Daniel Dolenc: ”Upeaa päästä kilpailemaan tämän tason pelaajien kanssa”

21.2.2021 09:29 Susijengin korin läheisyyteen on kuluvan vuoden aikana ilmestynyt uusi möyrijä. Espoo Basket Teamin kasvatti ja Itävallan liigan Swans Gmundenia edustava Daniel Dolenc, 205 cm ja 27 vuotta, kohosi susirinkiin kypsemmällä iällä ja ottaa nyt kaiken irti saamastaan mahdollisuudesta harjoitella ja pelata maan parhaiden pelaajien kanssa.

Serbian ja Georgian jätit ovat marraskuulta tuttuja Daniel Dolencille. Kuva: Ville Vuorinen / Susijengi.

Maajoukkuepaitaan pukeutuminen on Dolencille tuttua puuhaa, sillä onhan ”Lentäväksi Ramboksi” BC Nokian vuosinaan nimetty sentteri tahkonnut peräti 114 juniorimaaottelua ja yhden haastajamaaottelun siihen päälle.

Myös kotimaan tasolla Dolenc on jo kestokasvo. Liigadebyyttinsä hän antoi Espoon Hongassa jo 2010–11-kaudella mm. Jamar Wilsonin ja Jukka Matisen joukkuetoverina ja on sittemmin ehtinyt tahkota kahdeksan kauden aikana 243 pääsarjaottelua. Todellinen läpimurtokausi odotti vuoroaan 2019–20, jolloin Dolenc kohosi BC Nokian riveissä Korisliigan kotimaiseen kärkikaartiin ja ansaitsi edesottamuksillaan ammattilaispahvin Itävallan liigaan.

Ensikutsu Susijengiin kolahti tuolloin 26-vuotiaan Dolencin postiluukusta kesällä 2020 ja viime marraskuun MM-karsintaikkunassa hän pääsi hakemaan MM-karsinnoissa korinalustanssiin niin Serbian kuin Georgiankin isoa kalustoa.

- Onhan se ollut aina mielessä. Korkeimmat ammattilaissarjat ja maajoukkue ovat kuitenkin suomalaiselle pelaajalle absoluuttisesti korkein taso, Dolenc kuittaa kysyttäessä Susijengi-kutsun merkitystä.

- Onhan se iso kunnia, että maajoukkueeseen pääsee ja saa tilaisuuden treenata ja kilpailla tämän tason pelaajien kanssa kansainvälistä parhaimmistoa vastaan.

EM-kisapaikka on Dolencille uusi maali

Tänään huipentuviin EM-karsintoihin osallistuneesta 32 joukkueesta 24 etenee syyskuun 2022 EM-kisoihin, joten silkalla todennäköisyyslaskelmalla ajateltuna olisi sinänsä perusteltua ajatella, että karsinnat ovat lähinnä vauhtitöyssy maantiessä.

Karsinnat ovat kuitenkin tuoneet mukanaan yllätyksiä: esimerkiksi moninkertainen EM-kisakävijä Latvia taipui lauantaina Bulgarialle ja karsiutui kisoista, kesän 2019 MM-kisaparketeille edennyt Montenegro nöyrtyi Iso-Britannian edessä ja ikuinen EM-mitalisuosikki Liettua joutuu kisaamaan viimeiselle kierrokselle asti omasta kisapaikastaan.

Dolencille Susijengin pääsy tuleviin EM-kisoihin antaakin jättiannoksen lisämotivaatiota tulevaisuudelle.

- Upeaa se on, ei siitä pois päästä. Hienoa, että saatiin jatkumoa viime vuosikymmenten susiduunille. Henkilökohtaisella tasolla EM-kisapaikka antaa uuden maalin, minkä eteen ponnistella – mahdollisuuden kilpailla EM-kisatasolla ja ottaa sitä kautta taas uusi harppaus omalla uralla.

Seuraava tilaisuus mitellä Euroopan absoluuttista parhaimmistoa vastaan odottaa jo tänään iltapäivällä, sillä päävalmentaja Henrik Dettmann nimesi Dolencin Georgiaa vastaan asettuvaan susitusinaan. Georgian korin alla partioikin tuttu tanssikaveri, 216-senttinen Teneriffan torni Giorgi Shermadini.

- Viimeksi Espoossa oli ”Sherminatoria” vastaan todella kovaa vääntöä. Se on kookas, iso, hyväkätinen ja erittäin taitava koripalloilija, jota vastaan on vaikea pelata, sillä kaikkia hänen aseitaan ei millään saa pois, Dolenc pohtii.

- Lähdetään siitä, että tehdään oma puolustusduuni tarpeeksi aikaisin, että saadaan Shermadini pois omasta pelistään.

Susijengi ja Georgia kohtaavat EM-karsintojen huipennuksessa tänään sunnuntaina 21.2. klo 17.00 alkaen. YLE TV2:n suora lähetys alkaa klo 16.55.

Henkilöt

 
8.8.2023 13:17 Susijengi

Susijengi EM-karsintoihin Serbian, Georgian ja Tanskan seuraksi

Vuosien 2024–25 EM-karsintalohkot arvottiin tiistaina iltapäivällä Münchenissa ja arpaonni toi Susijengin tanssikumppaneiksi koripallojätti Serbian, aina vaarallisen Georgian sekä lohkon haastajajoukkueen Tanskan kanssa karsintojen G-lohkossa.

15.2.2022 11:25 Susijengi

Susijengillä helmikuussa kaksinkertainen tanssivuoro Euroopan mestarin kanssa

Helmikuun MM-karsintaikkuna tarjoaa Susijengille maailmanluokan mittapuun, kun viime kesän olympialaisissa pronssiotteluun yltänyt hallitseva Euroopan mestari Slovenia asettuu Suomea vastaan ensiksi kotikentällä Espoossa ja sitten vieraskentällä Koperissa.

22.2.2021 11:43 Susijengi

Pähkinänkuoressa: EM-karsinnat 2020–21

Uusi kilpailujärjestelmä, pandemia, kuplajärjestelyt ja miehistönvaihdokset – vuosien 2020–21 EM-karsinnat olivat Susijengille vaiherikas ja haastava kokonaisuus, joka jännittävien kaarteiden jälkeen päättyi onnellisesti viidenteen perättäiseen EM-kisapaikkaan kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

21.2.2021 19:55 Susijengi

Susijengi säpisi Georgian kumoon päätösneljänneksellä

Fantastinen avauspuolisko, raskas kolmas jakso ja puolustuspään onnistumisten myötä kuitattu päätösneljänneksen kasvojen pesu – siinä reseptit Susijengin EM-karsinnat päättäneeseen 70–78 (30–49)-voittoon Georgiasta. Susijengi selvisi helmikuun karsintaikkunasta tappioitta ja eteni EM-kisoihin kolmella voitolla kuudesta ottelusta.

20.2.2021 19:17 Susijengi

Susijengi ja Georgia nimesivät kokoonpanonsa sunnuntaille

Susijengi ja Georgia ovat nimenneet pelaajatusinansa sunnuntai-iltapäivän EM-karsintahuipennukseen. Päävalmentaja Henrik Dettmann on nimittänyt susitusinaan Mikko Koiviston ja Daniel Dolencin, kun taas Georgian kokoonpanoon kohosivat Luka Zakradze ja Kakha Jintcharadze.

20.2.2021 10:25 Susijengi

Horjumaton Georgia luottaa vahvuuksiinsa

EM-karsintalohko E:tä tappioitta johtanut Georgia sai perjantaina isän kädestä, kun Serbia nuiji joukkueen kumoon Tbilisin illassa. Susijengi odottaakin EM-karsintojen sunnuntaiseen päätösotteluun vastaansa sisuuntunutta kotijoukkuetta, joka hakee lohkovoittoa pelaamalla rutiinilla ja vahvuuksiensa kautta.

19.2.2021 19:50 Susijengi

Serbia nujersi Georgian, Susijengi jälleen EM-kisoihin!

Aiemmin päivällä Sveitsin nujertanut Susijengi päätti EM-karsintaperjantain riehakkaissa tunnelmissa, kun Serbia peittosi aiemmin tappiottoman lohkojohtaja Georgian lukemin 66–92 (31–47). Oman EM-kisapaikkansa varmistamisen lisäksi Serbia siivitti voitollaan kisoihin myös Susijengin, joka esiintyy syksyllä 2022 EM-näyttämöillä viidennen perättäisen kerran.

19.2.2021 17:02 Pääjuttu

Kenraali Koponen katkaisi Sveitsin kirin vapaaheittoviivalta

Periksiantamaton Sveitsi kiri EM-karsintaottelussa Susijengiä vastaan täsmäaseillaan 27 pisteen takaa kahden heiton päähän. Loppuhetkillä joukkuepuolustus ja Petteri Koposen seitsemän vapaaheittoa nousivat arvoon arvaamattomaan, kun Susijengi otti 92–84 (49–31) voitolla jättiaskeleen kohti syksyn 2022 EM-kisoja.

19.2.2021 09:37 Susijengi

Petteri Koponen: ”Iso peli, lähdetään voittamaan”

Tänään perjantaina pelataan isoin panoksin, sillä voitto alkuiltapäivän EM-karsintaottelusta Sveitsiä vastaan veisi Susijengin millin päähän syyskuun 2022 EM-kisojen ovilta. Vaikka joukkueen pitkäaikainen keulakuva Petteri Koponen, 32, on kokenut urallaan lähes kaiken, on iltapäivän peli kutkuttava hetki myös hänelle.

18.2.2021 18:12 Susijengi

Susijengi ja Sveitsi nimesivät miehistönsä perjantain otteluun

Susijengin päävalmentaja Henrik Dettmann ja Sveitsin päävalmentaja Gianluca Barilari ovat nimenneet kokoonpanonsa perjantai-iltapäivän EM-karsinaotteluun Georgian Tbilisissä. Suora lähetys ottelusta alkaa Yle TV1:lla huomenna perjantaina klo 13.55.

Näytä lisää vastaavia