Susiladiesin Helmi Tulonen: ”Pääpaino valmistautumisessa on ollut Iagupovassa”

8.2.2023 14:03 Italian Serie A:ssa seuratasolla pelaava Helmi Tulonen, 24, on palannut Susiladiesin EM-karsintakokoonpanoon muutaman vuoden tauon jälkeen. Torstaisen Ukraina-vierasottelun kynnyksellä Tulonen kertoo, että joukkueen valmistautumisen pääpaino on ollut Ukrainan tähtipelaaja Alina Iagupovan pysäyttämisessä.

Italian kovatasoisessa pääsarjassa pelaava Helmi Tulonen ja Susiladies kohtaavat huomenna Ukrainan. Kuva: Ville Vuorinen.

Susiladiesilla on takanaan pari päivää harjoittelua ja valmistautumista torstaina Riiassa pelattavaan Ukraina-otteluun. Vaikka Tulonen onkin ollut kesäisin Susiladiesin ringissä ja pelannut harjoitusmaaotteluissa, niin edellinen EM-karsintaedustus löytyy kahden vuoden takaa – juuri Ukrainaa vastaan edellisistä EM-karsinnoista.

– Kun on ollut mukana kesäisin, niin aika stressittömästi on päässyt toteuttamaan ja pelaamaan. Vaikka onkin ollut näistä ikkunoista poissa, niin ei sitä oikein huomaa, Tulonen aloittaa.

– Totta kai kyseessä on eri pelit kuin harjoitusottelut, karsintoihin on erilainen valmistautuminen ja Ukraina on tarkkaan skoutattu. Tänään mennään Latviaan, illalla vielä treenit ja sitten ollaan valmiina pelipäivään.

Ukraina on Susiladiesille tuttu vastustaja monelta eri EM-karsintakierrokselta vuosien varrelta. Yksi asia on kuitenkin ollut aina selvä: Ukrainan pelaaminen henkilöityy vahvasti kaksinkertaiseen Euroliigan arvokkaimpaan pelaajaan, Alina Iagupovaan.

– Pääpaino valmistautumisessa on ollut Iagupovassa, hänen yksi vastaan yksi -taidoissaan ja niiden pysäyttämisessä.

Torstaina jälkeen edessä on hallitseva EM-hopeamitalisti Ranska

Susiladiesin karsintalohko B:ssä on mielenkiintoinen tilanne, kun Ranskalla, Liettualla ja Ukrainalla kaikilla on vielä mahdollisuudet napata ykkössija – ja sitä kautta EM-kisapaikka – vielä itselleen. Tämän lisäksi neljä parasta toiseksi lohkoissaan sijoittunutta joukkuetta pääsevät EM-kisoihin.

– Jokainen jengi tulee aivan varmasti näihin peleihin täydellä kokoonpanolla ja täysillä, Tulonen kertoo.

Ukrainan jälkeen Susiladiesilla onkin vastassa Ranskan tähtisikermä, joka vilisee Euroliiga- ja EuroCup-pelaajia. Tulonen pelaa tällä hetkellä kovatasoista Italian Serie A:ta Le Mura Luccassa, jossa vastaan on tullut paria viikkoa sitten mm. Ranskan superlupaus Iliana Rupert.

– Onhan siellä tuttuja pelaajia, mutta ei meillä ole varaa tuijottaa liikaa heidän meriittejään.

Italiassa Tulonen kuului edelliskaudella kakkossarjan, Serie A2:n, parhaimpiin pelaajiin ja murtautui sitä kautta ykkössarjaan. Tulosella on käynnissä vahva kausi Luccan luotettavana vaihtopelaajana.

Nuoresta iästään huolimatta Tuloselta löytyy jo vankka kokemus kansainvälisiltä kentiltä, kun hän on ehtinyt pelata Italian lisäksi Saksan Bundesliigassa, Espanjan Liga Femenina 2:ssa ja Yhdysvaltojen yliopistosarja NCAA:ssa.

– Serie A on ihan eri sfääreissä. Todella kova sarja, mikä näkyy jo ihan pelikovuudessa ja pelaajien tasossa. Mielestäni kausi on tähän mennessä ollut hyvä. Täytän roolini hyvin ja olen tykännyt pelata siellä.

Susiladies kohtaa Ukrainan Riiassa torstaina 9.2. klo 19:00 ja Ranskan sunnuntaina 12.2. klo 15:00 Urhea-hallissa, Helsingissä.

Ukraina-ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä FIBA:n Youtube-kanavalta. Ranska-ottelun liput ovat myynnissä Lippu.fi-palvelussa ja katsottavissa suorana lähetyksenä Jimiltä.

Henkilöt

 
6.11.2023 20:50 Susiladies

Susiladies-debyyttiään kärkkyvä Teresa Seppälä: ”Universiadit oli porras tähän”

Tampereen Pyrinnön kasvatti, nykyään Sienan yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA:ta pelaava Teresa Seppälä, 21, oli voittamassa kesällä historiallisen pronssimitalin naisten universiadeista. Nyt Yhdysvalloista Suomeen EM-karsintaikkunaan matkustanut Seppälä kärkkyy ensimmäistä otteluaan naisten maajoukkueessa.

23.11.2022 18:17 Susiladies

Linda-Lotta Lehtoranta Ranska-ottelun kynnyksellä: ”Edessä on varmasti kova peli”

Linda-Lotta Lehtoranta, 31, on Susiladiesin kokenein pelaaja, joka on kasvanut vuosien varrella hiljaisesta ensikertalaisesta parketin kapellimestariksi. Lehtoranta kuvailee Susiladiesin torstain EM-karsintavastustaja Ranskaa kookkaaksi ja urheilulliseksi joukkueeksi.

9.11.2021 13:44 Susiladies

Susiladiesin kolmostykki Elina Koskimies: ”Hieno kuulla, että uusi kotipesä on täyttymässä kovaa vauhtia”

Susiladiesin tarkka-ampuja Elina Koskimies on mielissään, että EM-karsintojen sunnuntaisen Ukraina-ottelun lipunmyynti käy kuumana. Basket.fi-haastattelussa Koskimies käy lävitse fiiliksiä EM-karsintaikkunasta, jossa joukkue pääsee vihdoin pelaamaan kotiyleisönsä eteen.

3.2.2021 08:14 Susiladies

Susiladies-veteraani Linda-Lotta Lehtoranta: ”Nälkä kasvaa syödessä”

Lähes vuosikymmen sitten Susiladies-debyyttinsä tehnyt kotkalaisen koripallokoulun kasvatti Linda-Lotta Lehtoranta, 29, on omaksunut lennosta maajoukkueen kokeneimman pelaajan roolin niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Marraskuun Portugali-voitto oli Lehtorannan mukaan selkäranka, jonka varaan nuori joukkue rakentaa helmikuun karsintahuipennuksen.

1.2.2021 09:15 Susiladies

Anniina Äijänen: ”Kansainvälisiä voittoja ei voi pitää itsestäänselvyytenä”

Susiladiesin Anniina Äijänen, 25, on yksi niistä Suomen runkopelaajista, joille Portugalissa järjestettävä EM-karsintakupla on toinen laatuaan. Haastattelussa Äijänen käy lävitse edellistä EM-karsintakuplaa ja antaa katsauksena viikon otteluihin Belgiaa ja Ukrainaa vastaan.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

12.11.2019 13:13 Susiladies

Susikapteeni Sofia Pelander: ”Kaikki pelaajat ovat ekstrainnoissaan”

Susiladiesilla on uusi kapteeni. Ruotsin Damliganin kovimpien korinalusjyrien joukkoon viimeisen muutaman vuoden aikana kohonnut A3 Umeåta edustava Salon Vilppaan kasvatti Sofia Pelander, 27, kantaa Susiladiesin kapteeninnauhaa alkavan viikon EM-karsintoihin. Susiladiesin 190-senttinen kapteeni kuvailee karsintaurakkaa valmistautuvaa joukkuettaan yllätyskypsäksi, periksiantamattomaksi ja nälkäiseksi.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

Näytä lisää vastaavia