Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

14.11.2023 13:51 Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

Mestarivalmentaja Jussi Laakso lähtee Saksan Bundesliigaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Korisliiga.

Viime kevään mestaruuden jälkeen Susiladiesien ja Suomen naisten universisadijoukkueen valmennusjohdoissa toiminut Laakso sai Crailsheimistä yhteydenoton viikonloppuna ja lensi maanantaiksi Frankfurtiin työhaastatteluun. Haastattelun seurauksena seura tahtoi kiinnittää Laakson uudeksi päävalmentajakseen.

- Joukkue on hävinnyt kuusi perättäistä ottelua, mikä on luonnollisesti vaikuttanut pelaajien ja staffin itseluottamukseen. Näen kuitenkin, että Merlinsissä on paljon potentiaalia esimerkiksi Ranskan maajoukkuepelaaja Leo Westermannin ja amerikkalaispelinrakentaja Brandon Childressin muodossa, Laakso arvioi Merlinsin nykytilannetta.

Saksan Bundesliigassa on viime vuosina esiintynyt paljon suomalaisia valmentajia ja pelaajia. Nyky-Bundesliigan seuroista kenties kaikkein ”suomalaisin” on nimenomaan Merlins, jonka päävalmentajana Tuomas Iisalo toimi vuosina 2016-21 apunaan Joonas Iisalo ja Vesa Vertio.

Laakso näkee oman roolinsa Merlinsissä nimenomaan suomalaisen valmennusosaamisen perinteenjatkajana.

- Merlinsissä on jäljellä pari pelaajaa Iisalon veljesten ja Vertion valmentaja-ajalta ja tuon varmasti turvaa heille siinä mielessä, että ajan sisään samantyyppisiä asioita kuin suomalaiskollegani aiemmin, hän selventää.

- Ensisijainen tavoitteemme tässä tilanteessa on saada miehet taas uskomaan joukkueeseen ja itseensä. Tarkoitukseni ei ole pistää pelikirjaa uusiksi, vaan pikemminkin yksinkertaistaa joitain asioita ja selventää roolituksia.

Daniel Herbert valmentajakollegaksi, laaja suomalaistuki taustalla

Laakson valmennusstaffissa toimii jo entuudestaan yksi suomalaisvalmentaja – jo vuosia Bundesliigassa viihtynyt 29-vuotias Daniel Herbert, joka aloitti Crailsheimissä kesällä 2022.

- Danielilla on taustallaan pitkä kokemus Saksan Bundesliigan joukkueista ja olosuhteista ja ensi käden tietoa Merlinsin nykytilanteesta. Omalta osaltani koen myös tärkeänä sen, että pääsen kommunikoimaan ensimmäisessä ulkomaan valmennuspestissäni osittain suomen kielellä, Laakso kiittää.

Suomalainen koripallovalmennusosaaminen on ollut viime vuosina kovassa nosteessa ja Laaksosta tulee uuden pestinsä myötä neljäs suomalaisvalmentaja Saksan Bundesliigassa tällä kaudella Herbertin, Daniel Janssonin (Tigers Tübingen) ja Joonas Iisalon (Heidelberg) rinnalla.

Kollegaverkostoon kuuluvat niin ikään mm. Paris Basketballin päävalmentaja Tuomas Iisalo ja Virtus Bolognaa Euroliigassa ja Italian Serie A:ssa valmentava Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi – unohtamatta edellisen sukupolven valmentajia Henrik Dettmannista Gordon Herbertiin.

- Henkan (Dettmann), Lassin (Tuovi) ja Tuomaksen (Iisalo) kanssa olemme jo ehtineet viestitellä ja Gordielta (Herbert) tuli ihan tuoreeltaan viesti, että voin milloin tahansa laittaa hänelle viestiä. On ilo lähteä uuteen tilanteeseen, kun saa näin paljon tukea kollegoiltaan, kiittelee Laakso.

- Erityiskiitoksen tahdon antaa Seagullsin päävalmentajalle Vesa Vertiolle, joka on ollut viime vuosina suurin tukeni valmentajakollegoista.

Suomalaisissa koripalloympyröissä Laakso on kokenut tekijä, joka on mm. valmentanut joukkueensa kolmesti Korisliigan mestaruuteen (Karhu Basket 2018 & 2019, Helsinki Seagulls 2023) ja luotsannut Naisten Korisliigassa Tapiolan Honkaa ja Helsingin NMKY:a.

Vyöllään Laaksolla on myös kohta kahdenkymmenen vuoden kokemus naisten ja nuorten maajoukkuevalmentajana. Laakso luotsasi mm. Suomen 18-vuotiaat tytöt B-divisioonan Euroopan mestaruuteen 2019 sekä oli mukana valmentamassa Suomen naisia pronssille Chengdun universiadeissa viime kesänä.

- Tämä on iso muutos minulle ja ensimmäinen kerta ulkomailla valmentajana, mikä herättää samaan aikaan suurta innostusta ja jännityksen tunteita. Tiedän kuitenkin, että minulla on seuran, kollegoiden ja kotijoukkojen tuki puolellani näissä uusissa kuvioissa.

Lisätietoja: Crailsheim Merlinsin tiedote

Henkilöt

 
31.12.2017 09:50 Suomalaiset ulkomailla

EM-kotikisat, Lauri Markkasen nousu NBA-tähteyteen ja 16-vuotiaiden EYOF-pronssi: koripallovuosi 2017 jää historiankirjoihin

2017 jää historiaan vuotena, jolloin koripallo nousi Suomessa koko kansan huulille. Lauri Markkasen uroteot Arizona Wildcatsissa ja Chicago Bullsissa, Susijengin hurmokselliset otteet EM-kotikisoissa sekä suomalaisen koripallohistorian ensimmäinen kansainvälinen arvokisamitali 16-vuotiaiden poikien olympiafestivaaleilla olivat tapahtumarikkaan koripallovuoden kohokohdat.

Kuusi uutta legendaa Suomi-koriksen Hall of Fameen

Suomen itsenäisyyden 100-juhlavuonna valintaraati päätti täydentää Hall of Famea kuudella uudella ansioituneella legendalla. Tänä vuonna kunniagalleriaa täydentävät Martti Huhtamäki, Mikko Koskinen, Sakari Pehkonen, Anja Suomalainen, Timo Suviranta ja Veikko Vainio.

Tunnelmia ikimuistoisesta koripallovuodesta 2016

Suomi-koripallon nousukiito jatkui tasaisena vuoden 2016 aikana. Basket.fi kokosi koripalloväelle vuoden uutisotsikot yhteen vuodenvaihteessa muisteltavaksi aina kevään mestaruuksista 20-vuotiaiden miesten EM-kisoihin ja suomalaispelaajien kansainvälisillä kentillä niittämään menestykseen.

Koripallovuosi 2012 oli ikimuistoinen

Nilan Bisonsin ikimuistoinen Suomen mestaruus ensimmäisenä liigakautena, Susijengin voitokkaat EM-karsinnat ja tienraivaus vuoden 2013 EM-kisoihin, ToPo:n seurahistorian 1000. voitto, Alex Murphyn debyytti nuorisomaajoukkueissa… Lue täältä vuodenvaihteen ratoksi päättyvän vuoden ikimuistoisimmista koripallohetkistä!

26.2.2024 09:40 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Reyer Venezia tarrasi kiinni EuroCupin välieräpaikkaan

Awak Kuierin Reyer Venezia otti ison askeleen kohti EuroCupin välieräpaikkaa, kun se avasi puolivälierät selvällä voitolla TTT Riiasta. Espanjassa ja Ruotsissa nähtiin suomalaisten kohtaamiset.

5.2.2024 10:44 Suomalaiset ulkomailla

Helmi Tulonen loisti suomalaiskohtaamisessa – Awak Kuierin Venezia nappasi silti voiton

Helmi Tulonen vei tilastojen valossa pidemmän korren Awak Kuierista, mutta Kuierin Reyer Venezia kuittasi voiton joukkueiden kohtaamisessa. Saksassa nähtiin myös suomalaisten yhteenotto.

2.2.2024 18:37 Suomalaiset ulkomailla

Elina Koskimiehen tähtäimessä Saksan mestaruus ja EM-kisat

Elina Koskimies mietti viime kesänä, että jättäisi Saksan kahden siellä vietetyn kauden jälkeen. Hallitsevan mestarin ja EuroCup-joukkue Kelternin tarjous käänsi kuitenkin Koskimiehen pään ja nyt hän taistelee Saksan mestaruudesta.

22.1.2024 13:12 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalo ja Anissa Pounds heittivät kovat pisteet voitoissa

Elina Aarnisalo ja Anissa Pounds johdattivat Susiladies-pelaajien laajaa rintamaa Euroopan korisparketeilla. Sara Rokkanen kirjautti niin ikään hienon pistemäärän ja Helmi Tulonen auttoi joukkueensa tärkeään voittoon Italiassa.

18.1.2024 10:03 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuierin Venezia eteni EuroCupin puolivälieriin

Reyer Venezian mestaruusjahti EuroCupissa jatkuu, kun Awak Kuier oli johdattamassa joukkuetta puolivälieriin. Lotta-Maj Lahtisen Sedis Basquetin taival kuitenkin päättyi.

15.1.2024 11:51 Suomalaiset ulkomailla

Awak Kuier ja Elina Aarnisalo voittojen takuunaisina

Awak Kuier ja Elina Aarnisalo olivat isoissa rooleissa joukkueidensa jatkaessa tappioitta sarjoissaan. Sofia Pelander teki kovaa jälkeä Ruotsissa ja Anissa Pounds oli joukkueensa pisteykkönen Saksassa.

Näytä lisää vastaavia