Susijengin kuopus Miro Little: “Pääpaino pitää olla treenaamisessa”

21.2.2022 11:04 Teini-ikäisiä pelaajia nousee Susijengin rinkiin viime aikojen otannan perusteella joka toinen vuosi, mutta alle täysi-ikäisiä pelaajia kerran parissa vuosikymmenessä. Viime vuodet HBA-Märskyä edustanut Tampereen Pyrinnön kasvatti Miro Little, 193 cm, on ensimmäinen 17-vuotias maajoukkuerinkiin kutsuttu pelaaja yli 25 vuoteen.

Miro Little on Susijengin ensimmäinen alle 18-vuotias pelaaja neljännesvuosisataan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Onkin perusteltua esittää nuori herra Littlelle koripallohistoriallisesti merkittävä kysymys: kuka on edellinen 17-vuotias pelaaja, joka on nimetty miesten maajoukkueen kokoonpanoon yksittäisessä maaottelussa?

- Mä oon Pirkkalasta kotoisin itse ja tiedän sen verran, että Jarmo Laitinen pelasi teini-ikäisenä maajoukkueessa joskus kauan aikaa sitten. Oisko se oikein?

Miro osoittaa koripallohistorian tuntemuksensa ja on osittain oikeassa, sillä vasta 16-vuotias Laitinen debytoi miesten maajoukkuetasolla tammikuussa 1971 Kreikkaa vastaan.

Oikea vastaus kysymykseen edellisestä alle 18-vuotiaasta miesten maajoukkuepelaajasta on kuitenkin koripalloikoni Teemu Rannikko, joka kirmasi joulun välipäivinä 1997 Liettuan Vilnassa kentälle Latviaa vastaan vain seitsemäntoista vuoden iässä.

- No, Teemu ois ollut mun toinen arvaus, Miro hymyilee.

Oli miten oli, alle täysi-ikäisen pelaajan nousu miesten maajoukkuerinkiin on ani harvinaista. Toukokuussa 18 vuotta täyttävä Little on kuitenkin nimetty kahdenkymmenen pelaajan rinkiin, josta päävalmentaja Henrik Dettmann valitsee pelaajatusinansa helmikuun MM-karsintaotteluihin hallitsevaa Euroopan mestaria Sloveniaa vastaan.

- Onhan tää ihan älyttömän siistiä ja mä odotan maajoukkueviikkoa tosi paljon. Tämä on mulle iso tilaisuus päästä treenaamaan ja oppimaan vanhemmilta pelaajilta. Katsomaan, miten ne lukee peliä ja mittaamaan omaa taitotasoani niiden kanssa, kuvailee Little.

Oppia Open Gymistä

Miro Little on edelleen vasta lukioikäinen, mutta jo tässä vaiheessa kansainväliset koripallosivustot kuvailevat häntä ikäluokkansa kärkitason eurooppalaiseksi prospektiksi.

Littlellä on käynnissä jo omanlaisensa ”hullu vuosi”, mitä viime kuukausina on ilmentänyt yhä voimistunut rekrytointi Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:han. Tähän mennessä Miro on rajannut NCAA-vaihtoehtonsa Baylorin, Indianan ja Villanovan yliopistoihin ja vaikka NCAA-taipaleen alkuun on vielä puolitoista vuotta aikaa, täyttyvät hänen Instagram- ja Twitter-tilinsä kyseisen kolmen joukkueen kannattajien fanihehkutuksista.

Miro osoittaa kuitenkin pitävänsä pyörityksessä pään kylmänä.

- Tosi siistiä kaikki toi huomio on, en mä sitä kiellä. Mä yritän kuitenkin koko ajan säilyttää tarpeellisen keskittymisen tason. Vaikka joku kuinka hehkuttaisi mua Twitterissä tai Instagramissa, ei se auta koriskentällä yhtään. Pääpaino pitää olla treenaamisessa ja taas seuraavan kehitysaskeleen ottamisessa, hän linjaa.

Kehitysaskelten ottamisessa on viimeisen vuoden aikana auttanut myös Suomen maajoukkuejärjestelmä. Viime kesänä tuoreeltaan 17 vuotta täyttänyt Miro pääsi aistimaan tunnelmaa Susijengin Open Gymin kuopuksena.

Sparraajikseen ja mentoreikseen Open Gymissä Miro sai koko tukun Susijengin nuoren kaartin pelaajia aina Henri Kantosesta Lassi Nikkariseen ja Edon Maxhunista Ville Tahvanaiseen ja Andre Gustavsoniin.

- Koin saaneeni sieltä myös tosi paljon apua. Villen (Tahvanainen) kanssa pyörittiin viime kesänä paljon yhdessä ja ollaan muutenkin hyviä kavereita. Edonilta (Maxhuni) oon oppinut tosi paljon. Tällaisilta kavereilta mä oon oppinut, millainen on vaatimustaso miesten maajoukkueessa, Miro arvioi.

- Ennen kaikkea Open Gym opetti sen, että maajoukkuetasolla pienimmistäkin virheistä rokotetaan. Divari A:ssa saa vielä jonkin verran anteeksi, jos nukahtaa vähän puolustuksessa, mutta maajoukkueessa ei oo varaa ottaa hetkeäkään lepoa.

Pitkään pelinrakentajien jatkumoon

Jos viime kesän Open Gym oli Miro Littlen Susijengi-kaste, on helmikuun 2022 MM-karsintaikkuna hänen ensimmäinen tilaisuutensa kilpailla paikasta kokoonpanossa.

Pienen ikänsä koripalloa pelanneena Little on tietenkin seurannut Susijengiä jo vuosikaudet. Miron ja Susijengin yhteisen tarinan voi katsoa alkaneen varsinaisesti elokuussa 2015, jolloin silloinen hallitseva Euroopan mestari, Tony Parkerin ja Rudy Gobert’n johtama Ranska taipui Tampereen loppuunmyydyssä Hakametsän jäähallissa.

- Se matsi järjestettiin Delfin Basketin yhteydessä ja me oltiin katsomassa sitä joukkueen kanssa. Se oli Jammu Wilsonin eka maaottelu Susijengissä, muistan sen tosi hyvin, Miro hymyilee.

Wilsonin mainitseminen on oiva aasinsilta nostaa esille Miro Littlen rooli pelinrakentajana. Susijengi on pitkän historiansa aikana saanut nauttia kansainvälisen tason pelinrakentajien palveluksista aina Kari-Pekka Klingan ja Jyri Lehtosen kautta Teemu Rannikkoon ja sittemmin Petteri Koposeen, Jamar Wilsoniin ja vastikään Susijengi-läpimurtonsa tehneeseen Edon Maxhuniin.

Minkälaisen ”pointin” Susijengi saa Miro Littlestä?

- Energisen, innostuneen. Kun mä pelaan, pyrin vaikuttamaan peliin mahdollisimman laajasti, hyökkäyksessä ja puolustuksessa, hän summaa.

- Kutsu Susijengiin ja pääsy kahdenkymmenen pelaajan sakkiin on yksi välietappi. Lähden innokkaasti mukaan oppimaan kokeneemmilta ja haastamaan niitä.

Susijengi ja Slovenia kohtaavat Espoo Metro Areenalla perjantaina 25.2. klo 18.30 alkaen. Joukkueet kohtaavat toistamiseen Slovenian Koperissa maanantaina 28.2.

Lipunmyynti Susijengin ja Slovenian otteluun täällä.

Henkilöt

 
15.11.2022 09:32 Haastattelu

Daniel Dolenc: ”Saksa-pelin jälkeen tarvittiin koko jengin efforttia”

Susijengin riemukkaimpiin onnistujiin maanantai-iltana lukeutunut Daniel Dolenc, 29, teki läsnäolonsa tiettäväksi Viroa vastaan niin hyökkäys- kuin puolustuskorinkin alla. Runsaat kaksi vuotta sitten susidebyyttinsä tehnyt 205-senttinen korinalusrouhija kertoo ottavansa jokaisen maajoukkuekutsun tilaisuudeksi kantaa yhteiseen kekoon ja kehittyä pelaajana.

12.11.2022 10:59 Susijengi

Susikapteeni Sasu Salin: ”Olen saanut olla ihan samalla tavalla kuin ennenkin”

Sasu Salinin aikakausi Susijengin kapteenina käynnistyi perjantai-iltana maaotteluidenkin osalta, kun EM-pronssimitalisti Saksa peittosi suomalaisvieraana Bambergissa. Tuore kapteeni on nyt selvinnyt tulikasteestaan ja kuvailee ensimmäistä kapteeniviikkoaan pehmeäksi laskuksi luottamustoimeen.

11.11.2022 08:55 Susijengi

Shawn Hopkins: ”Oon tullut tänne kilpailemaan”

Susijengiin jo seitsemän vuoden ajan kuulunut ja Romanian liigan Craiovassa hurjaa jälkeä tekevä Shawn Hopkins, 27, pelaa uransa parasta koripalloa ja on esiintynyt Susijengin harjoituksissa ennennäkemättömällä itseluottamuksella. BC Nokian kasvatti vetää perjantai-iltana Suomi-paidan ylleen ensimmäisessä arvokisakarsintaottelussaan koskaan.

9.11.2022 10:09 Susijengi

Alexander Madsen 50. maaottelunsa kynnyksellä: ”On etuoikeutettu olo”

Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on 50. aikuisten maaottelunsa kynnyksellä. Ensimmäiset aikuisten arvokisansa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa pelannut Susijengin sisäpuolustuksen lukko siirtyy uudelle kymmenluvulle oivallisessa tilanteessa – hänellä on selkeä käsitys pelillisestä identiteetistään ja runsaasti nälkää.

8.11.2022 09:42 Susijengi

Henri Kantonen: ”Kisat ovat vielä tuoreessa muistissa”

Korisliigan johtotähtiin vuosia kuulunut Henri Kantonen, 25, lähti edelliseen Susijengi-kesään toipilaana, mutta päätti kesänsä Prahan ja Berliinin EM-kisaryhmän arvokkaana rotaationpalasena. Kantonen on vaalinut ainutlaatuisen EM-kisakokemuksen opetuksia viime kuukaudet ja on valmis jatkamaan Susijengissä siitä, mihin syyskuussa jäi.

7.11.2022 09:40 Susijengi

Susijengiin palaava Alex Murphy: ”Motivaationi on korkeammalla kuin koskaan”

Japanin korkeimmalla sarjatasolla pelaava Alex Murphy, 29, on maajoukkueurallaan uuden haasteen edessä. Susijengin ”vanhaan kaartiin” kuin varkain varttunut Alex seurasi vaikuttuneena joukkueen historiallista kesää 2022 ja on nyt valmis tuomaan kaiken osaamisensa jengin käyttöön matkalla karsintojen kautta tulevaan MM-kisakesään.

28.8.2022 10:10 Susijengi

Viron päävalmentaja Jukka Toijala: ”Vaikea sanoa, mikä on tunneskaala tänä iltana”

Jukka Toijalan pian neljättä vuotta valmentama Viron maajoukkue sai lentävän lähdön MM-karsintoihin voittamalla ensimmäisestä kolmesta pelistään kaksi. Vaikka sittemmin joukkue on taipunut neljässä perättäisessä karsintaottelussa, on joukkue Toijalan mukaan strategian mukaisessa aikataulussaan ja enemmän kuin valmis kohtaamiseensa Susijengiä vastaan.

26.8.2022 11:49 Susijengi

Elias Valtonen: ”Pitää olla aggressiivinen ja uskaltaa”

Susijengin satakuntalaisvahvistus Elias Valtonen, 23, otti torstai-iltana paikkansa kirkkaissa parrasvaloissa, kun Susijengi jatkoi MM-karsintojen voittoputkeaan peittoamalla Israelin Tampereen Nokia Arenalla 11 554 katsojan edessä. Israelia 17 pisteellä kurittaneen Valtosen mukaan Susijengissä heittopaikat tulevat kyllä, kun jaksaa olla aktiivinen ja aggressiivinen.

25.8.2022 11:16 MM-karsinnat

Shawn Huff ja Petteri Koponen viimeiseen kotimaaotteluunsa määrätietoisina: ”Mökki täyteen ja voitto matkaan”

Kesän 2022 jälkeen kääntyy Susijengin historiassa uusi lehti, kun joukkueen pitkäaikaiset runkopelaajat Shawn Huff ja Petteri Koponen lyövät tossut naulaan. Kaksikko pelaa torstaina uransa viimeisen kotimaaottelunsa, mutta on yhtä mieltä siitä, että muistojen aika tulee myöhemmin – nyt keskitytään peliin.

3.7.2022 10:38 Susijengi

Sasu Salin: ”Näiden nuorten kundien kanssa on käsittämättömän helppo pelata”

Vuosien 2021–23 MM-karsintojen ensimmäinen vaihe huipentuu Susijengin osalta tänään sunnuntaina Rijekassa, jossa kotijoukkue Kroatia taistelee selkä seinää vasten paikastaan MM-jatkokarsinnoissa. Susijengin kokeneeseen jaostoon lukeutuva Sasu Salin, 31, uskoo omiinsa ja kertoo olevansa enemmän kuin vakuuttunut joukkueensa otteista karsintojen aikana.

1.7.2022 12:56 Susijengi

Alexander Madsen: ”Ihan mielenkiintoista nähdä, millaiseksi me joukkuepuolustus saadaan”

Erinomaisen kauden Latvian mestarin VEF Riikan paidassa pelannut Kouvolan Poikien kasvatti Alexander Madsen, 27, on viimeisen muutaman vuoden ajan loistanut Susijengin sisäpuolustuksen lukkona. Torstai-iltana Espoo Metro Areenalla Madsen, 208 cm, sai vierelleen 213-senttisen Lauri Markkasen ottelussa, joka antoi osviittaa Susijengin lähitulevaisuudesta.

2.3.2022 14:11 Susijengi

Henrik Dettmann: ”Olemme erinomaisessa tilanteessa”

Vuosikymmenten taivaltaan Susijengin päävalmentajana päättävä Henrik Dettmann, 63, antoi leveän hymyn nousta kasvoilleen maanantai-iltana Koperissa hallitsevan Euroopan mestarin Slovenian kaaduttua toisen perättäisen kerran. Jo vuosia Dettmann on puhunut Susijengin valoisasta tulevaisuudesta, ja nyt tehdyn työn sato alkaa näkyä myös muille.

23.2.2022 10:24 Susijengi

Erik ja Alex Murphy: ”Motivaatio on tosi korkealla”

Susijengi on saanut ensimmäistä kertaa vuoteen koripalloilevat Murphyn veljekset Erikin, 31, ja Alexin, 28, vahvuuteensa. Vahvaa kautta Fukushima Firebondsissa pelaava kaksikko lensi sunnuntaina Japanista Helsinkiin ja uhkuu itsevarmuutta ennen tuplakohtaamista Euroopan koripalloeliittiin lukeutuvaa Sloveniaa vastaan.

22.2.2022 10:44 Susijengi

Remu Raitanen: ”Tiedän ihan täsmälleen, mitä jengi multa vaatii”

Korisliigan ehdoton kotimainen tehokärki tällä kaudella on ollut Remu Raitanen. 206-senttinen ja 24-vuotias ToPo-kasvatti palasi vuosi sitten Suomeen San Franciscon yliopistovuosien jälkeen ja on tällä kaudella siivittänyt KTP-Basketin mitalijahtiin. Ulkomaiden ammattilaiskentille tähtäävä Raitanen kärkkyy myös paikkaa MM-karsintajoukkueessa.

28.11.2021 12:04 Susijengi

Edon Maxhuni: ”Koen olevani pelityyliltäni Jugo-koriksen edustaja”

Panokset ovat sunnuntai-iltana huipussaan, kun MM-karsintojen C-lohkon voitottomat joukkueet Susijengi ja Kroatia kohtaavat Espoo Metro Areenalla. Pallollisia pelaajia koko kentän paineella vartioivan Kroatian puristuksessa paljon vartijana on Susijengin kosovolaistaustainen pelinrakentaja Edon Maxhuni, 23, jolle Kroatia-koris on hyvin tuttua.

26.11.2021 11:10 Susijengi

Kapteeni Huff: ”Otetaan oppi eilisestä ja suunnataan katseet sunnuntaihin”

Susijengin MM-karsintataival kohti syyskesän 2023 MM-kisoja sai karvaan startin myöhään torstai-iltana, kun jääkylmästä heittopäivästä kärsinyt jengi taipui Ruotsille lukemin 72–62 (31–19). Urallaan kaiken nähnyt susikapteeni Shawn Huff, 37, kertoo joukkueen ammentavan kaiken opin avausottelusta ja saapuvan entistä ehompana sunnuntain Kroatia-kotipeliin.

22.11.2021 10:03 Susijengi

Sasu Salin: ”Suomi-Ruotsi-otteluissa on aina spesiaalitunnetta”

Susijengin karsinnat kohti syyskesän 2023 MM-kisoja alkavat tällä viikolla, kun joukkue kohtaa torstaina täpötäydessä Tukholman Globenissa Ruotsin ja sunnuntaina kotipesässään Espoo Metro Areenalla Kroatian. Jengin veteraanikööriin lukeutuva Sasu Salin, 30, ammentaa karsinnat avaavaan Ruotsi-peliin motivaatiota nuorten PM-kisoista ja Espanjan liigasta.

21.2.2019 10:29 Susijengi

50 maaottelun Carl Lindbom: ”Koko ajan on enemmän annettavaa joukkueelle”

Kesällä 2012 Susijengi-tulikasteensa saanut Tapiolan Hongan kasvatti Carl Lindbom, 27, rikkoo 50 miesten maaottelun rajapyykin tänään torstaina MM-karsintamittelössä Ranskaa vastaan. Viimeisen kahden vuoden aikana jengin rotaatioon noussut 206-senttinen Lindbom kokee olevansa jatkuvasti suuremmaksi hyödyksi joukkueelleen.

19.2.2019 14:18 Susijengi

Susipaitaan palannut Alexander Madsen: ”Iso haaste edessä”

Marras-joulukuun MM-karsintaikkunasta sivussa ollut Alexander Madsen, 24, palaa susipaitaan puolen vuoden tauon jälkeen MM-karsintojen helmikuun huipentumassa. Euroliigan CB Gran Canarian kehitysjoukkueessa korkoa kasvavalle 207-senttiselle Madsenille avautuu mahdollisuus suureen vastuuseen Matti Nuutisen ja Alex Murphyn ollessa joukoista poissa.

18.2.2019 12:06 Susijengi

Jamar Wilson valmis antamaan kaikkensa Susijengille

Miesten koripallomaajoukkueella on edessään kohtalon hetket tällä viikolla, kun MM-karsinnat saadaan päätökseen. Susijengin väkkärämäinen takamies Jamar Wilson on valmis jättämään kaikkensa kentälle.

Näytä lisää vastaavia