Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

23.2.2022 10:24 Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

Murphyt paikalla! Erik ja Alex Murphy ovat saapuneet Japanista Susijengin vahvuuteen. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Kuluvalla 2021–22-seurajoukkuekaudella koripalloilevan Murphyn veljessarjan kaksi vanhinta ovat saaneet pelata terveenä ja nauttia joukkueessaan isoista peliminuuteista.

Susijengin harjoituksissakin on ilmiselvää, että niin Erik kuin Alex ovat hyvässä terässä. Erik, 208 cm, ja Alex, 206 cm, tuovat pituutta, kokemusta ja fyysisyyttä Susijengin isoon päähän ja viilettävät kentällä parhaimmillaan nopean hyökkäyksen kärkenä.

- Meren antimia sisältävä ruokavalio, minimalistinen japanilainen elämäntyyli… en osaa sanoa. Pää ja kroppa on tosi terässä, Alex Murphy kommentoi nykykuntoaan.

- Kaipa tässä on kyse siitä, että kumpikin meistä on taas vähän vanhempi ja viisaampi. Osaamme pitää itsestämme paremmin huolen kaikilla elämän ja pelin osa-alueilla. Aikaerorasitus kiusaa vielä vähän, mutta parin päivän jälkeen sekin helpottaa, komppaa isoveli Erik.

Erik Murphy debytoi Susijengissä MM-kisakesänä 2014 ja Alex seurasi isoveljeään kolme vuotta myöhemmin, EM-kotikisavuonna 2017, edustettuaan sitä ennen Suomen 20-vuotiaiden miesten maajoukkuetta B-divisioonan EM-kisoissa sekä haastajamaajoukkuetta universiadeissa. Tällä kaudella kaksikko on saanut viihtyä toistensa seurassa myös seurajoukkueessa, kun jo viime kaudella Fukushima Firebondsia Japanin B2-liigassa edustanut Erik sai Alexin samaan joukkueeseen.

Rekrytointi tuntuu menneen nappiin, sillä Firebonds majailee tällä hetkellä B2-liigan itälohkon toisella sijalla samalla, kun Murphyn veljekset ovat kuuluneet joukkueen tehokärkiin: Erik 16,3 pisteen, 6,9 levypallon ja 2,6 syötön ja Alex 15,9 pisteen, 5,3 levypallon ja 2,3 syötön ottelukohtaisin keskiarvoin.

- Japanissa on viimeinkin toteutunut pitkäaikainen haave samassa jengissä pelaamisesta. Kuulin Erikiltä paljon juttuja viime kauden aikana ja voin sanoa, että kausi on ollut odotusten arvoinen, Alex kiittää.

- Meillä on hyvä kemia kentällä ja on mukava hengata yhdessä kentän ulkopuolella, juuri niin kuin odotinkin, Erik täydentää.

”Tähän jengiin on aina hyvä tulla”

Vaikka Murphyt ovat kuuluneet Susijengin vahvuuteen jo pitkällä 2010-luvun puolella, ovat veljekset edustaneet Suomea miesten maajoukkuetasolla samassa ottelussa vain harvakseltaan.

Kesällä 2017 molemmat Murphyt kuuluivat Susijengin laajaan rinkiin, mutta sitä seuraavan kerran kaksikko juoksi sinivalkoisissa kentälle seuraavan kerran vasta helmikuussa 2021. Murphyt esiintyivät Tbilisin EM-karsintakuplassa edukseen, kun joukkue peittosi Sveitsin ja Georgian ja varmisti paikkansa ensi syyskuun Prahan ja Berliinin EM-kisoissa.

- Paineet vuoden takaiseen kuplaan lähdettäessä olivat isot, koska tiesimme, että tarvitsimme voiton edetäksemme EM-kisoihin. Sveitsi-matsissa olimme kolme neljännestä erinomaisia, vaikka Sveitsi tekikin ottelusta lopulta jännän, Alex tunnelmoi vuoden takaista.

Susijengin olosuhteet ovat puolessa vuosikymmenessä muuttuneet. Vanhat tutut sotaratsut Shawn Huffista ja Jamar Wilsonista Petteri Koposeen ovat edelleen remmissä mukana, mutta Tbilisissä kaksikko sai rinnalleen myös nuoria susia mm. Edon Maxhunin, Elias Valtosen ja Mikael Jantusen muodossa.

Kysymys iästä ja kokemuksesta nousee ainakin 31-vuotiaalla Erik Murphylla väkisinkin mieleen, kun vasta alkaneessa MM-karsintakuplassa parivaljakko on saanut treenisparraajakseen mm. 17-vuotiaan Miro Littlen.

- Mä oon vanha, Erik nauraa.

- Kolmikymppiset pelaajat saavat onneksi Henkalta (Dettmann) muutamia pieniä myönnytyksiä, joista aion ottaa ihan kaiken irti, että jaksan sitten vääntää tosissani nuoria kavereita vastaan ja vastata heidän energiaansa.

- Mä en laske itseäni vanhojen setien joukkoon. Mä olen sillanrakentaja siinä välissä niin kuin Sasu (Salin), Topias (Palmi) ja Mädikin (Alexander Madsen). Mutta kolmekymppiä tulee väistämättä pian täyteen, kommentoi kesäkuussa 29-vuotisiaan juhliva Alex.

Vaikka uusia nuoria miehiä on noussut remmiin mukaan, Murphyt kokevat Susijengin olevan edelleen pitkälti sama kuin ennen.

- Me kaikki viihdytään yhdessä. Tähän jengiin on aina hyvä tulla riippumatta siitä, kuka kokoonpanoon juoksee. Motivaatio on tosi korkealla, vannoo Erik.

”Slovenia on yhteen hitsautunut jengi”

Marraskuun MM-karsintaotteluihin Susijengi lähti isossa päässä pahasti vajaamiehisenä, kun Murphyt olivat seurajoukkueensa matkassa Japanissa, Juho Nenonen sairastui kesken karsintojen ja Alexander Madsen ja Remu Raitanen olivat loukkaantuneina sivussa.

Murphyjen mukaantulo antaa Susijengin valmennusjohdolle taas kosolti valinnanvaraa, kun vastaan asettuu hallitseva Euroopan mestari ja olympiakisojen pronssiottelussa esiintynyt Slovenia ja sen isot pelaajat, mm. Mike Tobey (213 cm), Ziga Dimec (211 cm) ja Edo Muric (202 cm).

- Lukaan (Doncic) kiinnittyy liiankin paljon huomiota. Slovenia on hallitseva Euroopan mestari ja äärimmäisen hyvä, yhteen hitsautunut jengi. Siitä tulee todella kova haaste meille, nyökyttelee Erik.

- Slovenialla on paljon äärimmäisen korkean tason kansainvälisiä pelaajia. Joukkue on hyvin valmennettu ja he pelaavat korista niin kuin sitä on tarkoitettu pelattavan, Alex kommentoi.

Kliseenkin uhalla koripalloilevat Murphyn veljekset korostavat, että Susijengin on lopulta pelattava huolellisesti omaa peliään. Haaste on valtava, mutta täydellisellä suorituksella jättiläinen on kaadettavissa.

- Meidän on luettava kotiläksymme, oltava valmiita, pysyttävä pelisuunnitelmassa, pelattava kovaa. Tällä tasolla ei helppoja pelejä ole ja Slovenia pystyi edellisessä ikkunassa kääntämään kaksi tiukkaa ottelua voitokseen. Edessä on kova haaste, Erik toteaa.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

 
27.2.2023 08:26 Susijengi

Saksassa tulosta tekevä Tuomas Iisalo: ”Illan ottelun avain on puolustuspelaaminen”

Jo pitkään Saksassa viihtynyt ja viime keväänä Bundesliigan vuoden valmentajaksi valittu Tuomas Iisalo, 40, odottaa maanantain MM-karsintahuipennusta kiinnostuneena. Iisalon sydän sykkii Susijengille, mutta hän toivoo myös oman joukkueensa Bonnin Leon Kratzerille onnistumisia ja on tiiviisti yhteydessä kummankin joukkueen valmentajiin.

25.2.2023 09:17 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Tavoite on hoitaa homma maanantaina”

Susijengin leveästä kokoonpanosta löytyi perjantai-iltapäivänä Tel Avivissa monta tärkeää onnistujaa jatkoaikavoitossa. Israel-jatkoaikavoitossa suurimmat otsikot kuittasi kuitenkin takamiesveteraani Ilari Seppälä, 29, joka on kunnostautunut loppuhetkien ratkaisukoreissa aiemminkin.

24.2.2023 08:52 Susijengi

Max Besselink: ”Tää matka on vasta alussa”

Helsingin NMKY:ssa koripallo-oppinsa saanut ja viime kaudella BC Nokiaa Korisliigassa edustanut Max Besselink, 20, pelaa tänään perjantaina ensimmäisen arvokisakarsintaottelunsa Susijengin paidassa. Jo pitkään lupauksia herättäneen Besselinkin kokoonpanopaikan taustalla on nousujohteinen tulokaskausi Saksan Bundesliigan BC Göttingenissä.

22.2.2023 10:09 Susijengi

Mikael Jantunen: ”Olen nykyään rennompi pelaajana”

Mikael Jantunen sai koripalloammattilaisuralleen lentävän lähdön voittamalla Belgian mestaruuden sekä Belgian ja Alankomaiden yhteisliigan parhaan kuudennen pelaajan palkinnon Filou Oostendessa. Kuluvalla kaudella Jantunen, 22, on jatkanut tasaista kehityskäyräänsä Italian Serie A:ssa Basket Trevison paidassa.

21.2.2023 09:56 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Tavoitteena on ottaa seuraava steppi”

Yksi seurajoukkuekauden 2022-23 suurimpia suomalaismenestyjiä on ollut esikoiskauttaan Saksan Bundesliigassa pelaava Susijengin aloittava pelinrakentaja Edon Maxhuni, 24. Aiemmin ammattilaisurallaan mm. Virossa ja Hollannissa pelannut Maxhuni teki itsestään nimen viime vuoden EM-kisoissa ja on jatkanut Crailsheimissa siitä, mihin Prahassa ja Berliinissä jäi.

20.2.2023 10:55 Susijengi

Elias Valtonen: ”Tuntuu hyvältä pelata korista”

Yhdeksi Susijengin kantavista voimista kuluvalla vuosikymmenellä kasvanut Elias Valtonen, 23, nauttii koripallosta. Euran Veivin kasvatti siirtyi joulukuussa espanjalaisesta Manresasta Saksan Bundesliigan nousijajoukkue Rostock Seawolvesin riveihin, jonka paidassa Euran Veivin kasvatti on vähitellen löytänyt peli-ilonsa.

15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

Näytä lisää vastaavia