Sudenpennuille kaksi kultaa ja yksi hopea PM-kisoista

2.7.2018 18:33 Suomen nuorisomaajoukkueet pokkasivat kaksi Pohjoismaiden mestaruutta ja yhden hopeamitalin Kisakallion Susi Training Centerissä pidetyistä PM-kisoista.

PM-kisojen MVP Awak Kuier oli hurjalla päällä päätöspäivänä. Kuva: Vesa Koivunen

Susi Training Centerin kakkoskentällä kotiyleisö sai jälleen rahoilleen vastinetta, kun Suomen 16-vuotiaat tytöt juhlivat Pohjoismaiden mestaruutta Janette Aarnion 61-59 (27-29) -voiton ratkaisseella korilla Ruotsia vastaan.

– Ensimmäisellä puoliajalla emme olleet hereillä. Olimme huolimattomia ja heitimme kolme neljännestä valtavan määrän sellaisia heittoja ohi, joita eilen vielä pistimme sisään, Suomen päävalmentaja Jussi Räikkä kertoi.

Erinomainen Ruotsi johti peliä parhaimmillaan yhdeksän pistettä, mutta viimeisellä neljänneksellä suomalaiset kairasivat ohitse. Ruotsi kuitenkin onnistui tasoittamaan pelin, kun kellossa oli enää kymmenisen sekuntia.

– Viesti oli se, että huonona heittopäivänä joutuu tekemään valtavasti töitä puolustuspäässä, jotta pääsee vielä taistelemaan voitosta.

Aikalisältä apuvalmentaja Jussi Laakso poimi taikurinhatustaan pelin, jolla Aarnio pääsi ajamaan ruotsalaisten puolustuslinjan keskeltä ja viimeistelemään taitavasti Suomen kahden pisteen voittoon ja PM-kultaan.

– Janetesta näki jo aikalisällä, että hän ei mene vain katsomaan, vaan pistämään pelin nippuun ja tytöille kultamitalit kaulaan, Räikkä hymyili.

Aarnio (17/7/5 syöttöä/3 riistoa) otti yhdessä Maiju Sarajärven (4/0) kanssa Suomen reppuselkäänsä löytäen tarvittavat korit, riistot, levypallot tai syötöt, jotta Sudenpentujen peli lähti rullaamaan päätösneljänneksellä.

Aarnio valittiin yhdessä Kati Ollilaisen (7/2) kanssa turnauksen All Star -viisikkoon.

Janette Aarnio ratkaisi PM-kullan Suomelle. Kuva: Vesa Koivunen

– Lähdimme maajoukkuekesään sillä ajatuksella, että panostamme puolustuksen perusasioihin: levypallopelaamiseen, 1-1-puolustamiseen, pallonpaineeseen ja koko kentän pelaamiseen. Siihen, että saadessamme pallon lähdemme toiseen päähän kuin hauki rannasta.

– Kyllä tämä vahvisti, että näin myös kannattaa. Totta kai hyökkäystä pitää vielä monipuolistaa, mutta tämä pelitapa näyttää sopivan tälle joukkueelle, Räikkä sanoi.

Lisätietoja: Ottelutilastot

Myös Suomen 18-vuotiaille tytöille kultamitalit

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pääsi huuhtomaan PM-kultaa päätöspäivän toisessa jännitysnäytelmässä, joka ratkesi Suomelle 88-80 (39-42) vasta viimeisten minuuttien aikana.

Kumpikin joukkue repi pientä eroa ottelun kuluessa, mutta Suomen momentum osui ratkaisuhetkille. Sarah Chime koulutti puolustajaansa mainiolla tukijalan käytöllä korin läheisyydessä tasoittaen pelin 75-75, hetkeä myöhemmin Awak Kuier viimeisteli virheestä huolimatta lay-upin sisään ja nopeasta hyökkäyksestä Lotta Vehka-aho linkosi kolmosen, jonka myötä Suomi johti 80-75 ja Ruotsi oli pakotettu aikalisään.

Sarah Chime ja Suomen 18-vuotiaat tytöt veivät PM-kullan ruotsalaisten nenän edestä. Kuva: Vesa Koivunen

Ruotsi onnistui vielä kaventamaan kahdesti neljään pisteeseen, mutta Elina Arike ja Kuier pitivät huolen, että sen lähemmäksi länsinaapuri ei enää yltänyt.

– Tulimme hyvällä energialla peliin, mutta vastustajan dynaamiset palloskriinit aiheuttivat ongelmia ensimmäisen puoliajan. Toisella saimme parannettua niiden puolustamista ja löysimme oikeat matchupit vastustajan parhaille pelaajille. Sitä kautta saimme stoppeja ja pääsimme juoksemaan kenttää paremmin, päävalmentaja Tuomas Oja kommentoi.

Parketin ehdoton kuningatar oli Kuier, joka taiteili hämmästyttävät 32 pistettä, 15 levypalloa, neljä syöttöä ja kolme torjuntaa. Kuier muun muassa aloitti pelin tekemällä joukkueensa ensimmäiset 13 pistettä ja syöttämällä vielä sen lisäksi Suomen kaksi seuraavaa koria. Kuier valittiin koko turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi.

All Star -viisikkoon Kuierin lisäksi valittu Sara Bejedi (18/5/6 syöttöä), tarkkaranteinen Vehka-aho (13/5) ja työmyyrä Arike (6/7) olivat Suomen muut onnistujat.

Suomi pääsi juhlimaan PM-kultaa voittaen jokaisen viidestä ottelustaan.

– Pystyimme parantamaan turnauksessa harjoiteltuja asioita ja siirtämään niitä peleihin aika hyvin. Pystyimme myös poimimaan turnauksen aikana muutamia kehityskohteita omaan peliin ja ottamaan niissä jo nyt askeleita eteenpäin, Oja kertoi.

– Erityiskiitos ammattimaisella staffille Niko Hellmanille, J-P Männistölle ja Niklas Hamnströmille, jotka tekevät päivittäin laadukasta työtä pelaajien kehittämisen parissa.

Lisätietoja: Ottelutilastot

Suomen 18-vuotiaille pojille hopeamitalit

Suomen 18-vuotiaiden poikien maajoukkue kaappasi hopeamitalin, kun eilisen Viro-tappion jälkeen Sudenpennut pesi turkkinsa Ruotsia vastaan.

Suomi piteli tahtipuikkoa käsisään valtaosan ottelusta, mutta ruotsalaiset pysyivät kintereillä. Reilu kolme minuuttia ennen loppusummeria Ruotsi kuroi eron kuuteen pisteeseen 60-54, mutta Suomelta löytyi kylmäpäisiä onnistujia ratkaisuhetkillä.

Ville Tahvanainen upotti kolmosen ja pari näyttävää ajoa raudan läheisyydestä, Markus Rautasalo vähän välitti torjuntayrityksistä ennakkoluulottomalla ajollaan ja lopullisen naulan ruotsalaisten arkkuun löi Jesper Granlund. Ruotsi jätti huomaamattaan Granlundille vapaan ajolinjan, jonka ”Jeppe” käytti hyväkseen lyöden pallon kahdella kädellä korirenkaan lävitse.

Ruotsi vielä pyristeli, kun kellossa oli aikaa minuutti ja taululla eroa kymmenen pistettä, mutta lopulta Suomella ei ollut vaikeuksia voittaa loppulukemin 71-62 (35-26).

– Eilisen Viro-pelin tulos ja oppi pisti meidät ylitöihin. Pojat vastasivat hienosti huutoon, kun muutimme alkuverryttelyä, johon lisättiin harjoitus, päävalmentaja Jyri Lohikoski kertoi.

– Puolustus parani ihan merkittävästi. Kolmannen neljänneksen lopussa Ruotsilla oli 42 pistettä, niin siinä oli voiton avain. Saimme eilen sortumassa olleita puolustuksen kivijalkoja tilkittyä.

Suomen ydinkolmikon muodosti Ville Tahvanainen (21/9), Mustapha Amzil (12/8) ja Jesper Granlund (13/1). Tahvanainen ja Amzil kunnostautuivat erityisesti tekemällä pisteensä juuri oikeisiin aikoihin, jotta Ruotsin kiriyritykset tyrehtyivät.

Ville Tahvanainen pussitti korea vaikka silmät kiinni. Kuva: Vesa Koivunen

– Valmennusjohtoa eniten ilahduttaa Jesperin onnistumiset. Hän on meidän ahkerin harjoittelija, jolla on ollut vähän vaikeuksia turnauksen aikana. Nyt hän sai todella hienoja hyökkäyspään onnistumisia vielä pelin ratkaisun kannalta tärkeisiin paikkoihin.

17,8 pistettä, 4,6 levypalloa ja 3,4 syöttöä ottelua kohden tehnyt Tahvanainen valittiin turnauksen All Star -viisikkoon.

– Koko turnauksen mittakaavassa meillä oli paljon ensikertalaisia, jotka saivat kokemusta kansainvälisistä peleistä. Varsinkin eilisen pelin perusteella saimme selkeää informaatiota, että mihin meidän täytyy jatkossa kiinnittää harjoittelussa huomiota. Ja totta kai yhteiset tapahtumat nostattavat joukkuehenkeä, Lohikoski kiteytti turnauksen.

Videohaastattelussa Thomas Exaucia summaa PM-kisat pähkinänkuoreen.

Lisätietoja: Ottelutilastot

Suomen 16-vuotiaat pojat taipuivat Ruotsille

Suomen 16-vuotiaiden poikien maajoukkue joutui tyytymään PM-kisojen viidenteen sijaan, kun päätöspelissä Ruotsi oli selkeästi parempi loppulukemin 53-90 (34-40).

Suomi pysyi iskuetäisyydellä puoliaikaan asti, mutta länsinaapuri oli etevämpi toisen puoliajan vieden kolmannen neljänneksen 11-25 ja neljännen 8-25.

– Puoliaikaan asti peli oli tasaista ja kumpikaan joukkue ei pelannut kauhean hyvin. Kolmannella jaksolla Ruotsi taas paransi ja meiltä loppui veto, päävalmentaja Antti Koskelainen kertoi.

– Kun tuli väsy, niin ne asiat, joiden kanssa olemme kamppailleet turnauksen aikana alkoivat näkymään vielä pahemmin.

Joel Mäntynen heitti viimeisessä pelissä 10 pistettä. Kuva: Vesa Koivunen

Päätösottelussa Suomen parhaimmat pistemiehet olivat Joel Mäntynen (10/4/3 syöttöä) ja Lauri Hänninen (10/4/3 syöttöä). Aarni Korkiatupa (8/4) valittiin turnauksen All Star -viisikkoon.

– Meille tämän turnauksen ottelut olivat haastetasoltaan sopivia ja jouduimme taistelemaan tämän joukkueen tämän hetkisen tason äärirajoilla. Olemme valinneet sen tien, että tässä vaiheessa tehdään sisäänajoja ja rakennustyötä, joten uskomme, että kohti elokuuta koheesio kentällä löytyy.

Lisätietoja: Ottelutilastot

 
14.2.2023 14:36 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2023 EM-kisalohkot ovat selvinneet

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tänään tiistaina 14.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2023. Suomen kuudesta nuorisomaajoukkueesta tulevana kesänä A-divisioonan EM-kisoissa pelaa peräti viisi.

5.1.2023 17:17 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pysyi voittamattomana Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueiden vuoden ensimmäinen tapahtuma, Baltic Sea Basketball Cup, saatiin päätökseen Tallinnassa. Suomen 16-vuotiaat tytöt jatkoivat voittamattomana, mutta Sudenpennut joutui toteamaan kolmesti Ruotsin paremmakseen.

4.1.2023 23:18 Sudenpennut

Sudenpennuilla kolmen Viro-voiton ilta Baltic Sea Cupin toisena päivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet jatkoivat pelejään Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa, jossa Sudenpennut pääsi tuulettamaan kolmen voiton päivää Viroa vastaan.

3.1.2023 21:04 Sudenpennut

Sudenpennut aloitti maajoukkuevuotensa Tallinnassa – Baltic Sea Cupin avauspäivänä Latvia kaatui kahdesti

Suomen nuorten maajoukkueet aloittivat taipaleensa maajoukkuevuoden 2023 parissa Tallinnan perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa. Turnauksen avauspäivänä Sudenpennut kellisti Latvian kahdesti neljästä ottelusta.

31.12.2022 11:19 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueet on valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin, joka pelataan Tallinnassa, Audentesin urheilukoulussa, 3.-5.1.2023.

29.12.2022 09:05 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2023

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2023. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Henri Clement, joka ottaa komentoonsa 15-vuotiaiden poikien maajoukkueen.

28.6.2022 09:45 Nuorten PM-kilpailut

Sudenpennut valmiina huomenna alkaviin PM-kisoihin vuosimallia 2022

Kisakallion Susi Training Centerissä pelataan Pohjoismaiden mestaruudesta 2022 keskiviikosta 29.6. sunnuntaihin 3.7. Joukkueet on nyt valittu neljässä eri ikäluokassa ja Sudenpentujen päävalmentajat ovat antaneet ennakkokommenttinsa.

27.6.2022 14:20 Nuorten PM-kilpailut

Sudenpentujen PM-kisojen tärpit: Ruotsi-ottelut torstaina, lauantaina neljän ottelun putki STC:n ykköskentällä

Kisakallion Susi Training Centerissä pelataan alle 16- ja 18-vuotiaiden Pohjoismaiden mestaruudesta 29.6.-3.7.2022. Viiteen päivään mahtuu suomalaisnäkökulmasta kaksi kohokohtaa kotiyleisölle: torstain Ruotsi-ottelut ja lauantainen neljän ottelun putki Susi Training Centerin ykköskentällä.

16.2.2022 08:28 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2022 EM-kisalohkot ovat selvinneet

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tiistaina 15.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2022. Suomen kaikki tyttömaajoukkueet pelaavat A-divisioonan EM-kisoissa, pojat taas B-divisioonassa.

23.12.2021 09:31 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2022

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2022. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Petri Virtanen, joka ottaa komentoonsa 20-vuotiaiden miesten maajoukkueen.

7.12.2020 15:37 Sudenpennut

Nuorten maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2021

Sudenpentujen valmentajat maajoukkuekesälle 2021 on valittu. Sudenpentujen valmennuksesta löytyy hieno jatkumo, jossa monet valmentajat ovat tuttuja nimiä jo aiemmilta maajoukkuevuosilta.

30.6.2020 09:43 Nuorten PM-kilpailut

Nuorten PM-kisat pelataan elokuussa Kisakalliossa neljän maan voimin

Alle 16- ja 18-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan Kisakalliossa, Lohjalla 4.-7.8.2020. Nelipäiväisten PM-kisojen osallistujina nähdään Suomen lisäksi Tanska, Islanti ja Viro.

2.1.2020 09:28 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevuosi 2020 käyntiin Baltic Sea Cupilla

Suomen nuorisomaajoukkueet matkustavat neljän joukkueen voimin vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin, joka pidetään Tallinnan Audentesin urheilukoululla 3.-5.1.2020. Suomen joukkueet kohtaavat perjantaina Latvian, lauantaina Viron ja sunnuntaina Ruotsin.

18.11.2019 12:24 Sudenpennut

Nuorten maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2020

Sudenpentujen valmentajat maajoukkuekesälle 2020 on valittu. Sudenpennut on tulevana kesänä jälleen huippuvalmentajien opissa.

25.6.2019 11:14 Nuorten PM-kilpailut

Sudenpennut valmiina PM-kotikisoihin Kisakalliossa

Torstaina pyörähtää käyntiin maajoukkuekesä jokaisen Suomen nuorisomaajoukkueen osalta, kun Sudenpennut isännöi Pohjoismaiden mestaruuskisoja Kisakallion Susi Training Centerissä. PM-kisat pelataan 27.6.-1.7. kolmella kentällä. Suomi kohtaa torstaina Tanskan, perjantaina Norjan, lauantaina Viron, sunnuntaina Ruotsin ja maanantaina Islannin.

31.5.2019 14:04 Susijengi

Suomen koripallomaajoukkueet pelaavat kesällä huimat 44 kotimaaottelua

Maajoukkueiden kotimaaotteluiden rypäs käynnistyy ensi viikolla, kun 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kohtaa Kisakallion Susi Training Centerissä Turkin keskiviikkona ja torstaina. Sen jälkeen kotimaassa pelataan maaotteluita lähes joka viikko. Maajoukkueiden kotimaan kesän pelit huipentuvat Susijengin juhlaturnaukseen.

30.4.2019 11:09 Sudenpennut

Nuorten PM-kisat pelataan kesällä jälleen Kisakalliossa

Alle 16- ja 18-vuotiaiden nuorten Pohjoismaiden mestaruudet ratkotaan jälleen Kisakalliossa Lohjalla, 27.6.-1.7.2019. Tutustu otteluohjelmaan ja hae mukaan vapaaehtoiseksi.

22.1.2019 08:52 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu kesälle 2019

Suomen nuorisomaajoukkueiden valmentajat maajoukkuekesälle 2019 on valittu. Sudenpennut on myös tulevana kesänä huippuvalmentajien opissa.

3.1.2019 20:45 Sudenpennut

Poikamaajoukkueet avausvoittoihin Baltic Sea Cupissa

Perinteikkään Baltic Sea Basketball Cupin avauspäivänä Suomen sekä 18-vuotiaat että 16-vuotiaat pojat ylsivät voittoihin Latviaa vastaan. Avauspäivän tähtenä tuikki MU16-maajoukkueen Lauri Kallio, joka liekitti 33 pistettä Suomen tuplajatkoaikavoitossa.

2.1.2019 16:44 Sudenpennut

Sudenpennut vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin

Suomen nuorisomaajoukkueet ovat matkustaneet tänään Tallinnaan kilpailemaan perinteikkään Baltic Sea Basketball Cupin mestaruudesta 3.-5.1.2019.

Näytä lisää vastaavia