Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

20.11.2020 11:15 Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tough call 1 – Virhe heittotilanteessa, jota seuraa uusi heittotilanne

B1 ajaa korille ja aloittaa heittoliikkeen, jolloin A6 rikkoo tilanteessa. B1 menettää pallon hallinnan ja saatuaan sen uudelleen haltuunsa aloittaa uuden heittoliikkeen. Tilanteessa erotuomari tuomitsi oikein virheen A6:lle ja hylkäsi uuden heittoliikkeen vuoksi syntyneen korin. Peliä jatketaan kahdella vapaaheitolla.

Selite
15.1.3 Heittotilanne jatkuvassa liikkeessä korille ajossa tai muussa liikkeestä tapahtuvassa heitossa:

  • alkaa, kun pelaaja ottaa pallon käsiinsä kuljetuksen päätteeksi tai siepatessaan sen ilmasta ja aloittaa erotuomarin näkemyksen mukaan heittoliikkeen kohti vastustajan koria
  • päättyy, kun pallo irtoaa pelaajan käsistä tai hän tekee kokonaan uudenheittoyrityksen, ja jos pelaaja on ilmassa, hänen molemmat jalkansa ovat palanneet lattiaan.

 

Tough call 2 – Epäurheilijamainen virhe suunnanvaihtopelissä

A4 saa pallon ja B1 juoksee sivusta aiheuttaen tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäyksen suunnanvaihtopelissä (transition). Erotuomari tuomitsee tilanteesta normaalin henkilökohtaisen virheen, mutta tässä tilanteessa olisi pitänyt tuomita epäurheilijamainen virhe.

Selite

Epäurheilijamainen virhe (kriteeri 3)
Puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.

 

Tough call 3 – Tekninen virhe ottelun kahden viimeisen minuutin aikana

Ottelun viimeisellä neljänneksellä peliaikaa ollessa n. 50 sekuntia ja syntyneen pelitilannekorin jälkeen pallon ollessa A-joukkueella sisäänheittäjällä päätyviivan takana, B-joukkueen puolustaja tekee viivarikon ja astuu pelikentän ulkopuolelle häiritäkseen sisäänheittoa. Erotuomari keskeyttää pelin ja tuomitsee teknisen virheen.

Selite
Sääntötulkinnat 36–38

Kun pelikellossa on aikaa 2:00 minuuttia tai vähemmän neljännellä neljänneksellä tai jatkoajalla ja peliä jatketaan sisäänheitolla ja sisäänheittäjää vartioimassa on puolustaja, noudatetaan seuraavaa menettelyä:

  • Ennen pallon luovuttamista sisäänheittäjälle erotuomarin tulee varoituksena näyttää kielletyn rajaviivan ylityksen” käsimerkki.
  • Jos puolustaja sen jälkeen ojentaa minkä tahansa kehonsa osan rajaviivan yli häiritäkseen sisäänheittoa, hänelle tulee tuomita tekninen virhe ilman varoitusta.

Samaa menettelyä sovelletaan onnistuneen pelitilanneheiton ja onnistuneen viimeisen vapaaheiton jälkeen, kun erotuomari ei luovuta palloa sisäänheittäjälle.
 

Tough call 4 – Epäurheilijamainen virhe pallonriiston jälkeen

B30 riistää pallon A1:ltä ja on saamaisillaan pallon haltuunsa nopeaan hyökkäykseen ja edessä on avoin väylä joukkue A:n korille.  A1 pitää kiinni B30:stä estäen tätä saamasta palloa haltuunsa ja etenemästä nopeaan hyökkäykseen. 

Selite
37.1.1 Epäurheilijamainen virhe

Aiheutetaan kontakti vastustajaan, kun ei yritetä reilusti pelata palloa sääntöjen hengen ja tarkoituksen mukaisesti (Kriteeri 1)
Pelaaja aiheuttaa kontaktin takaa tai sivusta vastustajaan, joka etenee kohti kontaktin aiheuttaneen pelaajan koria, ja etenevän pelaajan, pallon ja korin välissä ei ole muita pelaajia.  Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä. (Kriteeri 4)

 

Tough call 5 – Virheen näytteleminen

B-joukkue saa levypallon ja B20 ajaa korille. A8 yrittää asettua lailliseen puolustusasentoon estääkseen hyökkääjän ajoa. Hyökkääjän liikerata menee puolustajan ohi ja puolustaja kaatuu vähäisestä kontaktista antaakseen vaikutelman tulleensa rikotuksi, jolloin erotuomari tuomitsee teknisen virheen näyttelemisestä. A-joukkueelle oli jo aikaisemmin annettu varoitus virheen näyttelemisestä.

Selite
36.2.1 Tekninen virhe virheen näyttelemisestä

Pelaajan tekninen virhe virheen näyttelemisestä.

 
1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

16.2.2022 08:00 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.10.2021 09:00 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

10.12.2015 Erotuomarit

Pekka Saros viheltää perjantaina 1000. liigaottelunsa

Suomi-koriksessa tehdään perjantaina kotimaista palloiluhistoriaa, kun liigaerotuomari Pekka Saros, 54, viheltää tuomariuransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva, forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987/88.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

1.12.2014 Erotuomarit

Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit yhteisymmärrykseen – pelit jatkuvat normaalisti

Suomen Koripalloliitto ja Korisliigan erotuomarit ovat löytäneet molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun tilanteeseen, johon jouduttiin verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Sopimuksen myötä Korisliigan ottelut jatkuvat suunnitellun ohjelman mukaisesti.

Verottajan tulkintamuutos aiheuttanut Korisliigassa vaikeasti ratkaistavan tilanteen

Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

27.2.2013 EM-kilpailut

Mäntylä ja Andersson erotuomareiksi EM-kisoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on nimennyt suomalaiserotuomarit Petri Mäntylän ja Karolina Anderssonin EM-kisoihin. Andersson jakaa oikeutta Ranskassa 15.-30.6.2013 pelattavissa naisten EM-kilpailuissa, kun Mäntylä puolestaan valittiin toisen kerran peräkkäin miesten EM-lopputurnaukseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

15.12.2010 Erotuomarit

Erotuomari Pekka Sarokselle jo 800. liigaottelu

Hämeenlinnassa nykyisin majaansa pitävä erotuomari Pekka Saros saavutti keskiviikon Korisliiga-kierroksella komean rajapyykin. Namika Lahden ja Kouvojen välinen kamppailu oli Sarokselle jo uran 800. liigaottelu.

Näytä lisää vastaavia