2.7.2020 08:36 Äänekosken Huimalla on takanaan rikas koripallohistoria ja edessään valoisa tulevaisuus. Uuden sukupolven edustajat kesän 2020 nuorten maajoukkueryhmässä ovat Kalle Koivunen ja Juuso Salmi.
Kalle Koivunen (vas.) ja Juuso Salmi (oik.) ovat Äänekosken Huiman edustus poikien nuorten maajoukkueryhmässä. Kuva: Ville Vuorinen.
Kun alkaa listaamaan suomalaisia paikkakuntia, jotka syvähengittävät koripalloa, niin Äänekoskea ei voi jättää pois listalta. Miesten puolella historia sikiää huippunimiä, jotka ovat tuttuja jokaiselle kotimaiselle koripalloentusiastille: Jouko Heikkinen, Kalevi Pietikäinen, Jyri Lehtonen, Toni Ilmonen, Sami Lehtoranta ja Antti Kanervo vain muutamia mainiten.
Huiman juniorimylly vain jatkaa jauhamistaan ja jälleen on nousemassa uusi sukupolvi, joka muistuttaa Äänekosken paikasta suomalaisella koripallokartalla. Sukupolven kärkiedustajiin kuuluvat Kalle Koivunen (’02) ja Juuso Salmi (’04).
Pitkänlinjan valmentaja Tommi Koskinen on nähnyt äänekoskelaisen koripallon menneisyyden etäämmältä, mutta nykyisyydessä hän on kosketusetäisyydellä. Koskinen on nyt vuoden verran valmentanut Huiman edustusjoukkuetta Divari B:ssä.
– Täällä näkyy pitkä koripallokulttuuri ja -historia. Koripalloilijoita on arvostettu vuosikymmeniä, eikä se ole kuollut mihinkään. Se motivoi nuoria pelaajia, kun ovat jonkin tason persoonia kaupungissa. Eivät he ole staroja, mutta jos pelaa nuorisomaajoukkueissa ja asenne on kunnossa, niin kyllä ihmiset kyselee kaupungilla kuulumisia, Koskinen kertoo.
Vajaan 20 000 asukkaan kaupungilla on ymmärrettävästi vähän potentiaalisia harrastajia kuhunkin ikäluokkaan, mutta niistä vähistä kaavitaan hämmentävän hyviä tuloksia.
– Ei täällä massoja ole, emmekä voi kangistua ikäluokkiin. Se on toiminut, että kolmenkin ikäluokan juniorit pelaa yhdessä. Pelaajat ovat myös tykänneet, kun ovat valmiita harjoittelemaan vanhempien kanssa, niin heillä on siihen mahdollisuus.
Junnuissa yhdistelmäjoukkueita muodostuu sekä Jyväskylän seudun että pohjanmaalaisten seurojen kanssa. Kun tähän soppaan vielä lisää Äänekoskella toimivan urheiluakatemian, joka treenaa kolmesta neljään kertaa viikossa koulupäivän keskellä, niin nuorelle pelaajalle kasvuympäristö koripalloilijaksi on ihanteellinen.
– Sen lisäksi juniorivalmentajat osaavat asiansa ja olemme onnistuneet pitämään koriksen aika edullisena, mikä mahdollistaa monilajisuuden. Koripallossa on mukana paljon pelaajia, jotka harrastaa kesällä joko jalkapalloa tai yleisurheilua, Koskinen lisää.
Sekä Koivunen että Salmi ovat olleet kovassa koulussa nuoresta iästä lähtien. Molemmat ovat pelanneet vuotta tai kahta vanhempia pelaajia vastaan jo junioreina. Edustusjoukkueessa raavaiden miesten seassa molemmat ovat pelanneet isossa roolissa jo pari kautta.
– Kyllä miesten peleistä saa tärkeää oppia. Siellä on kokeneita ja fyysisempiä pelaajia, joille on tullut vuosien varrella pelisilmää ja -älyä. Se on vähän asettanut haasteita, Koivunen kertoo.
– Vanhemmilla pelaajilla on enemmän kokemusta ja ne osaa antaa neuvoja. Kaikki on paljon vahvempia, niin joutuu kamppaileen jokaisesta pallosta ja mikään ei ole helppoa, Salmi komppaa.
– Haluan kiittää vielä valmentajiani, jotka ovat päästäneet minut nuorena jo tarpeeksi koviin haasteisiin ja luottaneet minun kykyihin, Salmi lisää.
Sen minkä he häviävät voimassa, he korvaavat taidolla tai asenteella. Molemmat viihtyvät takakentällä, mutta Koivunen on enemmänkin taitava korintekijä, jonka erityisosaamista ovat kolmen pisteen heitot. Salmi taas rämäpäinen ajaja, joka on pelinrakentajan roolissa ottanut miesten joukkueen kapellimestarin roolin itselleen.
– Molempien pelinlukutaito, ennakointi ja fysiikka tekevät heistä myös erinomaisia puolustajia. Uskon, että puolustamisessa molemmat ovat maajoukkuetasolla parhaimmasta päästä, Koskinen kehuu kaksikkoa.
Koivunen oli päättyneellä kaudella Divari B:n kahdeksanneksi paras pistemies keräten 17,1 pisteensä vierelle 4,4 levypalloa ja 2,4 syöttöä ottelua kohden. Salmi taas oli sarjan kahdeksanneksi paras syöttäjä 4,0 ottelukohtaisella syötöllä, joiden kylkeen hän heitti 8,7 pistettä ja noukki 5,6 levypalloa.
Tulevalle kaudella Koivunen on siirtymässä JBA:han pelaamaan Divari A:ta, mutta Salmi jatkaa vielä Koskisen alaisuudessa Huiman edustusjoukkueessa.
Kun Suomen mittakaavalla Huima näkyy tasaisesti valtakunnan sarjoissa, niin kansainvälisillä kentillä edustus poikapuolella ovat olleet lähivuosina olleet Salmi ja Koivunen.
Molemmat valittiin erityisen kesän erityiseen nuorten maajoukkueryhmään, jonne on kerätty maajoukkuevalmentajien näkökulman mukaan pelaajat, joilla on parhaat mahdollisuudet pelata aikuisten maajoukkueessa lähivuosina.
Nuorten maajoukkueryhmällä on nyt kaksi leiriä takana ja kolmas edessä ensi viikolla. Millaista siellä on ollut?
– Mun mielestä hyvä meininki ja päästy treenaamaan kovaa. Siellä on just kolmen ikäluokan parhaimmisto, niin pääsee kehittyyn, kun pelaa hyviä pelaajia vastaan, Salmi sanoo.
– Hyvä meno ollut. Vähän erilainen kesä kuin yleensä, koska on useampi ikäluokka samalla leirillä. Tietysti harmittaa, kun ei ole EM-kisoja tiedossa, mutta onneksi PM-kisat pidetään näillä näkymin, Koivunen kertoo.
Maajoukkuekesä saa arvoisensa päätöksen Pohjoismaiden mestaruuskisoilla elokuussa 2020 Kisakalliossa. Molemmat pelaajat ovat tyrkyllä ikäluokkiensa PM-edustuksiin. Eikä Huiman puolelta mahdolliset edustajat jää pelkästään poikiin: tyttöpuolella nuorten maajoukkueryhmään on valittu Pinja Paananen (’04).
Äänekoskelainen koripallo voi hyvin.
Teksti: Taneli Tuokko.
WU18-tyttöjen B-divisioonan EM-kulta, WU20-naisten B-divisioonan EM-hopea ja WU16- tyttöjen EM-kisojen 10. sija nostivat tyttöjuniorit Suomi-koriksen puheenaiheiksi vuodella 2019. Vuoden muita kohokohtia olivat mm. Lauri Markkasen näytöt Chicago Bullsissa, Antti Zittingin nimitys FIBA:n hallitukseen sekä Karhu Basketin ja Peli-Karhujen tuplamestaruudet.
18-vuotiaiden EM-kisat kokoavat 16 maanosan parasta maata Tampereelle heinä-elokuun taitteessa 2024. Suomen Koripalloliitto ja Tampereen kaupunki ovat tehneet sopimuksen kisojen järjestämisestä.
Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tänään tiistaina 14.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2023. Suomen kuudesta nuorisomaajoukkueesta tulevana kesänä A-divisioonan EM-kisoissa pelaa peräti viisi.
Suomen nuorisomaajoukkueiden vuoden ensimmäinen tapahtuma, Baltic Sea Basketball Cup, saatiin päätökseen Tallinnassa. Suomen 16-vuotiaat tytöt jatkoivat voittamattomana, mutta Sudenpennut joutui toteamaan kolmesti Ruotsin paremmakseen.
Suomen nuorisomaajoukkueet jatkoivat pelejään Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa, jossa Sudenpennut pääsi tuulettamaan kolmen voiton päivää Viroa vastaan.
Suomen nuorten maajoukkueet aloittivat taipaleensa maajoukkuevuoden 2023 parissa Tallinnan perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa. Turnauksen avauspäivänä Sudenpennut kellisti Latvian kahdesti neljästä ottelusta.
Suomen 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueet on valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin, joka pelataan Tallinnassa, Audentesin urheilukoulussa, 3.-5.1.2023.
Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2023. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Henri Clement, joka ottaa komentoonsa 15-vuotiaiden poikien maajoukkueen.
Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on julkaissut tuoreimman tyttömaajoukkueiden rankingin. Suomen tyttömaajoukkueet loikkasivat kymmenen sijaa ylöspäin maailmanlistan 15. sijalle ja Euroopassa 10:nneksi.
Nuorten maajoukkueiden ja HBA-Märskyn I divisioona A:n valmentaja Juha Sten, 38, on valittu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi. Sten aloittaa uudessa tehtävässään alkuvuodesta.
Viikonloppuna Kisakalliossa pelatun Susi All Star Cupin voittajajoukkueiksi selviytyivät tyttöjen puolella Team Lahtinen ja poikien puolella Team Palmi. All Star -päävalmentajat Juha Oikarinen ja Jyri Lohikoski kuvailet turnausta onnistuneeksi tapahtumaksi.
Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui 13. A-divisioonan EM-kisoissa, kun Sudenpennut puolusti Saksan kumoon kisojen viimeisessä ottelussaan 40-51 (22-32). Suomen sijoitus tarkoittaa, että Sudenpennut säilytti paikkansa A-divisioonassa.
Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti A-divisioonan EM-kisoissa Tanskan 47-64 (23-27) ja pelaa täten huomenna 13-14 Saksaa vastaan. Ottelun voittaja säilyttää paikkansa A-divisioonassa myös ensi kesänä.
Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi niukan 61-64 (29-34) -tappion Latvialle A-divisioonan EM-kisojen kolmanneksi viimeisessä ottelussa. Tappio tarkoittaa, että Suomi pelaa sijoista 13-16. Kolme kisojen viimeiseksi sijoittunutta putoavat ensi kesäksi B-divisioonaan.
16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisoissa suurinumeroisesti jokaisen ottelunsa voittanut Espanja oli selkeästi Suomea parempi 90-49 (41-28). Espanja jatkoi täten kahdeksan parhaan joukkoon, Sudenpennut taas pelaa sijoista 9-16.
16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa Suomi joutui toteamaan Unkarin paremmakseen loppunumeroin 37-64 (21-39). Suomella on huomenna välipäivä, jonka jälkeen edessä on Round of 16.
Bulgarian Sofiassa pelatut 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisat päättyivät Saksan voittoon, kun finaaleissa saksalaiset voittivat Suomen 100-72 (51-37). Sudenpentujen Olavi Suutela valittiin turnauksen All Star -viisikkoon.
Bulgarian Sofiassa pidettävissä B-divisioonan EM-kisoissa Suomi varmisti nousun A-divisioonaan ensi kesäksi, kun Sudenpennut päihitti kisaisäntä Bulgarian 76-81 (40-44). Suomi pelaa täten B-divisioonan loppuottelussa Saksaa vastaan lauantaina klo 20:30 Suomen aikaa.
Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi tappion A-divisioonan EM-kisojen avausottelussaan, kun Italia kykeni pitämään ensimmäisellä puoliajalla kerätyn johtoasemansa loppusummeriin asti. Suomi hävisi Portugalin Matosinhosissa pelatussa ottelussa niukasti 50-56 (19-31).