Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

26.11.2021 11:10 Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

Shawn Huffin mukaan Ruotsi-pelin voitto jäi kiinni pienistä asioista. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Susijengi onnistui torstai-illan karsinta-avauksessa varsin hyvin puolustuskonseptinsa toteuttamisessa, mutta joukkueen hyökkäyspelaaminen jäi staattiseksi ja varovaiseksi.

Hyökkäyksen ongelmat selittyvät pitkälti jääkylmällä heittoillalla – ensimmäiset 21 kolmen pisteen heittoyritystä rautoihin – mutta eivät tyhjene siihen. Käytännössä vasta päätösneljänneksen lopussa Suomi sai kentälle viisikon, joka teki tulosta hyökkäyspäässä.

Susijengin kapteenin viittaa kesästä 2015 kantanut ja jo lähes 18 vuotta joukkueessa pelannut Shawn Huff ei jossittele lopputuloksella, mutta korostaa, että kyse on lopulta pienistä asioista.

- Mä näkisin, että me ollaan joukkueena murrosvaiheessa. Joukkue on nuorentumassa ja jengin roolit ovat jonkin verran hakusessa, kapteeni miettii.

- Karsintaikkunassa roolien omaksuminen on vähän vaikeampaa, kun pelejä ja harjoitusaikaa on niin vähän, mutta sama tilanne on joka joukkueella, eli sen taakse ei voi mennä. Edelleen tärkeintä on keskittyä tekemään pienet asiat hyvin, on kyse sitten kurinalaisesta puolustamisesta, kentän juoksemisesta levypallojen jälkeen tai siitä, että skriinit osuu. Kun me onnistutaan näissä jutuissa yksilötasolla, joukkueen pelikin paranee.

Torstai-illan pettymyksestä huolimatta Huff näki joukkueensa otteissa paljon hyvää.

- Jos Ruotsi tekee 72 pistettä kotikentällään, voi sanoa, että puolustus toimi. Etenkin, kun viimeisillä minuuteilla ne pääsivät pariin otteeseen rankaisemaan, kun meidän piti puolustaa aggressiivisemmin.

Kapteeni luottaa kotiyleisön tukeen

Vuonna 2017 uudistettu kansainvälisen koripalloliiton karsintajärjestelmä on muuttanut karsintapelien luonnetta niin, että lähes jokainen ottelu on tuhannen taalan paikka.

Niin vuosien 2017–19 MM-karsinnoissa kuin 2020–21 pelatuissa EM-karsinnoissakin Susijengi löysi itsensä tasaisin väliajoin kuilun partaalta kuin äärimmäisen helpotuksen ääreltäkin – toisinaan jopa samassa ottelussa. Sama asetelma toistuu sunnuntaina, kun Espoo Metro Areenalle saapuu vieraaksi Kroatia.

- Aina me taistellaan. Tää on sanottu monta kertaa, mutta omasta puolesta oon aina ollut tosi ylpeä näiden jätkien taistelutahdosta. Meidän tehtävä on ottaa oppi eilisestä ja suunnata katseet sunnuntaihin, kapteeni uhkuu.

- Meidän on otettava puolustus mukaan Ruotsi-pelistä ja käytävä hyökkäystä uudelleen, että mikä ei toiminut ja miksi. Meidän on keksittävä, miten saadaan tilankäyttö paremmaksi ja parempi heittoflow alusta asti.

Panoksia sunnuntain pelissä todella piisaa, sillä Kroatia taipui omassa karsinta-avauksessaan viime sekunneilla Slovenialle. Näin ollen sunnuntaina vastakkain on lohkon kaksi toistaiseksi voitotonta joukkuetta.

- Kroatia ei ainakaan ole yhtään helpompi vastustaja, Huff miettii.

- Nyt palataan treeneihin ja tehdään työ. Sunnuntaina päästään myös kotiyleisön eteen, mistä tulee kiitollinen olo. Toivottavasti Metrolla on häkki täynnä.

Susijengi ja Kroatia kohtaavat MM-karsintaottelussa sunnuntai-iltana 28.11. klo 19.00 alkaen.

Henkilöt

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia