Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

21.2.2021 09:29 Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

Serbian ja Georgian jätit ovat marraskuulta tuttuja Daniel Dolencille. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Maajoukkuepaitaan pukeutuminen on Dolencille tuttua puuhaa, sillä onhan ”Lentäväksi Ramboksi” BC Nokian vuosinaan nimetty sentteri tahkonnut peräti 114 juniorimaaottelua ja yhden haastajamaaottelun siihen päälle.

Myös kotimaan tasolla Dolenc on jo kestokasvo. Liigadebyyttinsä hän antoi Espoon Hongassa jo 2010–11-kaudella mm. Jamar Wilsonin ja Jukka Matisen joukkuetoverina ja on sittemmin ehtinyt tahkota kahdeksan kauden aikana 243 pääsarjaottelua. Todellinen läpimurtokausi odotti vuoroaan 2019–20, jolloin Dolenc kohosi BC Nokian riveissä Korisliigan kotimaiseen kärkikaartiin ja ansaitsi edesottamuksillaan ammattilaispahvin Itävallan liigaan.

Ensikutsu Susijengiin kolahti tuolloin 26-vuotiaan Dolencin postiluukusta kesällä 2020 ja viime marraskuun MM-karsintaikkunassa hän pääsi hakemaan MM-karsinnoissa korinalustanssiin niin Serbian kuin Georgiankin isoa kalustoa.

- Onhan se ollut aina mielessä. Korkeimmat ammattilaissarjat ja maajoukkue ovat kuitenkin suomalaiselle pelaajalle absoluuttisesti korkein taso, Dolenc kuittaa kysyttäessä Susijengi-kutsun merkitystä.

- Onhan se iso kunnia, että maajoukkueeseen pääsee ja saa tilaisuuden treenata ja kilpailla tämän tason pelaajien kanssa kansainvälistä parhaimmistoa vastaan.

EM-kisapaikka on Dolencille uusi maali

Tänään huipentuviin EM-karsintoihin osallistuneesta 32 joukkueesta 24 etenee syyskuun 2022 EM-kisoihin, joten silkalla todennäköisyyslaskelmalla ajateltuna olisi sinänsä perusteltua ajatella, että karsinnat ovat lähinnä vauhtitöyssy maantiessä.

Karsinnat ovat kuitenkin tuoneet mukanaan yllätyksiä: esimerkiksi moninkertainen EM-kisakävijä Latvia taipui lauantaina Bulgarialle ja karsiutui kisoista, kesän 2019 MM-kisaparketeille edennyt Montenegro nöyrtyi Iso-Britannian edessä ja ikuinen EM-mitalisuosikki Liettua joutuu kisaamaan viimeiselle kierrokselle asti omasta kisapaikastaan.

Dolencille Susijengin pääsy tuleviin EM-kisoihin antaakin jättiannoksen lisämotivaatiota tulevaisuudelle.

- Upeaa se on, ei siitä pois päästä. Hienoa, että saatiin jatkumoa viime vuosikymmenten susiduunille. Henkilökohtaisella tasolla EM-kisapaikka antaa uuden maalin, minkä eteen ponnistella – mahdollisuuden kilpailla EM-kisatasolla ja ottaa sitä kautta taas uusi harppaus omalla uralla.

Seuraava tilaisuus mitellä Euroopan absoluuttista parhaimmistoa vastaan odottaa jo tänään iltapäivällä, sillä päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Dolencin Georgiaa vastaan asettuvaan susitusinaan. Georgian korin alla partioikin tuttu tanssikaveri, 216-senttinen Teneriffan torni Giorgi Shermadini.

- Viimeksi Espoossa oli ”Sherminatoria” vastaan todella kovaa vääntöä. Se on kookas, iso, hyväkätinen ja erittäin taitava koripalloilija, jota vastaan on vaikea pelata, sillä kaikkia hänen aseitaan ei millään saa pois, Dolenc pohtii.

- Lähdetään siitä, että tehdään oma puolustusduuni tarpeeksi aikaisin, että saadaan Shermadini pois omasta pelistään.

Susijengi ja Georgia kohtaavat EM-karsintojen huipennuksessa tänään sunnuntaina 21.2. klo 17.00 alkaen. YLE TV2:n suora lähetys alkaa klo 16.55.

Henkilöt

 
27.2.2024 11:07 Susijengi

Toijala komensi Viron historialliseen voittoon

Viidettä vuottaan Viron miesten maajoukkuetta komentava Jukka Toijala luotsasi joukkueensa kenties sen koripallohistorian makeimpaan voittoon, kun Viro peittosi maanantai-illan EM-karsintaottelussa Tallinnassa Liettuan. Voitto oli Viron koripallon historian ensimmäinen voitto Liettuasta miesten maajoukkuetasolla.

26.2.2024 21:27 Susijengi

Susijengi löysi taisteluilmeensä, nousi 17 pisteen takaa avausvoittoon EM-karsinnoissa

EM-karsintansa kotivoitolla Georgiasta avannut Tanska saapui maanantaina Espoo Metro Areenalle täynnä tulta ja tappuraa, upotti avauspuoliskolla liki kaiken mahdollisen ja karkasi 17 pisteen vierasjohtoon. Susijengi palasi kuitenkin pitkän tauon jälkeen perusasioihin ja säntäsi kollektiivisella esityksellä 5339-päisen kotikatsomon riemuksi 89–85 (42–58) -voittoon.

26.2.2024 11:38 Susijengi

Alexander Madsen: ”Me pelataan parhaimmillamme, kun ollaan ärsyttäviä”

Alexander Madsen, 29, on hyvässä paikassa koripalloilijana. Susijengin ison pään kouvolalaislähtöinen luottomies on saanut räjähtävän startin alkuvuoteen 2024 Espanjan liigassa CB Andorran paidassa. Samaan aikaan Susijengissä Madsenin rooli on vanha tuttu ja hän uskoo, että paras tulos tulee, kun pidetään kiinni perusasioista.

25.2.2024 20:54 Susijengi

Susijengi ja Tanska nimesivät tusinansa maanantain otteluun

Susijengi ja Tanska ovat nimenneet pelaajansa maanantai-illan EM-karsintaotteluun. Susijengin kokoonpanoon nousee Saksan Bundesliigan Tigers Tübingenia edustava Aatu Kivimäki. Ottelu pelataan maanantaina klo 18.30 Espoo Metro Areenalla.

25.2.2024 11:38 Susijengi

Lundbergin Tanska on Susijengille erilainen haaste

Vaikka Tanskaa ei laajalti tunnetakaan koripallomaana, aloitti joukkue EM-karsintaurakkansa kirivoitolla ennakkosuosikki Georgiaa vastaan kotonaan Århusissa. Tanska kävi jo edellisissä EM-karsinnoissa yhden korin päässä EM-kisoista ja hakee nyt Euroliiga-tähtensä Gabriel Lundbergin johdolla ensimmäistä EM-kisapaikkaa 70 vuoteen.

24.2.2024 12:34 Susijengi

Remu Raitanen: ”Varmasti ikimuistoisimpia kokemuksia omalla uralla”

Susijengin tarkkakätinen laituri Remu Raitanen, 26, esiintyi ennakkoluulottomasti ja kellotti tehokkaat peliminuutit myöhään perjantai-iltana, kun Susijengi haastoi MM-hopeamitalisti Serbian sen kotihallissa Belgradissa. Raitasen mukaan Susijengi pystyi Belgradin kuurouttavassa metelissä haastamaan Serbian niin kauan kuin pysyi pelisuunnitelmassaan.

23.2.2024 23:47 Susijengi

Susijengi säikytteli MM-hopeamitalisti Serbiaa, mustat hetket veivät yllätyssaumat

Susijengin aloitusviisikko Elias Valtosen johdolla aiheutti kauhunhetkiä hallitsevalle MM-hopeamitalisti Serbialle sen kotiareenalla Belgradissa perjantai-illan EM-karsinta-avauksessa. Serbian kokoylivoima ja Susijengin pallonmenetykset ja kylmä heittoilta kohosivat lopulta ratkaiseviksi tekijöiksi, kun Serbia ampaisi yhdeksän pisteen takaa 77–61 (36–34) -voittoon.

23.2.2024 10:50 Susijengi

Topias Palmi: ”Vastassa on yksi maailman parhaista joukkuepuolustuksista”

Jos Susijengi haluaa pelata voitosta Serbiaa vastaan myöhään tänä iltana Belgradissa, on sen onnistuttava puolustuspäässä täydellisesti ja käytettävä vapaat heittopaikkansa tuloksellisesti, kun niitä tarjoutuu. Haasteen ottaa innolla vastaan Tampereen Pyrinnön kasvatti Topias Palmi, 29, joka pelaa ammattilaisuransa parasta kautta Karhu Basketissa.

22.2.2024 22:39 Susijengi

Susijengi ja Serbia nimesivät kokoonpanonsa perjantain otteluun

Susijengi ja Serbia ovat valinneet miehistönsä perjantai-iltana Belgradissa pelattavaan EM-karsinta-avaukseen. Susijengistä debyyttinsä arvokisakarsintaottelussa tekevät Luukas Vaara ja Jacob Grandison.

22.2.2024 10:55 Susijengi

MM-hopeamitalisti Serbia suursuosikkina perjantai-illan otteluun

Susijengillä on perjantai-iltana Belgradissa edessään maailmanluokan koitos, kun se haastaa EM-karsintojen avausottelussa hallitsevan MM-hopeamitalistin Serbian. Hanno Möttölän mukaan Serbia ei tee sirkustemppuja, vaan luottaa kurinalaisuuteen, kärsivällisyyteen ja kykyynsä taivuttaa vastustajat tahtoonsa pitkällä tähtäimellä.

Näytä lisää vastaavia