Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

12.11.2022 10:59 Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

Sasu Salin ei saanut perjantai-iltana mitään ilmaiseksi. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Salin oli perjantaina Bambergissa merkitty mies.

Saksa piti joukkuepuolustuksellaan visusti huolta, että FIBA:n Mestareiden Liigan kaikkien aikojen kolmostykki ja Euroopan parhaimpiin kolmen pisteen heittäjiin lukeutuva malmilainen ei päässyt irti. Pelin avauspuoliskolla Salin sai yrittää pelitilanneheittoa kolmeen kertaan, koko ottelussa seitsemästi.

- Se oli ihan odotettua. Sai ihan oikeasti tapella jokaisesta heittopaikasta. Hyvän duunin tekivät, Sasu jakaa tunnustusta Gordon Herbertin valmentaman Saksan suuntana.

Pelivalmiudessa Salin arvioi Saksan olleen muutenkin pykälää edellä.

- He tulivat kovaa levypalloihin, heittivät hyvin ja olivat muutenkin meitä aggressiivisempia. Vähän oltiin mun mielestä pehmeitä ja Saksa rokotti saman tien. Ensi pelissä pitää olla valmiimpi ja jakaa palloa paremmin.

Ikimuistoiseen EM-kisakesään 2022 verrattuna Susijengi lähti karsintaikkunaan taas eri permanentilla Lauri Markkasen palattua sinivalkopaidasta NBA-kentille.

- Olihan tuossa ennen viime kesää useampi vuosi MM- ja EM-karsintoja ilman Lauria, joten aika nopeasti siihen tottuminen tuli selkärangasta. Sitten taas Alex Murphy tuli hienosti mukaan pienen tauon jälkeen ja pelasi ennakkoluulottomasti ja tehokkaasti.

”Pieni tämä muutos on tähän asti ollut”

Susijengin MM-karsintavahvuudesta ovat poissa myös kahteen pekkaan käsittämättömät 378 miesten maaottelua pelanneet Shawn Huff ja Petteri Koponen, jotka seurasivat ottelua Suomen kamaralta Ruudun kisastudion asiantuntijavieraina.

Salinista, 31, on kahden konkarin eläköitymisen myötä tullut kertaheitolla Susijengin ikäpresidentti ja 128 miesten maaottelullaan myös sen ylivoimaisesti kokenein pelaaja. Hän ei tahdo kuitenkaan paisutella muutoksen vaikutusta.

- Onhan tässä ollut pieniä juttuja, mihin on pitänyt totutella. On vähän kuin mun vastuulla, että me pysytään joukkueena aikataulussa ja sen lisäksi on kaikenlaista pientä, kuten joukkueen matka-asujen valintaa, Salin kuvailee pehmeää laskuaan kapteenin arkeen.

- Muuten olen saanut kyllä olla ihan samalla kuin ennenkin. Totta kai sitä tulee välillä mietittyä joitain juttuja, että mitä vaikkapa Shawn tai häntä ennen Hanno (Möttölä) tekivät, mutta hyvin pieni tämä muutos on tähän asti ollut.

Jotain ajan kulumisesta kertoo sekin, että Susijengin paidassa kellotti perjantai-iltana ensimmäiset arvokisakarsintaminuuttinsa peräti kolme miestä: Shawn Hopkins, Remu Raitanen ja Perttu Blomgren.

Kapteenina on Salin avainasemassa siinä, että tulokasosasto ja muut lähikuukausina Susijengiin saapuvat nuoret miehet kokevat olonsa tervetulleiksi.

- Hyvin pojat selvisivät ja varmasti seuraavissa peleissä vielä paremmin, kun saadaan alkujännitykset karisteltua, arvioi Sasu debytanttien antia.

”Virolla ei ole mitään hävittävää”

Saksa hakeutui voitollaan MM-jatkokarsintalohko J:n ylhäiselle piikkipaikalle ja varmisti samalla paikkansa ensi syksyn Aasian MM-kisoissa.

Tukevasti lohkon kakkossijaa isännöivä Susijengi kohtaa maanantaina kotiluolassaan Espoo Metro Areenassa Viron, joka menetti Ruotsi-tappiolla mahdollisuutensa MM-kisapaikkaan. Salin kuitenkin kapteenin syvällä rintaäänellä varoittaa aliarvioimasta Jukka Toijalan valmentamia virolaisia.

- Virolla ei ole mitään hävittävää. Uskon, että he tulevat pelaamaan vapautuneesti ja kovaa meitä vastaan. Ei kukaan halua hävitä molempaa karsintapeliä ikkunassa, Sasu ennakoi maanantaita.

- Pitää olla valmiita haasteeseen, annettava se ensimmäinen isku, määriteltävä pelin tempo ja voitettava kotiyleisön edessä. Nämä on isoja pelejä ja MM-lohkoarvontoja varten jokainen voitto on tärkeä.

Maanantaina vietetään Espoo Metro Areenalla myös legendojen iltaa, kun Susijengin pitkäaikaiset luottomiehet Tuukka Kotti, Jamar Wilson, Shawn Huff, Mikko Koivisto, Petteri Koponen ja Matti Nuutinen saapuvat hallille kotiyleisön kiitettäväksi.

Mitä tuntemuksia Sasulle herättää omien pitkäaikaisten kollegoiden siirtyminen kentältä legendojen kastiin?

- Mahtavaa totta kai, että muistetaan kavereita, joiden kanssa itse pelasin niin monta vuotta Susijengissä. Hieno ele ja todellakin herrat ovat ansainneet huomionosoituksensa.

Susijengi kohtaa seuraavassa MM-karsintaottelussaan maanantaina 14.11. kotikentällään Espoo Metro Areenassa Viron. Otteluliput Susijengi-Viro-otteluun myynnissä täällä.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

21.2.2022 11:04 Susijengi

Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia