Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

20.9.2019 09:55 Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

Lassi Tuovi ja Jamar Wilson ovat vastakkain Ranskan liigan avauskierroksella. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson, 35, suuntaa kolmatta kertaa urallaan Ranskaan. Vuonna 2015 hän pelasi SPO Rouenissa ja toissa kaudella seurana oli Nanterre 92. Täksi kaudeksi seuraksi valikoitui JL Bourg Basket.

- Ensimmäisen kerran tulin tänne Australiasta, kun sain mahdollisuuden päästä pelaamaan Eurooppaan ja tarvitsin silloin seuran. Toisella kerralla Nanterre oli juuri voittanut FIBA Europe Cupin ja se oli kova joukkue. Bourgin organisaatio on erittäin hyvä ja joukkue panostaa vahvasti tulevaan kauteen. Olen myös tykästynyt Ranskaan näiden vuosien aikana, Wilson kertoo seuravalintansa taustoista.

Jamar Wilson pelaa kolmatta kauttaan Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan liigaa pidetään jopa Euroopan atleettisimpana sarjana, jossa vauhtia ja taitoa piisaa. Sarjan pelityyli onkin Wilsonille mieleen ja hän pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Onhan sen minulle jollain tavalla sovittava, kun tänne vielä sopimuksia saan. Mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sitä enemmän olen alkanut kuitenkin rakastaa myös pelin taktista puolta. Iän myötä fyysiset ominaisuudet alkavat hieman heikentyä, mutta nautin tästä koripallosta, jossa mennään kovaa ylös ja alas kenttää.

JL Bourg jäi viime kaudella yhden voiton päähän pudotuspeleistä. Täksi kaudeksi joukkueeseen on satsattu sillä silmällä, että menestystä on lupa odottaa.

- Seuran organisaatio on varmasti yksi parhaista missä olen ikinä pelannut. Heillä on vahva ja tukeva pohja, jota he ovat rakentaneet pitkään. Nyt he ovat kasvattaneet budjettia ja rakentaneet kovempaa joukkuetta päästäkseen pudotuspeleihin. Meillä on aika vanha joukkue, sillä nuorin runkopelaaja on 28-vuotias. Pelaajilta löytyy kokemusta muun muassa Euroliigasta ja NBA:sta. Mielestäni meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin päästä pudotuspeleihin.

Wilsonilla oli muiden Susijengin pelaajien tavoin hieman outo kesä, kun joukkueella ei ollut arvokisoja tai karsintoja. Hän on kuitenkin päässyt harjoituskauden aikana takaisin huippukuntoon.

- Kesä oli siinä mielessä erilainen, ettei ollut hirveästi maajoukkuetapahtumia, joten en ollut aivan yhtä pelivalmis kuin yleensä olen, kun saavuin joukkueen mukaan. Nyt harjoituskauden jälkeen olen kuitenkin päässyt taas huippukuntoon ja olemme saaneet rakennettua joukkueen kanssa hyvän kemian. Kaikki tietävät omat paikkansa ja roolinsa joukkueessa.

Kokenut takamies ei lähde kauteen koristelemaan omia tilastorivejään, vaan haluaa auttaa joukkuettaan kaikin tavoin pääsemään pudotuspeleihin.

- Minulla ei ole tässä iässä enää mitään todistettavaa kenellekään enkä katsele omia numeroitani. Pääasia on joukkueen menestys. Yritän tuoda positiivista energiaa sekä kentälle että pukukoppiin ja olla yksi joukkueen johtajista. Annan pelini puhua sitten puolestani.

Tuovin Strasbourg muuttuneena kauteen

Lassi Tuovi, 32, aloittaa toisen peräkkäisen kautensa SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Tuovi siirtyi ensimmäistä kertaa Strasbourgiin kaudella 2016-17, jonka jälkeen hän vietti kauden Gravelines-Dunkerquen apuvalmentajana ennen kuin palasi viime kaudella Strasbourgiin Vincent Collet'n johtamaan valmennusryhmään.

Strasbourg on viimeisen vuosikymmenen aikana tottunut menestymään. Tilillä on viisi finaaliesiintymistä, kolme Ranskan cupin voittoa sekä yksi Leaders Cupin voitto. Viime kaudella Strasbourg voitti Ranskan cupin, mutta muuten menestys jäi laihanlaiseksi. Runkosarjassa joukkue sijoittui kuudenneksi ja pudotuspeleissä tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella. Myös europeleissä tuli pettymys, kun Strasbourg jäi Mestarien liigassa alkulohkoon.

- Joukkuehan on uusiutunut täysin viime kaudesta. Useinhan se menee niin, että jos ei edelliskaudella tule menestystä, niin pelaajat vaihtuvat. Meillä on viime kauden joukkueesta kaksi ranskalaispelaajaa ja yksi belgialainen, mutta muuten joukkue on vaihtunut. Viime kaudesta valmennus oppi tietenkin paljon, mutta uusi joukkue pääsee lähtemään puhtaalta pöydältä eikä heidän tarvitse miettiä viime kautta.

Lassi Tuovi aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Strasrbougin apuvalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuovin rooli ei rajoitu pelkästään pelillisiin asioihin, vaan hänellä on myös iso vastuu joukkueen rakentamisesta ja vahvistusten kartoittamisesta. Hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti tämän kauden joukkueessa.

- Pelaajakartoituksessa olen ollut vahvemmin mukana tällä kaudella. Tein sopimuksen viime vuonna heinäkuussa, jolloin suuri osa rekrytoinneista oli jo tehty. Nyt olen päässyt rakentamaan joukkuetta jo viime keväästä lähtien yhdessä päävalmentajan ja GM:n kanssa. Aika monta pelaajaa on tullut tässä nähtyä.

Viime kaudella Strasbougilla oli sarjan kokenein joukkue, mutta täksi kaudeksi joukkuetta on selvästi nuorennettu.

- Meillä on tänä vuonna nuorempi joukkue ja pelityyliltään se on nopeampi. Meillä on paljon hyökkäyspotentiaalia ja etenkin siihen suuntaan vahva nippu. Peleistä varmasti tulee runsaskorisia ja yleisöystävällisiä. Viime vuonna meillä oli vanhempi joukkue ja sitä kautta pelasimme selkeästi hitaampaa ja raskaampaa koripalloa.

Strasbourg lukeutuu jälleen Ranskan liigan suosikkeihin ja lisäksi se mittelee Mestarien liigassa. Se osoitti potentiaaliaan voittamalla Euroliiga-joukkue ASVEL:n Ranskan cupin ottelussa alkuviikosta.

- Ei Strasbourgin kaltainen joukkue lähde hakemaan muuta kuin menestystä, mutta ASVEL on nostanut nyt budjettiaan päästyään Euroliigaan. Nyt he ovat selkeä Ranskan lippulaiva ja muut ovat haastajia.

Ranskan ProA alkaa suomalaisittain herkullisesti, kun Wilsonin JL Bourg Basket ja Tuovin Strasbourg iskevät avauskierroksen ottelussa yhteen lauantaina 21.9.

Seppälällä debyyttikausi ulkomailla

Susijengin takamies Ilari Seppälä, 26, otti urallaan seuraavan askeleen, kun hän teki kesällä sopimuksen Ranskan Pro B:ssä pelaavan Aix-Mauriennen kanssa. Seppälän mielestä aika oli kypsä siirtyä ulkomaille.

Seppälä on lukeutunut Korisliigan parhaisiin pelaajiin jo vuosikausia. Hän ehti juhlia Kouvojen ja Katajan kanssa yhteensä kahta mestaruutta. Samalla hän on hivuttanut jalkaansa yhä enemmän Susijengin rinkiin.

Kolmen Joensuussa vietetyn kauden jälkeen Seppälä teki kesällä sopimuksen Seagullsin kanssa, mutta sopimuksessa oli ulkomaan pykälä, jonka hän otti käyttöön Aix-Mauriennen esittäessä sopimustarjouksen.

- Kun neuvottelin Seagullsin kanssa, niin molemmilla oli tiedossa, että tavoitteeni ovat ulkomailla, ja jos tulee joku taloudellisesti ja pelillisesti järkevä tarjous, niin otan sen. Minulla oli muutamia vaihtoehtoja kesän aikana, mutta ne eivät olleet sellaisia joihin olisin tarttunut. Aix-Mauriennen tarjoukseen oli kuitenkin helppo tarttua. Tavoitteena on ollut jo pitkään nähdä muutakin kuin Korisliigaa. Seagullsissa kaikki ymmärsivät ja tuntui, että he olivat myös iloisia puolestani, Seppälä kertoo sopimuksen synnyn taustoista.

Ilari Seppälä ehti pelata pitkään Korisliigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Seppälä on päässyt kokemaan kansainvälistä vauhtia maajoukkueen lisäksi myös pelatessaan Bisonsissa VTB-liigaa sekä Katajan kanssa FIBA Europe Cupia. Lapuan Korikobrien kasvatin mukaan aika oli kypsä lähteä kokeilemaan siipiään Suomen ulkopuolella.

- Tuntui, että nyt oli oikea aika lähteä. En halunnut lähteä vain lähtemisen vuoksi, vaan piti olla myös järkevä tarjous. Ehdin pelata Korisliigaa 10 vuotta, niin piristää nähdä vähän jotain muutakin.

Sopeutuminen Ranskaan on sujunut Seppälältä hyvin.

- Olen vähän yrittänyt opiskella kieltä, kun harjoituksissa mennään pääsääntöisesti ranskaksi. Punainen ja valkoinen ovat ainakin tulleet tutuiksi. Olen sopeutunut hyvin joukkueeseen ja kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan. Joukkueen kesken viihdymme yhdessä myös kentän ulkopuolella, mikä on tietenkin hyvä merkki.

Aix-Maurienne pelaa Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProB:ssä, jossa se sijoittui viime kaudella 18 joukkueensa sarjassa sijalle 16 säilyttäen juuri sarjapaikkansa. Täksi kaudeksi joukkueen tavoitteet ovat korkeammalla.

- Joukkue ja päävalmentaja vaihtuivat ja tavoitteet on petrata viime kaudesta. Ei meillä mitään selkää tavoitetta ole, mutta kaikilla on varmasti pudotuspelit mielessä. Jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Seppälä on yleensä totuttu näkemään ykköspaikalla pelintekijänä, mutta Aix-Mauriennessa on luvassa hieman erilainen rooli.

- Meillä on kahdeksan pelaajan rotaatio ja vastuuta on luvassa. Olen aiemmin pelannut ykköspaikalla, mutta nyt enemmän kakkosena. Valmentaja tuntuu luottavan ja hyökkäyksessä on aika paljon kuvioita myös minun kauttani. Tavoitteena olisi pelata ehjä kausi, että pystyisi jatkamaan Euroopassa myös jatkossa.

Seppälällä on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Siirto kakkospaikalle ei ole myöskään aiheuttanut Seppälälle ongelmia.

- Siihen tulee paljon palloskreenejä ja minulla on lupa heittää, kun paikka tulee. Pelisysteemimme on sellainen, ettei se hirveästi eroa ykkösenä pelaamisesta. Voin edelleen luoda myös muille paikkoja. Olen koko urani pelannut molempia paikkoja, joten ei tämä niin uusi juttu ole.

Seppälän kausi alkaa perjantaina ProB:n Leaders cupin lohkovaiheen ottelulla. ProB:n Leaders cupin lohkovaihe pelataan kuuden kolmen joukkueen lohkossa, joista lohkovoittajat sekä kaksi parasta kakkosta etenevät lokakuussa pelattaviin puolivälieriin. Leaders cupin voittaja saa palkinnoksi suoran pudotuspelipaikan. Aix-Mauriennen kanssa samassa lohkossa pelaavat Antibes ja Fos-sur-Mer.

- Molemmat putosivat viime kauden päätteeksi ProA:sta ja tottuneet olemaan ProB:n kärkijoukkueita. Leaders cup on meille hyvä tason mittari ja haluamme päästä alkulohkosta jatkoon.  

Aix-Maurienne kohtaa Leaders cupin ensimmäisessä ottelussa perjantaina Antibesin. ProB pyörähtää käyntiin 11.10.

 
16.2.2024 15:52 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin ja Elias Valtonen taistelevat Copa del Rey'n voitosta

Espanjan cup, Copa del Rey, pelataan viikonlopun aikana Malagassa. Voitosta ovat taistelemassa myös Sasu Salin ja Elias Valtonen.

27.1.2024 09:30 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsen saanut hyvän alun Espanjassa – ”Rooli on juuri se mitä luvattiin”

Alexander Madsen vaihtoi jouluna seuraa, kun VEF Riika vaihtui Espanjan liigassa pelaavaan BC Andorraan. Madsen on saanut hyvän startin Euroopan kovimmassa kansallisessa liigassa.

18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

22.6.2023 15:56 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantusen kaudessa paljon hyvää – ”Itseluottamus kasvoi etenkin hyökkäyspäässä”

Mikael Jantunen, 23, pelasi ensimmäisen kautensa kovatasoisessa Italian liigassa Trevison joukkueessa. Jantunen pääsi kovaan testiin ja läpäisi sen komeasti.

16.6.2023 13:28 Suomalaiset ulkomailla

Shawn Hopkinsilla uran paras kausi takana – ”Sai paljon irti”

Shawn Hopkins, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Kausi antoi Hopkinsin mukaan hyvät eväät jatkoa ajatellen.

12.6.2023 11:10 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtosen kauteen mahtui käänteitä – ”Paljon tuli oppia erilaisista tilanteista”

Elias Valtonen sai paljon kokemusta reppuun tällä kaudella, kun hän aloitti kautensa Espanjan ACB-liigassa Manresassa, mutta päätti sen Saksan Bundesliigassa Rostock Seawolvesissa. Kausi oli Valtoselle kokonaisuudessaan kasvattava.

Näytä lisää vastaavia