Emilia Klemetti on Rovaniemen tyttökoripallon tienraivaaja

24.6.2020 09:41 Emilia Klemetti, 17, on Rovaniemen NMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on päässyt pelaamaan Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti kuuluu tänä kesänä nuorten maajoukkueryhmään.

Emilia Klemetti on RoNMKY:n tyttökoripallon ensimmäinen maajoukkuepelaaja. Kuva: Ville Vuorinen.

Joillekin on voinut tulla yllätyksenä, että napapiirin tuntumassa pelataan koripalloa, mutta Rovaniemen NMKY:n juna on puksuttanut jo noin viitisen vuotta täydellä höökillä. Suomen pohjoisimman kaupungin joukkueita on putkahdellut valtakunnallisiin sarjoihin sekä pelaajia nuorisomaajoukkueisiin.

– Viimeiset viisi vuotta meillä on ollut hyvä noste päällä. Meillä on ollut hyviä valmentajia ja sitä kautta toiminta on parantunut valmennuksen laadun myötä, seuran varapuheenjohtaja Lauri Herva kertoo.

Yhtälö ei ole missään nimessä helppo jo pelkästään pelien kannalta. Rovaniemeltä on pitkä matka käytännössä kaikkialle. Aluesarjassa lähimmät ovat Oulu (220 km), Taivalkoski (190 km) ja Salla (150 km). Valtakunnan sarjoissa jo pelkästään Jyväskylään ajaa sen seitsemän tuntia, niin ymmärrettävästi pelejä on pelattu myös lähempänä; Ruotsin puolella ja erityisesti Luulajassa (250 km).

– Tolkutonta matkustamista. Jos miettii vaikka pelaajaa, joka pelaa A-junnuksi asti, niin kyllä tulee aika paljon istuttua linja-autossa. Vaatii motivaatiota ja vielä enemmän sitoutumista kuin etelässä. Paljon joutuu vapaa-ajastaan luopumaan.

Hervan oma valmennusura on vielä alkumetreillä, mutta siihen on jo osunut jymypaukku: Emilia Klemetti, josta tuli 2019 RoNMKY:n seurahistorian toinen tyttöpelaaja, joka on esiintynyt Suomen nuorisomaajoukkueissa. Klemetti eteni maajoukkuekesänä 2019 aina 16-vuotiaiden A-divisioonan EM-kisajoukkueeseen asti.

Ahkeruutta ja kilpailullisuutta

Nykyään 185-senttinen Klemetti on ollut aina ikätovereidensa keskuudessa pitkä. Kun koreja syntyi liukuhihnalta junnuna, niin innostus lajia kohtaan kasvoi ja kasvoi. Mini- ja C-tyttövuosien taitteessa koripallosta oli kehittynyt rovaniemeläisjunnulle se oma juttu.

– Hän oli silloin jo innokas tyttö; ahkera ja työteliäs. Kilpailullisuus näkyi pienestä lähtien. Emilia haluaa aina pärjätä ja voittaa minne meneekin. Jos hän ei pärjää, niin hän on valmis tekemään työtä sen eteen, että pärjää, viitisen vuotta Klemettiä valmentanut Herva kertoo.

Rovaniemellä on vain yksi koripalloseura, joten seuraa on vaikea vaihtaa. Kun tähän vielä lisää pitkät pelimatkat, niin syystäkin joukkueet hitsautuvat yhtenäisiksi.

– Pienempänä käytiin aina bussilla Oulussa. Valtakunnallisiin peleihin mennään aika usein yöjunalla, että ollaan aamulla paikalla ja illalla pelataan. Joskus myös saavutaan junalla edellispäivänä, Klemetti kertoo.

Maajoukkueura pyörähti käyntiin ensimmäisen kerran Susi All Stars -leiritysten kautta, jonka jälkeen Klemetti pääsi pukemaan ensimmäistä kertaa Suomen maajoukkuepaidan ylleen kesällä 2018 epävirallisten maaotteluiden merkeissä Kööpenhaminassa pelatussa 15-vuotiaiden kansainvälisessä turnauksessa.

– All Stars -leirityksessä meitä oli kaksi pelaajaa RoNMKY:stä eikä oltu samoissa ryhmissä. Vähän tuntui ulkopuoliselta, kun Helsingin ja Espoon pelaajat pelasi joko samoissa seuroissa tai oli samoissa kouluissa, Klemetti muistelee nauraen.

– Maajoukkueleireillä alkoi tutustumaan paremmin. Meno oli rennompaa ja alkoi saamaan kavereita. Ekat maajoukkuepelit Kööpenhaminassa oli aika jänniä. Sai laittaa Suomi-paidan päälle ja pelata kovempia pelejä.

Pikamuutto pääkaupunkiseudulle

Vuodenvaihteessa 2020 Klemetin elämässä tapahtui suuri muutos, kun hän muutti pikavauhdilla Rovaniemeltä Helsinkiin ja liittyi HBA-Märskyn naisten Korisliiga-joukkueeseen.

Vielä joulukuun tienoilla Klemetti opiskeli Ounasvaaran urheilulukiossa, mutta ratas oli pyörinyt jo hetken aikaa, että uusia haasteita tultaisiin hakemaan etelämmästä.

– Sain soiton akatemiavalmentaja Jarmolta (Dementjeff) keskiviikkona ja torstaina, että HBA:ssa olisi paikka vapaana. Sunnuntaina olin jo pakannut tavarat ja matkalla Helsinkiin, Klemetti kertoo.

Naisten Korisliigassa Klemetti on esiintynyt nyt viiden ottelun verran. Lisäksi pelejä kertyi muuton jälkeen Helmi Basketin 19- ja 17-vuotiaiden SM-sarjajoukkueissa.

Kuluvan kesän Klemetti viettää nuorten maajoukkueryhmän seassa Kisakallion Susi Training Centerissä.  Ensimmäinen leiri on jo takana ja haastattelun aikaan toinen on edessä kuluvalla viikolla.

– Viime viikon leiri oli yksi kivoimmista leireistä, missä olen päässyt käymään. Yhdistettiin ikäluokkia, niin se tuo vaihtelua ja pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin, Klemetti kertoo.

– Odotan seuraavaa leiriä innolla, vaikka meillä onkin piip-testi. Sitä en odota, mutta se menee siinä ohessa, kun muuten on hauskaa, Klemetti nauraa.

Juttua muokattu: Emilia Klemetti ei ole RoNMKY:n ensimmäinen tyttöpelaaja, joka on pelannut nuorisomaajoukkueissa. Ensimmäinen on Sini Latvala (os. Poikela).

 
6.6.2023 22:03 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaat tytöt jäivät ilman revanssia – Serbia repäisi eron päätösneljänneksellä

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue joutui tyytymään tappioon toistamiseen Divčibaressa pelatussa harjoitusmaaottelussa Serbiaa vastaan. Serbia repäisi ison eron päätösneljänneksellä ja Sudenpennut kaatui numeroin 83-56 (39-35).

5.6.2023 22:45 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaat tytöt roikkuivat pitkään Serbian niskassa

Sudenpentujen maajoukkuekesä pyörähti käyntiin Divčibaressa, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pysyi pitkään iskuetäisyydellä Serbiaa vastaan, mutta viimeisillä minuuteilla ero repsahti loppulukemiin 92-74 (52-42).

4.6.2023 09:07 Sudenpennut

Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen tiivis maajoukkuekesä saa varaslähdön Serbiassa

Maajoukkuekesän 2023 ensimmäiset maaottelut pelataan maanantaina ja tiistaina, kun Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue matkustaa kohtaamaan EM-kisojen mitalisuosikkeihin lukeutuvan Serbian.

23.5.2023 13:00 MU18

Tampere isännöi myös 18-vuotiaiden miesten koripallon EM-kisoja 2024

18-vuotiaiden EM-kisat kokoavat 16 maanosan parasta maata Tampereelle heinä-elokuun taitteessa 2024. Suomen Koripalloliitto ja Tampereen kaupunki ovat tehneet sopimuksen kisojen järjestämisestä.

21.3.2023 12:00 Sudenpennut

Suomelle myönnettiin 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailut kesälle 2024

Kansainvälisen koripalloliiton (FIBA Europe) hallitus myönsi Suomelle 18-vuotiaiden poikien EM-kilpailujen järjestelyoikeuden. Kisat pelataan heinä-elokuun taitteessa 2024.

14.2.2023 14:36 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuekesän 2023 EM-kisalohkot ovat selvinneet

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA arpoi tänään tiistaina 14.2. Freisingissä, Saksassa, nuorten maajoukkueiden EM-kisojen lohkot kesälle 2023. Suomen kuudesta nuorisomaajoukkueesta tulevana kesänä A-divisioonan EM-kisoissa pelaa peräti viisi.

5.1.2023 17:17 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue pysyi voittamattomana Baltic Sea Cupin päätöspäivänä

Suomen nuorisomaajoukkueiden vuoden ensimmäinen tapahtuma, Baltic Sea Basketball Cup, saatiin päätökseen Tallinnassa. Suomen 16-vuotiaat tytöt jatkoivat voittamattomana, mutta Sudenpennut joutui toteamaan kolmesti Ruotsin paremmakseen.

4.1.2023 23:18 Sudenpennut

Sudenpennuilla kolmen Viro-voiton ilta Baltic Sea Cupin toisena päivänä

Suomen nuorisomaajoukkueet jatkoivat pelejään Tallinnassa pelattavassa Baltic Sea Basketball Cupissa, jossa Sudenpennut pääsi tuulettamaan kolmen voiton päivää Viroa vastaan.

3.1.2023 21:04 Sudenpennut

Sudenpennut aloitti maajoukkuevuotensa Tallinnassa – Baltic Sea Cupin avauspäivänä Latvia kaatui kahdesti

Suomen nuorten maajoukkueet aloittivat taipaleensa maajoukkuevuoden 2023 parissa Tallinnan perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa. Turnauksen avauspäivänä Sudenpennut kellisti Latvian kahdesti neljästä ottelusta.

31.12.2022 11:19 Sudenpennut

Suomen nuorisomaajoukkueet valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin

Suomen 16- ja 18-vuotiaiden maajoukkueet on valittu vuotuiseen Baltic Sea Basketball Cupiin, joka pelataan Tallinnassa, Audentesin urheilukoulussa, 3.-5.1.2023.

29.12.2022 09:05 Sudenpennut

Sudenpentujen maajoukkuevalmentajat valittu vuodelle 2023

Nuorten koripallomaajoukkueiden valmentajat on valittu vuodelle 2023. Sudenpentujen päävalmentajat pysyvät pitkälti samoina, mutta uutena nimenä nähdään Henri Clement, joka ottaa komentoonsa 15-vuotiaiden poikien maajoukkueen.

14.12.2022 08:42 Sudenpennut

Suomen tyttömaajoukkueille kymmenen sijan nousu FIBA:n rankingissa

Kansainvälinen koripalloliitto FIBA on julkaissut tuoreimman tyttömaajoukkueiden rankingin. Suomen tyttömaajoukkueet loikkasivat kymmenen sijaa ylöspäin maailmanlistan 15. sijalle ja Euroopassa 10:nneksi.

5.12.2022 16:00 Koripalloliitto tiedottaa

Juha Sten siirtyy Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi

Nuorten maajoukkueiden ja HBA-Märskyn I divisioona A:n valmentaja Juha Sten, 38, on valittu Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluvastaavaksi. Sten aloittaa uudessa tehtävässään alkuvuodesta.

29.11.2022 10:12 Susi All Star

Susi All Star Cupin voittajiksi selviytyivät Team Lahtinen ja Team Palmi

Viikonloppuna Kisakalliossa pelatun Susi All Star Cupin voittajajoukkueiksi selviytyivät tyttöjen puolella Team Lahtinen ja poikien puolella Team Palmi. All Star -päävalmentajat Juha Oikarinen ja Jyri Lohikoski kuvailet turnausta onnistuneeksi tapahtumaksi.

27.8.2022 20:50 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue säilytti A-divisioonapaikkansa EM-kisoissa – Saksa kaatui puolustamalla

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue sijoittui 13. A-divisioonan EM-kisoissa, kun Sudenpennut puolusti Saksan kumoon kisojen viimeisessä ottelussaan 40-51 (22-32). Suomen sijoitus tarkoittaa, että Sudenpennut säilytti paikkansa A-divisioonassa.

26.8.2022 23:20 Sudenpennut

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voittoon Tanskasta – Sudenpennut taistelee huomenna A-divisioonasta säilymisestä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti A-divisioonan EM-kisoissa Tanskan 47-64 (23-27) ja pelaa täten huomenna 13-14 Saksaa vastaan. Ottelun voittaja säilyttää paikkansa A-divisioonassa myös ensi kesänä.

24.8.2022 21:17 Sudenpennut

Latvia hyvin niukasti Suomea parempi 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa – Sudenpennut jatkaa taistelua A-divisioonapaikan säilyttämisestä

Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue kärsi niukan 61-64 (29-34) -tappion Latvialle A-divisioonan EM-kisojen kolmanneksi viimeisessä ottelussa. Tappio tarkoittaa, että Suomi pelaa sijoista 13-16. Kolme kisojen viimeiseksi sijoittunutta putoavat ensi kesäksi B-divisioonaan.

23.8.2022 22:19 Sudenpennut

Espanja jatkoi voittokulkuaan Suomen kustannuksella 16-vuotiaiden tyttöjen EM-kisoissa

16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisoissa suurinumeroisesti jokaisen ottelunsa voittanut Espanja oli selkeästi Suomea parempi 90-49 (41-28). Espanja jatkoi täten kahdeksan parhaan joukkoon, Sudenpennut taas pelaa sijoista 9-16.

21.8.2022 22:20 Sudenpennut

Unkari liikaa Suomen 16-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueelle EM-kisoissa

16-vuotiaiden tyttöjen A-divisioonan EM-kisojen alkulohkon viimeisessä ottelussa Suomi joutui toteamaan Unkarin paremmakseen loppunumeroin 37-64 (21-39). Suomella on huomenna välipäivä, jonka jälkeen edessä on Round of 16.

20.8.2022 23:01 Sudenpennut

Sudenpentujen puolustus ei riittänyt Saksaa vastaan 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisojen loppuottelussa

Bulgarian Sofiassa pelatut 16-vuotiaiden poikien B-divisioonan EM-kisat päättyivät Saksan voittoon, kun finaaleissa saksalaiset voittivat Suomen 100-72 (51-37). Sudenpentujen Olavi Suutela valittiin turnauksen All Star -viisikkoon.

Näytä lisää vastaavia