Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

28.2.2022 21:36 Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

Koper oli jälleen hyvä Susijengille - Euroopan mestari Slovenia kaatui toisen kerran. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Jos Susijengi onnistuikin viime perjantaina hurmaamaan Espoo Metro Areenan kotiyleisön pelirohkeudellaan ja -intensiteetillään, Koperin kaupungissa Adrianmeren rannalla nähtiin jotain vieläkin parempaa.

Ennen taukoa Sasu Salin naulasi kaksitoista pistettä, susipuolustus rähisi Slovenian kokeneen miehistön ja valmennusjohdon hermoromahduksen partaalle, Mikael Jantunen esitteli kokonaisen tukijalkaliikkeiden repertuaarin ja jopa wanha herra Shawn Huff kiisi halki yläilmojen kahden käden donkkiin.

- Ekassa chänssissä vähän skagasin, mutta toisen mahdollisuuden kun sain, niin piti laittaa alaspäin. En ihan uskaltanut jäädä roikkumaan, kapteeni Huff nauroi kokemuksen syvällä rintaäänellä.

Kuten arvata saattoi, Euroopan mestari ja olympianelonen tiivisti puolustustaan, alkoi perjantaina sivussa olleen Klemen Prepelicin (20/4) johdolla herättää kotiyleisöä peliin ja sai pallonpaineella eron loppuhetkillä pariin otteeseen kolmeen pisteeseen.

Vaikeina hetkinä Susijengi löysi yhdentoista miehen rotaatiostaan kuitenkin ratkaisijoita. Ilari Seppälä (13/1/2 blokkia) torjui Prepelicin kolmosen ja pisti oman vapauttavan heiton sisään runsas minuutti ennen loppua.

- On se aika hyvä pelaaja, ”Seppä” Seppälä naurahti.

- Kyllä kaikkemme yritettiin, muttei häneltä voi kaikkea ottaa pois. Hyvä, että loppuhetkillä onnistuin kolmosessa, kun muutaman heitin ohi avauspuoliskolla.

Elias Valtonen (11/5/4 syöttöä) upotti puolestaan viimeisellä minuutilla kolme vapaaheittoa, blokkasi Prepelicin ajoyrityksen ja nappasi aivan loppusekunneilla tärkeän levypallon Slovenian rautaan kimmonneesta tasoitusyrityksestä.

Susijengi siirtyi voitollaan lohkon kärkeen haettuaan kolme voittoa neljästä ottelusta. Ruotsi voi varmistaa Susijengille paikan seurajoukkuekauden 2022–23 aikana pelattavasta MM-jatkokarsinnoista jo tänään, jos se kukistaa lohkon hännänhuipun Kroatian.

Leveyttä ja laajuutta, Littlekin avauspisteille

Perjantain ottelun tapaan susiluotsi Henrik Dettmann peluutti yhtätoista pelaajaa, joista kukin kävi kentällä vähintään seitsemän peliminuutin ajan.

Ja jälleen kerran onnistujien lista on pitkä – Salin ja Jantunen, Seppälä ja Valtonen, kolmannella neljänneksellä pelikovuuden ruumiillistumaksi noussut Alexander Madsen (2/6) tai vaikkapa 17-vuotias Miro ”The Little One” Little (5/0), joka merkkautti kolmannella jaksolla vajaan pariminuuttisen aikana rohkean korilleajon, oivaltavan korisyötön ja metri kaaren takaa heitetyn kolmosen.

Vanhempi susikööri aisti Koperin Bonifika Arenalla myös historian painon – Susijengin vuoden 2013 EM-kisojen uroteot olivat mm. Sasu Salinilla ja Shawn Huffilla tuoreessa mielessä Adrianmeren rannalle saapuessa.

- Tänne on aina kiva tulla. Täällä on paljon ystäviä, minulla on paljon hyviä muistoja Sloveniasta seurajoukkuevuosilta ja vuoden 2013 EM-kisoja tulee muisteltua aina, Sasu Salin hymyili.

- Matsi meni vähän liian täpäräksi kuin olisimme fantastisen alkupuoliskon jälkeen tahtoneet, mutta tällaisen karsintarupeaman jälkeen ja tällaista joukkuetta vastaan voi olla vain tyytyväinen.

Dettmann: ”Olemme onnellisia, että voimme pelata koripalloa"

Lehdistötilaisuuteen saapuessaan Susijengin ikiaikainen päävalmentaja Henrik Dettmann oli tyytyväinen, mutta vakava.

- Olemme onnellisia, että voimme pelata koripalloa, kun ottaa huomioon, miten Ukraina joutuu samaan aikaan taistelemaan maansa ja itsenäisyytensä puolesta, Dettmann totesi.

Mutta kansainvälisen hätätilanteen keskelläkin voitto on voitto. Perjantaina Dettmann totesi suomalaisyleisön nähneen välähdyksen ”tulevaisuuden Susijengistä”. Maanantai viimeistään alleviivasi, että tulevaisuus on valoisa.

- Meillä taisi avauspuoliskon jälkeen vähän uida hyvänolontunne puseroon ja aloimme ajatella, että homma hoituu automaattisesti. Kun Slovenia alkoi painostaa meitä puolustuksessa enemmän, tuli tukalat paikat, mutta siitäkin selvisimme.

Voiton hetkellä Dettmann alleviivasi myös karsintaikkunan suorituksen merkitystä. Vaikka Slovenialta puuttuikin riveistään ykköstykkinsä Luka Doncic, myös Susijengin sivussa olleista pelaajista saisi pari erinomaista viisikkoa.

- Olen todella, todella ylpeä siitä, miten pelaajani esiintyivät. Kaksi perättäistä voittoa hallitsevasta Euroopan mestarista. Teimme suomalaisen koripallon historiaa.

Slovenia – Susijengi 79–83 (16–26, 31–52, 49–64)

Susijengi: Mikael Jantunen 17/5, Sasu Salin 13/5, Ilari Seppälä 13/1/2 blokkia, Elias Valtonen 11/5/4 syöttöä, Shawn Huff 10/8, Jamar Wilson 7/0, Miro Little 5/0, Topias Palmi 3/1, Alexander Madsen 2/6, Alex Murphy 2/4, Erik Murphy 0/0, Remu Raitanen.

Slovenia: Klemen Prepelic 20/4, Mike Tobey 17/10/5 syöttöä, Jaka Blazic 15/4/3 riistoa, Edo Muric 9/12, Ziga Samar 8/3/5 syöttöä.
 

Ottelutilastot: Slovenia – Susijengi

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

25.2.2022 21:24 Susijengi

”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

Näytä lisää vastaavia