Erik Sajantila on ottanut oppia kokemuksistaan Lahti Basketballissa – ”Uskon, että olemme kaikki kasvaneet paljon haastavien viime vuosien aikana”

25.9.2023 17:00 Lahti Basketballin nuoret suomalaispelaajat ovat jälleen valmiita kovaan työhön. Kotimaisen rungon kovin pisteidentekijä oli viime kaudella Erik Sajantila, joka tahtoo nyt kehittää pallollisia taitoja ja fysiikkaa.

Kuva: Ville Vuorinen

Lahti Basketball on toiminut viime vuosina kotina monelle nuorelle suomalaiselle nousijalle. Siitä huolimatta menestys on ollut vaisua, sillä kaudet ovat päättyneet joko playoffien ulkopuolella tai niiden ensimmäisellä kierroksella.

Viime kaudella kotimaisen nipun kovin pisteidentekijä oli takamies–laituri Erik Sajantila. Ja vaikka koreja syntyikin, joukkueen tulokselliset saavutukset eivät hänenkään mielestään ole vielä olleet sitä, mitä pitäisi.

– Viime kausi oli mitä oli, mutta nyt olemme valmiina uuteen. Otamme oppia niistä asioista, joissa näemme parantamisen varaa, mutta koska meillä on uudistunut kokoonpano, niin pääsemme tuomaan mukaan uusia asioita eikä menneeseen kannata liikaa jumiutua, hän sanoo.

Joukkue todella on kesätauon aikana monilta osiltaan uudistunut, mutta ei ihan kokonaan uusi. Sajantila saa vanhoista pelikavereistaan takaisin jo verrattain kokeneen ja meritoituneen Arttu Saarijärven sekä vielä toistaiseksi edustustasolla vähemmän pelanneet Eetu Lähdetniemen, Ville Tolosen ja Jan Homasen.

Vaikka pelin kehittäminen ja suunnitelmien uudistaminen onkin tärkeää, Sajantila näkee tällaisessa pysyvyydessä kuitenkin paljon positiivisiakin ulottuvuuksia.

– Se helpottaa työtä, kun syksyn käynnistyessä tuntee joukkuekavereitaan ennestään. Vaikuttaa paljon, kun tietää, mitkä ovat kavereiden vahvuudet ja miten he tykkäävät kentällä liikkua.

Apua pysyvyyden kannalta on myös sillä, että työtään jatkaa vanha päävalmentaja Tom Cooman. 

Erik Sajantila kuului kesällä Suomen universiadijoukkueeseen. Kuva: Ville Vuorinen
Erik Sajantila kuului kesällä Suomen universiadijoukkueeseen. Kuva: Ville Vuorinen

Lahti Basketballin viime vuodet ovat olleet sanalla sanoen myrskyisiä. Tavanomaisten pelillisten asioiden lisäksi on koettu kentän ulkopuolisia tragedioita, jotka ovat vaikeuttaneet työtä. Kyse ei ole ainoastaan koronasta ja muista ilmiöistä, jotka ovat koskeneet koko liigaa, vaan vuonna 2021 tapahtui myös auto-onnettomuus, jonka seurauksena seuran ulkomaalaisvahvistusten nippu meni kesken kauden uuteen uskoon.

– Sanotaan näin, että tämä on ollut opettavaista aikaa, Sajantila huokaisee.

– Kun itseä lähellä tapahtui niin vakava onnettomuus, niin siinä alkoi arvostaa muutakin elämää kuin pelkkää koripalloa taas entistä enemmän. Uskon, että olemme kaikki kasvaneet aika paljon näiden haastavien vuosien aikana.

Kaiken kaikkiaan Sajantila on tyytyväinen siihen, että saa jatkaa uraansa juuri Lahdessa ja pääsee vastaisuudessakin työskentelemään joukkueen tason nostamiseksi. Mutta hänellä, kuten jokaisella lupaavalla pelaajalla, on tässä iässä toki muitakin tulevaisuudensuunnitelmia.

– Totta kai ulkomaankentät minuakin kutsuvat. Isot areenat ovat pienestä pitäen olleet unelmani ja urheilullinen tavoitteeni. Toistaiseksi kauheasti mitään konkreettista sen osalta ei kuitenkaan ole tapahtunut, vaan juuri nyt minun on keskityttävä kehittymään Korisliigan parhaimmistoon ennen kuin voin alkaa keskittyä seuraavaan vaiheeseen.

Miten seuraava vaihe sitten saavutetaan? Miten Sajantila pystyy eniten auttamaan Lahti Basketballia aiempaa korkeammille sijoille tulevalla Korisliiga-kaudella?

– Heittäminen ja pelinymmärrys ovat omasta mielestäni suurimmat vahvuuteni, mutta näen, että minun on kehitettävä yleisesti pallollisia taitojani, sillä niissä ei ikinä voi olla liian hyvä. Tässä viime vuosina olemme joukkueen sisällä myös panostaneet fysiikkaani todella paljon. Koen, että kun saan sitä korkeammalle tasolle, niin muut taidot seuraavat väistämättä perässä. Sanotaanko näin, että uskoakseni minulta löytyisi taitoa enemmän kuin mitä nykyinen fysiikkani mahdollistaa.

Lahti Basketball 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
12.2.2024 10:04 Korisliiga

Hannes Pöllä virittelee paluuta Korisliigaan Kataja Basketin paidassa

Jo vuodenpäivät sivussa pääsarjakentiltä ollut Susijengi-sentteri ja Namika Lahti Juniorien kasvatti Hannes Pöllä, 25, on tekemässä paluuta Korisliigaan. Korisliigan vuoden tulokkaana kaksi vuotta sitten palkittu 211-senttinen Pöllä on allekirjoittanut kuluvan ja seuraavan kauden pituisen sopimuksen joensuulaisen Kataja Basketin kanssa.

11.2.2024 18:56 Pääjuttu

Erik Sajantilan vahva heittoilta kantoi – Lahti pitkästä aikaa voiton makuun

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa tänään voittoa juhli Korihait, kun taas alemmassa sarjassa Lahti Basketball sai kolmen pelin tappioputken jälkeen täytettä pistetililleen.

10.2.2024 21:11 Korisliiga

Kauhajoki avasi ylemmän jatkosarjan voitolla – alemmassa juhlivat Pyrintö ja Bisons

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa pistetilejään kartuttivat Kauhajoki, Tampereen Pyrintö ja Bisons Loimaa. Tappion kärsineen KTP:n päävalmentaja Roope Mäkelä aikaisti eropäätöstään.

8.2.2024 21:32 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käyntiin: Vilpas avasi voitolla

Miesten Korisliigan ylempi jatkosarja polkaistiin käyntiin Salon Vilppaan kotivoitolla.

7.2.2024 12:15 Korisliiga

BC Nokian Tucker Richardson Korisliigan tammikuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon tammikuussa marssineen BC Nokian monipuolinen Tucker Richardson on valittu tammikuun kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

5.2.2024 16:30 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät torstaina 8. helmikuuta Salon Vilppaan ja BC Nokian välisellä ylemmän jatkosarjan ottelulla. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

3.2.2024 18:24 Korisliiga

Korisliiga-runkosarja päätökseen: jatkosarjapaikat nyt jaettu!

Miesten Korisliigan runkosarja huipentui tänään täydellä kuuden ottelun kierroksella. Ylempään jatkosarjaan selvisivät Helsinki Seagulls, BC Nokia, Kataja Basket, Salon Vilpas, Korihait ja Kauhajoki.

27.1.2024 19:51 Korisliiga

Pyrintö antoi Korihaille kovan kolauksen – ylempi jatkosarjapaikka vaarassa

Illan voittajista Kataja Basket ja BC Nokia ovat jo varmistaneet paikkansa ylemmässä jatkosarjassa. Korihait ei onnistunut tekemään samaa, kun Tampereen Pyrintö osoittautui liian kovaksi vastukseksi.

26.1.2024 20:32 Korisliiga

Kouvot yllätti sarjakärjen – Kauhajoki voiton ansiosta kiinni ylemmän jatkosarjan paikassa

Miesten Korisliigassa mitellään ylemmän jatkosarjan viimeisistä vapaista sijoista. Niitä tavoittelevat Kouvot ja Kauhajoki ottivat kumpikin pisteet tänään.

24.1.2024 21:36 Korisliiga

Vilpas haki vieraspisteet Lahdesta

Salon Vilpas paranteli asemiaan sarjataulukossa, kun joukkue kävi hakemassa vieraspisteet Lahdesta. Ottelu päättyi vierasjoukkueen hyväksi 103-80.

Näytä lisää vastaavia