Susiladies-valmentaja Jussi Räikkä: ”Henkinen kapasiteetti saatava paremmin käyttöön”

11.2.2018 Suomen naisten maajoukkueen valmentaja Jussi Räikkä näkee, että nuori joukkue on mennyt marraskuusta paljon eteenpäin, mutta kaipaa parketille vielä lisää pelirohkeutta.

Suomen naisten maajoukkueen taisteluvalmius näkyi tulostaululla lauantain Romania-ottelun avausjaksolla, mutta toisella neljänneksellä vierasjoukkue kaahasi ohitse. Suomen valmennustiimin Jussi Räikkä näkee, että pelaajien henkinen kapasiteetti pitää saada näkymään paremmin kentän tapahtumissa.

– Sanoisin, että viikon harjoitusten ja Viro-scrimmageottelun perusteella olisi ollut edellytyksiä pystyä parempaan. Ei ollut intensiteetiltään paras Suomi.

Hän kertoo, että vastustajan fyysisyys ei tuottanut yllätyksiä, vaan Suomi pärjäsi pitkälti hyvin sentteri- ja takapelaajaosastolla. Räikkä uskoo, että seuraavan kerran kun maajoukkue kohtaa Romanian kaltaisen vastustajan, valmennusjohdon pitää tarkastella, miten otteluun valmistaudutaan henkisesti.

– Pitäisi haastaa pelaajia olemaan rohkeampia ja jännittämään vähemmän. Pitäisi saada henkistä kapasiteettia paremmin käyttöön. Se on kuitenkin se kapasiteetti, mitä pystyy lähes määrättömästi kehittämään.

Räikkä huomauttaa, että Susiladiesin joukkue on kasvutarina, joten kasvukipuja mahtuu matkan varrelle.

– Kentällä oli paljon hyviä hetkiä ja tilanteita, missä tahto ja kamppailuvalmius näkyi. Ne eivät vain kestä meillä vielä 40 minuuttia. Olemme kuitenkin paremmassa tilanteessa kuin marraskuussa.
– Tämä on pitkä prosessi ja meidän pitää vain joutua näihin tilanteisiin useasti.

Vaikka Suomen naisten maajoukkue on nuori, valmentaja ei laske sitä tekosyyksi tappioille. Hän mainitsee esimerkkinä 17-vuotiaan Elina Ariken, joka pelasi lauantaina pirteästi (8/3/1) vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan.

– Elina on hyvä esimerkki sellaisesta pelaajasta, joka menee vaan ja tekee parhaansa. Hän ei niin murehdi sitä, mitä edellisessä tilanteessa tapahtui. Se on se ajattelumalli, mitä pitää ruokkia. Varmaa on, että epäonnistumisia tulee. Pitäisi vain ajatella mitä niistä opitaan, jotta seuraavalla kerralla ollaan parempia.

– Kaikkein tärkein asia, olit sitten nuori tai vanhempi, on se, että kun olet kovemmilla kuin arjessa, miten otat tilanteet vastaan– näetkö uhkia vai kehittymisen mahdollisuuksia?

Räikkä kertoo hienona hetkenä Susiladiesin viikonlopussa kapteeni Taru Tuukkasen pep talk -tyylisen ”haluammeko voittaa, vai tyytyä tappioihin?” -tyylisen puheen pelaajistolle.

– Jos joskus koittaa päivä, että Taru ei ole mukana, niin se, että hän on nyt jakamassa perintöä eteenpäin on valtavan arvokasta.

Tulevaisuuteen maajoukkueen valmennustiimi suhtautuu oppivaisin tunnelmin.
– Tärkein asia on katsoa, mitä Romania-pelistä on opittavissa. Mitä jäi piippuun ja mitä ruvettaisiin saamaan esille. Tarvitsemme vielä rohkeutta, uskallusta ja päättäväisyyttä eli olemassa olevia voimavaroja käyttöön.

 
11.2.2018 Maaottelu

Susiladiesin nuori laituri Elina Arike: ”Maajoukkueessa yhteishenki on todella tärkeää”

Susiladiesin Elina Arike pelasi lauantaina vasta toisessa virallisessa naisten maaottelussaan. Pirteästi taistellut HBA-laituri uskoo saavansa maajoukkueryhmityksessä kehitystä pelikovuudessa ja pelin lukemisessa.

6.11.2023 20:50 Susiladies

Susiladies-debyyttiään kärkkyvä Teresa Seppälä: ”Universiadit oli porras tähän”

Tampereen Pyrinnön kasvatti, nykyään Sienan yliopistossa Yhdysvaltojen NCAA:ta pelaava Teresa Seppälä, 21, oli voittamassa kesällä historiallisen pronssimitalin naisten universiadeista. Nyt Yhdysvalloista Suomeen EM-karsintaikkunaan matkustanut Seppälä kärkkyy ensimmäistä otteluaan naisten maajoukkueessa.

8.2.2023 14:03 Susiladies

Susiladiesin Helmi Tulonen: ”Pääpaino valmistautumisessa on ollut Iagupovassa”

Italian Serie A:ssa seuratasolla pelaava Helmi Tulonen, 24, on palannut Susiladiesin EM-karsintakokoonpanoon muutaman vuoden tauon jälkeen. Torstaisen Ukraina-vierasottelun kynnyksellä Tulonen kertoo, että joukkueen valmistautumisen pääpaino on ollut Ukrainan tähtipelaaja Alina Iagupovan pysäyttämisessä.

23.11.2022 18:17 Susiladies

Linda-Lotta Lehtoranta Ranska-ottelun kynnyksellä: ”Edessä on varmasti kova peli”

Linda-Lotta Lehtoranta, 31, on Susiladiesin kokenein pelaaja, joka on kasvanut vuosien varrella hiljaisesta ensikertalaisesta parketin kapellimestariksi. Lehtoranta kuvailee Susiladiesin torstain EM-karsintavastustaja Ranskaa kookkaaksi ja urheilulliseksi joukkueeksi.

9.11.2021 13:44 Susiladies

Susiladiesin kolmostykki Elina Koskimies: ”Hieno kuulla, että uusi kotipesä on täyttymässä kovaa vauhtia”

Susiladiesin tarkka-ampuja Elina Koskimies on mielissään, että EM-karsintojen sunnuntaisen Ukraina-ottelun lipunmyynti käy kuumana. Basket.fi-haastattelussa Koskimies käy lävitse fiiliksiä EM-karsintaikkunasta, jossa joukkue pääsee vihdoin pelaamaan kotiyleisönsä eteen.

3.2.2021 08:14 Susiladies

Susiladies-veteraani Linda-Lotta Lehtoranta: ”Nälkä kasvaa syödessä”

Lähes vuosikymmen sitten Susiladies-debyyttinsä tehnyt kotkalaisen koripallokoulun kasvatti Linda-Lotta Lehtoranta, 29, on omaksunut lennosta maajoukkueen kokeneimman pelaajan roolin niin pelikentällä kuin sen ulkopuolellakin. Marraskuun Portugali-voitto oli Lehtorannan mukaan selkäranka, jonka varaan nuori joukkue rakentaa helmikuun karsintahuipennuksen.

1.2.2021 09:15 Susiladies

Anniina Äijänen: ”Kansainvälisiä voittoja ei voi pitää itsestäänselvyytenä”

Susiladiesin Anniina Äijänen, 25, on yksi niistä Suomen runkopelaajista, joille Portugalissa järjestettävä EM-karsintakupla on toinen laatuaan. Haastattelussa Äijänen käy lävitse edellistä EM-karsintakuplaa ja antaa katsauksena viikon otteluihin Belgiaa ja Ukrainaa vastaan.

11.11.2020 08:43 Susiladies

Susiladies-debytantti Henna Sandvik: “Kesän treenit antoi tosi paljon”

Susiladies on matkustanut Portugaliin tähtäimessään ensimmäinen voitto vuosien 2020–21 EM-karsinnoissa. Aikuisten maaotteludebyyttiään kärkkyvä Tapiolan Hongan nuori komeetta Henna Sandvik, 17, uskoo vahvistavansa Susiladiesin pelitapaa omilla luontaisilla vahvuuksillaan.

10.11.2020 15:30 Susiladies

Äärimmäisen atleettinen Alina Iagupova on Ukrainan syömähammas

Susiladiesin torstain vastustajana EM-karsinnoissa on Ukraina, jonka tähtipelaaja on 28-vuotias Euroliigan hallitseva MVP, Alina Iagupova. Päävalmentaja Pekka Salminen ja takakentän taituri Lotta-Maj Lahtinen nostavat yhdeksi pelin ratkaisevaksi tekijäksi Iagupovan pysäyttämisen.

12.11.2019 13:13 Susiladies

Susikapteeni Sofia Pelander: ”Kaikki pelaajat ovat ekstrainnoissaan”

Susiladiesilla on uusi kapteeni. Ruotsin Damliganin kovimpien korinalusjyrien joukkoon viimeisen muutaman vuoden aikana kohonnut A3 Umeåta edustava Salon Vilppaan kasvatti Sofia Pelander, 27, kantaa Susiladiesin kapteeninnauhaa alkavan viikon EM-karsintoihin. Susiladiesin 190-senttinen kapteeni kuvailee karsintaurakkaa valmistautuvaa joukkuettaan yllätyskypsäksi, periksiantamattomaksi ja nälkäiseksi.

Näytä lisää vastaavia