EBT:n Lotta Hämäläinen on jo 24-vuotiaana Korisliiga-veteraani

8.10.2020 08:19 EBT:n pelinrakentaja ja luottopuolustaja Lotta Hämäläinen, 24, vasta kolkuttelee ikänsä puolesta urheilijan kulta-aikoja. Korisliiga-kokemusta Hämäläiseltä ei kuitenkaan puutu, sillä hän aloittaa ensi viikonloppuna ja kymmenennen kautensa naisten Korisliigassa.

Lotta Hämäläisellä on nuoresta iästään huolimatta edessä jo kymmenes Korisliiga-kausi. Kuva: Ville Vuorinen.

Kuullessaan, että ensi viikonloppuna hänellä alkaa jo kymmenes Korisliiga-kausi, Hämäläinen on selkeästi yllättynyt.

– En ollut ajatellut koko asiaa, että nimellisesti kausia on jo noin paljon. Olen siinä mielessä onnekkaassa asemassa, että niin nuorena on jo päässyt mukaan, Hämäläinen hymyilee.

Lappeenrantalaisen Catzin ’96-syntyneiden ikäluokkaa edustava Hämäläinen teki Korisliiga-debyyttinsä jo kaudella 2011/12 vasta 15-vuotiaana. Marraskuun 2011 tienoilla päävalmentaja Mika Haakana nappasi 16-vuotiaiden I-divisioonassa lähes tripla-tuplan keskiarvoilla (19,8 pistettä, 8,1 levypalloa, 4,2 syöttöä ja 10,7 riistoa) pelanneen Hämäläisen edustusjoukkueen treeneihin.

Ideana oli saada treeneissä kymmenen pelaajaa täyteen, jotta joukkue kykeni pelaamaan harjoituksissa 5-5-pelejä. Etusijalla oli junioripelit, mutta pelejä alkoi kertymään – tulokaskaudella jo 16 vähän alle 10 minuutin peliajalla.

Junioripelaajana Hämäläisen vahvuudet olivat aika selvät: mieletön urheilullisuus, eläimellinen puolustus ja hirvittävä vauhti. Samat vahvuudet näkyvät edelleen, mutta vuosien kertyessä Hämäläisestä on kypsynyt pelinjohtaja, joka ohjaa joukkuetovereitaan.

– A- ja B-tyttövuosina Vännin (Marianne Koskinen) kanssa keskityttiin pelinjohtoon paljon. Hän oli siihen hyvä koutsi omalla kokemuksellaan. Kaikki muu on tullut mukana pikkuhiljaa: pelinjohtamisen lisäksi palloscreenin käyttö, heittäminen ja ajaminen.'

Työ ja koripallo, opiskelu ja koripallo

Hämäläinen on aiemmin yhdistänyt työn ja koripallon, nyt opiskelun ja koripallon. Kuva: Ville Vuorinen.

Kotikaupunkinsa ylpeydessä Catzissa Hämäläinen ehti pelata kuusi kautta, joista ensimmäiset viisi päättyivät keväiseen Suomen mestaruuden juhlintaan. Kausina 2014/15 ja 2015/16 Hämäläinen oli noussut jo luottopelaajaksi pelaten selkeästi yli 20 minuuttia ottelua kohden.

Nyt Hämäläinen on pelannut jo kolme kautta pääkaupunkiseudulla EBT:ssä, jonne hän muutti koripallo edellä. Koripallon lisäksi sivussa on kulkenut työ iltapäiväkerhossa ja tulevalla kaudella hän yhdistää opiskelun urheiluhierojaksi ja pelaamisen.

– Työt sai hyvin yhdistettyä, että pääsi ilta- ja päivätreeneihin ja viikonloput olivat vapaita. Nyt syksyllä alkoi koulu, joka enemmän monimuoto-opiskelua, mikä ei vaadi niin paljon läsnäoloa. Ihan hyvin on saanut yhdistettyä.

Hämäläisen uraa ovat sekoittaneet loukkaantumiset. Kausia on jäänyt kesken, mutta aina hän on palannut takaisin parketeille entistä vahvempana.

– Ne ovat olleet aina isoja kasvun paikkoja, mutta se palo korista kohtaan ei ole missään vaiheessa loppunut. Olen aina tiennyt, että haluaa takaisin kentille ja mitä se vaatii.

”Haluamme juosta kenttää ja määrittää pelitempon”

TBT:ssä on riittänyt etunimikaimoja. Lotta Aaltonen (vas.) on jo ehtinyt lopettaa, mutta mukana ovat edelleen Hämäläinen (kesk.), Eräkangas (oik.) ja Vesiluoma (edessä). Kuva: Ville Vuorinen.

Hämäläisen ja EBT:n kausi alkaa Espoon paikalliskamppailulla lauantaina 10. lokakuuta, kun joukkue kohtaa Opinmäen liikuntahallissa Tapiolan Hongan.

– Me olemme aika nuori joukkue, josta kertoo se, että olen vanhin suomalainen, Hämäläinen aloittaa nauraen.

– Olemme myös pienikokoisempi joukkue, mitä aikaisemmin. Mutta meillä on urheilullinen joukkue, joka haluaa juosta kenttää ja määrittää pelitempon. Siinä olemme vahvimmillaan.

Henkilökohtaisella tasolla Hämäläinen lähtee kauteen terveenä ja valmiina kantamaan vastuuta nuoressa joukkueessa.

– Suurimmat tavoitteet itsellä on, että olisin se pelaaja, joka ottaa vastuuta pelinjohtajana ettei tulisi sellaisia tilanteita, että kenttä olisi sekaisin, eikä joku tietäisi mitä pelataan. Pyrin olemaan esimerkin näyttäjä sekä kentällä että sen ulkopuolella.

Vasta 24-vuotiaana ja loukkaantumisista toipuneena Hämäläisen uran kulta-ajat ovat vasta edessäpäin. Tavoitteellisella urheilijalla onkin selkeä tavoite.

– Olisihan se siistiä päästä kokemaan ulkomaan pelikentät. Siihen tuli vahvistus, kun Catzissa pelasimme Baltian liigaa mm. nykyisin Euroliigaa pelaavaa TTT Riikaa vastaan.

 
12.4.2021 10:07 Susiladies

Taru Tuukkasen WNBA-draftista 20 vuotta: "Menin ihan shokkiin, kun mut draftattiin!"

Awak Kuierin odottaessa WNBA:n varaustilaisuutta on syytä palata 20 vuoden taakse, jolloin Taru Tuukkanen huudettiin naisten taalaliigaan ensimmäisenä suomalaisvarauksena koskaan. Vaikka Tuukkanen oli osoittanut Xavier Musketeersissa olevansa yksi NCAA-liigan parhaita pelaajia, WNBA-varaus tuli hänelle itselleenkin yllätyksenä.

5.8.2020 08:59 Susiladies

Magdalene Agyei: Rautoja hipova atleettinen laituri

Päävalmentaja Pekka Salmisen mukaan maajoukkuekesän 2020 versio Susiladiesista on urheilullinen, liikkuva ja aktiivinen. Malliesimerkki näistä kolmesta ominaisuudesta on rautoja hipova 21-vuotias Magdalene Agyei.

3.6.2020 09:24 Haastattelu

Ella Salminen: Odysseia altavastaajasta

Ella Salminen, 21, ei ole välttämättä säväyttänyt sinua junnupelaajana, mutta aikuispelaajana kyllä. Salminen on noussut pyöreän nollan junnumaajoukkuekokemuksella Susiladies-rinkiläiseksi, jonka tulevaisuudessa kiiltää ulkomaankentät.

22.5.2020 08:31 Haastattelu

Saara Sandell: Minun valmentajani

Saara Sandell, 26, on Naisten Korisliigan jokapaikanhöylä, jonka vasuri laukoi päättyneellä kaudella kolmen pisteen heittoja kasvattajaseuransa EBT:n riveissä. Sandell nostaa merkittävimmiksi valmentajikseen urallaan Tapio Ahosen, Tuomas Rahkosen ja Kimmo Kujansivun.

19.5.2020 08:31 Naisten Korisliiga

Tuulia Timo: Hullu heittäjä Vimpelistä

Tuulia Timo, 23, on elävä esimerkki siitä, että Vimpelistä tulee korintekijöitä. Päättyneellä kaudella Timo nousi pohjanmaalaisella identiteetillä ja hullun heittäjän mentaliteetilla yhdeksi Naisten Korisliigan parhaiksi kotimaisiksi pisteidentekijöiksi Catz Lappeenrannassa.

17.4.2020 08:17 Naisten Korisliiga

Lotta Aaltonen: Minun valmentajani

Lotta Aaltonen, 34, on Raumalta ponnistanut Naisten Korisliiga -konkari, joka pelasi päättyneellä kaudella EBT:n kakkosjoukkueessa naisten ykkösdivisioonaa. Aaltonen käy Minun valmentajani -juttusarjassa lävitse uransa kolme tärkeintä valmentajaa, jotka ovat auttaneet häntä kasvamaan raumalaisesta juniorista kolmekymppiseksi Susiladies-debytantiksi.

10.4.2020 10:42 Naisten Korisliiga

Kaisa Lind: Minun valmentajani

Kaisa Lind, 32, on Kouvottarien monivuotinen kapteeni, jolta löytyy pääsarjakokemusta Naisten Korisliigasta jo kahdentoista kauden verran. Lindin taustalta löytyy neljä valmentajaa, jotka ovat olleet merkittävässä osassa hänen pelaajakaaressaan: Eero-Pekka Lind, Riku Parkatti, Mikko Tupamäki ja Tuomas Oja.

17.1.2019 14:31 Naisten Korisliiga

Joulukuun pelaaja Brittany Starling: "Aloittaessani olin todella huono"

Joulukuun pelaajaksi valittu Brittany Starling on esittänyt läpi kauden vakuuttavia otteita mestaruutta jahtaavissa Peli-Karhuissa. Starling siirtyi joukkueen riveihin hieman jälkijunassa, mutta kertoo viihtyvänsä seurassa erinomaisesti ja ylistää naisten Korisliigan tasoa.

9.1.2019 12:34 Pääjuttu

Sudenpentujen Emerita Mashaire: ”Vahvat ajot kohti koria on mun juttu”

Viime viikolla perinteikkäässä Baltic Sea Basketball Cupissa nähtiin jälleen kerran Suomen tulevaisuuden koripallolupauksia. Yhtenä tähtenä tuikki Suomen 18-vuotiaiden tyttöjen Emerita Mashaire, 17.

18.11.2018 15:05 Susiladies

Saara Wahlgren: ”Hallilla oli mahtava tunnelma”

Töölön Kisahallissa käydyssä kamppailussa Slovenia lunasti itselleen paikan 2019 EM-kisoihin päihittämällä Susiladiesin 68-88 (27-41). Häviöstä huolimatta naisten maajoukkue esitti parketilla monia valon pilkahduksia, ja yksi heistä oli hallia sytyttänyt taistelija Saara Wahlgren.

17.11.2018 21:20 Susiladies

Sara Bejedi: ”Taidollisesti meillä olisi edellytykset voittaa mikä tahansa joukkue”

Naisten maajoukkue Susiladies pelasi EM-karsintojen viimeisen kotiottelunsa Sloveniaa vastaan Töölön Kisahallissa Helsingissä. Joukkueen kantavana voimana toimi vasta 18-vuotias pelintekijä Sara Bejedi, joka pussitti upeat 19 pistettä ja johti peliä vanhan ammattilaisen elkein.

27.4.2018 Haastattelu

Mestaruushaastattelussa Linda-Lotta Lehtoranta ja Megan Mullings: ”Maailman paras tunne”

Kotkan Peli-Karhut päätti kuluvan naisten Korisliigan kauden mestaruusjuhliin. Kotkalaisten kova tahtotaso toi joukkueelle mestaruuden lisäksi kauden ensimmäisen vierasvoiton Lappeenrannan Catzin kotihallista.

15.4.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan finaaliennakko: Catz kohtaa Peli-Karhut

Naisten Korisliigan finaalisarja vuosimallia 2017–2018 käynnistyy huomenna maanantaina 16. huhtikuuta. Lappeenrannan Catzin ja Kotkan Peli-Karhujen valmentajat odottavat finaalisarjasta kahden monipuolisen joukkueen kohtaamista.

29.3.2018 Haastattelu

Kotkan Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä: ”Lähdemme voittamaan jokaista peliä”

Kotkan Peli-Karhut pääsee viikon lepotauon jäljiltä haastamaan Tapiolan Honkaa naisten Korisliigan välierissä. Peli-Karhujen päävalmentaja Roope Mäkelä odottaa pudotuspelien huipennuksesta tiukkoja kamppailuja mitalinkiilto päätavoitteena.

27.3.2018 Haastattelu

Lappeenrannan Catzin päävalmentaja Mika Haakana: ”Tulossa kiinnostavat pudotuspelit”

Vain kahdesti naisten Korisliigan runkosarjan aikana kaatunut Lappeenrannan Catz pääsee aloittamaan pudotuspelit kovalla testillä hallitsevaa mestaria Hyvinkään Pontevaa vastaan. Catzin päävalmentaja Mika Haakana näkee, että välierissä pelaa neljä joukkuetta, joilla on tasaiset mahdollisuudet voittaa Suomen mestaruus.

27.3.2018 Haastattelu

Vimpelin Vedon Noora Järvikangas: ”Pudotuspelit olivat kauden tavoite"

Vimpelin Vedon kausi naisten Korisliigassa päättyi puolivälierävaiheeseen viime lauantaina Hyvinkään Pontevan taistellessa kolmannen voiton myötä välieriin. ViVen Noora Järvikangas näki kauden päätösottelussa paljon hyvää.

15.3.2018 Haastattelu

Pitkän uransa päättävä Kenya Robinson: ”Olen valmis aloittamaan uuden luvun elämässäni”

Äänekosken Huiman koripallo-ikoni Kenya Robinsonin pitkä ura koripallon parissa päättyy kuluvaan kauteen. Jo kertaalleen uransa lopettanut Robinson saapui vahvistamaan Huimaa ”vielä kerran” -tyyppisen ratkaisun siivittämänä alkuvuodesta. Robinson kiittää fanejaan ja väläyttää mahdollisuudella valmentaa joku päivä suomalaista joukkuetta.

14.3.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Megan Mullings: ”Voitto on jokapäiväinen tavoitteemme”

Väkivahvan helmikuun pelanneen Kotkan Peli-Karhujen Megan Mullings kertoo, että joukkueessa vallitsee ehtymätön voitonjano. PeKan menestyksen avaimiksi Mullings laskee kokoonpanon laajuuden erityisesti hyökkäyspäässä.

12.2.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Aleighsa Welch: ”Olemme sitoutuneet tulemaan paremmiksi”

Etelä-Carolinan yliopiston kasvatti Aleighsa Welch on ylpeä Catzin tasaisesta voittoputkesta. Vaikka 19 voiton ja yhden tappion kausi vaikuttaa paperilla lähes ylivoimaiselta, lappeenrantalaisryhmän sentteri vakuuttaa, että voittojen takana on paljon kovaa työntekoa.

20.1.2018 Haastattelu

Naisten Korisliigan kuukauden pelaaja Wilesia Hardy: ”Meillä kaikilla on sama unelma”

Naisten Korisliigassa joulukuussa kentän molemmissa päissä tehokkaasti esiintynyt Wilesia Hardy kokee, että Tapiolan Hongan kemiat kohtasivat heti alkukaudesta. Siitä oli seurauksena Hongan tulikuuma voittoputki alkukaudesta. Joulukuun Honka hoiteli voitokkaasti 4–0.

Näytä lisää vastaavia