Korisliiga Tough Calls 2021–22 #1: videotarkituksia ja mielenkiintoinen vapaaheittotilanne

21.10.2021 09:00 Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

Tough Call 1 - Korin pistearvo vapaaheitossa


B30 rikottiin heittotilanteessa ja pallon mentyä koriin, kori hyväksyttiin ja myönnettiin yksi vapaaheitto. Vapaaheitossa pallo osuu korirenkaaseen ja on jo korirenkaan sisäpuolella putoamassa koriin, kun hyökkäävän joukkueen pelaaja koskettaa palloa ja sen jälkeen korirengasta. Erotuomarit hyväksyvät vapaaheitosta syntyneen korin (1 piste), mikä on oikein.

Selite:
Koripallon pelisäännöt 16.1.2
Pallon katsotaan olevan korissa, kun pienikin osa palloa on korirenkaan sisäpuolella. Täten hyökkääjän aiheuttamalla kosketuksella ei ole merkitystä korin syntyyn.

Tough Call 2 – Virhe heittotilanteessa, jota seuraa uusi heittotilanne


A8 ajaa korille ja aloittaa heittoliikkeen, jossa häntä rikotaan eikä heittoliike onnistu. Heti perään hän aloittaa uuden heittoliikkeen, josta pallo menee koriin. Tilanteessa erotuomari hyväksyi syntyneen korin.

Syntynyttä koria ei olisi pitänyt hyväksyä, koska se syntyi virhevihellyksen jälkeen kokonaan uuden heittoliikkeen seurauksena. Peliä olisi pitänyt jatkaa kahdella vapaaheitolla.

Selite:
Koripallon pelisäännöt 15.1.3
Heittotilanne jatkuvassa liikkeessä korille ajossa tai muussa liikkeestä tapahtuvassa heitossa:

  • alkaa, kun pelaaja ottaa pallon käsiinsä kuljetuksen päätteeksi tai siepatessaan sen ilmasta ja aloittaa erotuomarin näkemyksen mukaan heittoliikkeen kohti vastustajan koria
  • päättyy, kun pallo irtoaa pelaajan käsistä tai hän tekee kokonaan uudenheittoyrityksen, ja jos pelaaja on ilmassa, hänen molemmat jalkansa ovat palanneet lattiaan.

Tough Call 3 – Väärä skriini


B8 tekee pallolliselle pelaajalle skriinin puolustajan näkökentän ulkopuolelle (back screen). Puolustava pelaaja A18 ei huomaa tätä, vaan törmää skriinaajaan ja tästä syystä menettää tasapainonsa ja kaatuu. Erotuomari tuomitsee sääntöjen mukaisesti tilanteesta väärän skriinin.

Selite:
Koripallon pelisäännöt 33.7
Skriini on väärä, kun pelaaja, joka asettuu vastustajalle skriiniksi (esteeksi), ei kunnioita ajan ja pelitilan rajoituksia liikkuvan vastustajan eduksi, ja tapahtuu pelaajakosketus. Jos vastustaja on liikkeessä, on estetyksi aiotulle jätettävä mahdollisuus välttää skriini pysähtymällä tai kulkusuuntaansa vaihtamalla. Tarpeellinen välimatka on aina vähintään yksi, muttei koskaan enempää kuin kaksi normaalia askelta.  

Tough Call 4 – Videotarkistus ja epäurheilijamainen virhe


Pallollinen pelaaja A31 ajaa korille. Puolustaja B3 ottaa kontaktin käsillään lay-upissa olevaan pelaajaan. Erotuomari tuomitsee tilanteesta epäurheilijamaisen virheen kiinnipitämisestä. Tämän jälkeen erotuomarit kokoontuvat yhteen ja keskustelevat tilanteesta.

Selite:
Koripallon pelisäännöt F.3.3 ja 37.1.1
Videotarkistus on järjestelmä, jossa tuomarit voivat tarkastella sääntöjen mukaisesti määriteltyjä pelitilanteita. He voivat muuttaa alkuperäisen päätöksen vain, jos on saatavilla selvä visuaalinen todiste.

Tässä tilanteessa pelin ollessa tiukka ja pelin viimeisten hetkien ollessa käynnissä olisi erotuomareiden pitänyt tarkistaa tilanne videolta ja tehdä sen jälkeen lopullinen päätös. Videolta näkyy, että puolustaja yritti pelata palloa, ja siten kyseessä oli B3:n normaali henkilökohtainen virhe.  

Tough Call 5 – Pelistä erottava virhe


Levypallotilanteen jälkeen B-joukkueen pallonhallinnan ja hyökkäyksen käynnistyessä, A25 lyö kyynärpäällään B14 kaulaan. Tästä erotuomari tuomitsee virheen. Neuvottelun jälkeen erotuomarit päättävät tarkistaa tilanteen videolta. Videotarkistuksen jälkeen normaali henkilökohtainen virhe muutetaan pelistä erottavaksi virheeksi.

Selite:
Koripallon pelisäännöt 38.1.1
Mikä tahansa räikeän epäurheilijamainen pelaajan käyttäytyminen on pelistä erottava virhe.  

 
1.2.2023 14:00 Korisliiga

Tough Calls: floppaamisia sekä epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

15.6.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Johannes Sarekoski Koripalloliiton huippuerotuomarivalmentajaksi

Suomen Koripalloliiton uudeksi huippuerotuomarivalmentajaksi on valittu pitkän linjan Korisliiga-erotuomari Johannes Sarekoski, 47. Sarekoski aloittaa uudessa pestissään kesällä 2022.

16.2.2022 08:00 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls 2021–22 #3: tarkastelussa transition-pelin epäurheilijamaiset virheet

Erotuomariyksikkö analysoi Korisliigan ottelut, ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

20.11.2020 11:15 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: uusi heittoliike, tekninen virhe loppuhetkillä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

27.10.2020 15:10 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrikkeitä ja virheitä ennen heittotilanteita

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee tasaisin väliajoin niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

4.2.2020 08:05 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #3: teatraalista virheen näyttelemistä ja IRS-tarkistus

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

21.1.2020 09:17 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #2: heittäjän häiritsemistä huutamalla ja vääriä päätöksiä sattuu tuomareillekin

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

14.1.2020 12:30 Korisliiga

Korisliiga Tough Calls #1: askelrike ja epäurheilijamaisia virheitä

Erotuomariyksikkö analysoi viikoittain Korisliigan ottelut ja julkaisee niistä joitakin yksittäisiä tilanteita ja perustelee päätökset videoiden avulla, jotta erotuomareiden ratkaisut olisi parempi ymmärtää.

28.9.2017 Maaottelu

Muutoksia koripallon virallisiin pelisääntöihin: askelsääntö ja epäurheilijamainen virhe

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on hyväksynyt sääntöihin muutoksia, jotka astuvat voimaan kauden 2017/18 alusta. Alla yhteenvetoa askelsäännön sekä epäurheilijamaisen virheen tuomitsemisen muutoksista.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

12.12.2015 Haastattelu

Tuhannen liigaottelun Pekka Saros: "Jokainen on rookie joskus"

Suomalaisessa koripallossa kirjoitettiin perjantaina jälleen kerran historiaa, kun erotuomari Pekka Saros, 54, tuomitsi jo uransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt pääsarjaa yhtäjaksoisesti jo syksystä 1987.

10.12.2015 Erotuomarit

Pekka Saros viheltää perjantaina 1000. liigaottelunsa

Suomi-koriksessa tehdään perjantaina kotimaista palloiluhistoriaa, kun liigaerotuomari Pekka Saros, 54, viheltää tuomariuransa 1000. Korisliiga-ottelun. Hämeenlinnassa asuva, forssalaislähtöinen Saros on viheltänyt miesten pääsarjassa yhtäjaksoisesti jo kaudesta 1987/88.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

9.5.2015 Pohjoinen alue

Koripalloliiton kilpailusääntöihin merkittäviä muutoksia

Lauantaina Suomen Koripalloliiton valmennuskeskuksessa Kisakalliossa kokoontunut liittovaltuusto hyväksyi kilpailu- ja kurinpitosäännöt pelikaudelle 2015-16. Sääntöihin tuli merkittäviä muutoksia, jotka koskivat viime aikoina koripallopiirejä puhuttaneita kilpailusääntöjen rangaistuspykäliä koskien edustuskelvottoman pelaajan peluuttamista sekä pelaamisoikeuden laajentamista rinnakkaislisenssillä.

17.4.2015 Pohjoinen alue

Huhtikuun KORI-lehti luettavissa netissä

Torstaina 16.4. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehden teemana on lauantaina 18.4. käynnistyvät Korisliigan pudotuspelit ja katsaukset Pantteri-jahtiin osallistuviin joukkueisiin.

1.12.2014 Erotuomarit

Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit yhteisymmärrykseen – pelit jatkuvat normaalisti

Suomen Koripalloliitto ja Korisliigan erotuomarit ovat löytäneet molempia osapuolia tyydyttävän ratkaisun tilanteeseen, johon jouduttiin verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Sopimuksen myötä Korisliigan ottelut jatkuvat suunnitellun ohjelman mukaisesti.

Verottajan tulkintamuutos aiheuttanut Korisliigassa vaikeasti ratkaistavan tilanteen

Suomen Koripalloliitto ja Korisliiga-erotuomarit etsivät parhaillaan ratkaisumallia tilanteeseen, johon on päädytty verottajan kiristyneen tulkinnan myötä. Uuden verotulkinnan johdosta suuri osa Korisliigan erotuomareista on ilmoittautunut esteellisiksi oman asuinpaikkakuntansa ulkopuolella pelattaviin liigaotteluihin. Koripalloliitto pyrkii löytämään ratkaisun Korisliiga-kauden jatkumiselle suunnitellun otteluohjelman mukaisesti.

27.2.2013 EM-kilpailut

Mäntylä ja Andersson erotuomareiksi EM-kisoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on nimennyt suomalaiserotuomarit Petri Mäntylän ja Karolina Anderssonin EM-kisoihin. Andersson jakaa oikeutta Ranskassa 15.-30.6.2013 pelattavissa naisten EM-kilpailuissa, kun Mäntylä puolestaan valittiin toisen kerran peräkkäin miesten EM-lopputurnaukseen.

27.9.2012 Pohjoinen alue

Koripalloliitto panostaa reiluun peliin alkavalla kaudella

NBA:sta ja Euroliigasta liikkeelle lähteneet reilun pelin säännöt rantautuvat kauden 2012/13 aikana myös suomalaiseen koripalloon kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n linjausten mukaisesti. Uusilla sääntötarkennuksilla halutaan rohkaista pelaajia, valmentajia sekä erotuomareita kitkemään peliin kuulumatonta huonoa käytöstä ottelutapahtumista.

15.12.2010 Erotuomarit

Erotuomari Pekka Sarokselle jo 800. liigaottelu

Hämeenlinnassa nykyisin majaansa pitävä erotuomari Pekka Saros saavutti keskiviikon Korisliiga-kierroksella komean rajapyykin. Namika Lahden ja Kouvojen välinen kamppailu oli Sarokselle jo uran 800. liigaottelu.

Näytä lisää vastaavia