Korisliiga-ennakko: Lahti Basketball, Kataja Basket ja BC Nokia

28.9.2022 18:35 Lahti Basketball ja Eemi Luukkonen lähtevät kauteen tutulla rungolla. Tuomas Hirvonen ja Kataja Basket puolestaan tavoittelevat mestaruutta täysin uusissa merkeissä. Greg Gibsonille kaikkein tärkeintä on saada pelata BC Nokian kanssa vihdoinkin kentän ulkopuolisista vastoinkäymisistä vapaa kausi.

Eemi Luukkoselta voidaan odottaa lopullista läpimurtoa Korisliigan eliittiin. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa yhdeksänneksi, kahdeksanneksi ja seitsemänneksi sijoittuneilla joukkueilla.

Eemi Luukkonen ja Lahti lähtevät hakemaan tasaisempaa onnistumista tutulla rungolla

Lahti Basketball pelasi lievästi sanottuna ailahtelevan kauden. Välillä vaikutti siltä, että nuorta kokoonpanoa ei pysäytä mikään. Toisina hetkinä seura taas kärsi tappioita putkessa. Asiaan vaikuttivat myös kentän ulkopuoliset tekijät, kuten ulkomaalaisvahvistusten vakavat loukkaantumiset heti kauden alussa, joten herää kysymys: minkälainen Lahti on luvassa tällä kaudella?

Kysymykseen saa vastata Lahden nouseva tähti Eemi Luukkonen. 19-vuotias laituri vastaa puhelimeen Santahaminan kasarmilla, jossa hän suorittaa parhaillaan asepalvelustaan. Aamukammassa on haastatteluhetkellä enää yksi piikki jäljellä ja nuorukainen on urheilujoukoissa palvellessaan saanut sovitettua kansalaisvelvollisuutensa melko juoheasti yhteen koripallouran kanssa, mutta välillä toki ajatus katkeaa käytävästä kaikuvaan vääpelin huutoon.

– Olen päässyt osallistumaan jo hyvin harjoituksiin uuden kokoonpanon kanssa. Meillä on kotimainen runko pysynyt kutakuinkin samana ja Pieti Poikola jatkaa valmentajana, joten tekeminen vaikuttaa erittäin lupaavalta. Jokaiselle pelipaikalle löytyy sopiva jätkä, ja meillä on jälleen erittäin liikkuva joukkue, Luukkonen kertoo.

Kesällä Luukkonen pääsi osallistumaan jopa Georgiassa pelattuihin U20-nuorten EM-kisoihin. Suomi on kyseisessä ikäluokassa jumiutunut valitettavasti B-divisioonaan, ja vaikka kisamenestys tälläkin kertaa toi neljännen sijan, matka alemmassa sarjassa jatkuu yhä.

– Nämä olivat viimeiset kisani junioritasolla, joten nyt on tarkoituksena murtautua ennen pitkää miesten maajoukkueeseen. Kun on koko tämän polun käynyt, se on totta kai tavoitteeni, vaikka en asiasta mitään erityisiä paineita aiokaan ottaa.

Omassa pelaamisessaan Luukkonen kertoo hioneensa erityisesti heittämistä sekä puolustuspään pelaamista, joka on jo ennestäänkin ollut hänen valttikorttinsa kentällä. Ensisijaisesti hän toki haluaa antaa juuri niitä asioita, mitä joukkue tarvitsee menestyäkseen aiempaa paremmin.

– Viime kaudella pelasimme välillä todella hyvää koripalloa ja välillä suoraan sanottuna todella huonoa. Nyt haemme joukkueena tasaisuutta onnistumisissa ja minussa nähdään aivan varmasti entistä pahempi kaksimetrinen three and dee -uhka. Lopullinen läpimurtoni on vasta edessä.

Lahti Basketball 22-23 pähkinänkuoressa


Uusi pelinjohtaja Tuomas Hirvonen: Katajan pudotuspelimenestys oli puolustuksen ansiota

Ei liene alkuunkaan kyseenalainen väite, että Kataja Basket oli viime kauden ehdottomia yllättäjiä. Seuran runkosarja päättyi sijalla kahdeksan, ja alemmassa jatkosarjassa voittotili karttui sen verran, että joukkue nousi pykälän verran ja lähti varsinaisiin pudotuspeleihin sijalta seitsemän.

Mutta sen jälkeen alkoi tapahtua. Kataja kaivoi tiensä peräti pronssiotteluun asti ja, vaikka tappion myötä joutuikin tyytymään neljänteen sijaan, oli ehdottomasti näyttänyt olevansa alkukauttaan parempi joukkue.

Nyt riviin on astunut uusi pelinjohtaja Tuomas Hirvonen, joka seurasi Katajan kevään voittokulkua varsin erilaisesta perspektiivistä. Hän nimittäin pelasi tuolloin toiselta sijalta playoffeihin lähteneessä Kouvoissa, jonka Kataja pudotti ensimmäisellä kierroksella.

– Sanoisin, että Katajan voiton avain oli silloin yhtenäisyys. He pelasivat hyvin joukkueena ja aivan erityisesti nimenomaan puolustaessaan. He vaikuttivat saaneen alkuvaikeuksien jälkeen roolituksen kohdalleen, ja sen takia homma lähti rullaamaan.

Osittain samoja elkeitä on Katajalta luvassa nytkin. Päävalmentaja Petri Virtanen nimittäin jatkaa pestissään. Kokoonpano sen sijaan on muuttunut perinpohjaisesti. Edellisestä nipusta ovat jäljellä enää Tomi Lommi, Joona Tuomala ja 17-vuotias tulevaisuudenlupaus Kalle Kuivalainen.

Hirvonen on yhtä kautta lukuun ottamatta viettänyt koko peliuransa Kouvoissa. Hän on vasta 26-vuotias mutta saa ympärilleen Joensuussa verrattain nuoren joukkueen. Tilanne edellyttää häneltä johtajuutta taktisten ulottuvuuksien lisäksi myös henkisessä mielessä.

– Ei tässä kauheasti sopeutumista vaadita. Pitkälti samanlaiseen rooliin olen Kouvoissakin tottunut. Ainoa ero tulee oikeastaan puolustuksessa, jossa tämän joukkueen systeemi on aiempaan nähden hyvin erilainen ja vaatii minulta vielä rutkasti parantamista. Täytyy pystyä ottamaan vastustajan pointti koko kentän mitalta ja hidastaa vastustajan peliä sillä tavalla.

Kataja Basket 2022-23 pähkinänkuoressa


Päävalmentaja Greg Gibson toivoo Nokialle ensimmäistä normaalia pelikautta vuosiin

BC Nokian kokenut luotsi Greg Gibson ei säästele sanojaan, kun hän katselee peruutuspeiliin ja pohtii kolmen viime kauden vastoinkäymisiä.

– Nämä kolme vuotta ovat olleet suorastaan epätoden tuntuisia siinä, mitä kaikkea koko Korisliiga on käynyt läpi. On ollut vaikeuksia koronan kanssa ja sitten jouduttu vapauttamaan pelaajia sopimuksistaan, koska ei ole ollut lipputuloja. Viime kauden aikana pelasimme todella hyvin ja saavutimme kovia voittoputkia, ja sitten taas yhtäkkiä väkeä joutuu sairastuvalle niin, ettemme meinanneet ylipäätään löytää viittä pelaajaa kentälle yhtä aikaa.

Nokian menestys kieltämättä vaihteli voimakkaasti vuodenaikojen mukana. Joukkue saavutti runkosarjassa seitsemännen sijan mutta jäi jatkosarjan päätteeksi lopulta kokonaan pudotuspelien ulkopuolelle, kun Kataja Basket ja Lahti Basketball rynnivät ohi omilla tasonnostoillaan.

Gibson ei kuitenkaan pysty vetämään kovin kattavia johtopäätöksiä viime kauden perusteella siitä, mitä olisi voinut tehdä paremmin. Tasapainoista tekemisen tilaa kun ei joukkueessa missään vaiheessa oikeastaan saavutettu.

– Toivon, että tästä tulisi vihdoinkin ensimmäinen normaali kauteni BC Nokian kanssa tässä mielessä. Olen melko vaativa valmentaja harjoitusten osalta, mutta on aika mahdotonta vaatia tuloksia sellaiselta kokoonpanolta, jossa on käytössä vain muutama terve pelaaja, jotka joutuvat juoksemaan kenttää 38 minuuttia ottelussa.

Alkavan kauden osalta tilanne näyttää onneksi aiempaa valoisammalta. Gibson kehuu, että hänellä on ensimmäistä kertaa pitkään aikaan käytössään hyvä sekoitus sekä suomalaista että ulkomaista johtajuutta kokoonpanossa. Antero Lehto jatkaa omalla tontillaan ja näyttää mallia nuoremmilleen, minkä lisäksi yhdysvaltalaiset Xavier Ford ja Jonathan Stone ovat osoittaneet olevansa taitavia ja äänekkäitä suunnannäyttäjiä.

– Vaikeuksia on silti ollut nytkin. Antti Ahonen on loukkaantuneena, mutta toivon, että hän palaa vielä tällä kaudella. Niko Mattila ja Hugo Bomankin puuttuivat kokoonpanosta preseasonin ajan. Toivottavasti tämä tarkoittaa, että käymme läpi kauden vastoinkäymiset jo alkuvaiheessa. Tästä eteenpäin pyrin vain havainnoimaan, mitä teemme hyvin ja mitä emme, jotta voimme lopulta jatkaa runkosarjasta ylempään jatkosarjaan.

BC Nokia 22-23 pähkinänkuoressa

 
1.3.2024 20:20 Korisliiga

Vilpas vaiensi Timi Heinosen tuhannen ottelun juhlat – Jacob Grandison loisti Korisliiga-debyytissään

Miesten Korisliiga palasi maaottelutauolta, ja heti alkuun juhlittiin monenlaisia eri merkkipäiviä.

1.3.2024 12:15 Erotuomarit

Harvinaisuus Korisliigassa: Erotuomarit Miltos ja Nikolaos Ioannidis isä-poika-tiiminä samassa ottelussa

Helsinki Seagullsin ja Salon Vilppaan perjantaisessa Korisliiga-ottelussa nähdään harvinaisuus, kun ottelun ovat tuomitsemassa isä ja poika. Yli lajirajoen kyseessä on harvinaisuus: ensimmäinen isä-poika-erotuomaripari oli Rauno ja Juha-Petri Nieminen kaudella 1984-85. Tapahtuma on harvinainen pääsarjatasolla myös kansainvälisesti.

1.3.2024 10:15 Korisliiga

Timo Heinonen yltää perjantaina huimaan 1000 Korisliiga-ottelun rajapyykkiin: ”Harjoittelu on nautinnollista”

Perjantaina tehdään suomalaista koripallohistoriaa, kun Helsinki Seagullsin Timo Heinonen, 42, pelaa uransa tuhannennen Korisliiga-ottelun Töölön Kisahallissa ensimmäisenä koripalloilijana.

28.2.2024 08:49 Korisliiga

Tucker Richardson kiittelee vuolaasti valmentaja Greg Gibsonia: ”Hän on kuin kaksi eri ihmistä samassa kehossa”

Runkosarjansa toisella sijalla päättäneen BC Nokian takamies–laituri Tucker Richardson valittiin miesten Korisliigassa kuukauden pelaajaksi tammikuun 2024 osalta.

27.2.2024 18:11 Susijengi

Jacob Grandison loppukaudeksi Salon Vilppaaseen

Susijengin MM-kisamiehistöön viime kesän Okinawan kisoissa kuulunut suomalais-yhdysvaltainen Jacob Grandison, 25, on solminut loppukauden kattavan sopimuksen Korisliigan ylempää loppusarjaa pelaavan Salon Vilppaan kanssa. Pitkän NCAA-uran pelannut 198-senttinen Grandison aloitti ammattilaisuransa talvella Espanjan kakkosliigan Menorcassa.

23.2.2024 09:31 Korisliiga

KTP:ltä uutinen kutkuttavasta Korisliiga-comebackista: Jeremiah Wood vahvistamaan joukkuetta

KTP-Basket tiedottaa kiinnittäneensä kokoonpanoon triplatuplakone Jeremiah Woodin.

17.2.2024 20:32 Korisliiga

Kauhajoki kukisti kilpailijansa Vilppaan – tappiot kummallekin Korisliigan kärkikaksikosta

Miesten Korisliiga-illassa pelattiin niin ylempää kuin alempaakin jatkosarjaa yhteensä viiden ottelun verran. Korisliiga jää maajoukkuetauolle ja palaa perjantaina 1. maaliskuuta.

16.2.2024 20:15 Korisliiga

Taz Sherman pilasi KTP:n illan – Kotkan tappioputki venyi seitsemään

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Kobrat katkaisi tappioputkensa, mutta KTP-Basket joutui jatkamaan omaansa.

14.2.2024 21:12 Korisliiga

Bisons ei päästä Lahtea karkuun putoamispaikalta – myös kärkikaksikko jatkaa tasapisteissä

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voiton ystävänpäivän kunniaksi ottivat Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Korihait. Alemmassa sarjassa juhlivat Kouvot ja Bisons Loimaa.

13.2.2024 20:30 Korisliiga

Lahdelle toinen perättäinen voitto – vastustaja pysyi jälleen alle 80:ssä

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa Lahti Basketball otti vierasvoiton Kobrista.

Näytä lisää vastaavia