Antero Lehto palaa hyvin erilaiseen Pyrintöön kuin josta lähti – ”Pelit ratkaistaan onneksi pelaamalla eikä paperilla”

26.9.2023 17:30 39-vuotias Korisliiga-veteraani palaa kasvattajaseuraansa ja alkaa johtaa nuorentunutta joukkuetta. Hän kokee silti oppivansa työssään yhä itsekin uusia asioita.

Antero Lehto kantaa taas tuttua punaista nuttua. Kuva: Ville Vuorinen

Antero Lehto on palannut kotiin. Pirkanmaalainen takakentän taituri ottaa nyt johdettavakseen kasvattajaseuransa Tampereen Pyrinnön Korisliiga-joukkueen, joka on nuorentunut huomattavasti sitten viime näkemän. Kolme viime vuotta ovat Lehdolla vierähtäneet Nokialla, ja paljon on vettä virrannut sinä aikana myös Tammerkoskessa, ainakin jos katsoo Pyrinnön kehitystä organisaationa.

– Jos ajatellaan muitakin tekijöitä tuloksellisen menestyksen ulkopuolella, niin kyllä Pyrinnössä on saatu yhdessä Tampereen urheiluakatemian kanssa uskomattoman hyvään kuntoon koko urheilullinen puoli. Aina junioripolun nuorimmista ikäluokista lähtien tänne kilpakoripalloon asti kyseessä on aivan ainutlaatuinen organisaatio koko valtakunnallisella kentällä, Lehto ylistää.

Hän kehuu erityisesti mahdollisuuksia harjoitella ja edistyä, niin nuorille pelaajille kuin vähän kokeneemmillekin – ja tietysti myös niille erittäin paljon kokeneille, joita 39-vuotias seuran riveissä kolme mestaruutta voittanut pelinjohtaja itse jo edustaa.

Nuori Lehto dominoi Korisliiga-parketteja jo 2000-luvun alkupuolella Pyrinnön paidassa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Lehto dominoi Korisliiga-parketteja jo 2000-luvun alkupuolella Pyrinnön paidassa. Kuva: Koripalloliitto

Mitä taas huippu-urheiluun ja varsinaiseen miesten Korisliiga-joukkueeseen tulee, Lehto myöntää, että Pyrintö ei pelaa tulevalla kaudella liigan lihavimmalla tilipussilla eikä kokoonpanossa ole kovin montaa sellaista suurelle yleisölle tuttua nimeä kuin vaikkapa Kauhajoelta tai Helsinki Seagullsista löytyy. Joukkueen viimevuotisesta isojen minuuttien suomalaisrungosta on jäljellä enää Valtteri Leppänen.

Siksi seuran nuorilla pelaajilla onkin Lehdon mukaan aivan erityinen tilaisuus nousta kaudella esille.

– Odotan erityisesti Kion Williamsilta, Roni Ahvenjärveltä ja Arttu Pitkäseltä, joilla vielä viime kaudella oli melko pienet roolit, sellaisia kehitysaskelia, joilla kilpailukykymmekin samalla kasvaa. Mielestäni meillä on olosuhteisiin nähden jo nyt paketti aika hyvin kasassa, ja onneksi urheilussa on se hyvä puoli, että pelit ratkaistaan pelaamalla eikä paperilla vertailemalle.

Hän toteaa myös, että urheilussa on keskityttävä aina hetkeen eikä mietittävä huomista, mutta mitä enemmän nuoret hänen ympärillään kehittyvät, sitä enemmän se poikii hyvää myös koko Pyrinnön tulevaisuudelle seurajoukkueena.

Eikä seurajoukkue toki ole yhtälön ainoa osapuoli, joka on muutaman viime vuoden aikana muuttunut aiemmasta. Vaikka Lehto itse onkin jo kaiken nähnyt Korisliiga-veteraani eikä tähyile enää nuorten miesten tavoin näytönpaikkoja tai suuria tulevaisuuden harppauksia pelaajana, hänkin uskoo, että on jatkanut monin tavoin kehittymistään Nokialla vietettyjen kausien aikana.

– Kun pelaaja vaihtaa seurasta toiseen, ainoastaan ympäristö vaihtuu. Siitä huolimatta se ympäristönmuutos tarkoittaa, että toimintatavatkin vaihtuvat. Jokaisessa seurassa on omansa, ja ne toimintatavat opettavat pelaajan omaksumaan erilaisia rutiineja. Silloin oppii väistämättä uutta, vaikka olisikin tällainen ikäloppu, Lehto naurahtaa.

Tokikaan kovin kaukana Lehto ei ollut. Pyynikin ja Nokian palloiluhalleilla on moottoritietä pitkin ajettuna etäisyyttä toisiinsa 13,5 kilometriä, joten kotiosoite ei muuttunut mihinkään eikä kulttuurissa ollut kummoista sopeuduttavaa. Mutta omanlaistaan perspektiiviä sekin silti antoi.

­– Näin vanhemmiten sitä on entistä kiitollisempi kaikista erilaisista kokemuksista, joissa on saanut olla osallisena. Ne olivat kolme opettavaista vuotta, ja koko maailma koki niiden aikana melkoisia mullistuksia. Tämä urheileminenkin on aikamoista kuplassa elämistä, ja mitä enemmän oppii katsomaan asioita kuplan ulkopuolelta, sitä enemmän huomaa, että ne kaikki kokemukset, niin saavutukset kuin epäonnistumisen tunteetkin, ovat lopulta isossa kuvassa aika mitättömän pieniä.

Pyrintö 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
25.4.2024 21:05 Korisliiga

BC Nokia ei jättänyt arvailun varaa – johtaa välieriä 2–1

Puolelta toiselle keikahdellut välieräsarja on nyt Nokian hallinnassa. Katajan valmentaja Petri Virtanen peräänkuulutti joukkueeltaan henkistä kasvua.

24.4.2024 20:31 Korisliiga

Kauhajoki 2–1-johtoon Seagullsista – poikkeuksellisessa sarjassa toistaiseksi pelkkiä vierasvoittoja

Kauhajoen ja Helsinki Seagullsin kolmas välieräkohtaaminen päättyi Kauhajoen täpärään voittoon.

22.4.2024 21:14 Korisliiga

Helsinki Seagulls ja Kataja Basket tasoittivat välierävoitot

Seagulls haki vierasvoiton Kauhajoelta 27 pistettä heittäneen Shavon Colemanin johdolla lukemin 73–80. Kataja Basket puolestaan oli tyly isäntä Joensuussa, kun se kaatoi BC Nokian 99–75. Molemmat sarjat ovat tilanteessa 1–1, kun finaalipaikkaan vaaditaan neljä voittoa.

19.4.2024 21:37 Korisliiga

BC Nokia hurjasteli päätöskympillä karkuun Katajalta välieräavauksessa

BC Nokia ja Kataja Basket aloittivat välieräsarjansa perjantaina Harjuniityn Liikuntahallilla Nokialla. Kotijoukkueen nousujohteinen esitys toi avausvoiton lukemin 86–67 (33–26).

18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

Näytä lisää vastaavia