Salon Vilppaan Luukas Vaara painottaa identiteetin merkitystä – ”Meidän pitää alusta asti tietää, keitä olemme ja mitä teemme”

27.9.2023 15:00 Salon Vilpas nappasi Saksasta itselleen sentteri Luukas Vaaran, joka ei ole koskaan aiemmin pelannut miesten Korisliigaa. Sekä joukkueella että pelaajalla nälkä on viime kausien jäljiltä kova.

22-vuotiaalla Luukas Vaaralla on elämänsä ensimmäinen Korisliiga-kausi edessään. Vuonna 2021 hän hyppäsi HBA-Märskystä suoraan kahden kauden mittaiselle Euroopan-retkelle – ensin Ranskaan ja sieltä Saksaan – mutta nyt hän aloittaa työn Salon Vilppaan paidassa.

Vuosi 2021 oli sama, jona hänen työnantajansa Vilpas nappasi miesten Korisliigassa viimeisimmän ja ainoan mestaruutensa. Sen jälkeen haaviin on tarttunut hopeasija, mutta viime kaudella ei mitaleita enää irronnut.

Vaara myöntää, ettei hänellä täysin varmaa näppituntumaa seuran nykytilanteesta ole, koska hän ei ole samaa sarjaa aiemmin pelannut, mutta hän on nähnyt ja kuullut riittävästi pystyäkseen jonkin verran aihetta analysoimaan. Eikä hän totisesti vaikuta olevan mitenkään huolissaan.

– Organisaatio on selkeästi korkealaatuinen, mikä on mahdollistanut hyvän ja tasaisen tekemisen jo useamman vuoden ajan. Olen tästä käsityksestä myös vakuuttuneempi nyt, kun olen päässyt itse näkemään asiaa paikan päällä.

Organisaatiossa vallitsee erityisen kova nälkä päästä takaisin kärkikahinoihin nyt, kun korkeimmat onnistumiset ovat vielä tuoreessa muistissa ja kokoonpano on pysynyt tasokkaana. Samaan päämäärään on korkea motivaatio myös Luukas Vaaralla.

– Roolia tai minuutteja on valmennuksen vaikea luvata kenellekään ennen kauden alkua, eikä niitä minun mielestäni ennakkoon pidäkään luvata, mutta olen itse ainakin tehnyt selväksi, että pystyn hyödyntämään viime kausina ulkomailla oppimiani asioita ja aion työskennellä pysyäkseni isossa roolissa ja pelata tosissani. Olen aina ollut aika suorapuheinen siitä, että minulla on kunnianhimoa ja halua tavoitella isoja tuloksia.

Vaara on sentteri, mutta silti kuitenkin omalle pelipaikalleen erittäin nopea ja urheilullinen. Ympärilleen hän saa nyt sellaisia suomalaisia runkopelaajia kuin takamies Mikko Koiviston sekä laiturit Juho Nenosen ja Riku Laineen, joten hänelle on epäilemättä tarjolla merkittävä rooli, jos hän tontin vain pystyy täyttämään.

Saksan 2. Bundesligaa pelaavassa Hagenissa vastuuta tarjoutui noin seitsemän minuuttia ottelua kohden. Vaara toteaa, että harjoitteluolosuhteet seurassa olivat toimivat, ja vaikka minuutit jäivätkin pienemmiksi, mitä hän oli toivonut, hän pystyi silti saavuttamaan tavoitteitaan ja koko vuosi antoi tulevaisuuteen paljon toivoa.

– Olen oppinut erityisesti puolustuspäässä erittäin paljon viime kaudella ja saanut sitä puolta pelistäni jo hyvälle tasolle. Siinä on auttanut, kun olen pelannut fyysisiä vastustajia vastaan. Hyökkäyspäässä palloton pelaaminen, eli esimerkiksi hyvät skriinit ja tilan luominen, on ykkösvahvuuteni.

Luukas Vaara on vetänyt neljästi Susijengin pelipaidan ylleen. Kuva: Ville Vuorinen
Luukas Vaara on vetänyt neljästi Susijengin pelipaidan ylleen. Kuva: Ville Vuorinen

Vitospaikan pelaajille maailma onkin viime aikoina muuttunut hyvin paljon. Enää ei jökötetä kolosseina korin alla selkä menosuuntaan, vaan vitosillekin luettavia erityisvahvuuksia ovat liikkuminen, heittäminen ja muukin kaaren takana pelaaminen.

Vaara näkee kehityksessä puolensa ja puolensa, mutta on itse erityisen tyytyväinen siihen, että tällainen ajattelutapa on laajentanut yleistä käsitystä siitä, mitä sentterit voivat ja erityisesti mitä he saavat olla.

– Kuulun ehdottomasti moderniin pelaajatyyppiin enemmän kuin perinteiseen. Toki minun on heittoani kehitettävä entisestään, jos haluan tuotteliaasti kolmoskaaren takana operoida, mutta pystyn varsin ketterästi vaihtamaan puolustuksessa ja liikkumaan pitkin kenttää. Minusta on hienoa, että tällainen monipuolisuus sallitaan nykyään sentterille, sillä se antaa pelaajille enemmän mahdollisuuksia hyödyntää luontaisia ominaisuuksiaan, kun ei tarvitse sopia yhteen tiettyyn muottiin. Ei tarvitse automaattisesti bulkata 120-kiloiseksi ja pelkästään mörssätä korin alla.

Tällainen ajattelu sisältää myös tärkeän oppitunnin koko joukkueen kannalta. Vaara nimittäin painottaa, että oma identiteetti on oleellinen asia löytää kauden alussa hyvin nopeasti, ei ainoastaan yksittäisille pelaajille vaan myös kokonaisille kokoonpanoille.

– Olen huomannut kuluneiden vuosien aikana, että varsinkin alussa on todella tärkeää, että kaikki niin pelaajista kuin valmentajistakin tietävät, mikä on juuri se meidän juttumme. Omat roolit, pelitapa ja tavoitteet. Vasta sen jälkeen kannattaa alkaa kiinnittää huomiota vastustajiin ja yksityiskohtiin. Pelin ei tarvitse olla alussa kaunista, vaan pitää vain olla samalla sivulla siitä, mitä olemme ja mitä olemme tekemässä.

Vilpas 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
9.12.2023 19:59 Korisliiga

Topias Palmi jatkoi hurjia piste-esityksiään Kauhajoen voitossa – Pyrinnölle kauden ensimmäinen vierasvoitto

Miesten Korisliigassa nähtiin sekä vierasjoukkueiden järjestämiä yllätyksiä että korkeasti sijoittuneiden joukkueiden ammattimaista tyyneyttä kotiparketilla. Huomiota tilastoillaan herättivät muiden muassa Kauhajoen Topias Palmi ja Kouvojen Joel Mäntynen.

8.12.2023 12:57 Korisliiga

Kova comeback-uutinen Korisliigassa: Thomas Gipson III palaa Kouvoihin

Kouvoissa mestaruutta vuonna 2016 juhlinut Thomas Gipson III tekee paluun joukkueeseen.

6.12.2023 17:30 Korisliiga

Kataja päihitti Kobrat PowerParkissa – Joonas Lehtoranta pelasi debyyttinsä käärmepaidassa

Vastikään Joonas Lehtorannalla vahvistunut Kobrat pelasi kotiottelunsa poikkeuksellisesti PowerParkin Palace Areenalla mutta hävisi sen Kataja Basketille.

5.12.2023 10:00 Korisliiga

Seagullsin Mar’Qualen Grant Korisliigan marraskuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon marraskuussa marssineen Helsinki Seagullsin Mar’Qualen Grant on valittu kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

2.12.2023 21:28 Korisliiga

Mikael Aalto ja Topias Palmi ottivat mittaa pistekarkeloissa – Korihait vei voiton tuplajatkoajan jälkeen

Otteluvoittoja miesten Korisliigassa juhlivat tänään sarjataulukon kärkikolmikko Korihait, Helsinki Seagulls ja BC Nokia.

1.12.2023 20:28 Korisliiga

Kultaranteinen Koivisto siivitti Vilppaan jälleen yhteen vierasvoittoon – Mäntynen Kouvojen voitto-ottelun pistehai

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas ja Kouvot saivat kumpikin vierasvoiton.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

Näytä lisää vastaavia