Korisliiga-ennakko: Salon Vilpas, Tampereen Pyrintö ja KTP-Basket

29.9.2022 18:30 Salon Vilpas saa vanhasta tutusta Jussi Savolaisesta uuden päävalmentajan ja uusia vivahteita peliinsä. Heittäjä-ässä Osku Heinonen luottaa Tampereen Pyrinnön kykyyn kilpailla alkavalla kaudella. KTP-Basket täydentää rivejään harvinaisen monipuolisella 213-senttisellä Mubashar Alilla.

Mubashar Ali on yksi Korisliiga-kauden mielenkiintoisimmista uusista tuttavuuksista. Kuva: Ville Vuorinen

Miesten Korisliigan runkosarja 2022–23 käynnistyy 30. syyskuuta Helsinki Seagullsin ja Korihaiden välisellä kohtaamisella. 12 seuraa valmistautuu jälleen kauden mittaiseen koitokseen, ja Basket.fi esittelee joukkueet neljän artikkelin sarjassa, joka jatkuu nyt viime keväänä runkosarjassa kuudenneksi, viidenneksi ja neljänneksi sijoittuneilla joukkueilla.

Vilppaan päävalmentajaksi nouseva Jussi Savolainen ei halua korjata mitään ehjää

Salon Vilpas näytti viime keväänä jälleen kyntensä oikealla hetkellä. Kauteen hallitsevana mestarina lähtenyt varsinaissuomalainen seura jäi hieman yllättäen runkosarjassa vaatimattomalle sijalle kuusi. Se riitti kuitenkin vielä pääsyyn ylempään jatkosarjaan, jossa menestys alkoikin karttua tiuhemmin. Pudotuspeleihin Vilpas lähti kolmannelta sijalta ja eteni finaaliin saakka. Kaulaan ripustettiin lopulta hopeamitali.

Alkavalle kaudelle Vilppaassa on suoritettu kevyttä vallanvaihtoa. Edellinen päävalmentaja Sami Toiviainen on siirtynyt toiminnanjohtajan rooliin ja hänen apuvalmentajanaan työskennellyt Jussi Savolainen edennyt päävalmentajan tehtävään.

– Olen pelannut koko junioriaikani Salossa ja sen jälkeen yhdeksän vuotta edustuksessa, joista viisi viimeistä vuotta pääsarjatasolla. Lopetettuani pelaamisen olen valmentanut 16-, 17- ja 19-vuotiaita sekä viime kaudella yhtä aikaa kakkosjoukkuettamme ja tätä Vikingsiä apuvalmentajana. Eli on tässä nyt jokunen vuosi pyöritty maisemissa, Savolainen muistelee.

Savolaisen hyppy päävalmentajan paikalle ei tapahdu hyppynä tuntemattomaan. Ympärillä on tuttu toiminnanjohtaja Toiviaisessa, tutut apuvalmentajat Jere Anttilassa ja Teemu Rannikossa sekä kentällä yhä kotimaiset runkopelaajat Mikko Koivisto, Juho Nenonen ja Riku Laine.

– Siirtymä on tällä tavalla helpompi, kun ympärillä on tukiverkosto. Meillä on toimiva valmennustiimi, joka on saatu roolitettua mielestäni hyvin. Myös pelaajien osalta paketti on ollut kasassa jo hyvän aikaa, ja sieltä löytyy toimiva sekoitus korilleajajia ja heittouhkaa, Savolainen toteaa.

Tämä ei silti tarkoita, että kentällä nähdään tasan samat elkeet kuin viime vuonna. Savolaisen myötä ovat uudistuneet myös monet pelitaktiikan ulottuvuudet.

– Sekä hyökkäys- että puolustuskonseptimme on hyvin erilainen viime kauteen nähden. Se tulee viemään aikansa, että koko porukka omaksuu uuden systeemin, varsinkin siirtymäpelaamisessa. Mitä pelikirjaan taas tulee, niin tyhmäähän se olisi jättää käyttämättä niitä vanhoja asioita, jotka ovat toimineet hyvin.

Vilpas 22-23 pähkinänkuoressa


Pyrinnön Osku Heinonen: Vanha koiraa oppii uusia temppuja, kun työskentelee nuorten kanssa

Viime kaudella Tampereen Pyrintö pelasi itsensä tehokkaasti ylempään jatkosarjaan mutta sai heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella liian pahan vastuksen. Kautensa nousujohteisesti päättänyt Vilpas viiletti voittoon ja eteni lopulta finaaliin.

Tulevaan kauteen Pyrintö lähtee Pantteri ajatuksissaan. Kapteeni Osku Heinonen haluaa edetä tällä kertaa niin pitkälle kuin eteenpäin vain pääsee ja vaikuttaa pelien alkua odotellessa olemukseltaan tyyneltä.

– Meillä on hyvä valikoima keskenään erilaisia pelaajia sekä suomalaisten että ulkomaisten osalta. Heittovoimaa ja puolustusosaamista löytyy ainakin reippaasti. Rooleja täytyy vähän vielä hioa ja sovitella, kun tässä harjoitellaan, mutta en ole mistään huolissani.

Pyrintö on pelannut päävalmentaja Miikka Sopasen aikana huomiota herättävällä pelityylillä. Liigan kaikista muista joukkueista poikkeavaa hyökkäystä tullaan varmasti näkemään tälläkin kaudella, sillä sekä valmennus että kotimaiset runkopelaajat ovat kutakuinkin ennallaan.

Viime vuonna tulokset olivat riittävän hyviä viemään Pyrintö jatkoon runkosarjasta viidennellä sijalla, joten onnistumisia tuli reippaasti. Matka kuitenkin tyssäsi ennen mitalipelejä, joten Heinonenkin tiedostaa, että jotain on tehtävä eri lailla.

– Sellainen kehitysaskel, jota itse kaipaan viime vuoteen nähden, on tietynlainen tasaisuus. Meillä tuli kentällä aikamoisia ylä- ja alamäkiä nopeasti vaihdellen. Viime vuonna toki asiaa vaikeutti se, että kauden alussa vahvistuksemme vähän myöhästyivät ja tuli kaikkea sähläämistä yhä koronan kanssa. Nyt pitäisi olla ihanteellinen tilaisuus saada alusta asti vähän parempi draivi päälle.

Oma rooli joukkueessa on Heinoselle käynyt vuosien varrella jo tutuksi. Hän pyrkii kentän vanhimpana johtamaan esimerkillään ja nyt, kun David Gonzalvez on astunut sivuun, vastuu on entistä enemmän hänen harteillaan.

– Pyrin pitämään huolta, että joukkueessa pysyy yhtenäisyys yllä. Kai tässä kolmekymppinen jätkä voi jonkinlaisena isähahmona jo ollakin tälle porukalle. Ja oppiihan siinä vanha koira uusiakin temppuja, kun nuorempiensa kanssa työskentelee. Välillä nuorten juttuja kuunnellessa on naama melkoisella kysymysmerkillä, mutta sehän on pelkästään hyvä.

Pyrintö 22-23 pähkinänkuoressa


KTP:n tuore joka paikan höylä Mubashar Ali lupaa joukkueeltaan salamannopeaa koripalloa

Mubashar Ali syntyi ja kasvoi lapsuutensa Helsingissä, mutta hän ei varmasti ole kotimaiselle koripalloyleisölle tutuin nimi – vielä. 25-vuotias sentteri aloitti pelaamisen paikallisseura Warriorsissa ja edusti viimeisenä juniorivuotenaan 2014–15 A-poikien SM-sarjassa Vantaan Pussihukkia. Sen jälkeen tie vei Yhdysvaltoihin, ensin high schooliin ja sieltä yliopistoon.

Pelattuaan viime kaudella ammattikoripalloa sekä Turkin kakkosliigassa että Perussa hän sai tarjouksen KTP-Basketilta ja päätti tarttua sopimukseen.

– Turkissa en päässyt kunnolla edes minuuteille, vaikka olisin kyennyt auttamaan joukkuetta. Valmentajan päätökset tuntuivat usein vähän jopa poliittisilta. Sen jälkeen vietin kaksi kuukautta Perussa, koska tarvitsin lisää kokemusta ja maisemanvaihtoa puhdistaakseni mieltäni. Olen käynyt koripallon kanssa läpi paljon kaikenlaista ja halusin kokea taas positiivisen kokemuksen.

Kotkassa Alilla on ympärillään päävalmentaja Roope Mäkelän luotsaama nippu, johon liittymisestä tuore sentteri on vilpittömän innoissaan. Viime kaudella joukkue selvisi runkosarjan neljänneksi, mutta playoffeissa matka katkesi ensimmäisellä kierroksella. Kevään haasteista huolimatta, niin Alin kuin KTP:nkin osalta, nyt palaset tuntuvat loksahtaneen paikoilleen.

– Roope on valmentaja, joka antaa pelaajiensa käyttää kentällä vaistojaan. Harjoitusotteluiden perusteella näyttää siltä, että kokoonpanomme on erinomaisesti koottu, enkä sano tätä vain mainostamisen takia. Uskon tosissani, että vakavissaan meidän kanssamme kilpailevat vain Kauhajoki, Seagulls ja Vilpas. Meiltä voi odottaa tällä kaudella erittäin nopeaa ja vapaata run and gun -hyökkäystä ja erittäin tiukkaa puolustusta sekä sisällä että ulkona.

Ali on 213 senttiä pitkä ja harvinaisen ulottuva pelaaja eli varsin poikkeuksellinen yksilö suomalaisessa koripallossa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että mies on palkattu KTP:n korin alle seisomaan paikoillaan ja vain lätkimään palloa. Hän on nimittäin kokoonsa nähden ainutlaatuisen liikkuva ja monipuolinen vitospaikan pelaaja ja näin ollen istuu lupailemaansa KTP:n pelityyliin erittäin hyvin.

– Kuuntelen peliä ja kykenen ottamaan sen roolin, jonka tilanne vaatii. Jos minulta tarvitaan fyysistä puolustusta ja heitontorjuntaa, teen sitä. Jos minun täytyy levittää kenttää ja astua kaarelle, teen sitä. Olen saanut jopa NBA-kykyjenetsijöiltä erinomaisia arvioita myös monista sellaisista tärkeistä asioista, jotka eivät välttämättä näy tilastokorteissa.

KTP-Basket 22-23 pähkinänkuoressa

 
2.12.2022 21:04 Korisliiga

Honka vahvisti johtoaan Korihaihin nähden keskinäisellä voitolla

Tapiolan Hongan ja Korihaiden kohtaaminen Espoossa päättyi kotijoukkueen 80–73-voittoon.

2.12.2022 15:00 Korisliiga

Korisliigojen kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia

Korisliigojen ja NOCCOn solmiman markkinointiyhteistyön myötä Korisliigan sekä naisten Korisliigan kuukauden pelaajat ovat jatkossa Kuukauden vahvimpia.

30.11.2022 23:32 Korisliiga

Illan molemmat kamppailut ratkaistiin voittoheitolla – voittajina Pyrintö ja Kouvot

Miesten Korisliiga-illan voittajia tänään olivat Tampereen Pyrintö ja Kouvot, joista kumpikin varmisti pisteet nimiinsä vasta loppusummerin soidessa.

30.11.2022 23:27 FIBA Europe Cup

Kauhajoki raivasi tiensä FIBA Europe Cupin jatkopeleihin hienolla vierasvoitolla

Kauhajoki kohtasi keskiviikkona alkulohkon päätösottelussa portugalilaisen Sporting CP:n. Kaksijakoinen ottelu kääntyi Kauhajoen voittoon vahvan toisen puoliajan turvin lukemin 84–93 (45–34). Voitto varmisti samalla kauhajokisten lohkovoiton.

29.11.2022 20:33 Korisliiga

Seagulls jätti kolmannella jaksolla Nokian takapeiliin ja rynnisti voittoon

Helsinki Seagullsin ja BC Nokian välinen kohtaaminen päättyi 94–73.

29.11.2022 19:39 Korisliiga

Jyri Lehtonen jatkaa Kouvoissa kauden jälkeenkin

Korisliigan kokenein aktiivinen päävalmentaja Jyri Lehtonen jatkaa työtään Kouvojen peräsimessä myös ensi kaudella.

28.11.2022 11:45 Suomen Cup

Suomen Cupin valintatilaisuus maanantaina suorana YouTubessa klo 13

Molempien Korisliigojen rankingin kahdeksan parasta joukkuetta selvittivät tiensä Suomen Cupin puolivälieriin. Yksiosaiset puolivälierät pelataan joulukuun alkupuolella.

27.11.2022 21:06 Pääjuttu

Hongalle kolmas voitto – "Onnistuimme aloittamaan paremmalla energialla"

Tapiolan Honka haki vierasvoiton Lahdesta miesten Korisliigassa.

26.11.2022 22:28 Korisliiga

Kauhajoelle voitto kärkikamppailussa – myös KTP vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui viidellä ottelulla. Voittoihin illan peleissä ylsivät Kauhajoki, Seagulls, Pyrintö, BC Nokia ja KTP.

24.11.2022 13:30 Suomen Cup

Suomen Cupiin selviytyneet joukkueet ja rankingit ovat ratkenneet

Korisliigan ja naisten Korisliigan tulevan talven Suomen Cupin rankingin kahdeksan parasta joukkuetta ovat nyt selvillä. Joukkueet pelaavat joulukuussa puolivälierät paremmin sijoittuneiden kotikentillä. Valintatilaisuus järjestetään 28.11. ja se näytetään suorana YouTubessa.

23.11.2022 21:53 Pääjuttu

Jatkoa kolmelle voittoputkelle – juhlijoina Vilpas, Kobrat ja Seagulls

Miesten Korisliigassa voiton veivät tänään Salon Vilpas, Kobrat ja Helsinki Seagulls.

22.11.2022 20:42 Korisliiga

KTP katkaisi tappioputkensa – Kataja hätyyttelee sarjakärkeä

Miesten Korisliigassa sarjapisteet ottivat tänään KTP-Basket ja Kataja Basket.

19.11.2022 20:13 Korisliiga

Hannes Pöllä palasi kentälle ja laittoi tuulemaan – suomalaissenttereillä onnistunut ilta

Miesten Korisliiga-illassa nähtiin neljän ottelun edestä jännitystä. Voittajina maaliin tulivat Kouvot, Kauhajoki, Salon Vilpas ja BC Nokia.

18.11.2022 21:22 Korisliiga

Lassi Nikkarisella tehokas ilta Seagullsin voitossa – Kobrat jatkaa yhä sarjakärkenä

Miesten Korisliigassa pelattiin kaksi ottelua, joista voittajiksi selvisivät Helsinki Seagulls ja Kobrat.

16.11.2022 20:51 Korisliiga

Korisliiga palasi tauolta: Katajan Turnerille tuplatupla heti liigadebyytissä

Miesten Korisliigassa juhlivat tänään Kataja Basket ja sarjakärkeä hätyyttelevä Kauhajoki.

6.11.2022 19:43 Korisliiga

Severi Kaukiaisen johtamat hyökkäykset veivät Kauhajoen yli 30 pisteen voittoon

Kauhajoki kaatoi kotonaan Korihait luvuin 80–48. Severi Kaukiainen merkkautti tuplatuplan.

5.11.2022 20:25 Korisliiga

Kobrat vahvisti sarjajohtoaan – Kataja kunnioitti Leon Huffia seremonialla ja voitolla

Illan voittajia miesten Korisliigassa olivat sarjakärki Kobrat ja viidettä sijaa pitävä Kataja. Joensuussa nautittiin lisäksi paidannostoseremoniasta.

4.11.2022 20:43 Korisliiga

Seagulls ja Kauhajoki jatkavat nousukiitoa – Vilppaalle vihdoin toinen peräkkäinen

Miesten Korisliigassa nähtiin voitot Helsinki Seagullsilta, Kauhajoelta ja Salon Vilppaalta.

3.11.2022 14:48 Korisliiga

Korisliiga-kauden ensimmäinen kuukauden pelaaja on Deshon Taylor

Kouvojen takamies Deshon Taylor on valittu lokakuun 2022 pelaajaksi. Toista kauttaan Suomessa pelaavalle Taylorille kunniamaininta on ensimmäinen.

2.11.2022 21:30 FIBA Europe Cup

Kauhajoen voittokulku jatkuu eurokentillä, Daniel Dolencin käsi jatkaa kuumana

Susijengin marraskuun MM-karsintaryhmään valittu Daniel Dolenc johdatti Kauhajoen neljänteen voittoon FIBA Europe Cupissa 22 pisteellään, kun joukkue voitti unkarilaisen Egis Körmendin vieraskentällä 89-90 (44–45).

Näytä lisää vastaavia