Honka dramaattisella vierasvoitolla kiinni koriskultaan

5.4.2003 Espoolainen Honka on voiton päässä kevään 2003 miesten Suomen mestaruudesta. Honka onnistui riistämään kotiedun uudelleen itselleen, kun se lauantaina voitti dramaattisten loppuhetkien jälkeen Katajan Joensuussa lukemin 76-73. Mestaruuden varmistamista Honka pääsee kokeilemaan sunnuntaina kotikentällään LänsiAuto Areenalla neljännessä finaalissa, joka alkaa klo 13.

Vielä puolitoista minuuttia ennen loppua kolmas finaali näytti olevan kotijoukkue Katajan heiniä. Sami Laaksonen vei kahdella onnistuneella vapaaheitollaan joensuulaiset 73-70-johtoon. Hongan Dan Cross nousi kuitenkin pelin ratkaisijaksi. Hän tasoitti ensin pelin kolmosellaan (73-73) 50 sekuntia ennen loppua. Katajan Jukka Toijala menetti pallon Markus Hemdahlin toimiessa riistäjänä. Tilanteesta nopeaan karkasi Cross, joka päätti onnistuneesti ja siirsi Hongan 75-73-johtoon, kun 20 sekuntia oli jäljellä. Kataja lähti pelaamaan pitkää hyökkäystä. Andre Foreman ajoi korille ja pudotti pallon korin alle Clifton Jonesille, joka ei tilanteessa ollut hereillä. Pallo suhahti Jonesin käsien läpi ja päätyi Hongan Jukka Hemdahlin käsiin. Toijala ehti rikkoa nopeasti Hemdahlia, kun pelikellossa oli 2,7 sekuntia, mutta Katajan epäonneksi joukkuevirheet eivät olleet täynnä. Grant sai sisäänheitosta pelattua pallon Crossille, jota rikottiin. Mies käveli viivalle ja viimeisteli loppulukemiksi 76-73.

Cross oli Hongan hyökkäyspään sankari. Hän teki joukkueensa viimeiset yhdeksän pistettä ja viimeisistä 13:sta 11 toimien syöttäjänä niihinkin kahteen, joita hän ei itse tehnyt. Koko ottelussa Cross teki 25 pistettä ja antoi viisi koriinjohtanutta syöttöä. Puolustuspäässä Hongan sankariviittaa kantoivat Hemdahlin veljekset Jukka ja Markus.

- Asenteemme oli toisella puoliajalla rautainen. Saimme yliotteen levypalloista, joka oli ratkaisevaa, kommentoi Marcus Grant Hongasta.

Hemdahlin paluu tärkeässä paikassa

Honka joutui lähtemään otteluun ilman varvas-vamman riivaamaa Maurizio Pratesia. Sairastuvalta joukkue sai kuitenkin siis mieluisan vahvistuksen, kun nilkan nivelsiteitä ja –kapseleita puolivälieräsarjassa Kouvoja vastaan loukannut Markus Hemdahl palasi tositoimiin. Hemdahl, joka viime vuonna palkittiin finaalien parhaana pelurina, toi Hongan puolustukseen toivottua ryhtiä. Erityisesti ryhtiliike oli nähtävissä ottelun kolmannella jaksolla, kun Honka kaapi itsensä takaisin peliin oltuaan helisemässä.

- Markuksen mukaantulo toi enemmän variaatiomahdollisuuksia sekä hyökkäykseen että puolustukseen, kehui Cross joukkuekaveriaan.

- Hemdahlin avulla Honka sai tukittua korinalustan, myönsi puolestaan Laaksonen.

Kataja johti parhaimmillaan 14 minuutin pelin jälkeen 12 pisteellä (33-21). Hurjinta vauhtia pitivät tuolloin Toijala sekä Clifton Jones. Toijala upotti niin tutuksi tulleita kolmosiaan ja vapautti syötöillään Jonesin korintekoon. Jones otti syötöistä kaiken ilon irti donkkaamalla kolme hienoa koria joensuulaisen täystuvallisen edessä. Jones teki ensimmäisellä puoliajalla 11 ja Toijala kymmenen pistettä. Puoliajalle mentiin Katajan 39-29-johdossa.

Honka sai tiivistyneellä puolustuksellaan suljettua Katajan pistehanat lähietäisyyksiltä lähes tyystin. Markus Hemdahl ja Heikki Zitting hallitsivat korinalustoja. Molemmat suomalaistornit pelasivat mainiot ottelut. Zitting jopa piti joukkuettaan ensimmäisillä minuuteilla pystyssä tehden Hongan seitsemän ensimmäistä pistettä ja antamalla syötön niitä seuranneeseen Juuso Lehtimäen koriin. Zittingin pistesaldo pelissä oli lopulta 12 pistettä, joiden kylkiäisiksi hän noukki kymmenen levypalloa. Varsin hyvin nilkkavammastaan huolimatta liikkunut Hemdahl kokosi teholukemat 11/5 pelattuaan 25 minuuttia.

Suuria taktisia muutoksia ei kummankaan joukkueen pelissä nähty lukuunottamatta Hongan uutta Toijala-varjostusta. Marcus Grant oli saanut tehtävän itselleen ja teki kohtuullisen hyvän päivätyön. Toijala pääsi toki tuikkaamaan kolmosensa, mutta pelinrakentelua vaikeutti parimetrisen Grantin ulottuvuus ja häirintä.

Hongan heittopeli oli ensimmäisellä puoliajalla pahasti lukossa. Se viskoi 37 pelitilanneheitostaan ohi 27 (onnistumisprosentti 27,0). Toisella puoliskolla sihti oli parempi – 34 heitolla 18 koria (52,9 %). Katajan turmioksi koituivat pallonmenetykset. Vaikkei menetyksiä kertynytkään ottelussa kuin normaalinoloiset 13, tuli kaksi niistä siis viimeisen 30 sekunnin aikana. Toinen merkittävä seikka oli Katajan täydellinen riippuvuus aloitusviisikon miehistä. Kataja sai vaihtomiehiltään koko ottelussa vain kaksi pistettä.

Sunnuntain neljännessä finaalissa Katajan on saatava onnistumisia laajemmalta rintamalta, mikäli se mielii venyttää ottelusarjan viidenteen peliin. Ennusmerkit siitä on olemassa, sillä finaalisarjassa ei ole vielä kotivoittoja nähty. Ratkaisevaksi tekijäksi voi kuitenkin nousta Markus Hemdahl, joka pelaa myös sunnuntaina.

- Pelaaminen oli oikeastaan helpompaa kuin osasin kuvitellakaan. Pitkän tauon jälkeen väsyin kuitenkin helposti. Nilkka on kipeä, mutta se saa nyt luvan kestää, huokui Hemdahl taistelutahtoa.

- Sunnuntaina on ehdottomasti tarkoitus laittaa piste tälle kaudella. Sovimme kundien kanssa, että nyt keskitytään touhuun kunnolla eikä anneta tasoitusta tippaakaan, Hemdahl lupasi.

Asiat

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

23.4.2024 21:34 Naisten Korisliiga

ToPo on naisten Suomen mestari

Yli tuhatpäinen yleisö pääsi seuraamaan, kun Naisten Korisliigan mestaruus ratkesi Kisahallissa. ToPo vei kolmannen ottelun 92-85 ja pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä naisten mestaruutta.

23.4.2024 13:00 Pääjuttu

Koriskokemus-palautekanava kerää palautetta seurojen ja Koripalloliiton toiminnasta

Palautteen avulla kehitetään suomalaista koripalloa entistä paremmaksi kokemukseksi eri sidosryhmille.

22.4.2024 21:57 16-vuotiaiden tyttöjen SM

Helsingin NMKY on 16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari

16-vuotiaiden tyttöjen Suomen mestari selvisi tänään Honkahallilla, kun Helsingin NMKY voitti Tapiolan Hongan SM-sarjan loppuotteluiden toisessa pelissä 47-64 (26-38). HNMKY voitti loppuottelut 2-0.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

22.4.2024 12:25 Susijengi

Susijengi avaa olympiakarsintakesänsä eksoottista vierasta vastaan Espoo Metro Areenalla

Susijengi saa olympiakarsintakesän avausotteluunsa juhannuksen jälkeisellä viikolla vastaansa harvinaisen vieraan, kun moninkertainen MM-kisakävijä Uusi-Seelanti saapuu Espoo Metro Areenan sudenpesään tiistaina 25.6. ottamaan mittaa Lauri Markkasen, Mikael Jantusen ja muiden susitähtien kunnosta.

21.4.2024 20:15 Naisten Korisliiga

ToPo voiton päässä mestaruudesta

ToPo haki vierasvoiton Naisten Korisliigan finaaleissa. Helsinkiläiset kaatoivat PeKa:n 97-77 ja siirtyivät finaalisarjassa 2-0 johtoon.

21.4.2024 19:42 Miesten I divisioona A

Tapiolan Honka niukkaan voittoon JBA:sta miesten I divisioona A:n toisessa loppuottelussa

Jyväskylän Monitoimitalolla oli 1442 katsojaa seuraamassa miesten I divisioona A:n toista loppuottelua. Ensimmäisen ottelun selkeästi vienyt Tapiolan Honka joutui tällä kertaa koville, kun Jyväskylä Basketball Academy kaatui niukasti 72-76 (36-39).

21.4.2024 19:33 16-vuotiaiden poikien SM

KTP:lle 16-vuotiaiden poikien Suomen mestaruus – PuHu kaatui jatkoajan jälkeen

16-vuotiaiden poikien Suomen mestari on KTP, joka voitti finaalien toisessa ottelussa PuHun jatkoajan jälkeen 112-111 (49-52, 98-98) Steveco Areenalla 750 katsojan edessä. KTP voitti loppuottelut 2-0.