Sofia Pelander into piukkana Susiladiesin mukaan - "Olen ihan superinnoissani"

30.1.2023 18:08 Tshekin liigassa KP Brnon riveissä pelaava Sofia Pelander odottaa jo helmikuisia EM-karsintaotteluita. Liittyminen Susiladiesin matkaan katkaisee hieman haastavaa seurajoukkuekautta.

Sofia Pelander pelaa tällä kaudella KP Brnossa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Pelander teki kauden alla sopimuksen EuroCup-joukkue KP Brnon kanssa, mutta kausi on ollut Susiladiesin kapteenistoon kuuluvalle sentterille haastava.

- On kyllä ollut mielenkiintoista. Minulla kesti aika kauan löytää joukkue ja oli hienoa päästä EuroCup-joukkueeseen ja yhteen Tshekin parhaimpaan joukkueeseen. Oli kiva päästä pelaamaan EuroCupia ja siinä kahta ranskalaista kovaa joukkuetta vastaan. Näki sen kovan kansainvälisen tason, Pelander aloittaa kautensa perkaamisen.

- Itselläni on ollut vähän vaikeaa joukkueen kanssa. Tshekkini ei ole ihan parasta mahdollista eikä valmentaja puhu englantia. Onneksi joukkuekaverit kääntävät, mutta se on tuonut mukanaan omia haasteita.

- Pelityyli on myös sellainen johon en ole tottunut, ja siihen on pitänyt sopeutua. Kausi on hieman vaatinut veroaan, mutta koetan ajatella tätä mielenkiintoisena kokemuksena ja aina oppii uutta. Seurana tämä on tosi ammattimainen. Meillä on kahdesti päivässä treenit ja kaikista pidetään tosi hyvin huolta, Pelander jatkaa.

Pelanderin mukaan pelillisesti suurin ongelma on pelityyli, jossa hän ei pääse käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Välillä tuntuu, että miksi he edes hankkivat minut tänne. Jos vähän lääkärimaailmasta antaisin esimerkkiä, niin etsittiin kirurgia ja palkattiin psykiatri. Molemmat ovat lääkäreitä, mutta ihan eri alalla, pelaamisen ohella itsensä lääkäriksi opiskellut Pelander heittää.

- Sen puoleen on ollut haastavaa, mutta sellaista se on, kun on uusi joukkue ja maa. Yritetään ottaa kaudesta paras irti ja tehdään mitä pystytään. Nämä ovat kuitenkin tulevaisuutta varten hyviä oppeja ja kokemuksia, aina positiivinen Pelander muistuttaa.

Vaikka pelillisesti on ollut hankalaa, aikoo Pelander jatkaa Brnossa kauden loppuun.

- Kyllä sopimuksen purkamisesta vähän keskusteltiin, mutta sitten meiltä lähti toinen iso, jolla oli samanlaisia ongelmia kuin minulla. Nyt minua tarvitaan ja yritetään pistää parasta. Onhan Tshekki kiva maa ja Brno kiva kaupunki.

USK Praha maan ylivoimainen ykkösseura

Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä, sillä ensimmäisen kerran hän pelasi maassa kaudella 2014-2015 Basket Slovankassa. Pelanderin mukaan sarja on muuttunut niistä ajoista.

- Mielestäni silloin kahdeksan vuotta sitten sarja oli kovempi. Silloin oli enemmän ulkomaalaisia ja mielestäni pelaajat olivat isompia. Nyt aika monta joukkuetta pelaa pientä palloa, arvioi Pelander.

Sofia Pelander pelaa toista kertaa urallaan Tshekissä. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tshekin ylivoimainen ykkösjoukkue on myös Euroliigassa pelaava USK Praha. USK:lla tulee kohta vuosikymmen täyteen tappioitta Tshekin liigassa, sillä viimeksi se hävisi 30.4.2013.

- Tämä on siitä vähän erikoinen liiga, että USK Praha on niin ylivoimainen joukkue, että se voittaa lähes kaikki ottelut 50 pisteen erolla. Jos heidät saa jäämään alle sataan, niin se on hyvä saavutus. Kaikki muut tietävät, etteivät voi voittaa mestaruutta.

- On kuitenkin hienoa päästä pelaamaan yhtä Euroopan parhaista joukkueista vastaan. Minulla murtui nenä, kun pelasimme heitä vastaan ja hävisimme 35 pisteellä. Presidenttimme lähti kanssani sairaalaan, ja muistan kuinka hän oli ihan huumassa siitä miten hienosti pelasimme.

- Toisaalta sarja on mielestäni tasaisempi keskikastissa. Joukkueet 2-7 ovat hyvin tasaisia eli enemmän on sellaisia semilaadukkaita joukkueita kuin viimeksi.

Innolla Susiladiesin mukaan

Susiladies kokoontuu yhteen taas helmikuun alussa, kun se kohtaa viimeisissä EM-karsintaotteluissa maailman huippujoukkue Ranskan ja viime vuosilta tutun Ukrainan. Pelander tuskin malttaa odottaa tulevaa maajoukkueleiritystä.

- Olen ihan superinnoissani! Sanoin jo edellisleirin aikana, että en muista koska olisin ollut näin innoissani maajoukkueen leiristä. Tutut pelaajat ja pelityyli, ja jos pääsisi tekemään pari palloskriiniäkin. Olen toki aina innoissani, mutta seurajoukkuetilanteen takia se tuntuu nyt ekstrakivalta. Olen ihan into piukassa tulossa, kapteeni lähettää terveisensä joukkuekavereilleen.

- On hienoa päästä pelaamaan Ranskaa vastaan kotikentälle ja Ukraina on sellainen joukkue, jonka voimme hyvänä päivänä voittaa. Varsinkin, jos Alina Iagupovalle osuu vähän huonompi päivä.

Se fiilis, kun Susiladiesin leiri lähestyy. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ukraina on Susiladiesille tuttu vastustaja, sillä se oli samassa karsintalohkossa myös edellisissä EM-karsinnoissa. Silloin tuloksena oli kaksi tappiota. Ukraina on voittanut joukkueiden seitsemän edelliskohtaamista, mutta Suomellakin on ollut saumansa.

- Olemme olleet monta kertaa lähellä voittaa ja meidän pitää asennoitua siten, että voitamme ottelun. Meillä ei ole vielä yhtään voittoa, mutta yksikin voitto voisi antaa paremman sijoituksen seuraavaa karsintalohkoa arvottaessa, Pelander ennakoi.

Susiladies on hävinnyt kaikki tähänastiset ottelunsa, mutta Pelander näkee tulosten takana paljon valoa ja aihetta optimismiin.

- Meillä on ihan superhyviä nuoria tulossa ja sitten meillä on tietenkin sellainen pelaaja kuin Awak. Meidän pitää pystyä hyödyntämään ja auttamaan Awakia paljon paremmin.

- Sitten meidän on alettava itse uskoa pystyvämme voittamaan. Me voimme voittaa koviakin vastustajia, emmekä voi olla tyytyväisiä vähänumeroisiin tappioihin. Meidän pitää voittaa ne pelit. Mielestäni nyt meillä on Ukrainaa vastaan paremmat mahdollisuudet kuin ikinä.

Susiladies kohtaa Ukrainan 9.2. Riiassa ja 12.2. Ranskan Urhea-hallissa.

Henkilöt

 
25.12.2019 09:03 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander nauttinut isosta vastuusta ja kovista peleistä

Susiladiesin kapteenina EM-karsinnoissa toiminut Sofia Pelander, 27, on saanut paljon vastuuta uudessa seurassaan A3 Basket Uumajassa. Alkukauden kohokohtina Pelanderille ovat olleet pelit EuroCupissa sekä maajoukkueen EM-karsintaottelut.

16.10.2019 20:25 Suomalaiset ulkomailla

Sofia Pelander odottaa EuroCupin kovia haasteita

Naisten EuroCup käynnistyy Sofia Pelanderin ja hänen edustamansa A3 Basket Uumajan osalta torstaina, kun joukkue kohtaa kotikentällä Orman Genclikin. Pelander odottaa EuroCupissa kovia pelejä.

2.10.2019 13:32 Susiladies

Sofia Pelanderilla uudet haasteet tutussa maassa

Neljä edelliskautta Ruotsin Basketliganin Norrköping Dolphinsissa pelannut Sofia Pelander jatkaa Ruotsissa, mutta joukkue vaihtuu ensi kaudeksi, kun hän teki sopimuksen Ruotsin mestari A3 Basket Uumajan kanssa. Tulevaan kauteen hän lähtee kovin odotuksin.

24.11.2023 09:21 Suomalaiset ulkomailla

Kuierin ja Lahtisen joukkueet varmistivat jatkopaikan EuroCupissa

Awak Kuierin Reyer Venezia ja Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquet varmistivat paikkansa EuroCupin pudotuspeleissä nappaamalla voitot. Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta juhlivat myös voittoa.

6.11.2023 20:50 Susiladies

Susiladies-debyyttiään kärkkyvä Teresa Seppälä: ”Universiadit oli porras tähän”

Tampereen Pyrinnön kasvatti, nykyään Sienan yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA:ta pelaava Teresa Seppälä, 21, oli voittamassa kesällä historiallisen pronssimitalin naisten universiadeista. Nyt Yhdysvalloista Suomeen EM-karsintaikkunaan matkustanut Seppälä kärkkyy ensimmäistä otteluaan naisten maajoukkueessa.

2.11.2023 11:18 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier pääsi viettämään murskajaisia EuroCupissa

Awak Kuier pääsi nautiskelemaan todellisista murskajaisista, kun Reyer Venezia jatkoi voittoisasti EuroCupissa. Voittoja pääsivät juhlimaan myös Lotta-Maj Lahtinen sekä Elina Aarnisalo.

27.10.2023 09:15 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier järjesti blokkibileet EuroCupissa

Awak Kuier pisti pystyyn melkoisen blokkishow’n hänen torjuessaan vastustajan heiton peräti seitsemästi Reyer Venezian jatkaessa voittoisasti EuroCupissa. Voiton kunniaksi pääsivät tuulettavamaan myös Elina Aarnisalo sekä Lotta-Maj Lahtinen.

20.10.2023 09:11 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo säkenöi EuroCupissa - Awak Kuier jatkoi vahvasti

Elina Aarnisalo ja Awak Kuier esittivät erinomaisia otteita EuroCupissa johdattaessaan joukkueensa voittoihin. Myös Elina Koskimies ja Linda-Lotta Lehtoranta pääsivät juhlimaan voittoa hyvien esitysten päätteeksi.

12.10.2023 23:44 Suomalaiset ulkomailla

EuroCup starttasi: Lotta-Maj Lahtinen juhli voittoa – Awak Kuier Reyer Venezian mukana

Naisten EuroCupissa nähdään tällä kaudella yhteensä viisi suomalaispelaajaa, joista neljä pääsi avauspäivänä tositoimiin. Lotta-Maj Lahtinen pääsi juhlimaan voittoa ja Awak Kuier oli ensimmäistä kertaa tällä kaudella Reyer Venezian kokoonpanossa.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

29.9.2023 20:00 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen valmiina toiseen kauteensa Italian Serie A1:ssä – ”Tiedän nyt mitä tässä liigassa pelaaminen vaatii”

Helmi Tulonen pelasi ensimmäisen kautensa Italian Serie A1:ssä Le Mura Luccan riveissä, mutta täksi vuodeksi seuraksi vaihtui Sanga Milano. Tulonen uskoo pystyvänsä tällä kaudella entistä parempaan.

14.6.2023 14:05 Suomalaiset ulkomailla

Marianne Kalinilla positiivinen vuosi Ferrolissa – ”Kausi oli onnistunut”

Marianne Kalin, 26, pääsi juhlimaan sarjanousua, kun Universitario de Ferrol teki ranskalaisen visiitin Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle LF Challengeen ja nousi ensi kaudeksi LF Endesaan. Kausi oli Kalinille onnistunut myös henkilökohtaisesti.

5.6.2023 15:14 Suomalaiset ulkomailla

Veera Pirttisellä positiivinen kausi Espanjassa – ”Jäi paljon reppuun tulevaa ajatellen”

Veera Pirttinen, 26, pelasi menneen kauden Espanjan liigassa, LF Endesassa, Bembibren joukkueessa. Pirttiselle jäi kaudesta positiivinen tunne niin henkilökohtaisesti kuin joukkueen osalta.

31.5.2023 11:27 Suomalaiset ulkomailla

Annika Holopainen nautti Espanjassa – ”Yksi parhaista kokemuksista ulkomailla”

Annika Holopainen, 29, pelasi ensimmäisen kautensa Espanjassa. Aiemmin urallaan Saksassa, Puolassa, Islannissa ja Ranskassa pelannut Holopainen nautti ajastaan Espanjassa, vaikka pelikentällä oli välillä haastavaa.

29.5.2023 18:51 Suomalaiset ulkomailla

Kausi jätti Helmi Tuloselle paljon kysymysmerkkejä – ”Jäin kaipaamaan vastauksia”

Helmi Tulosella, 24, oli monivaiheinen kausi Italian Serie A1:n Le Mura Luccassa. Tuloselle jäi kauden jälkeen hieman hämmentyneet tunnelmat.

24.5.2023 12:06 Suomalaiset ulkomailla

Anniina Äijänen palaa Ferrolin joukkueeseen – ”Seura haluaa panostaa tulevaan kauteen”

Viime kaudella Espanjan liigan Bembibressä pelannut Anniina Äijänen, 27, vaihtaa seuraa. Äijänen palaa tuttuun ympäristöön, kun hän on tehnyt sopimuksen sarjanousija Universitario Ferrolin kanssa.

18.5.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Anissa Poundsilla vahva kausi Saksassa – ”Voi olla ihan tyytyväinen”

Anissa Pounds pelasi toisen kautensa Saksan Bundesliigan Angels Nördlingenissa ja oli tyytyväinen kauteen, vaikka joukkueen tavoite jäi saavuttamatta. Pounds oli jälleen joukkueensa ehdottomia avainpelaajia.

24.3.2023 07:00 Suomalaiset ulkomailla

Reyer Venezian kiri ei riittänyt – Awak Kuierin EuroCup-taival päättyi

Awak Kuierin Reyer Venezian urakka EuroCupissa päättyi välierävaiheeseen, kun se taipui yhteistuloksella 118-134 Galatasaraylle. Ruotsissa pudotuspelien suomalaiskohtaamisessa Sofia Pelander pääsi juhlimaan avausvoittoa.

23.3.2023 10:20 Suomalaiset ulkomailla

Ruotsin SBL Damissa pudotuspelit käynnistyvät suomalaiskohtaamisella

Ruotsin liigan puolivälierissä nähdään suomalaisittain mielenkiintoinen ottelupari, kun Sofia Pelanderin Norrköping Dolphins kohtaa Lotta Vesiluoman Alvikin.

18.3.2023 08:36 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtoranta jahtaa kahta pokaalia – ”Hyvillä mielin kohti kevään ratkaisupelejä”

Saksassa alkavat kauden ratkaisuhetket, kun viikonloppuna pelataan cupin lopputurnaus ja ensi viikolla alkavat pudotuspelit. Linda-Lotta Lehtorannan Keltern kuuluu kummassakin voittajasuosikkeihin.

Näytä lisää vastaavia