Suomella puhdas päivä PM-kisoissa, Tulonen tulessa 37 pisteellä

27.6.2016 Suomen nuorisomaajoukkueet voittivat neljästi Viron Kisakalliossa pidettävissä Pohjoismaiden mestaruuskilpailuissa. Suomen komeimpiin suorituksiin maanantaina kuuluivat mm. 18-vuotiaiden tyttöjen Helmi Tulosen uskomattomat 37 pistettä sekä 16-vuotiaiden poikien trilleri, joka ratkesi 15 sekuntia ennen loppua, kun Erik Sajantila pääsi nostamaan Suomen voittoon Janne Lehtorannan syötöstä.

Helmi Tulonen johdatti 37 pisteellään Suomen 18-vuotiaat tytöt voittoon PM-kisoissa.

Tulosen 37 pistettä on naisten maajoukkueiden kaikkien aikojen neljänneksi korkein yksittäisen pelin pistesaldo.

Tulosen lisäksi Suomelta onnistui Lotta-Maj Lahtinen.

16-vuotiaissa pojissa Janne Lehtoranta syötti...

... ja Erik Sajantila viimeisteli Suomen voittoon.

16-vuotiaissa tytöissä Emma Törnblom ja Suomi selättivät muiden tavoin Viron.

Voitosta huolimatta 18-vuotiaiden poikien pelissä on vielä paljon parannettavaa. Kuvassa Vili Nyman. Kuvat: Vesa Koivunen.

18-vuotiaissa tytöissä Virolle ei jäänyt kahta sanottavaa, kun Suomi myllytti ensimmäisestä neljänneksestä loppusummeriin saakka tasaisesti eroa. Suomi nappasi toisen murskavoittonsa voittaen 100-48 (52-26).

– Olimme ehdottomasti parempia kuin eilen molemmissa päissä. Hyvä nähdä, että emme jääneet siihen ajatukseen, että kyseessä olisi helppo peli, vaan kehityimme, päävalmentaja Sami Toiviainen kertoi.

Koko parketin ehdoton kuningatar oli Helmi Tulonen (37/5), joka upotti loistokkaalla tarkkuudella sekä läheltä että kaukaa. Tulonen upotti kakkosensa 8/9 ja kolmosensa 6/10, joista melkein jokainen lähti samoilta jalansijoilta, samasta kuviosta.

37 pisteellä Tulonen on nyt jaetulla 17. sijalla Kari Liimon kanssa Suomen maajoukkueiden yhden ottelun piste-ennätyksissä. Naisten puolella Tulosen pistesaalis on kaikkien aikojen neljänneksi korkein, kun edellä ovat vain Hilkka Hakola (41) sekä Lea Hakala (40 ja 38).

– Tässä suorituksessa pitää huomioida myös se, että millaisella peliajalla se syntyi, Toiviainen viittasi Tulosen vajaaseen 23 minuutin peliaikaan.

Tulosen lisäksi Lotta-Maj Lahtinen (12/5/3 syöttöä/3 riistoa) nosti pelinsä eilisestä hänelle kuuluvan riman korkeudelle. Sofia Rajala (18/2) oli tuttuun tapaan röyhkeä korin alla.

Virolta ainoana kaksinumeroisille pistelukemille ylsi 11 pistettä heittänyt Eleriin Vaino.

Lisätietoja: Ottelutilastot

16-vuotiaat pojat nostivat merkittävästi tasoaan synkkään eiliseen verrattuna. Suomi raastoi, repi ja rouhi puolustuksessa, minkä myötä myös näkyi tulosta. Suomi vei selkeästi ensimmäisen puoliajan Viroa vastaan, mutta toisella puoliajalla heitot eivät uponneet samaan malliin. Viro kuroi Suomen 20 pisteen johdon tasaiseksi ja päätösneljänneksellä oli selvää, että peli ratkeaa aivan viimeisillä minuuteilla.

40 sekuntia ennen loppusummeria Lehtoranta (21/5) haki oman levypallonsa ja heitti Suomen pisteen taakse 61-62. Toisessa päässä Suomi aiheutti Virolle menetyksen ja pallo pelattiin jälleen Lehtorannan käsiin. Suomi toteutti suunnitellun pelin piiruntarkasti, kun Lehtoranta löysi Erik Sajantilan (7/12), joka nosti Suomen pisteen johtoon.

Virolle jäi vielä aikaa 15 sekuntia hakea voittoa, mutta Suomen puolustus kesti Viron yritykset. Suomi voitti ottelun 63-62 (42-24).

– Hatunnosto näille nuorille miehille. He osoittivat sitoutumista ja tekivät kovasti töitä pelien välissä heikon eilisen jälkeen. Tänään puolustuksemme näytti susipuolustukselta ja se oli voiton avain, päävalmentaja Miikka Sopanen kiitteli.

– Vielä emme kyenneet pelaamaan ehjää 40 minuuttia, hukkasimme edelleen pallon liian usein, mutta puolustus mahdollisti tämän voiton.

Viron parhaimmistoon kuuluivat Henri Drell (16/9/5 riistoa) sekä Hendrik Eelmäe (10/6).

16-vuotiaissa tytöissä Suomi veti ensimmäisen puoliajan päätteeksi itensä 32-22-johtoon, mutta hiljlleen Viro kampesi aivan iholle. Suomalaiset heittivät kaiken harakoille läpi kolmannen neljänneksen, mutta viimeisen neljänneksen puolustus ratkaisi voiton.

Suomi piti Viron pisteettömänä päätösneljänneksen ensimmäiset kahdeksan minuuttia, mutta Suomen harmiksi oma ketsuppipullo odotti purkautumistaan. Lopulta Sara Bejedin (9/8) vapaaheitot, Elina Ariken (2/11) ”catch and go”, Saga Ukkosen (2/2) viimeistely riistosta ja Emma Tönrnblomin (6/9) post-liike neljänneksen päätöspuolella toivat Suomen 49-39-johtoon. Virolle ei löytynyt energiaa takaa-ajoon Suomen puolustuksen puristuksessa ja Suomi pääsi juhlimaan 51-44 (32-22) -voittoa.

- Kaikki kunnia vastustajalle. Heidän puolustuspelaaminen teki meidän korintekemisestä haastavaa. Viimeisen jakson puolustus oli ratkaisutekijä. Iloisimmat asiat pelissä olivat vapaaheittoyritysten määrä ja hieno levypallopelaaminen, päävalmentaja Mikko Asikainen kertoi.

Kokonaisuutenaan Suomi vei levypallotaistelun käsittämättömästi 71-39 ja haki peräti 36 hyökkäyslevypalloa. Ebba Pekonen (8 pistettä) oli Suomen paras levypallonainen 11 levypallolla. Pekosen lisäksi Törnblom taisteli läpi pelin mallikkaasti korin alla.

Virolta Victoria Vähi heitti kentän korkeimman pistemäärän 15 pistettä.

Suomen 18-vuotiaat pojat eivät olleen parhaimmillaan, mutta tästä huolimatta Suomi voitti Viron numeroin 78-61 (40-31).  Oivan ensimmäisen neljänneksen jälkeen, Viro pääsi vielä 5 pisteen päähän ensimmäisellä puoliajalla. Tauon jälkeen Suomi kasvatti eron kaksinumeroiseksi ja päätösneljänneksellä parhaimmillaan kahtakymmentä pistettä hipovaksi.

– Vähän odottavainen tunnelma. Merkkejä on olemassa, että iso purskahdus on tulossa. Tietyt hyökkäyskombinaatiot, ajoittainen levypallopelaaminen ja yksittäiset suoritukset ovat A-luokkaa. Jokaista hyvää suoritusta kohden seuraa epäonnistuminen, päävalmentaja Jyri Lohikoski kommentoi.

Suomella oli koko pelin ajan mahdollisuudet repäistä ero Viron ulottumattomiin, mutta pyörä ei lähtenyt lopulta pyörimään alamäkeen. Suomelle kertyi menetyksiä 21 kappaletta, mutta hyökkäyslevypalloja Suomi vei peräti 19.

– Sellainen peli, että aloitimme hyvin, mutta emme kyenneet missään vaiheessa tappamaan sitä.

Suomen parhaimmistoon kuuluivat levypalloissa kunnostautuneet Hannes Pöllä (6/15), Teemu Knihtinen (6/9) ja Vili Nyman (19/5). Edon Maxhuni oli jälleen vauhdissa hyökkäyspäässä heittäen 18 pistettä ja jakaen 6 syöttöä.

Viron kärkinimet olivat Kristian Kullamäe (14/6), Martin Parve (12/1), Ron Pehka (11/2) ja Märt Rosenthal (10/2).

5.1.2018 17:15 Maaottelu

Sudenpennuille kolme voittoa Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Tallinnassa pidetty Baltic Sea Basketball Cup sai päätöksensä tänään perjantaina, kun Suomen nuorisomaajoukkueet saivat vastaansa viimeisissä otteluissaan Ruotsin. Kummatkin 18-vuotiaiden maajoukkueista ja 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue nappasivat voitot kotimatkalle, kun taas 16-vuotiaat pojat kärsivät tappion.

4.1.2018 23:50 Maaottelu

Sudenpennuille kaksi voittoa Virosta Baltic Sea Cupissa

Baltic Sea Basketball Cupin toisena päivänä Suomen nuorisomaajoukkueet kohtasivat Viron, josta 18-vuotiaiden maajoukkueet vetivät pidemmän korren, kun taas 16-vuotiaat joutuivat tyytymään tappioihin. BSBC päättyy huomenna, kun Sudenpennut saa vastaansa Ruotsin.

3.1.2018 Maaottelu

Baltic Sea Cup käyntiin, Latvialle kolme voittoa neljästä

Suomen nuorten koripallomaajoukkueet aloittivat maajoukkuevuotensa Tallinnassa vuotuisessa Baltic Sea Basketball Cupissa. Avauspäivänä Sudenpennuista vain 16-vuotiaat tytöt korjasivat nimiinsä voiton, kun jo äidinmaidosta kovuuden saavat latvialaiset olivat etevämpiä kolme kertaa neljästä.

13.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt puolustivat Hollannin kumoon

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue selätti alkukangertelun jälkeen kohenneella puolustuspelillään Hollannin B-divisioonan EM-kisoissa. Suomen 16-vuotiaat pojat hävisivät A-divisioonan EM-kisoissa Turkille.

18-vuotiaiden tyttöjen EM-kisat päätökseen, 16-vuotiaille pojille tappio Saksaa vastaan

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui kymmenenneksi B-divisioonan EM-kisoissa Dublinissa, kun Suomi hävisi päätöspelissään Bulgarialle. 16-vuotiaat pojat hävisivät alkulohkonsa viimeisen pelin A-divisioonan EM-kisoissa Saksalle ja kohtaa tiistaina pudotuspeleissä Liettuan.

12.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat tytöt selättivät Itävallan, 16-vuotiat pojat tappioon EM-avauksessa

Suomen 18-vuotiaat tytöt päihittivät B-divisioonan EM-kisojen ensimmäisessä jatko-ottelussaan Itävallan. Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue taas taipui A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan Slovenialle.

7.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat kymmenennelle sijalle EM-kisoissa, 18-vuotiaat tytöt löylyttivät Viron

Suomen 18-vuotiaiden poikien EM-urakka sai päätöksensä Slovakiassa, kun Sudenpennut hävisi Venäjälle päätöspelissään 69-75 (29-34). 18-vuotiaat tytöt taas palasivat voittokantaan B-divisioonan EM-kisoissa murskaamalla Viron ylivoimaisesti.

6.8.2017 Maaottelu

18-vuotiaat pojat EM-voittoon Ukrainasta, Sudenpennuille kaksi kotivoittoa Kisakalliossa

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue pelaa huomenna EM-kisojen päätöspäivänä Venäjää vastaan yhdeksännestä sijasta, kun Suomi voitti lauantaina Ukrainan 56-70 (31-31). Suomen 16-vuotiaiden maajoukkueet taas nappasivat kotivoitot Kisakallion Susi Training Centerissä.

23.7.2017 Maaottelu

Suomen 20-vuotiaiden miesten EM-urakka päätökseen voitokkaasti

Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkue B-divisioonan EM-kisojen taival päättyi tänään Romanian Oradeassa, kun Suomi nappasi yhdeksännen sijan voittamalla kisojen päätöspelissään Hollannin 85-66 (41-26). Suomen nuorisomaajoukkueet pelasivat kokonaisuudessaan sunnuntaina viisi peliä, joista saldona oli viisi voittoa.

22.7.2017 Maaottelu

Sudenpennuille neljä voittoa lauantaina

Suomen nuorisomaajoukkueet nappasivat neljä voittoa lauantaina. 20-vuotiaat miehet pelaavat yhdeksännestä sijasta B-divisioonan EM-kioissa, kun Sudenpennut päihittivät Unkarin 78-56 (44-36). Myös 18-vuotiaat pojat, 18-vuotiaat tytöt ja 16-vuotiaat tytöt ylsivät voittoihin.