Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

16.2.2022 08:00 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tällä kertaa tarkastelemme suunnanvaihtopelissä (transition) epäurheilijamaisen virheen C3-kriteereitä. Valtaosaksi erotuomarit ovat tulkinneet C3-kriteeriä oikein, mutta pelin jatkuvasti kehittyessä olemme havainneet jonkin verran variaatiota transition-tilanteissa tapahtuvien virheiden tulkinnoissa. Avaamme näitä tilanteita tässä Tough Calls #3 -osiossa.

SÄÄNTÖ
Epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3

Puolustaja aiheuttaa tarpeettoman kontaktin pysäyttääkseen hyökkäävän joukkueen etenemisen suunnanvaihtopelissä. Tämä on voimassa, kunnes hyökkääjä on aloittanut heittoliikkeensä.

Selite
Tämän säännön kautta halutaan, että kentällä pelataan normaalia koripalloa ja aktiivista puolustusta myös nopeissa suunnanvaihtotilanteissa. Vastavuoroisesti pelistä halutaan pois ne puolustajan teot, jotka eivät ole normaalia koripalloa.

Tough Call 1

A3 saa pallon haltuunsa levypallosta ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria. Puolustaja B4 on lähtöasemaltaan hyökkääjän A3 ja oman korinsa välissä. Pallollinen hyökkääjä yrittää ohittaa puolustajaa vasemmalta puolelta. Puolustaja liikkuu sivusuunnassa ja yrittää päästä etuasemaan koripallopelin mukaisesti, mutta aiheuttaa sääntöjenvastaisen kontaktin.

-> Kyseessä on puolustajan B4:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen vartalokontakti.

Tough Call 2

B8 saa pallon haltuunsa levypallosta ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria. Puolustaja A14 on lähtöasemaltaan hyökkääjän ja oman korinsa välissä, laillisessa puolustusasennossa. Pallollinen hyökkääjä B8 yrittää ohittaa puolustajan laidan kautta. Puolustaja liikkuu säilyttäen laillisen puolustusasentonsa ja yrittää kurottaa kädellään kohti palloa.

Huom. Usein tällaisissa tilanteissa käden linja on alaviistoon, ei ”pyykkinaruna” horisontaalisesti ylävartalon poikki, ja puolustajalla on teoreettinen mahdollisuus kädellään pelata palloa, eli hyökkääjä ei ole esim. työntänyt palloa pitkälle eteen ohi. Erotuomareiden tulee tuomita puolustajan tekoa, ei hyökkääjän reaktiota.

-> Kyseessä on puolustajan A14:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen käsien käyttö.

Tough Call 3

Suunnanvaihtopelissä A8 kuljettaa palloa takakentällään kohti vastustajan koria ja vaihtaa suuntaa samalla, kun puolustaja B17 pyrkii etuasemaan ja kurottaa vasemmalla kädellään kohti palloa. Puolustajalla on aito mahdollisuus riistää pallo kädellään, mutta hän aiheuttaa vartalokontaktin.  

-> Kyseessä on B17:n normaali henkilökohtainen virhe, sääntöjen vastainen vartalokontakti.

Tough Call 4

B-joukkue menettää hyökkäyksessään pallonhallinnan. A30 saa pallon haltuunsa ja lähtee kuljettamaan kohti vastustajan koria oikealla kädellään. Puolustajalla B3 ei ole mahdollisuutta pelata palloa, vaan hän rikkoo sivusta kuljettavan pelaajan A30:n pallotonta kättä eikä kyseessä ole marginaalinen kontakti, jolloin kyseessä ei olisi virhe.

-> Kyseessä on B3:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.

Tough Call 5
A-joukkue saa pallonhallinnan ja lähtee transition-hyökkäykseen. Puolustaja B7 on alun perin laillisessa puolustusasennossa, mutta sen sijaan, että lähtisi liikkumaan sivuttain tai taaksepäin säilyttääkseen laillisen puolustusasemansa, B7 ottaa askeleen suoraan kohti pallollista hyökkääjää A7:a aiheuttaen sääntöjen vastaisen kontaktin lantiollaan.

-> Kyseessä on B7:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.

Tough Call 6
A19 saa pallon ja lähtee transition-hyökkäykseen. Puolustaja B44 juoksee kohti pallollista hyökkääjää ja näennäisesti pelaa palloa aiheuttaen lähes horisontaalisen ”pyykkinarukontaktin” A19:n ylävartalon poikki.

-> Kyseessä on B44:n epäurheilijamainen virhe, kriteeri C3.

 
1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

21.10.2021 09:00 Erotuomarit

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

10.12.2015 Erotuomarit

Pekka Saros viheltää perjantaina 1000. liigaottelunsa

Suomi-koriksessa tehdään perjantaina kotimaista palloiluhistoriaa, kun liigaerotuomari Pekka Saros, 54, viheltää tuomariuransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva, forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987/88.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

1.12.2014 Erotuomarit

Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit yhteisymmärrykseen – pelit jatkuvat normaalisti

Suomen Koripalloliitto ja Korisliigan erotuomarit ovat löytäneet molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun tilanteeseen, johon jouduttiin verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Sopimuksen myötä Korisliigan ottelut jatkuvat suunnitellun ohjelman mukaisesti.

Verottajan tulkintamuutos aiheuttanut Korisliigassa vaikeasti ratkaistavan tilanteen

Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

27.2.2013 EM-kilpailut

Mäntylä ja Andersson erotuomareiksi EM-kisoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on nimennyt suomalaiserotuomarit Petri Mäntylän ja Karolina Anderssonin EM-kisoihin. Andersson jakaa oikeutta Ranskassa 15.-30.6.2013 pelattavissa naisten EM-kilpailuissa, kun Mäntylä puolestaan valittiin toisen kerran peräkkäin miesten EM-lopputurnaukseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

15.12.2010 Erotuomarit

Erotuomari Pekka Sarokselle jo 800. liigaottelu

Hämeenlinnassa nykyisin majaansa pitävä erotuomari Pekka Saros saavutti keskiviikon Korisliiga-kierroksella komean rajapyykin. Namika Lahden ja Kouvojen välinen kamppailu oli Sarokselle jo uran 800. liigaottelu.

Näytä lisää vastaavia