Korisliiga-ennakko: Helsinki Seagulls, Kouvot ja Kauhajoki

30.9.2022 09:45 Okko Järvi tekee Korisliiga-comebackinsa Helsinki Seagullsin väreissä. Jyri Lehtonen näkee Kouvojen nuorissa suomalaisissa valtavan potentiaalin. Henri Kantonen jatkaa huikeasta maajoukkuekesästä suoraan Kauhajoelle ja lisää mestaruuksia jahtaamaan.

Kauhajoen Henri Kantonen oli vakuuttava EM-kisoissa Susijengin kanssa. Nyt tähtäimessä on toinen peräkkäinen mestaruus Karhu Basketin kanssa. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kolmelle ensimmäiselle paikalle sijoittuneilla joukkueilla.

Okko Järvi palaa Korisliigaan ja liittyy kokeneeseen Seagullsiin

Kauhajoen riveissä sekä mestaruuden vuonna 2019 että Vuoden pelaaja -palkinnon vuonna 2021 voittanut Okko Järvi on juuri viettänyt kauden Belgian Brysselissä ja palaa nyt kotimaan Korisliigaan. Tällä kertaa kuitenkin osoitteena on hänelle uusi seura, Helsinki Seagulls.

Ei ole silti mitenkään täysin odottamatonta, että Järvi päätyi tekemään sopimuksen juuri Seagullsin kanssa. Joukkueessa nimittäin yhdistyy taas vanha tuttu parivaljakko, joka on aiemminkin ollut yhdessä voitokas.

– Meillä on päävalmentaja Jussi Laakson kanssa aika paljon yhteistä historiaa ihan omiin Tapiolan Hongan junioriaikoihini asti, kun hän työskenteli seurassa erilaisissa tehtävissä. Ja viimeksi kun teimme yhteistyötä, tuli Suomen mestaruus Kauhajoella, Järvi kertaa.

Järvi on ennestään huipputason kotimainen pelaaja Korisliigassa ja lisäksi esiintynyt useissa nuorten maajoukkueessa ja kuulunut useana vuonna myös miesten maajoukkuerinkiin. Hänenkin kaltaisensa pelaaja voi silti yhä kehittyä, kun ura vie uusiin maisemiin.

Helppoa se ei silti ollut. Brysselissä rooli nimittäin vaihteli pelistä toiseen. Järvi saattoi avata yhdessä ottelussa pelinjohtajana ja toisessa taas valmentaja kielsi kuljettamasta palloa pompun vertaa. Järvi kertoo, että vaikka hän vietti vain yhden haastavan kauden Brysselin Phoenixissä, häneltä odotetaan nyt Seagullsin uudessa kokoonpanossa varmasti paljon.

– Ja niin kuuluukin. Jos olen viimeksi lähtenyt Korisliigasta Vuoden pelaajana, niin se laittaa oikeutetusti pienen paineen ylle, että täytyy näyttää olevansa sen arvoinen. Viime kausi oli totuttelua, mutta hioin silti samoja taitoja, joita käytän täälläkin, ja ainakin toivottavasti keräsin uutta pelikovuutta.

Joukkueena Helsinki Seagulls on pitänyt hyvin vakaata suomalaispelaajien runkoa jo muutaman vuoden ajan. Kentällä jatkavat tulevallekin kaudelle yhä Timo Heinonen, Antti Kanervo, Lassi Nikkarinen ja Sakari Laakso. Sen sijaan rivistä on poistunut kertaheitolla sellaisia tähtiä kuin Shawn Huff, Petteri Koponen ja Tuukka Kotti.

Yksi näkyvimpiä hankintoja poistujien tilalle on pitkän linjan ulkomaalaisvahvistus René Rougeau, joka on tehnyt aiempina vuosina todella kovaa jälkeä, missäpä muuallakaan kuin Kauhajoella. Valmentaja ei ole siis ainoa, jonka kanssa Järvellä on yhteistä historiaa.

– Nyt koko joukkueemme rakenne on hyvin erilainen kuin parina viime vuonna, ja itse pidän tätä uutta rakennetta erittäin sopivana. Viime vuosiin nähden Seagullsin pelityyli tulee varmasti vähän muuttumaan. Peli nopeutuu huomattavasti, ja aggressiivisuuden taso tulee nousemaan, Järvi lupaa.

Helsinki Seagulls 22-23 pähkinänkuoressa


Loukkaantumiset ovat piinanneet Kouvoja, mutta joukkue on täynnä kotimaista potentiaalia

Kouvojen viime kausi näytti runkosarjan perusteella erittäin lupaavalta. Kymenlaaksolaiset lähtivät ylempään jatkosarjaan toisella sijalla ja jatkoivat vielä pudotuspeleihinkin samassa tilanteessa. Kuitenkin heti ensimmäinen kierros osoittautui seuran kohtaloksi, kun seitsemänneltä sijalta ponnistanut Kataja Basket lähetti Kouvot kesälomalle.

Jälleen tälläkin kaudella päävalmentajana jatkaa eräänlaiseksi paikallislegendaksi muodostunut Jyri Lehtonen. Vaikka hän ei olekaan Kouvolan kasvatteja, hän on valmennusurallaan työskennellyt joukkueen peräsimessä jo peräti kymmenellä eri pelikaudella.

– Pelaajanippumme on paperilla hyvin kasassa. Viides amerikkalainen saapui vähän muita myöhemmin, mutta olemme päässeet harjoittelemaan melko kattavasti. Hannes Pöllän puuttuminen rotaatiosta on oikeastaan ainoa negatiivinen asia. Hän ei näytä pääsevän mukaan vielä moneen viikkoon, Lehtonen kertoo.

Pöllä loukkaantui kesällä maajoukkuevastuita hoitaessaan, mikä hankaloittaa kieltämättä Kouvojen korinalustyötä huomattavasti. Joukkue on pitänyt tällekin kaudelle viime vuodelta tutun filosofiansa eli pelaa yhä kahdella kotimaisella sentterillä, joille halutaan antaa kunnon mahdollisuus kehittyä ja edetä urallaan. Toki loukkaantumisten sattuessa tämä aiheuttaa Lehtoselle päänvaivaa. Joukkue sai jobin postia tällä viikolla, kun Henri Permanto loukkaantui valmistavassa ottelussa Vilpasta vastaan ja on sivussa koko kauden.

– Meillä ei ole tarvetta vaihdella pelaajia enää mihinkään, mutta roolimme ja pelipaikkamme eivät ole tällä hetkellä tasapainossa. Alku tulee olemaan selviytymiskamppailua, kunnes saamme rivit täyteen. Seassa varmasti nähdään myös jonkin verran pienemmän viisikon peliä.

Nykyinen ongelma ei varsinaisesti ole uusi. Lehtonen toteaa, että syy siihen, että edeltävän kauden playoffit päättyivät niin kuin päättyivät, oli hyvinkin samankaltainen.

– Ei siihen ollut kuin yksi syy. Menetimme kaksi liigan top kymmeneen lukeutuvaa pelaajaa juuri ennen pudotuspelejä, ja sen takia emme olleet enää sama joukkue kuin runkosarjassa. Siinä oli syytä ihan riittävästi, hän huokaa.

Kunhan Kouvot on täysilukuinen, tulevaisuus näyttää siis erittäin valoisalta. Lehtonen toteaa, että sarjassa ei ole hänen havaintojensa mukaan tänä vuonna yhtäkään joukkuetta, jota voisi nimittää heittopussiksi, mutta Kouvoilla on silti kaikki aseet ratkaista otteluita hyväkseen. Monilta osin tuttu joukkue puolustaa jälleen koko kentän mitalta, juoksee lujaa ja ottaa nopeita ratkaisuja.

– Ainoa merkittävä asia, johon kaipaan viime kauteen nähden parantamista, on se, että hitaampiin hyökkäyksiin täytyy saada vähän enemmän järkeä mukaan. Uskon, että Emil Uotila ja Joel Mäntynenkin tulevat tällä kaudella lyömään läpi. Meillä on rivi todella potentiaalisia pelaajia.

Kouvot 22-23 pähkinänkuoressa


Hallitseva mestari Kauhajoki pelaa nuorella joukkueella mutta on edelleen ennakkosuosikkeja

Kauhajoki hoiti viime keväänä finaalit kotiin selkein voitoin 4–1 ja juhli kolmatta miesten Korisliigan mestaruuttaan. Eikä tämä tullut varsinaisesti yllätyksenä. Jo runkosarjan aikana joukkue piti sen verran turvallista etäisyyttä kaikkiin kilpailijoihinsa, että myrskyn merkit näkyivät kauas.

Tänä syksynä Kauhajoki käynnisti työnsä kamppailemalla Mestarien liigan karsinnoissa paikasta kansainväliseen sarjaan. Kohtaaminen slovakialaista Patrioti Leviceä vastaan päättyi kuitenkin yli 20 pisteen tappioon.

Kotimainen tähtitakamies Henri Kantonen ei säästele sanojaan kommentoidessaan pettymystä.

– Aika kylmä suihku tuli. Se herätti paljon sellaisia ajatuksia, että meillä on joukkueena vielä huomattavasti tekemistä ennen kuin olemme valmiita. Aika pahaan paikkaan joutuu, jos yrittää nyt suoralta kädeltä selittää, missä ongelma oli.

Saatuaan pettymyksen ilmaistua hän kuitenkin jatkaa, että ei missään nimessä usko, että yhden ottelun perusteella kannattaa olettaa, että tämä olisi taso, jolla joukkue pelaa kokonaisen Korisliiga-kauden. Jokaisen kauden alussa on erilaisia sisäänajo-ongelmia – ketä ovat maajoukkueessa, ketkä parantelevat vaivoja. Näitä ongelmia pystyy nopeasti ratkomaan.

– Tarvitsemme selkeästi lisää harjoituksia koko porukalla. Kun pääsemme tositoimiin, alamme nähdä, miten homma alkaa muodostua. Päivä kerrallaan on mentävä, ja joka päivä on pystyttävä edellistä parempaan.

Yksi niistä, joiden sisäänajoa Korisliiga-seurassa on hidastanut nimenomaan maajoukkue, on Kantonen itse. Hän pelasi EM-lopputurnauksessa Susijengin riveissä suorastaan häkellyttävän laadukkaita otteluita ja jäi varmasti suomalaisten koripallofanien mieleen, vaikka eivät kaikki olisi häntä ennakkoon kunnolla tunteneetkaan.

– Se toki myöhästytti vähän mukaanpääsyäni Kauhajoelle, mutta meillä on pelinjohdon ja -jakamisen osalta hyvin selkeät sävelet viime kauden perusteella. En usko siihen, että oma roolini kauheasti muuttuu, vaikka takana olisikin hienoja hetkiä maajoukkuekentillä. Mutta siihen uskon, että olen tällä kaudella selkeästi parempi pelaaja kuin viime kaudella.

Kauhajoen pelifilosofia pysyy monilta osin ennallaan. Kantonen kertoo, että joukkue on lisännyt kokoonpanoonsa aiempaa enemmän urheilullisuutta, jotta puolustus tulee aggressiivisemmaksi ja hyökkäys nopeammaksi, mutta pelaajissa on monia tuttuja. Mukana on ulkomaalaisvahvistuksista niin Cameron Jones kuin Lee Skinnerkin. Suomalaisista rivissä jatkaa useampikin, muiden muassa erinomaisesti pelannut Severi Kaukiainen. Lisäksi nippuun on saatu Itävallan ja Ranskan retkiltään palannut espoolaissentteri Daniel Dolenc.

Kantonen toteaa, että vaikka kotimainen pelaajalista on pääosin jo vakiintuneita runkopelaajia, heillä on etuna harvinaisen nuori joukkue.

– Varmaankin saa itse entistä enemmän ohjata ja opastaa tuoreempaa väkeä. Olen kuitenkin 25-vuotiaana koko porukan vanhimmasta päästä, hän nauraa.

Karhu Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
28.1.2023 19:44 Korisliiga

Liigajumbo Korihait avasi alemman jatkosarjan näyttävällä voitolla

Korihait selätti Kobrat 25 pisteen erolla.

27.1.2023 21:16 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat käynnistyivät – Heinonen ja Sajantila ottivat tiukassa väännössä kolmoskilpailun

Miesten Korisliigan ensimmäisenä jatkosarjailtana ylemmän portaan voitot menivät Kouvoille, KTP:lle ja Seagullsille. Alemmassa sen sijaan juhlivat Pyrintö ja Nokia.

26.1.2023 09:16 Korisliiga

Joulukuun vahvin Jeffrey Carroll: ”Täällä ei laiteta yhtä tai kahta kaveria voittamaan otteluita viiden puolesta”

Yhdysvaltalainen laituri Jeffrey Carroll valittiin joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi.

25.1.2023 22:19 FIBA Europe Cup

Hurja toinen puoliaika johdatti Kauhajoen vierasvoittoon – puolivälieräpaikka askeleen lähempänä

Kauhajoki jatkoi upeita otteitaan FIBA Europe Cupissa, kun se kaatoi slovakialaisen Patrioti Levicen vieraskentällä 55–86 (31–28). Kauhajoki jatkaa jatkolohkonsa kärjessä puhtaalla pelillä.

24.1.2023 16:00 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjojen ohjelma on vahvistettu

Korisliigan jatkosarjat käynnistyvät perjantaina 27. tammikuuta. Joukkueet pelaavat jatkosarjoissa kaksinkertaisen sarjan, jossa joukkueet kohtaavat samassa jatkosarjassa pelaavat joukkueet kertaalleen kotikentällä ja kerran vieraskentällä.

24.1.2023 12:00 Korisliiga

Oikeusturvalautakunta hyväksyi Korihaiden valituksen – uusintaottelua Korihait-Pyrintö ei pelata

Urheilun oikeusturvalautakunta käsitteli maanantaina 23.1. Korisliiga-joukkue Korihaiden tekemän valituksen Suomen Koripalloliiton hallituksen päätöksestä määrätä liigaottelu Korihait-Pyrintö uudelleen pelattavaksi. Oikeusturvalautakunta hyväksyi valituksen, jonka myötä tiistaille 24.1. aikataulutettua uusintaottelua ei pelata.

21.1.2023 20:45 Korisliiga

Kouvot otti Taylorin johdolla viimeisen paikan ylemmästä jatkosarjasta – Sarcevicin hurja tilastorivi toi Korihaille neljännen voiton

Miesten Korisliigassa pelattiin varsinaisen runkosarjan viimeinen kierros. Tiistai-iltana pelattavan Pyrinnön ja Korihaiden uusintaottelun jälkeen käynnistyvät jatkosarjat.

20.1.2023 20:46 Pääjuttu

KTP varmisti voitolla paikkansa ylemmässä jatkosarjassa – Vili Nyman kentän tehokkain

KTP-Basket jatkaa runkosarjan jälkeen pelejä ylemmässä jatkosarjassa. Yksi paikoista on yhä ratkaisematta.

20.1.2023 13:15 Korisliiga

Korisliigojen päätöskierroksilla riittää rutkasti panosta – näin eri skenaariot vaikuttavat paikkoihin jatkosarjoissa

Korisliigassa KTP-Basket ja BC Nokia eivät tarvitse apua muilta joukkueilta, vaan heille riittää ylempään jatkosarjaan voitto runkosarjan päätöskierroksen ottelusta. Naisten Korisliigassa Forssan Alku voi varmistaa paikkansa ylemmässä jatkosarjassa voittamalla oman ottelunsa.

20.1.2023 12:20 Korisliiga

Korihaiden ja Tampereen Pyrinnön Korisliiga-ottelu uusitaan

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on kokouksessaan hyväksynyt Tampereen Pyrinnön valituksen Korisliigan ottelusta Korihait-Pyrintö 30.12.2022, jonka myötä ottelu pelataan uudelleen.

18.1.2023 20:36 Korisliiga

Nokia hukutti Pyrinnön haaveet ylemmästä jatkosarjasta – Vilpas varmisti oman paikkansa

Salon Vilpas ja BC Nokia ottivat kumpikin tärkeän voiton tavoitellessaan ylemmän jatkosarjan paikkoja tiukassa sumpussa. Voiton sai myös ykkössijansa jo varmistanut Kauhajoki.

17.1.2023 20:32 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa kovalla päänahalla – Kobrat kesti Korihaiden paineen

Miesten Korisliigassa viedään runkosarjan viimeisiä kierroksia. Tänään voiton ottivat KTP, Kobrat ja Honka.

14.1.2023 19:41 Korisliiga

Kataja vei kultamitalit Hirvosen hurjien syöttötilastojen siivittämänä – miesten Suomen Cup -finaalia jännitettiin jatkoajalle asti

Kataja Basket kaatoi Helsinki Seagullsin jatkoajalla miesten Suomen Cup -finaalissa.

14.1.2023 09:21 Suomen Cup

Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Suomen Cupin finaalissa klo 17

Miesten Suomen Cupin mestari 2022 ratkeaa lauantaina, kun Helsinki Seagulls ja Kataja Basket kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Seagulls tavoittelee neljättä perättäistä cup-mestaruutta.

13.1.2023 21:57 Pääjuttu

Seagulls ja Kataja miesten Suomen Cup -finaaliin – Tuomas Hirvosella tehokas ilta välierävoitossa

Kumpikin miesten Suomen Cup -välieristä ratkesi selkeällä erolla. Huomiseen finaaliin etenevät Kataja Basket ja Helsinki Seagulls.

12.1.2023 13:00 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina luvassa kaksi huimaa välierää

Miesten Suomen Cupin Final Four -vaihe pelataan perjantaina ja lauantaina Urhea-hallissa Helsingissä. 10 000 euron rahapalkinnosta mittelevät BC Nokia, Helsinki Seagulls, Kataja Basket ja Kauhajoki.

10.1.2023 21:58 FIBA Europe Cup

Kauhajoki jatkaa hurjana eurokentillä – haki arvokkaan vierasvoiton Israelista lohkon kärkiottelusta

Kauhajoen vierassaldo FIBA Europe Cupissa pysyi puhtaana, kun joukkue kaatoi tiistaina jatkolohkon kärkiottelussa israelilaisen Hapoel Haifan 59–66 (30–41). Kauhajoki jatkaa lohkon kärjessä puhtaalla pelillä.

10.1.2023 20:30 Korisliiga

LJ Thorpen lähes koko kentän kolmonen siivitti Pyrinnön voittoon – Katajalle kotivoitto Nokiasta

Miesten Korisliigassa nähtiin tänä iltana kaksi kotivoittoa, kun sarjapisteet menivät Tampereen Pyrinnölle ja Kataja Basketille.

10.1.2023 12:00 Korisliiga

Seagullsin Jeffrey Carroll on Korisliigan Kuukauden vahvin

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia. Joulukuussa 2022 miesten Korisliigan Kuukauden vahvimmaksi valittiin Helsinki Seagullsin Jeffrey Carroll.

8.1.2023 18:55 Korisliiga

Kauhajoki otti vierasvoiton Kouvoista – pitää kiinni paalupaikastaan

Illan ainoa Korisliiga-ottelu päättyi Kauhajoen vierasvoittoon Severi Kaukiaisen johdolla.

Näytä lisää vastaavia