Wilsonin, Tuovin ja Seppälän kaudet käyntiin Ranskassa

20.9.2019 09:55 Ranskan koripallokentillä nähdään tulevalla kaudella kolme Susijengin jäsentä, kun Jamar Wilson palasi ProA-kentille tehdessään kesällä sopimuksen JL Bourg Basketin kanssa, Ilari Seppälä ottaa ensiaskeleensa ulkomailla ProB-joukkue Aix-Mauriennen kanssa ja Lassi Tuovi jatkaa SIG Strasbourgin valmennusryhmässä valmentajalegenda Vincent Collet’n oikeana kätenä.

Lassi Tuovi ja Jamar Wilson ovat vastakkain Ranskan liigan avauskierroksella. (Kuva: Ville Vuorinen)

Wilson, 35, suuntaa kolmatta kertaa urallaan Ranskaan. Vuonna 2015 hän pelasi SPO Rouenissa ja toissa kaudella seurana oli Nanterre 92. Täksi kaudeksi seuraksi valikoitui JL Bourg Basket.

- Ensimmäisen kerran tulin tänne Australiasta, kun sain mahdollisuuden päästä pelaamaan Eurooppaan ja tarvitsin silloin seuran. Toisella kerralla Nanterre oli juuri voittanut FIBA Europe Cupin ja se oli kova joukkue. Bourgin organisaatio on erittäin hyvä ja joukkue panostaa vahvasti tulevaan kauteen. Olen myös tykästynyt Ranskaan näiden vuosien aikana, Wilson kertoo seuravalintansa taustoista.

Jamar Wilson pelaa kolmatta kauttaan Ranskassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Ranskan liigaa pidetään jopa Euroopan atleettisimpana sarjana, jossa vauhtia ja taitoa piisaa. Sarjan pelityyli onkin Wilsonille mieleen ja hän pystyy käyttämään omia vahvuuksiaan.

- Onhan sen minulle jollain tavalla sovittava, kun tänne vielä sopimuksia saan. Mitä vanhemmaksi olen tullut, niin sitä enemmän olen alkanut kuitenkin rakastaa myös pelin taktista puolta. Iän myötä fyysiset ominaisuudet alkavat hieman heikentyä, mutta nautin tästä koripallosta, jossa mennään kovaa ylös ja alas kenttää.

JL Bourg jäi viime kaudella yhden voiton päähän pudotuspeleistä. Täksi kaudeksi joukkueeseen on satsattu sillä silmällä, että menestystä on lupa odottaa.

- Seuran organisaatio on varmasti yksi parhaista missä olen ikinä pelannut. Heillä on vahva ja tukeva pohja, jota he ovat rakentaneet pitkään. Nyt he ovat kasvattaneet budjettia ja rakentaneet kovempaa joukkuetta päästäkseen pudotuspeleihin. Meillä on aika vanha joukkue, sillä nuorin runkopelaaja on 28-vuotias. Pelaajilta löytyy kokemusta muun muassa Euroliigasta ja NBA:sta. Mielestäni meillä ei voi olla muuta tavoitetta kuin päästä pudotuspeleihin.

Wilsonilla oli muiden Susijengin pelaajien tavoin hieman outo kesä, kun joukkueella ei ollut arvokisoja tai karsintoja. Hän on kuitenkin päässyt harjoituskauden aikana takaisin huippukuntoon.

- Kesä oli siinä mielessä erilainen, ettei ollut hirveästi maajoukkuetapahtumia, joten en ollut aivan yhtä pelivalmis kuin yleensä olen, kun saavuin joukkueen mukaan. Nyt harjoituskauden jälkeen olen kuitenkin päässyt taas huippukuntoon ja olemme saaneet rakennettua joukkueen kanssa hyvän kemian. Kaikki tietävät omat paikkansa ja roolinsa joukkueessa.

Kokenut takamies ei lähde kauteen koristelemaan omia tilastorivejään, vaan haluaa auttaa joukkuettaan kaikin tavoin pääsemään pudotuspeleihin.

- Minulla ei ole tässä iässä enää mitään todistettavaa kenellekään enkä katsele omia numeroitani. Pääasia on joukkueen menestys. Yritän tuoda positiivista energiaa sekä kentälle että pukukoppiin ja olla yksi joukkueen johtajista. Annan pelini puhua sitten puolestani.

Tuovin Strasbourg muuttuneena kauteen

Lassi Tuovi, 32, aloittaa toisen peräkkäisen kautensa SIG Strasbourgin apuvalmentajana. Tuovi siirtyi ensimmäistä kertaa Strasbourgiin kaudella 2016-17, jonka jälkeen hän vietti kauden Gravelines-Dunkerquen apuvalmentajana ennen kuin palasi viime kaudella Strasbourgiin Vincent Collet'n johtamaan valmennusryhmään.

Strasbourg on viimeisen vuosikymmenen aikana tottunut menestymään. Tilillä on viisi finaaliesiintymistä, kolme Ranskan cupin voittoa sekä yksi Leaders Cupin voitto. Viime kaudella Strasbourg voitti Ranskan cupin, mutta muuten menestys jäi laihanlaiseksi. Runkosarjassa joukkue sijoittui kuudenneksi ja pudotuspeleissä tuli noutaja ensimmäisellä kierroksella. Myös europeleissä tuli pettymys, kun Strasbourg jäi Mestarien liigassa alkulohkoon.

- Joukkuehan on uusiutunut täysin viime kaudesta. Useinhan se menee niin, että jos ei edelliskaudella tule menestystä, niin pelaajat vaihtuvat. Meillä on viime kauden joukkueesta kaksi ranskalaispelaajaa ja yksi belgialainen, mutta muuten joukkue on vaihtunut. Viime kaudesta valmennus oppi tietenkin paljon, mutta uusi joukkue pääsee lähtemään puhtaalta pöydältä eikä heidän tarvitse miettiä viime kautta.

Lassi Tuovi aloittaa toisen peräkkäisen kautensa Strasrbougin apuvalmentajana. (Kuva: Ville Vuorinen)

Tuovin rooli ei rajoitu pelkästään pelillisiin asioihin, vaan hänellä on myös iso vastuu joukkueen rakentamisesta ja vahvistusten kartoittamisesta. Hänen kädenjälkensä näkyy vahvasti tämän kauden joukkueessa.

- Pelaajakartoituksessa olen ollut vahvemmin mukana tällä kaudella. Tein sopimuksen viime vuonna heinäkuussa, jolloin suuri osa rekrytoinneista oli jo tehty. Nyt olen päässyt rakentamaan joukkuetta jo viime keväästä lähtien yhdessä päävalmentajan ja GM:n kanssa. Aika monta pelaajaa on tullut tässä nähtyä.

Viime kaudella Strasbougilla oli sarjan kokenein joukkue, mutta täksi kaudeksi joukkuetta on selvästi nuorennettu.

- Meillä on tänä vuonna nuorempi joukkue ja pelityyliltään se on nopeampi. Meillä on paljon hyökkäyspotentiaalia ja etenkin siihen suuntaan vahva nippu. Peleistä varmasti tulee runsaskorisia ja yleisöystävällisiä. Viime vuonna meillä oli vanhempi joukkue ja sitä kautta pelasimme selkeästi hitaampaa ja raskaampaa koripalloa.

Strasbourg lukeutuu jälleen Ranskan liigan suosikkeihin ja lisäksi se mittelee Mestarien liigassa. Se osoitti potentiaaliaan voittamalla Euroliiga-joukkue ASVEL:n Ranskan cupin ottelussa alkuviikosta.

- Ei Strasbourgin kaltainen joukkue lähde hakemaan muuta kuin menestystä, mutta ASVEL on nostanut nyt budjettiaan päästyään Euroliigaan. Nyt he ovat selkeä Ranskan lippulaiva ja muut ovat haastajia.

Ranskan ProA alkaa suomalaisittain herkullisesti, kun Wilsonin JL Bourg Basket ja Tuovin Strasbourg iskevät avauskierroksen ottelussa yhteen lauantaina 21.9.

Seppälällä debyyttikausi ulkomailla

Susijengin takamies Ilari Seppälä, 26, otti urallaan seuraavan askeleen, kun hän teki kesällä sopimuksen Ranskan Pro B:ssä pelaavan Aix-Mauriennen kanssa. Seppälän mielestä aika oli kypsä siirtyä ulkomaille.

Seppälä on lukeutunut Korisliigan parhaisiin pelaajiin jo vuosikausia. Hän ehti juhlia Kouvojen ja Katajan kanssa yhteensä kahta mestaruutta. Samalla hän on hivuttanut jalkaansa yhä enemmän Susijengin rinkiin.

Kolmen Joensuussa vietetyn kauden jälkeen Seppälä teki kesällä sopimuksen Seagullsin kanssa, mutta sopimuksessa oli ulkomaan pykälä, jonka hän otti käyttöön Aix-Mauriennen esittäessä sopimustarjouksen.

- Kun neuvottelin Seagullsin kanssa, niin molemmilla oli tiedossa, että tavoitteeni ovat ulkomailla, ja jos tulee joku taloudellisesti ja pelillisesti järkevä tarjous, niin otan sen. Minulla oli muutamia vaihtoehtoja kesän aikana, mutta ne eivät olleet sellaisia joihin olisin tarttunut. Aix-Mauriennen tarjoukseen oli kuitenkin helppo tarttua. Tavoitteena on ollut jo pitkään nähdä muutakin kuin Korisliigaa. Seagullsissa kaikki ymmärsivät ja tuntui, että he olivat myös iloisia puolestani, Seppälä kertoo sopimuksen synnyn taustoista.

Ilari Seppälä ehti pelata pitkään Korisliigassa. (Kuva: Ville Vuorinen)

Seppälä on päässyt kokemaan kansainvälistä vauhtia maajoukkueen lisäksi myös pelatessaan Bisonsissa VTB-liigaa sekä Katajan kanssa FIBA Europe Cupia. Lapuan Korikobrien kasvatin mukaan aika oli kypsä lähteä kokeilemaan siipiään Suomen ulkopuolella.

- Tuntui, että nyt oli oikea aika lähteä. En halunnut lähteä vain lähtemisen vuoksi, vaan piti olla myös järkevä tarjous. Ehdin pelata Korisliigaa 10 vuotta, niin piristää nähdä vähän jotain muutakin.

Sopeutuminen Ranskaan on sujunut Seppälältä hyvin.

- Olen vähän yrittänyt opiskella kieltä, kun harjoituksissa mennään pääsääntöisesti ranskaksi. Punainen ja valkoinen ovat ainakin tulleet tutuiksi. Olen sopeutunut hyvin joukkueeseen ja kaikki ovat ottaneet hyvin vastaan. Joukkueen kesken viihdymme yhdessä myös kentän ulkopuolella, mikä on tietenkin hyvä merkki.

Aix-Maurienne pelaa Ranskan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla ProB:ssä, jossa se sijoittui viime kaudella 18 joukkueensa sarjassa sijalle 16 säilyttäen juuri sarjapaikkansa. Täksi kaudeksi joukkueen tavoitteet ovat korkeammalla.

- Joukkue ja päävalmentaja vaihtuivat ja tavoitteet on petrata viime kaudesta. Ei meillä mitään selkää tavoitetta ole, mutta kaikilla on varmasti pudotuspelit mielessä. Jokaista peliä lähdetään voittamaan.

Seppälä on yleensä totuttu näkemään ykköspaikalla pelintekijänä, mutta Aix-Mauriennessa on luvassa hieman erilainen rooli.

- Meillä on kahdeksan pelaajan rotaatio ja vastuuta on luvassa. Olen aiemmin pelannut ykköspaikalla, mutta nyt enemmän kakkosena. Valmentaja tuntuu luottavan ja hyökkäyksessä on aika paljon kuvioita myös minun kauttani. Tavoitteena olisi pelata ehjä kausi, että pystyisi jatkamaan Euroopassa myös jatkossa.

Seppälällä on edessään ensimmäinen kausi ulkomailla. (Kuva: Ville Vuorinen)

Siirto kakkospaikalle ei ole myöskään aiheuttanut Seppälälle ongelmia.

- Siihen tulee paljon palloskreenejä ja minulla on lupa heittää, kun paikka tulee. Pelisysteemimme on sellainen, ettei se hirveästi eroa ykkösenä pelaamisesta. Voin edelleen luoda myös muille paikkoja. Olen koko urani pelannut molempia paikkoja, joten ei tämä niin uusi juttu ole.

Seppälän kausi alkaa perjantaina ProB:n Leaders cupin lohkovaiheen ottelulla. ProB:n Leaders cupin lohkovaihe pelataan kuuden kolmen joukkueen lohkossa, joista lohkovoittajat sekä kaksi parasta kakkosta etenevät lokakuussa pelattaviin puolivälieriin. Leaders cupin voittaja saa palkinnoksi suoran pudotuspelipaikan. Aix-Mauriennen kanssa samassa lohkossa pelaavat Antibes ja Fos-sur-Mer.

- Molemmat putosivat viime kauden päätteeksi ProA:sta ja tottuneet olemaan ProB:n kärkijoukkueita. Leaders cup on meille hyvä tason mittari ja haluamme päästä alkulohkosta jatkoon.  

Aix-Maurienne kohtaa Leaders cupin ensimmäisessä ottelussa perjantaina Antibesin. ProB pyörähtää käyntiin 11.10.

 
7.6.2023 15:37 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitasella opettavainen debyyttikausi ulkomailla – ”Periaatteessa sain mitä hain”

Korisliigan MVP:ksi kaudella 2021-22 valittu Remu Raitanen, 25, jätti viime kauden jälkeen kotimaan kentät taakseen ja siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, LEB Oroon, Albaceten joukkueeseen. Raitanen löysi olevansa kauden aikana uudenlaisessa tilanteessa.

1.6.2023 11:40 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunilla hyvä henkilökohtainen kausi Saksassa – ”Kausi lähti hyvin rullaamaan”

Susijengin takamies Edon Maxhuni, 25, pelasi menneen kauden Saksan Bundesliigaa ja FIBA Europe Cupia pelanneessa Merlins Crailsheimissa. Vaikka kausi ei mennyt joukkueelta odotusten mukaan, niin Maxhuni esiintyi vakuuttavasti.

26.5.2023 12:41 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla uran paras kausi ulkomailla – ”Sain tilaisuuden ja peliaikaa”

Topias Palmi, 28, pelasi menneen kauden romanialaisen Craiovan joukkueessa. Palmi nautti isoa roolia ja käytti sen tehokkaasti hyväkseen.

22.5.2023 15:25 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla kaksijakoinen kausi Kreikassa

Alexander Madsen pelasi menneen kauden Kreikan kärkiseuroihin lukeutuvassa AEK Ateenassa. Madsenin kauteen mahtui ylä- ja alamäkiä.

12.5.2023 09:26 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan Final Four viikonloppuna – Sasu Salin ja Tuomas Iisalo taistelemassa mestaruudesta

Mestarien liigan Final Four –lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Malagassa, Espanjassa. Suomalaisista voittoa havittelevat Teneriffan Sasu Salin ja Bonnin päävalmentaja Tuomas Iisalo.

4.4.2023 09:29 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigassa alkavat puolivälierät - Salin, Madsen ja Tuomas Iisalo jahtaavat pokaalia

Koripallon Mestarien liigan puolivälierät käynnistyvät tiistaina. Suomalaisista Mestarien liigan pokaalia ovat jahtaamassa Sasu Salin, Alexander Madsen ja Tuomas Iisalo.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

10.2.2023 09:44 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinilla isoja otteluita edessä - "Vähän etuoikeutettu olo"

Sasu Salinilla on tulossa mielenkiintoiset viikot, kun edessä on isoja otteluita. Ensimmäisenä edessä on tulevana viikonloppuna pelattava FIBA Intercontinental Cup, jota seuraavat Copa del Rey sekä MM-karsintaottelut Susijengin kanssa.

7.2.2023 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Ilari Seppälä palannut vahvasti loukkaantumisesta – ”Koris on tällä hetkellä tosi kivaa”

Ilari Seppälän alkukausi Ranskan ProB:ssä pelaavan Saint-Chamondin riveissä meni pilalle loukkaantumisen takia. Nyt Seppälä on kuitenkin vihdoin kuntoutunut pelikuntoon.

3.2.2023 10:47 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Tunteet nousivat pintaan"

Lauri Markkanen, 25, joutui maanantaina iltapäivällä jännittämään omaa kutsuaan NBA:n vuotuiseen All-Star-otteluun kalkkiviivoille asti. Kun Markkasen nimi lopulta mainittiin, Susijengin jyväskyläläinen ykköstykki kävi ilon keskellä mielessään kaikki historialliseen saavutukseen johtaneet hetket.

27.12.2022 11:14 Suomalaiset ulkomailla

Remu Raitanen otti uuden askeleen urallaan – ”Valinta on osoittautunut oikeaksi”

Viime kaudella Korisliigan parhaaksi pelaajaksi valittu Remu Raitanen teki kesällä sopimuksen Espanjan kakkostasolla, LEB Orossa, pelaavan Albaceten kanssa. Raitanen on esiintynyt vahvasti ensimmäisellä ulkomaan ammattilaiskaudellaan.

23.12.2022 16:46 Susijengi

Yhdysvalloissa korkoa kasvava Miro Little: ”Nyt ollaan päästy vauhtiin”

Miro Little kohosi helmikuussa Susijengiin ensimmäisenä alle 18-vuotiaana debytanttina sitten Teemu Rannikon (1997). Päättyvä vuosi on vienyt Tampereen Pyrinnön kasvatin Susijengin EM-kisamittelön kautta Yhdysvaltoihin ja Sunrise Christian Academyyn, jossa Little on alkuyskähtelyjen jälkeen lunastanut paikkansa joukkueensa eliitissä matkalla kohti NCAA:ta.

29.10.2022 15:01 Suomalaiset ulkomailla

Alexander Madsenilla värikäs alku Kreikassa – ”Se oli uudenlainen kokemus”

Alexander Madsen siirtyi kesällä Kreikan huippuseuroihin lukeutuvan AEK Ateenan joukkueeseen. Madsenin alkukauteen on mahtunut paljon.

11.10.2022 21:11 Suomalaiset ulkomailla

Saksaan siirtyneellä Edon Maxhunilla iso mahdollisuus – ”Olen päässyt paremmin rytmiin mukaan”

Saksalaisen Merlins Crailsheimin kanssa sopimuksen tehnyt takamiesvelho Edon Maxhuni on aloittanut kautensa Bundesliigassa lupaavasti. Merlins on mukana myös keskiviikkona alkavassa FIBA Europe Cupissa, jossa Maxhuni saa vastaansa muun muassa Craiovan suomalaiskaksikon Topias Palmin ja Shawn Hopkinsin.

4.10.2022 10:48 Suomalaiset ulkomailla

Mestarien liigan lohkovaiheessa vahva suomalaisedustus

Mestarien liigan lohkovaiheen ottelut käynnistyivät maanantaina ja suomalaisten osalta pelit starttaavat tiistaina. Tänä vuonna Mestarien liigassa nähdään yhteensä kolme suomalaispelaajaa ja kaksi päävalmentajaa.

26.9.2022 19:37 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmi ja Shawn Hopkins yhdessä Romaniassa – ”Tämä auttaa kumpaakin”

Tampereen murre tulee tällä kaudella tutuksi romanialaisen SCMU Craiovan pukukopissa, kun Topias Palmi ja Shawn Hopkins tekivät kesällä joukkueen kanssa sopimukset. Ystävykset pääsevät tositoimiin jo tiistaina alkavissa FIBA Europe Cupin karsinnoissa.

23.6.2022 18:38 Suomalaiset ulkomailla

Topias Palmilla hankala kausi Belgiassa – ”En ole ihan sataprosenttisen tyytyväinen”

Topias Palmi siirtyi kesken kauden belgialaisseura Limburg Unitediin. Palmi väläytteli kauden aikana ja pääsi juhlimaan Belgian cupin voittoa, mutta kokonaisuudessaan kausi Belgiassa oli Palmille hankala.

22.6.2022 14:54 Suomalaiset ulkomailla

Elias Valtonen yllätti jopa itsensä kauden aikana – ”En lähtenyt mahdottoman isoilla odotuksilla”

Elias Valtonen osoitti, ettei hyppäys Saksan kakkostasolta Euroopan kovimpaan kansalliseen liigaan ole euralaislähtöiselle nuorukaiselle ponnistus eikä mikään. Sekä Valtonen että hänen seurajoukkueensa Manresa pelasivat erinomaisen kauden.

Näytä lisää vastaavia