Suomen korismiehet lohkoarvontojen kolmos- ja naiset neloskorissa

10.1.2010 12:43 Ensi lauantaina (16.1.) tiedetään mitkä maat Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet saavat vastaansa matkalla kohti EM-lopputurnausta 2011. Spekuloinnin tulevista vastuksista voi käynnistää välittömästi, sillä kansainvälinen koripalloliitto on julkaissut arvontakorit.

Suomen korismiehille arvotaan ensi lauantaina (16.1.) vastustajat ensi elokuun karsintoihin, joissa panoksena on kisaliput Liettuassa 2011 pidettävään Eurobasket-lopputurnaukseen. Kuvassa Petteri Koponen.

Miesten maajoukkueen hyvät otteet ovat nostaneet Suomen rankingia. Kuvassa Suomi juhlii voittoa, kun taustalla Ranskan NBA-tähdet poistuvat Vantaan Energia Areenalta tappio niskassaan.

Teemu Rannikko (kuvassa) ja kumppanit voivat saada vastaansa esimerkiksi Italian tai EM-kisoja kesällä isännöineen Puolan.

Reetta Piiparin johtamalle Suomen naisten maajoukkueelle arvotaan myös ensi lauantaina (16.1.) lohkovastustajat.

Tiina Stenin tähdittämä maajoukkue pääsee ensi elokuussa jatkamaan siitä mihin viime vuoden tammikuussa jäi. Kuvat: Tomi Kaminen.

Lohkoarvonnat suoritetaan Münchenissä, Saksassa lauantaina 16.1. Eurobasket 2011 eli miesten EM-lopputurnaus järjestetään Liettuassa ja naisten Eurobasket 2011 puolestaan Puolassa.

Myös nuorten maajoukkueiden ensi kesän EM-turnausten lohkoarvonnat suoritetaan Münchenissä 16.1.

Suomen ranking noussut

Suomen korismiehet ovat viime vuosien hyvien otteidensa myötä kivunneet edelliseen lohkoarvontaan nähden arvontakoria ylemmäs, kolmoskoriin. Suomen takana rankingissa ovat mm. vuoden 2007 EM-lopputurnauksessa esiintyneet Italia ja Portugali sekä kaksi vuotta aiemmin EM-kisoissa esiintynyt Ukraina.

Suomi jäi edellisessä karsintarupeamassa ilman EM-lopputurnauspaikkaa, mutta napsi isoja päänahkoja matkan varrella. Suomi voitti vuonna 2008 Serbian, joka sijoittui viime kesänä EM-hopealle. Viime vuoden elokuussa Suomi onnistui kaatamaan NBA-tähtiä vilisseen Ranskan sekä ottamaan ensimmäisen voittonsa Italiasta 44 vuoteen. Ranska eteni lopulta EM-turnaukseen, hävisi turnauksessa vain kerran – puolivälierissä tulevalle mestarille Espanjalle ja oli viides.

Eurobasket 2011 –lopputurnaukseen selviytyvät ilman karsintoja Euroopan kymmenen MM-edustajaa. Ensi kesänä Turkissa pelattavassa MM-turnauksessa pelaavat Espanja, Serbia, Kreikka, Slovenia, Kroatia, Ranska, Turkki sekä villit kortit kisoihin saaneet Venäjä, Saksa ja Liettua.

Ensi lauantain Eurobasket-lohkoarvonnoissa 15 joukkuetta jaetaan kolmeen viiden joukkueen lohkoon, joissa maat pelaavat toisiaan vastaan koti- ja vierasottelut. Lohkovoittajat sekä kaksi parasta lohkokakkosta selviytyvät suoraan lopputurnaukseen.

Karsintaottelut pelataan ensi elokuussa. Pelipäivät ovat 2.8., 5.8., 8.8., 11.8., 14.8., 17.8., 20.8., 23.8., 26.8. ja 29.8.2010.

Gortat, Deng, Gallinari, Perovic, Pachulia...

Lohkoarvontojen ykköskorissa ovat Puola, Makedonia ja Latvia. Kakkoskorin miehittävät Israel, olympialaisia 2012 isännöivä Iso-Britannia ja Bulgaria. Kolmoskorissa ovat Suomen lisäksi Belgia ja Bosnia-Hertsegovina, joita Suomi ei voi siis saada tulevissa karsinnoissa vastaansa. Neloskoriin sijoittuivat rankingin perusteella Italia, Portugali ja Unkari. Kyseisistä maista Italia ja Unkari olivat Suomen vastustajina edellisissä karsinnoissa. Arvointoihin viitoskorista lähtevät Ukraina sekä B-divisioonasta A-tasolle nousseet Montenegro ja Georgia.

Koreista 1, 2, 4 ja 5 arvotaan Suomelle kustakin yksi vastustaja. Erilaisia skenaarioita on paljon, mutta menneiden vuosien tulosten valossa Suomen toivelohko voisi olla Latvia, Iso-Britannia, Unkari ja Ukraina. Latviaa vastaan Suomi on voittanut maiden kolme viime kohtaamista ja Iso-Britannian Suomi on lyönyt kahdessa edellisessä mittelössä. Unkari hävisi Suomelle molemmat keskinäiset ottelut vuoden 2008 EM-karsinnoissa ja Ukrainaa vastaan Suomen saldo on kautta aikain 3-1.

Tilastollisesti vaikeimman haasteen Suomi saisi, mikäli samaan lohkoon arvottaisiin Puola, Bulgaria ja Italia. Puolaa vastaan pelatuista 28 maaottelusta Suomi on onnistunut voittamaan vuosien saatossa vain viisi, joista tuorein on vuodelta 1987. Bulgaria näytti kyntensä Suomelle vuoden 2008 karsinnoissa, joista se eteni EM-kisoihin voittaen molemmat ottelunsa suomalaisia vastaan. Bulgarian Suomi on viimeksi voittanut vuonna 1979. Vaikka Suomi kaatoi Italian sensaatiomaisesti vieraskentällä viime elokuun karsinnoissa, tilastollisesti italialaisilla on tukeva niskalenkki Suomesta. Italialle elokuinen tappio Suomelle oli kautta aikain toinen ja ensimmäinen sitten vuoden 1965. Maat ovat kohdanneet kaikkiaan 18 kertaa.

Viidenneksi joukkueeksi Suomen lohkoon epäonninen arpa heittäisi Montenegron, joka lienee koko EM-karsintarupeaman jokerikortti. Vuonna 2006 itsenäiseksi julistautunut Montenegro raivasi historiansa ensimmäisistä karsinnoista itsensä puhtaalla pelillä A-divisioonaan voittamalla ottelunsa lähes 23 pisteen marginaalilla. Joukkueen tähti on 209-senttinen Panathinaikos-sentteri Nikola Perovic.

Viime kesänä suomalaista koripalloyleisöä hellittiin useamman NBA-tähden vierailulla, kun Tony Parkerin johtama Ranska ja kaksikon Marco Belinelli-Andrea Bargnani tähdittämä Italia kävivät Suomessa. Menivätpä ensi lauantain arvonnat miten tahansa, on lisää tähtisadetta luvassa. Suomen potentiaalisten vastustajien joukosta löytyvät muun muassa Chicago Bulls –tähti Luol Deng (Iso-Britannia), New York Knicksissä mainiota kautta pelaava Danilo Gallinari (Italia), Orlando Magicin Marcin Gortat (Puola) ja Atlanta Hawksin väkivahva Zaza Pachulia (Georgia).

Naisten paluu parrasvaloihin

Suomen naisten koripallomaajoukkueella on takanaan jo lähes vuoden mittainen kilpailutauko johtuen kansainvälisen koripalloliiton kilpailujärjestelmästä. Ensi elokuussa pelattavissa naisten Eurobasket 2011 –karsinnoissa Suomi saa vihdoin jatkaa siitä, mihin se edellisessä rupeamassaan jäi.

Tammikuussa 2009 Tommi Koskisen, Ensio Helimäen ja Jussi Laakson luotsaama Suomi venyi urotekoihin ottamalla neljä peräkkäistä voittoa hävittyään avauspelinsä Iso-Britannialle ja Romanialle. Voittoputki varmisti Suomen paikan Euroopan A-divisioonassa.

Vuoden 2011 EM-lopputurnaukseen selvittivät suoraan tiensä alkaneen vuoden MM-kisoissa pelaavat Ranska, Venäjä, Espanja, Valko-Venäjä, Kreikka, Tshekki sekä tuleva EM-emäntä Puola.

Karsintojen 18 joukkuetta jaetaan ensi lauantain arvontatilaisuudessa kahteen viiden ja kahteen neljän joukkueen lohkoon, joissa joukkueet pelaavat kaksinkertaiset sarjat. Kunkin lohkon kaksi parasta etenee Puolan kisoihin 2011.

Naisten karsinnat noudattavat samaa aikataulua miesten kanssa eli karsintapäivät ovat 2.8., 5.8., 8.8., 11.8., 14.8., 17.8., 20.8., 23.8., 26.8. ja 29.8.2010.

Miesten lailla tuovat naisten potentiaaliset vastustajat maanosan huippunimiä mukanaan. Latviaa johtaa Euroopan parhaimmaksi pelaajaksi useammin kuin kerran tituleerattu Anete Jekabsone-Zogota. Italian ykkösnimeksi nousi viimeistään kesän EM-kisoissa WNBA:ssakin pelannut Laura Macchi, Slovakian pelin sielu on kokenut Zuzana Zirková ja Turkin korin alla häärii kansalaisuuden saanut 195-senttinen Nevin Nevlin, jolle ”namupasseja” jakelee EM-kisojen syöttökone Birsel Vardarli.

Edellä mainitut nimet löytyvät jo arvontojen ykköskorin maiden kokoonpanoista. Kakkoskorissa ovat Liettua, Israel, Unkari ja Ukraina, kolmoskorissa puolestaan Serbia, Kroatia, Saksa ja Bulgaria. Suomen kanssa neljännessä arvontakorissa ovat Belgia, Romania ja Iso-Britannia, kun viitoskorin miehittävät B-divisioonasta nousseet Montenegro ja Hollanti. Montenegron naiset suoriutuivat nousu-urakastaan yhtä tyylipuhtaasti kuin maan miehetkin, sillä Montenegro voitti B-divisioonan kaikki 12 peliään.

Miesten arvontakorit

HUOM! Koreista arvotaan kolme viiden joukkueen lohkoa.

Kori 1

Kori 2

Kori 3

Kori 4

Kori 5

Puola

Israel

Belgia

Italia

Ukraina

Makedonia

Iso-Britannia

Bosnia-Hertsegovina

Portugali

Montenegro

Latvia

Bulgaria

Suomi

Unkari

Georgia

Naisten arvontakorit

HUOM! Koreista arvotaan kaksi viiden ja kaksi neljän joukkueen lohkoa.

Kori 1

Kori 2

Kori 3

Kori 4

Kori 5

Italia

Liettua

Serbia

Belgia

Montenegro

Latvia

Israel

Kroatia

Romania

Hollanti

Slovakia

Unkari

Saksa

Suomi

 

Turkki

Ukraina

Bulgaria

Iso-Britannia

 

Lisätiedot: Suomen maajoukkueet
 
22.1.2016 18:01 EM-karsinnat

Nuorisomaajoukkueiden EM-lohkot arvottu, 20-vuotiailla miehillä kivenkova alkulohko kotikisoissa

Sudenpentujen superkesän EM-kisojen lohkoarvonnat suoritettiin tänään Saksan Münchenissä. 20-vuotiaiden miesten kesän kotikisojen alkulohkossa pelaavat Suomen lisäksi huippumaat Espanja, Ranska ja Israel. 20-vuotiaiden EM-kisat pelataan Helsingissä 16.-24.7.2016.

11.12.2015 EM-karsinnat

Suomelle myönnettiin 20-vuotiaiden miesten EM-kisat 2016!

Suomalaisen koripallon jännitysviikonloppu sai varhaisen ja lentävän lähdön, kun kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 20-vuotiaiden miesten EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan Helsingissä heinäkuussa 2016. Suomi on hakenut myös miesten EM-kilpailuiden 2017 yhtä alkulohkoa, jonka kohtalosta odotetaan päätöstä lauantaina.

14.8.2013 Maaottelu

16-vuotiaat pojat nousivat sillasta neljän parhaan joukkoon – voittoputki jo kuuden ottelun mittainen

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkueen voittoputki B-divisioonan EM-kisoissa Bosniassa kasvoi keskiviikkona kuuden voiton mittaan. Päävalmentaja Jyri Lohikosken sisukkaat sissit nousivat sillasta ja masensivat Englannin pistein 70–60 (30–31). Voitto merkitsi Suomelle myös paikkaa B-divisioonan neljän parhaan joukossa.

7.6.2013 Pohjoinen alue

Naisten EM-karsinnat käynnistävät 27 kotimaaottelun kesän

Suomen koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisölle tiuhaan alkaneen kesän aikana. Ohjelmassa on peräti 27 kotimaassa pelattavaa maaottelua, joista ensimmäiset pelataan naisten EM-karsintojen muodossa Töölön Kisahallissa tulevana viikonloppuna. Maajoukkueiden kotipelit on ladattavissa älypuhelimiin Calmighty-sovelluksen avulla.

28.3.2013 09:47 EM-karsinnat

Lipunmyynti kesän maaotteluihin käynnistynyt!

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet esiintyvät kotiyleisön edessä ensi kesänä. Lipunmyynti Susijengin valmistaviin maaotteluihin Hartwall Areenalle sekä Naarassusien EM-karsintoihin on käynnistynyt.

8.6.2012 12:00 Video

Suomen korismaajoukkueen kannustusbiisin musiikkivideo julkaistu

Suomen koripallomaajoukkueen ja tulevien EM-karsintojen virallisen kannustuskappaleen musiikkivideo on julkaistu. ”Susijengi 2.0” –nimeä kantavan kappaleen videolla vilisee Suomi-koriksen legendaosastoa. Artistien lisäksi videolla vilahtaa mm. Anssi Rauramo, Lea Hakala, Terhi Airas sekä Sakari Pehkonen.

30.5.2012 Pohjoinen alue

Peräti 29 kotimaaottelun kesä käynnistyy perjantaina 1.6.

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesän aikana peräti 29 maaottelua kotimaassa. Suomalaisyleisöllä on mahdollisuus nähdä ”Susijengit” saalistamassa Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Kotimaaotteluiden kesän käynnistää Suomen naisten maajoukkue kohtaamalla huippumaa Liettuan Pasilassa 1.6. ja 2.6.

13.3.2012 06:57 Pohjoinen alue

EM-karsintojen ennakkolipunmyynti käynnistynyt

Ennakkolipunmyynti Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueiden EM-karsintaotteluihin on käynnissä. Pääsyliput ovat lunastettavissa viime vuodesta tutuin hinnoin Lippupalvelusta, joka hoitaa lipunmyyntiä. Suomen miesten ”Susijengi” saalistaa EM-paikkaa 17.8.-11.9.2012 Helsingin Jäähallissa pelattavissa karsintaotteluissa. Naisten karsinnat pelataan Tikkurilan Valtti Areenalla 13.6.-14.7.2012.

3.2.2012 EM-karsinnat

Suomen miehet pelaavat Helsingin Jäähallissa, naiset Tikkurilan Valtti Areenalla

Suomen Koripalloliitto on valinnut aikuisten maajoukkueiden pelipaikat ensi kesän EM-karsintojen kotiotteluille. EM-kisoissa yhdeksänneksi venyneen Suomen miesten maajoukkueen eli ”Susijengin” kotiluolana säilyy Helsingin Jäähalli. Korisnaiset pelaavat puolestaan kotiottelunsa Tikkurilan Valtti Areenalla, Vantaalla. Myös kotiotteluiden ajankohdat ovat tarkentuneet.

5.12.2011 EM-karsinnat

Suomen miesten ja naisten alustavat EM-karsintaohjelmat selvillä

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueille arvottiin sunnuntaina ensi kesän EM-karsintavastustajat. Maajoukkueita odottaa tiiviit kuukauden mittaiset karsintarupeamat, joissa seulotaan joukkueet vuoden 2013 EM-kisoihin. Suomen alustavat otteluohjelmat on julkaistu.

23.11.2011 EM-karsinnat

Suomen korismiehet ykköskorissa EM-karsinta-arvontoihin

Kansainvälinen koripalloliitto (FIBA Europe) on julkaissut joulukuun 4. päivänä Münchenissä suoritettavien EM-karsintojen arvontakorit. Kesän EM-kisoissa upeasti yhdeksänneksi sijoittuneet Suomen korismiehet pääsevät arvontoihin ykköskorissa. Arvonnoissa selviää Suomen EM-karsintavastustajat kesälle 2012.

22.7.2011 20:15 EM-karsinnat

Uusi maajoukkuesivusto historiatietoineen avattu Basket.fi-palvelussa

Suomen Koripalloliitto on julkaissut miesten maaottelukesän käynnistymisen kynnyksellä Basket.fi-nettipalvelussaan uuden maajoukkuesivuston. Sivusto sisältää nykyisten maajoukkueiden tietojen lisäksi kaikkien koripallomaaotteluiden ja Suomea edustaneiden pelaajien tiedot vuodesta 1939 nykypäivään, arvoturnauksiin liittyvät faktat sekä kaikkien aikojen maaottelutilastot.

30.8.2010 EM-karsinnat

Suomen voittama Israel eteni Montenegron vanavedessä EM-kisoihin

Liettuassa 2011 pelattavien EM-kisojen 16 joukkueesta on 15 selvillä. EM-karsintojen sunnuntaisella päätöskierroksella EM-kisalippunsa lunasti ”kuolemanlohkoksi” ristitystä A-lohkosta niin Montenegro kuin Israelkin.

11.6.2010 EM-karsinnat

EM-karsintojen lipunmyynti käynnistynyt vauhdilla

Lipunmyynti elokuussa pelattaviin miesten ja naisten koripallon EM-karsintaotteluihin on käynnistynyt vauhdilla. Liput Vantaan Energia Areenan ja Espoon Barona Areenan päätyjen fanikatsomoihin on jo lähes loppuunmyyty.

30.4.2010 EM-karsinnat

Basket.fi-sivut avattu Facebookissa – osallistu kisaan!

Suomen Koripalloliitto on avannut ”Basket.fi – Korista 24/7” –sivut yhteisöpalvelu Facebookissa. Avajaisten kunniaksi Facebook-sivulla on tarjolla muun muassa kilpailu, jonka pääpalkintona on Nokia 97 mini –multimedialaite Comes with Music –palvelulla.

30.4.2010 EM-karsinnat

EM-karsintojen ennakkolipunmyynti käyntiin

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet isännöivät elokuussa neljää todellista huippukoris-iltaa. Ennakkolipunmyynti on käynnistynyt 5.8., 11.8., 23.8. ja 29.8. pelattaviin EM-karsintaotteluihin. Suomen miehet ja naiset pelaavat ottelunsa peräkkäin samassa hallissa, jonka lisäksi tapahtumiin tuo viimevuotiseen tapaan lisämausteensa nimekkäät ja vauhdikkaat oheisohjelmat.

4.3.2010 EM-karsinnat

Miesten ja naisten EM-karsintaottelut samojen kattojen alla

Suomen miesten ja naisten koripallomaajoukkueet pelaavat ensi elokuussa paikoista EM-lopputurnaukseen 2011. Molemmilla maajoukkueilla on edessään neljä kotiottelua huippumaita vastaan. Suomen Koripalloliitto järjestää samoille päiville osuneet miesten ja naisten kotipelit ns. tuplamaaotteluina Vantaan Energia Areenalla ja Espoon Barona Areenalla.

6.8.2008 EM-karsinnat

Miesten Italia-ottelun istumapaikoista 70 prosenttia myyty

Miesten ja naisten koripallomaajoukkueiden A-divisioonan ottelut ovat kulman takana. Maaotteluliput ovat käyneet kaupaksi. Tästä osoituksena mm. viiden viikon päästä pelattava miesten Suomi-Italia-ottelu, jonka istumapaikoista on yli 70 prosenttia myyty.

14.9.2007 EM-karsinnat

Lauantain EM-karsintahuipennukseen myyty jo yli 2000 lippua

Miesten ja naisten koripallomaajoukkueilla on paljon pelissä lauantaisissa EM-karsintaotteluissaan Vantaan Energia Areenalla. Koripalloväki on saapumassa sankoin joukon kannustamaan Suomi-koriksen lippulaivoja voittoihin. Perjantai-aamuun mennessä maaotteluihin oli lunastettu jo yli 2100 pääsylippua.

12.9.2007 EM-karsinnat

Energia Areena täyttymässä lauantaiseen EM-karsintahuipennukseen

Miesten koripallomaajoukkueen toinen ja ratkaiseva pudotuspeliottelu A-divisioonapaikasta Romaniaa vastaan pelataan Vantaan Energia Areenalla lauantaina 15.9. klo 18.00. Ennen sitä Suomen naiset metsästävät vähintään 17 pisteen voittoa Sloveniasta klo 15.15. alkaen. Pakkovoittojen edessä olevat Suomen joukkueet ovat saamassa kaipaamansa tukea, sillä lauantain ennakkolipunmyynti on käynyt poikkeuksellisen vilkkaana.

Näytä lisää vastaavia