Elias Valtonen: ”Annetaan keskiviikkona yleisölle kunnon show”

7.8.2023 10:18 Susijengien luottopelaajien joukkoon viime vuosina murtautuneelle Elias Valtoselle, 24, viime pelikausi oli haastava, mutta opettavainen. Satakuntalaislähtöinen Valtonen uskoo voivansa valjastaa pitkän kauden kokemukset käyttöönsä MM-kisakesän aikana ja kasvavansa entistäkin merkittävämpään rooliin Susijengissä.

Elias Valtonen rynnistää ennakkoluulottomasti kohti susikesää omilla vahvuuksillaan. Kuvat: Ville Vuorinen / Susijengi.

Täydet kaksi viikkoa Susijengin MM-leirityksessä paita märkänä treenannut Valtonen pääsi perjantai-iltana Liettuaa vastaan kentälle neljän pelatun minuutin jälkeen määrätietoisena ja valmiina osoittamaan arvonsa joukkueelle.

Lataus purkautui kuitenkin virhevaikeuksina, kun Valtoselle vihellettiin vajaaseen kolmeen minuuttiin kolme henkilökohtaista virhettä. Vaikka ”Euran Jordani” toi myöhemmin ottelussa läsnäolonsa tiettäväksi puolustuspäässä, hän ei anna itselleen illasta puhtaita papereita.

- Oon ollut innoissani mukana koko leiritysjakson ajan ja ehkä perjantaina vähän liiankin innoissani, Valtonen naurahtaa viitaten henkilökohtaisen virhetilin täyttymiseen vajaassa seitsemässä peliminuutissa.

- Siinä oli ehkä vielä vähän ylilatausta. Kun sain muutaman virheen heti alkuun, oli vähän vaikea päästä rytmiin ja samalle sivulle pelin kanssa. Toisaalta välillä käy noin, eikä silloin voi oikein muuta tehdä kuin nollata tapahtuma ja mennä seuraavaa peliä kohti.

Perjantai-illan voitto oli Susijengille ikimuistoinen. Sen lisäksi, että Suomen miesten maajoukkue on onnistunut voittamaan parhaalla miehistöllään pelaavan Liettuan edellisen kerran lähes 30 vuotta sitten, rikkoutui Liettua-ottelussa paitsi suomalaisen koripallohistorian kaikkien aikojen yleisöennätys, myös Tampereen Nokia Areenan yleisöennätys.

- Oli upea ilta ja käsittämättömän hienoa juosta kentälle tuollaisen yleisön edessä. Olen päässyt pelaamaan yhtä isolle yleisölle viimeksi NCAA:ssa, Euroopassa en kertaakaan. Tuon parempaa aloitusta kesän maaottelulle olisi tuskin voinut saada.

”Pystyn olemaan isossa roolissa voittavassa joukkueessa”

Valtosen kolmas kausi koripalloammattilaisena Euroopassa oli Euran Veivin kasvatille haasteellinen.

Vaikka Valtosen ensimmäinen kausi espanjalaisessa BAXI Manresassa oli ollut erinomainen, toisen kauden alku toi mukanaan omia kentän ulkopuolisia haasteitaan, jotka heijastuivat peliesityksiin. Kun Valtosen minuutit Manresan paidassa tippuivat tippumistaan, vuokrattiin hänet loppukauden kestävällä sopimuksella Saksan Bundesliigan Rostock Seawolvesiin.

Bundesliiga-nousija Seawolvesissa Valtonen löysi vähitellen rytminsä ja murtautui joukkueensa vakiomiehistöön, kunnes keväinen loukkaantuminen pienensi hänen rooliaan.

- Oli tosi erilainen kausi. Oli ensimmäinen kerta mun uralla, kun aloitan kauden jossain muualla kuin lopetan. Oli iso haaste hypätä mukaan uuteen joukkueeseen ja liigaan kesken kauden ja omaksua nopeasti uusi jengi ja uusi pelijärjestelmä, Valtonen summaa.

- Toisaalta pelasin ajoittain myös hyviä pelejä ja pystyin osoittamaan mun arvon Bundesliigassa. Ammattilaisuralla tällaisia vähän hankalampiakin kausia tulee. Niistä on ammennettava omaan kokemuspankkiin asioita. Tuntuu, että olen taas vähän viisaampi ja valmiimpi pelaajana.

Omasta roolistaan ja suoritustasostaan Valtonen on vuorenvarma. Pelikaudella 2021-22 Valtonen oli Manresan aloitusviisikon pieni laitahyökkääjä joukkueessa, joka päätyi FIBA Mestareiden Liigassa hopealle ja Euroopan parhaimpana kansallisena liigana pidetyssä Espanjan ACB-liigassa puolivälieriin tasaisiin kamppailuihin Real Madridia vastaan.

- Vaikka viime kaudella olikin omat haasteensa, mulla on apunani kokemus siitä, että pystyn pelaamaan paljon kovemmalla tasolla ja olemaan isossa roolissa voittavassa joukkueessa. Olen nyt vielä entistäkin innokkaampana valmis näyttämään, mitä osaan.

Valtosen kolmivuotista sopimusta BAXI Manresan kanssa on jäljellä vielä yksi vuosi.

- Tällä hetkellä mun fokus on täysillä Susijengissä. Meillä on isot viikot edessä ja mahdollisuus saavuttaa historiallisia asioita. Maajoukkuekesän jälkeen olen taas valmiimpi uuteen kauteen ammattilaisena.

”Tiedän roolini ja tuon kentälle omia juttujani”

Kertauksenkin uhalla: vuonna 2022 Prahan ja Berliinin EM-kisaparketeilla kirmasi peräti yhdeksän Susijengin pelaajaa, jotka esiintyivät ensimmäistä kertaa aikuisten arvokisoissa. Valtonen oli heistä yksi.

Hänen mukaansa kokemus EM-kisanäyttämöiltä on auttanut Susijengiä kasvattamaan kollektiivista itseluottamustaan. Se näkyi jopa marraskuun 2022 ja helmikuun 2023 MM-karsintaikkunoissa.

- Ihan selkeästi karsintapeleissä auttoi se, että meillä oli monta pelaajaa, jotka kävivät Prahan ja Berliinin kokemuksen läpi ja näkivät, missä heidän henkilökohtaisensa tasonsa on eurooppalaisen huippukoriksen kartalla, Valtonen arvioi.

- Me pelattiin tosi hyvät kisat ja lopulta haastettiin Euroopan mestari tasaväkiseen peliin, joka olisi ollut ihan meidän voitettavissa. Tuollainen kokemus jättää jälkensä.

Samalla tavalla Valtonen ymmärtää oman arvonsa Susijengille. Hän murtautui Susijengiin vuosien 2020-21 EM-karsinnoissa ja on siitä lähtien pelannut maajoukkueessa vahvuuksillaan monipuolisena 2-4-paikkojen voimanpesänä, joka puolustaa yhtä lailla niin pallollista kuin pallotonta, upottaa vapaan heiton ja leikkaa sutena korille.

- Oon pelannut jo sen verran kauan tässä jengissä, että tiedän roolini ja tuon kentälle omia juttujani, joilla voin auttaa jengin pelaamista. Puolustus on se mun leipäpuu, mutta hyökkäyksessä yritän tietysti auttaa Lauria (Markkanen) ja kumppaneita parempiin asemiin ja käyttää oman paikkani silloin, kun se tulee, hän jatkaa.

Liettua-ottelu on nyt taputeltu. Susijengin seuraava haaste odottaa vuoroaan keskiviikkona Espoo Metro Areenalla, jolloin omaan olympiakarsintaturnaukseensa valmistautuva wanha tuttu Viro saapuu Susijengin vieraaksi.

Valtonen uskoo, että joukkue tulee esittämään Espoossa entistä parempia otteita.

- Kyllä me tullaan parantamaan. Liettuaa vastaan tuli liikaa menetyksiä eikä muutenkaan oltu joukkueena ihan samalla sivulla, pientä jännitystäkin oli havaittavissa. Lähdetään keskiviikon peliin meidän oman perustekemisen kautta ja annetaan yleisölle kunnon show.

Susijengi ja Viro kohtaavat keskiviikkona 9.8. klo 18.30 Espoo Metro Areenalla. Liput otteluun ovat myynnissä.

Henkilöt

 
18.11.2023 13:17 Suomalaiset ulkomailla

Edon Maxhunin riski kannatti – ”Joskus kannattaa luottaa vaistoihin”

Edon Maxhunin kesäinen kärsivällisyys palkittiin, kun hän sai sopimuksen Ranskan huippusarjaan Le Portelin joukkueeseen. Maxhuni on nopeasti ottanut ison roolin joukkueessa ja johdattanut joukkueen voitosta voittoon.

3.10.2023 09:35 Suomalaiset ulkomailla

Mikael Jantunen uskoo Paris Basketballin mahdollisuuksiin EuroCupissa

EuroCup starttaa tiistaina ja suomalaisittain lippua kantavat Paris Basketballin kaksikko Mikael Jantunen ja Tuomas Iisalo. Jantunen uskoo joukkueensa menestysmahdollisuuksiin menestyä kilpailussa.

23.9.2023 11:29 Suomalaiset ulkomailla

Susijengissä vanhin, seurajoukkueessa nuoriso-osastoa – Sasu Salinin kausi käyntiin tutuissa maisemissa

Sasu Salinilla, 32, lähtee käyntiin jo kahdeksas täysi kausi Espanjan pääsarjassa ACB:ssä. Teneriffa lähtee hakemaan jälleen menestystä niin kotimaan kuin Euroopan kentillä.

30.8.2023 09:13 Susijengi

Kapteeni Salin: ”Meillä on aseita voittaa pelejä tässä turnauksessa”

Susijengin pitkäaikainen luottopelaaja Sasu Salin, 32, on päätynyt vastuulliseen asemaan joukkueen kapteenin ominaisuudessa sen ensimmäisenä MM-kisakesänä yhdeksään vuoteen. Vaikean MM-alkulohkon jälkeen kapteeni uskoo, että Susijengillä on kaikki aseet kääntää kurssinsa ja päättää turnauksen alemman jatkosarjan ottelut voitokseen.

28.8.2023 14:05 Susijengi

Elias Valtonen 50. maaottelussaan: ”Kokemusta tulee vain pelaamalla”

Vuosituhannen taitteessa syntyneistä Susijengin pelaajista Mikael Jantunen saavutti 50 maaottelun rajapyykin sunnuntaina Japania vastaan. Saksa-ottelussa vuorossa on Elias Valtonen, 24, joka Jantusen tavoin on nuoresta iästään huolimatta paaluttanut paikkansa Susijengin avainmiehistöön jo varhain.

27.8.2023 07:00 Susijengi

Mikael Jantunen 50. maaottelussaan: ”Nimenomaan nämä pelit kasvattavat”

Susijengin avainkalustoon pidemmän aikaa kuulunut Mikael Jantunen, 23, sai perjantaina ensituntumaa MM-kisojen tasosta ottelussa olympiapronssimitalisti Australiaa vastaan. Uransa 50. miesten maaottelun sunnuntaina pelaava Jantunen muistuttaa, mikä merkitys otteluilla maailman kovimpia maita vastaan on kehityksen kannalta.

26.8.2023 07:41 Susijengi

Susijengin valmentaja Sean Sheldon: ”Tämä on ollut uskomaton kokemus”

Susijengin valmennusjohtoon heinäkuussa liittynyt Utah Jazzin apuvalmentaja Sean Sheldon, 30, kertoi Utah Jazzin Roundball Roundup -podcastin tuoreimmassa jaksosta kesästään valmentajana Suomessa. Sheldon kuvailee Susijengin kanssa viettämäänsä aikaa uskomattomaksi kokemukseksi.

24.8.2023 16:04 Susijengi

Lauri Markkanen MM-avauksesta: ”Pyörää ei tarvitse keksiä uudestaan”

Elämänsä ensimmäisiin MM-kisoihin valmistautuva Susijengin syömähammas Lauri Markkanen, 26, oli MM-avauksen aattona tyyni, leppoisa ja määrätietoinen. Australia tarjoaa perjantaina Susijengille maailmanluokan haasteen, mutta Markkanen luottaa omaan joukkueeseensa ja sen hyvään, tuttuun perustekemiseen.

23.8.2023 08:15 Susijengi

Edon Maxhuni: ”On meistä itsestä kiinni, miten pärjätään tässä turnauksessa”

Pelinrakentajansa Edon Maxhunin, 25, mukaan Susijengi haki vuoden takaisissa Prahan ja Berliinin EM-kisoissa ”positiivista kiukkua” joukkueeseen kohdistuneista epäilyistä ja päättikin kisansa parhaaseen tulokseen yli 50 vuoteen. Sama näyttämisen halu toimii Susijengin johtotähtenä myös perjantaina käynnistyvissä Aasian MM-kisoissa.

19.8.2023 14:05 Susijengi

Päävalmentaja Lassi Tuovi MM-kisojen kynnyksellä: ”Mennään ja nautitaan!”

Kauan odotettu hetki on viimein käsillä ja Susijengi valmis nousemaan MM-kisakoneeseen pitkälle lennolle kohti Aasian MM-kisoja. Päävalmentaja Lassi Tuovin mukaan viime viikot antoivat lupaavia signaaleja Susijengin iskukyvystä ja joukkue lähtee Okinawalle nöyränä, mutta itsevarmana.

9.8.2023 09:01 Susijengi

Ilari Seppälä: ”Haemme hallittua kaaosta!”

Kun Susijengi kukisti perjantaina Tampereen Nokia Areenan ennätysyleisön edessä Liettuan, pyöritti joukkueen hyökkäystä ennennäkemättömässä kunnossa viilettänyt Ilari Seppälä. Susijengin avainpelaajien joukkoon itsensä viime vuosina pelannut Seppälä uskoo olevansa tänä päivänä koripalloilijana parempi kuin koskaan.

5.8.2023 10:58 Susijengi

Lauri Markkanen: ”Mikäs sen makeampaa kuin voittaa tuollaisen yleisön edessä”

Susijengin syömähammas Lauri Markkanen käynnisti kesänsä 24 pisteen henkilökohtaisella potilla hurmosvoitossa Liettuaa vastaan. Markkanen löysi omasta pelistään vielä runsaasti parantamisen varaa, mutta kehui vuolaasti sekä joukkuetovereitaan että Tampereen Nokia Areenan 13 054 -päistä ennätysyleisöä.

4.8.2023 10:17 Susijengi

Miro Little: ”Tampere on koriskaupunki!”

Pitkiä perinteitä jatketaan taas perjantai-iltana, kun Susijengi juoksee saalistamaan kesän avausotteluunsa Tampereen Delfin Basket -turnausyleisön edessä. Joukkueen pirkkalaispelinrakentaja Miro Little, 19, lupaa, että Susijengi tarjoaa kotikaupunkinsa yleisölle kunnon show’n.

1.8.2023 10:50 Susijengi

Alexander Madsen: ”Tavoitteena uran parhaat kisat ja uran paras kausi”

Nousujohteinen kolmivuotinen Latviassa, syyskesän 2022 menestyksekkäät EM-kisat ja erinomainen syksy AEK Ateenassa ovat osoittaneet, että Alexander Madsen, 208 cm ja 28 v., kuuluu koripalloilijana Euroopan kärkitasolle. ”Mädi” uskoo, että alkaneen MM-kisakesän aikana hän pystyy ottamaan vielä suuremman harppauksen huippuaan koripalloilijana.

31.7.2023 14:50 Susijengi

Henri Kantonen: ”Mulla on edelleen paljon ulosmittaamatonta potentiaalia”

ToPo Juniorien kasvatti Henri Kantonen, 25, kohosi vuosi sitten polvivamman ikeestä Susijengin EM-kisajoukkueeseen ja loisti parrasvaloissa neljännesvälierävoitossa Kroatiasta. Kantonen kantoi EM-kisoista ammennetun itseluottamuksen Karhu Basketin paitaan Korisliigaan ja FIBA Europe Cupiin ja on nyt valmis ottamaan seuraavan askeleen urallaan.

28.7.2023 11:51 Susijengi

Kesäliigakokemuksen vahvistama Mikael Jantunen: ”Kaikki mahdollisuudet on käytettävä”

Susijengin avainpelaajiin jo viiden vuoden ajan kuulunut Mikael Jantunen, 23, on kehittynyt viime vuosina harppauksin. Uutta roolia korintekijänä ottanut Jantunen väläytteli ratkaisuvalmiuttaan kesällä NBA:n kesäliigassa, jota hän piti silmiä avaavana kokemuksena. Jantunen uskoo, että niin hänen kuin Susijenginkin parhaat ajat ovat vielä edessä.

27.7.2023 12:23 Susijengi

Alex Murphy: ”Olen hyvässä paikassa koripalloilijana”

Syyskesällä 2022 Alex Murphy katsoi riemuissaan ja haikeana Susijengin menestyksekästä taivalta Prahan ja Berliinin EM-kisoissa. Heti kisojen jälkeen Murphy kävi Henrik Dettmannin kanssa pitkän keskustelun, jonka seurauksena hän on sitoutunut Susijengiin vahvemmin kuin koskaan ja odottaa MM-kisakesältä 2023 suuria.

26.7.2023 13:25 Susijengi

Olivier Nkamhoua: “Tässä saattaa olla edessä sellainen pätkä, että ollaan aika kova jengi”

Suomalainen koripalloyleisö sai kesän 2022 aikana esimakua siitä, mitä Olivier Nkamhoua voi Susijengiin tuoda. Viime kaudet Tennesseetä Yhdysvaltain yliopistoliiga NCAA:ssa edustanut 203-senttinen Helsingin NMKY:n kasvatti uskoo, että Susijengillä on mahdollisuudet yltää seuraavien vuosien aikana ennennäkemättömiin korkeuksiin.

5.7.2023 10:34 Susijengi

Lassi Tuovi kesäliigapestistä Utahiin: ”Tämä on meille valtavan hieno mahdollisuus”

Susijengin päävalmentaja Lassi Tuovi on urakoinut viikon päivät NBA-joukkue Utah Jazzin kesäliigajoukkueen valmennusjohdossa vierailevan valmentajan ominaisuudessa. Utahilaismedialle esitelty Tuovi keskusteli lehdistötilaisuudessaan muun muassa koripallon kehityksestä Suomessa, Lauri Markkasesta sekä Susijengin ja Utah Jazzin yhteistyöstä.

30.6.2023 15:58 Susijengi

Pettymyksistä huolimatta Sasu Salinin kauteen mahtui paljon hyvää

Sasu Salin, 32, pelasi jälleen vahvan kauden espanjalaisjoukkue Teneriffan riveissä. Vaikka kauteen mahtui kirveleviä tappiota, niin kokonaisanti oli plusmerkkinen.

Näytä lisää vastaavia