin syntymää EM-kisoissa pelannut Sveitsi on kuitannut EM-karsinnoista kolme niukkaa tappiota ja yhden viime sekunnin voiton ja on nyt kahden onnistuneen illan päässä arvokisapaikasta.

Ja vaikka sunnuntain vastustajalla Georgialla on oma kisapaikka jo hyppysissä, on Tbilisin kuplan isännällä kovat piipussa: siitä vastaavat mm. Giorgi Shermadini, Thaddus McFadden ja Beka Burjanadze.

- Sveitsin taso me nähtiin jo paitsi ekassa matsissa niitä vastaan, myös siinä, miten ne voitti Serbian ja pelasi Georgiaa vastaan kahdesti voitosta viime sekunneille asti. Meidän pitää olla kummassakin matsissa entistä valmiimpia, viisaampia ja intensiivisempiä ja nautittava haasteesta. Sveitsi varmasti haluaa tosi paljon EM-kisoihin, mutta niin halutaan mekin, Maxhuni uhkuu.

Henkilöt

 
8.8.2023 13:17 Susijengi

Susijengi EM-karsintoihin Serbian, Georgian ja Tanskan seuraksi

Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.

15.2.2022 11:25 Susijengi

Susijengillä helmikuussa kaksinkertainen tanssivuoro Euroopan mestarin kanssa

Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 09:29 Susijengi

Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

20.2.2021 19:17 Susijengi

Susijengi ja Georgia nimesivät kokoonpanonsa sunnuntaille

Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.

20.2.2021 10:25 Susijengi

Horjumaton Georgia luottaa vahvuuksiinsa

EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.

19.2.2021 19:50 Susijengi

Serbia nujersi Georgian, Susijengi jälleen EM-kisoihin!

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

19.2.2021 09:37 Susijengi

Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

18.2.2021 18:12 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi nimesivät miehistönsä perjantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Sveitsin päävalmentaja Gianluca Barilari ovat nimenneet kokoonpanonsa perjantai-iltapäivän EM-karsinaotteluun Georgian Tbilisissä. Suora lähetys ottelusta alkaa Yle TV1:lla huomenna perjantaina klo 13.55.

18.2.2021 10:33 Susijengi

Sveitsistä on kehittynyt isommilleen painajainen

Epäitsekäs joukkuepeli, tulenpalavana roihuava henki, jokaisen tilanteen pelaaminen täysillä loppuun ja suruton kolmen pisteen heittopeli ovat olleet aseita, jotka ovat tehneet Sveitsistä painajaismaisen vastustajan oman EM-karsintalohkonsa joukkueille. Susijengin valmentajan Hanno Möttölän mukaan oma aktiivisuus onkin avainasemassa perjantain pelissä.

17.2.2021 11:01 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Oli selvää, että jos mahdollisuus avautuu, minä pelaan”

Toista kauttaan yliopistokoripalloa Yhdysvalloissa pelaavalle Mikael Jantuselle, 20, oli syksystä asti ilmiselvää, että jos mahdollisuus pelata EM-karsintoja Susijengin paidassa kesken kauden avautuu, hän lentää Utahista karsintakkuplaan. Nuoresta iästään huolimatta Jantunen tulee olemaan avainroolissa, kun Susijengi kamppailee Tbilisissä EM-kisaputkelleen jatkoa.

16.2.2021 16:29 Susijengi

Susijengi Georgiaan neljäntoista miehen voimin

Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimennyt neljätoista pelaajaa viikonlopun ratkaiseviin EM-karsintaotteluihin Georgian Tbilisiin. Susijengi on sitten marraskuun EM-karsintaikkunan vahvistunut Alex ja Erik Murphylla, Mikael Jantusella ja Petteri Koposella.

15.2.2021 10:06 Susijengi

Erik Murphy: ”On ollut ikävä tätä jengiä”

MM-kisakesänä 2014 suomalaisyleisölle esitellyn Susijengin ison pään luottomiehen Erik Murphyn, 30, edellisestä esiintymisestä sinivalkopaidassa on kuin varkain ehtinyt kulua runsaat kaksi vuotta. Tämän viikon ratkaisevien EM-karsintapelien kannalta onkin onni, että ”Susi-Erkki” on pitkän poissaolon ja kuntoutuksen jälkeen löytänyt peli-ilmeen ja -vireen Japanissa.

10.2.2021 16:00 Susijengi

Määrätietoinen Susijengi matkaa Georgiaan EM-kisapaikan perässä

EM-karsinnat paikoista syyskuun 2022 EM-kisoihin huipentuvat ensi viikolla Georgian Tbilisissä, minne Susijengi matkaa korkein panoksin. Kahdesta jaossa olevasta EM-kisapaikasta mittelevät samassa karsintalohkossa monivuotinen mitalisuosikki Serbia sekä Susijengin ”päävastus”, Tbilisin karsintakuplan avausottelussa vastaan asettuva Sveitsi.

4.12.2020 19:21 Susijengi

Susijengin EM-karsintalohkon ratkaisupelit Georgiaan, Susiladies palaa Portugalin

Susijengin, Serbian ja Georgian tasaväkinen kisa paikoista vuoden 2022 miesten EM-kisoihin huipentuu Georgian pääkaupungissa Tbilisissä ensi vuoden helmikuussa pelattavaan kolmanteen EM-karsintakuplaan. Susiladiesin karsinnat puolestaan huipentuvat Portugalin Matosinhosiin tammi- ja helmikuun taitteessa.

30.11.2020 21:58 Susijengi

Susijengi kasvoi pelin sisällä, jäi hipan rooliin Serbiaa vastaan

Sveitsi-tappion sisuunnuttama Serbia oli lyödä tilannekovuudellaan ja toteuttamisellaan Susijengin kanveesiin jo maanantai-illan EM-karsintaottelun alkumetreillä. Edon Maxhunin herättämä Susijengi kasvoi pelin aikana silmissä, mutta Serbia katkaisi huolella Susijengin toisen puoliajan kirinpoikaset ja jäädytti ottelusta 75–66 (35–25)-voiton.

30.11.2020 18:07 Susijengi

Georgia piti pintansa Sveitsiä vastaan

Viime sekunnin Serbia-voittonsa myötä peli-ilmeensä löytänyt Sveitsi nousi tappiotonta Georgiaa vastaan viidentoista pisteen takaa kummitteluetäisyydelle maanantai-iltana Espoon EM-karsintalohkossa. Georgia piti kuitenkin päänsä kylmänä ja voittotilinsä puhtaana Tornike Shengelian uroteoilla pistein 84–91 (39–46).

30.11.2020 10:51 Susijengi

Serbialainen koripallokulttuuri on Susijengin jäsenille tuttua

Susijengi saa maanantai-iltana vastaansa entisen Jugoslavian alueen koripallokulttuurin kruununjalokiven, Serbian, joka vuodesta toiseen kätilöi Eurooppaan ja maailmalle ensiluokkaisia koripalloilijoita ja joukkueita. Vaan miksi juuri Serbia menestyy vuodesta toiseen niin hyvin? Vastausta kysymykseen voi hakea Susijengin jäsenten kertomuksista uransa ajalta.

Näytä lisää vastaavia