”Tulevaisuuden Susijengi” saalisti Euroopan mestarin hampaisiinsa

25.2.2022 21:24 Hallitseva Euroopan mestari ja olympianelonen Slovenia ei saanut moottoriaan kertaakaan kunnolla käyntiin perjantai-illan MM-karsintaottelussa Espoo Metro Areenalla. Sasu Salin osui kaaren takaa seitsemän kertaa, 17-vuotias Miro Little hurmasi yleisön energiallaan ja joka ikinen penkiltä tullut pelaaja toi lisää energiaa Susijengin 86–76 (32–31) -voitossa.

Oi Suomi on! Susijengi kaatoi hallitsevan Euroopan mestarin nautiskellen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Runsaat puolitoista minuuttia ennen ottelun loppua Sasu Salin osui Jamar Wilsonin syötöstä pitkässä kahden pisteen heitossa hyökkäysaikakellon soidessa ja vei kotijoukkueen ratkaisevaan 78–68-johtoon.

Espoo Metro Areenalle saapuneet 5245 kannattajaa nousivat spontaanisti pystyyn osoittamaan suosiotaan Susijengille ja pysyivät seisaallaan vielä minuutteja loppusummerin soimisen jälkeen.

MM-karsintarupeaman kahdella perättäisellä voitolla aloittanut Slovenia oli lyöty.

- Viimeisen harjoituksen jälkeen rupesi näyttämään vähän paremmalta. Haastattelin ennen peliä Juho Nenosta ja Juho sanoi, että mehän voitetaan, se on ihan selvä, sanaili 151. voittonsa miesten maajoukkueen peräsimessä saalistanut Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann.

Perjantain ottelussa Susijengi oli kuskin paikalla 37 minuutin ajan eikä tavallisesti Euroopan tehokkainta syöttöpeliä esittänyt Slovenia päässyt mukavuusalueelle oikeastaan kertaakaan. Zoran Dragic aiheutti Susijengille paikoin harmaita turkkikarvoja ajoillaan kolmannella jaksolla ja Slovenian iso miehistö kaapi tukun hyökkäyslevypalloja viimeisillä minuuteilla, mutta muuten Susijengin voitosta ei ollut epäselvyyttä.

Ennen kaikkea Susijengi oli joukkue. Yksitoista kentällä käynyttä pelaajaa pelasivat kukin vähintään kymmenen minuuttia ja täyttivät paikkansa erinomaisesti.

- Ennen peliä ajatuksena oli, että jos saadaan kaikki pelaajat ruotuun, meillä on laajempi materiaali kuin Slovenialla ja pystymme saamaan kentälle monta ilmettä, iloitsi Dettmann.

- Tämä on se tulevaisuuden Susijengi. Susijengi näyttää monet kasvonsa.

Pointtien pelivire, Sasun heittopäivä ja onnistujien legioona

Ottelun aattona Susijengi sai jobinpostia kuullessaan, että sairastuneet pelinrakentajat Petteri Koponen ja Edon Maxhuni joutuisivat olemaan sivussa derbystä Euroopan mestaria vastaan.

Vaikka Koponen ja Maxhuni ovat maailmanluokan pelaajia, Susijengin pelinrakennus soljui kauniisti. Aloitusviisikossa kentälle juosseen Ilari Seppälän (4/2/6 syöttöä) hermot olivat rautaa ja wanha pappa Jamar Wilson (8/1/3 syöttöä) otti parketin haltuun Susijengin irtiottovaiheessa neljännellä jaksolla.

- Mä oon aloittanut takamiehenä seurajoukkueessa viimeiset viisi vuotta, eli ei tämä sinällään uusi rooli ollut. On jopa helpompi lähteä peliin, kun tietää, että saa varmasti vastuuta, Seppälä kohautti olkiaan.

- Aina kiva onnistua henkilökohtaisella tasolla, mutta kyllä tämä oli koko joukkueen voitto. Oli tosi monta onnistujaa tänään, etenkin puolustuksessa.

Onnistujia todellakin riitti.

Sasu Salin (25/2) osui kaaren takaa seitsemästi yhdellätoista yrittämällä, Mikael Jantunen (13/11/3 syöttöä) löysi heittojyvän toisella puoliskolla ja peli-iloa uhkunut Alex Murphy (10/0) osui heitoissaan ratkaisevilla hetkillä.

Mutta ennen kaikkea Seppälän ylistämä puolustuspelaaminen oli rautaa. Susijengiltä löytyi kokoa, energiaa, liikkuvuutta ja peli-iloa joka pelipaikalle niin, että Slovenian onnistumiset jäivät hetkittäisiksi. Alexander Madsen (5/2) ja Erik Murphy (8/1/3 syöttöä) pitivät Slovenian pelätyn Mike Tobeyn (12/10/3 syöttöä) aisoissa ja Elias Valtonen (11/6/4 blokkia) siivoili tämän tästä slovenialaisten ajoja pääty- ja sivurajoista ulos.

Littleltä maailmanluokan debyytti

Susijengin kirkkaimpien onnistujien joukkoon lasketaan myös vasta 17-vuotiaana ensimmäisen miesten maaottelunsa pelannut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little (0/3/6 syöttöä/2 riistoa).

Vajaat kolmetoista minuuttia peliaikaa kellottanut Little järjesteli Susijengin peliä kuuden koriin johtaneen syötön verran ja pisti kroppansa joka sekunti likoon puolustuspäässä. Little osoitti vainuaan myös pakottamalla Slovenian päätösjaksolla kahteen perättäiseen menetykseen menetettyään itse kertaalleen pallon.

- Get the ball back -mentaliteetti. Vaikka tuliskin menetys, niin pallo stopin kautta takaisin, ei anneta vastustajan rokottaa, Little naurahti elosalamaista olemustaan kentällä.

- Rehellisesti sanottuna kyllä tänään jännitti, mutta kun pääsin kentälle, tuntui tosi rauhalliselta olla siellä. Kentällä mä oon niin sanotusti kotonani. Oli tosi siistiä pelata, mutta edessä on paljon duunia ja nyt suunnataan katse seuraavaan peliin.

Susijengin seuraava ottelu on luvassa jo maanantaina 28.2., jolloin Slovenia hakee revanssiaan suomalaisista kotikentällään Koperissa.

Susijengi – Slovenia 86–76 (13–14, 32–31, 58–57), miesten maaottelu, MM-karsintaa, Espoo Metro Areena 25.2.2022

Susijengi: Sasu Salin 25/2, Mikael Jantunen 13/11/3 syöttöä, Elias Valtonen 11/6/4 blokkia, Alex Murphy 10/0, Jamar Wilson 8/1/3 syöttöä, Alexander Madsen 5/2, Topias Palmi 5/1, Erik Murphy 5/0, Ilari Seppälä 4/2/6 syöttöä, Miro Little 0/3/6 syöttöä, Shawn Huff 0/2, Remu Raitanen.

Slovenia: Zoran Dragic 25/6, Jaka Blazic 16/4, Mike Tobey 12/10/3 syöttöä/2 blokkia.

Ottelutilastot: Susijengi – Slovenia

 
27.2.2023 21:25 Susijengi

Susijengi lohkokakkoseksi MM-karsinnoissa, maagisesti heittänyt Saksa lohkovoittoon

Susijengi antoi ensimmäisen iskun, puolusti antaumuksella ja toteutti pelisuunnitelmaansa rohkeasti, mutta Saksa näytti, miksi on hallitseva EM-pronssimitalisti. Loppuunmyyty Espoo Metro Areena sai nähdä trillerimäisen MM-karsintahuipennuksen, jonka voittajaksi selvisi kolmosensa käsittämättömällä 62,5% tarkkuudella upottanut Saksa.

24.2.2023 17:40 Susijengi

Ilari Seppälä jatkoajan kultaranne, Susijengi jatkoaikavoittoon Tel Avivissa

Vapautuneesti pelannut Israel otti aloitteen omiin käsiinsä helmikuun MM-karsintaikkunan avausottelussa ja oli tyrmätä suomalaisvieraansa jo lähtötelineisiin. Susijengi löysi kuitenkin intensiteettinsä puolustuspäässä ja jahtasi pelin jatkoajalle, jossa ”Lapuan pehtoori” Ilari Seppälä petasi perättäisillä onnistumisillaan vieraille 95–97 (46–35, 83–83) -trillerivoiton.

23.2.2023 10:11 Susijengi

Uudistunut Israel luottaa vanhaan ja hyväksi havaittuun

Israelin maajoukkueen kokoonpanossa on käynyt puhuri sitten marraskuun MM-karsintaikkunan, jolloin joukkue karsiutui ensi syyskesän MM-kisoista. Kaksi viisikollista pelaajia ovat sivussa ja päävalmentaja vaihtunut, mutta tästä huolimatta valmentaja Mikko Larkas odottaa Israelin saapuvan perjantain iltapäiväpeliin omilla vahvuuksillaan.

14.11.2022 21:18 Susijengi

Susijengi rynni ryhtiliikkeen jälkeen Virolta karkuun

Jälleen kerran Viro teki MM-karsintaottelusta Susijengille vaikean, mutta toisen jakson alhosta noustuaan Susijengi hallitsi peliä. Mikael Jantunen säkitti piste-ennätyksensä, Alexander Madsen ja Daniel Dolenc dominoivat korinalustaa ja Sasu Salin säkitti karkumatkan ratkaisuheitot, kun Susijengi nautti 5528-päisen kotiyleisön edessä 91–71 (39-41) -voiton.

11.11.2022 22:20 Susijengi

Fyysinen Saksa järjesti Susijengille klinikan Bambergissa

Saksa ampaisi perjantai-iltana yksin MM-jatkokarsintalohko J:n piikkipaikalle kaatamalla Susijengin pistein 94–80 (44–36). Saksa piti läpi toisen puoliajan vierailleen klinikkaa tehokkaasta eurooppalaisesta joukkuehyökkäyksestä, ja vaikka Susijengi virittelikin loppukiriä, osoittautui Saksan hankkima turvaväli turhan suureksi vieraiden saavuttaa.

28.8.2022 20:59 Susijengi

Sasu Salin heitti häkälöylyt Saku Suurhallissa – Susijengi tuuman päähän MM-kisapaikasta

Isäntäjoukkue Viro repi, puri ja hiersi ja kaivautui naruista takaisin peliin mukaan kotiyleisönsä mylviessä, mutta Susijengi kesti paineet. Susipuolustus nauliutui kohdalleen ratkaisevilla hetkillä ja ninjana varjoista ampaissut Sasu Salin latoi kolmosen toisensa jälkeen, kun Susijengi päätti illan Tallinnassa 68–76 (36–47) -voittoon.

25.8.2022 21:36 Susijengi

Susijengi rynnisti MM-karsintavoittoputkelle jatkoa, Israel kaatui Tampereella

Susijengin MM-karsintavoittojen putki kasvoi torstaina yhdellä. Periksiantamattomana vastustajana tunnettu Israel kaivautui loppuhetkillä 13 pisteen takaa tasoihin, mutta puolustuspään ryhtiliike ja Elias Valtosen, Lauri Markkasen ja Petteri Koposen viime minuuttien onnistumiset takasivat Susijengille 79–73 (47–37) -voiton 11 554 katsojan hurratessa.

3.7.2022 23:57 Susijengi

Susijengi narrasi voiton Kroatiasta Rijekan saunassa, viides voitto taskussa MM-jatkokarsintoihin

Aikakaudet vaihtuvat, Susijengin olemus säilyy. Kroatia tuuletteli lähes varmaa voittoaan sunnuntain MM-karsintaottelun viimeisellä minuutilla, kunnes Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen kolmoset ja liian aikaisin nuolaisseen isäntäjoukkueen täydellinen sulaminen vapaaheittoviivalta veivät Susijengin 79–81 (34–43) -vierasvoittoon Rijekan trooppisissa olosuhteissa.

30.6.2022 22:02 Susijengi

Susijengi varmisti MM-karsintalohkon voiton Lassi Tuovin päävalmentajadebyytissä

Espoo Metro Areenan 6951 katsojan kotiyleisö sai helteisenä torstai-iltana täyden lipunhinnan edestä viihdettä, kun Susijengi raivosi 85–69 (43–46) -revanssivoittoon Ruotsista uuden päävalmentajansa Lassi Tuovin debyyttiottelussa. Hitaan alun jälkeen Susijengi dominoi peliä urheilullisuudellaan ja monipuolisuudellaan ja jyräsi MM-karsintalohkonsa voittoon.

28.2.2022 21:36 Susijengi

Susijengi teki suomalaista palloiluhistoriaa – Euroopan mestari Slovenia kaatui jo toisen perättäisen kerran

Susijengi otti jättimäisen harppauksen kohti vuosien 2022–23 MM-jatkokarsintaa kukistamalla hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian jo toisen kerran. Sasu Salin liekitti Susijengin 21 pisteen johtoon avauspuoliskolla, ja kun Slovenia kiri lopussa kantaan, varmistivat Ilari Seppälän ja Elias Valtosen onnistumiset Suomelle 79–83 (31–52) -vierasvoiton.

Näytä lisää vastaavia