Aapeli Alanen juoksee kenttää tänä vuonna Kouvot-paidassa – ”Pelityylimme vaatii sopeutumista ja poikkeuksellista ratkaisukykyä”

28.9.2023 19:00 Muualla Euroopassa kolme viimeisintä pelivuottaan viettänyt laituri Aapeli Alanen on liittynyt Jyri Lehtosen valmentamaan Kouvoihin, ja luvassa on pelaajan mukaan nopeaa toimintaa, joka aiheuttaa vastustajille varmasti valmistautumisvaikeuksia.

Kuva: Ville Vuorinen

Laitahyökkääjä Aapeli Alanen tekee kolmen kauden Euroopan-kierroksen jälkeen paluun Suomeen ja miesten Korisliigaan. Paita, jonka hän tänä syksynä pukee päälleen, tosin on hänelle täysin uusi. Sen etumusta komistaa Kouvojen logo.

Lahdessa koripallo-oppinsa aikoinaan saanut monipuolinen pelaaja kertoo odottavansa uutta kautta erityisellä mielenkiinnolla.

– On kiehtovaa nähdä, kuinka paljon joukkueet ovat poissaoloni aikana täällä muuttuneet, ja päästä tutustumaan lahjakkuuksiin, jotka ovat itselleni vielä vieraita. Se taas, että paljonko minä olen tänä aikana muuttunut, on ehkä itselleni vaikein arvioida. Ainoa, mitä pystyn sanomaan varmalla, on se, että olen kokeneempi ja vanhempi kuin kolme vuotta sitten.

Kouvolaan saapuessaan Alanen huomasi nopeasti olevansa itselleen täysin uudessa tilanteessa. Hänellä on ikää vasta 27 vuotta, mutta ennen ulkomaalaisvahvistus Kamau Stokesin hankintaa hän oli koko kokoonpanon vanhin.

– Olen yleensä tottunut olemaan nuorimmasta päästä. Tämä nykyinen tilanne tuo huomattavasti enemmän vastuuta ja tarkoittaa sitä, että minun täytyy olla se, joka näyttää omalla tekemisellään esimerkkiä kokemattomammille. Osa veteraanipelaajien tehtävää on johtaa ja auttaa joukkuetta juuri sen esimerkin kautta.

Pelillisesti Alanen ei koe merkittävästi muuttuneensa. Hän pelaa kovaa, puolustaa hyvin ja käyttää hyökkäyspäässä ratkaisupaikkoja viisaasti. Niillä avaimilla hän on auttanut joukkueitaan voittamaan pelejä tähänkin asti.

Toki joskus valmennuksella ja ympäröivällä joukkueella voi olla pelaajan avainominaisuuksista erilaisiakin näkemyksiä – sellaisia, joita pelaaja itse ei ole ehtinyt edes kunnolla hahmottaa.

– Se näkyy ehkä eniten siinä, kun välillä päätyy rotaatiossa pelipaikoille, joita ei yleensä pelaa. Olen Korisliigassa vuosieni aikana pelannut kaikkia mahdollisia paikkoja pelinjohtajasta ihan sentteriin asti. Kaikkea on kokeiltu, vaikka kentällä on paljon rooleja, joihin en todellakaan ole tottunut. Mutta jos tarve on, niin silloin pitää olla valmis niitä pelaamaan.

Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto
Nuori Aapeli. Kahdeksan Susijengi-ottelun lisäksi Alanen on pukenut maajoukkuepaidan ylleen 80 kertaa. Kuva: Koripalloliitto

Taktisessa mielessä Kouvot on pyrkinyt hyvin erilaisiin lähestymistapoihin kuin monet muut joukkueista. Päävalmentaja Jyri Lehtosen alaisuudessa joukkue on panostanut äärimmäisen nopeaan peliin.

Aapeli Alanen uskoo, että perinteistä poikkeava tyyli tulee jatkossa aiheuttamaan vastustajille valmistautumisvaikeuksia.

– Tämä pelityyli vaatii ehdottomasti sopeutumista. Olin ensin sanomassa, että pelimme ei ole niin taktista, mutta siitä saa väärän kuvan. Kyllä meillä on tarkat kriteerit. Kyse on enemmänkin siitä, että pelikirjassamme hyökkäys ei ala aina siitä, että viisikko tuodaan rauhassa hyökkäyspäähän ja pelinjohtaja näyttää kuvion, joka juostaan, ja antaa avaussyötön. Koska hyökkäyksemme on nopea ja monin tavoin vapaampi, se vaatii pelaajilta poikkeuksellista ratkaisukykyä ja ymmärrystä olla oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tyylissä on pieniä kaikuja siitä filosofiasta, jolla muiden muassa Mike D’Antoni tuli Yhdysvalloissa kuuluisaksi käyttäessään niin sanottua ”7 Seconds or Less” -taktiikkaa. Alanen myöntää hymyillen, että hänestä tuntuu, että Lehtonenkin on saattanut pelikirjaansa joitakin pieniä vivahteita ottaa tuosta strategiasta. Ainakin paljon enemmän kuin hänen viime joukkueidensa valmentajat ottivat.

– Etenkin jos vertaa Itävaltaan, jossa kaikki seurat pelasivat aivan harvinaisen hidasta koripalloa. Toisaalta taas pelissämme täällä on ollut hieman uutta vanhoillekin Kouvoille, koska isona muutoksena viime vuoteen meillä ei ole kumpaakaan isoista miehistä eli Hannes Pöllää tai Ilmari Toikkasta. Mutta onneksi saimme tilalle Topias Jokelan ja pystyimme pitämään yhä Joel Mäntysen. Kunhan uskomme omaan tekemiseemme, tästä saadaan vielä hyvä lopputulos.

Kouvot 23-24 pähkinänkuoressa

Henkilöt

 
9.12.2023 19:59 Korisliiga

Topias Palmi jatkoi hurjia piste-esityksiään Kauhajoen voitossa – Pyrinnölle kauden ensimmäinen vierasvoitto

Miesten Korisliigassa nähtiin sekä vierasjoukkueiden järjestämiä yllätyksiä että korkeasti sijoittuneiden joukkueiden ammattimaista tyyneyttä kotiparketilla. Huomiota tilastoillaan herättivät muiden muassa Kauhajoen Topias Palmi ja Kouvojen Joel Mäntynen.

8.12.2023 12:57 Korisliiga

Kova comeback-uutinen Korisliigassa: Thomas Gipson III palaa Kouvoihin

Kouvoissa mestaruutta vuonna 2016 juhlinut Thomas Gipson III tekee paluun joukkueeseen.

6.12.2023 17:30 Korisliiga

Kataja päihitti Kobrat PowerParkissa – Joonas Lehtoranta pelasi debyyttinsä käärmepaidassa

Vastikään Joonas Lehtorannalla vahvistunut Kobrat pelasi kotiottelunsa poikkeuksellisesti PowerParkin Palace Areenalla mutta hävisi sen Kataja Basketille.

5.12.2023 10:00 Korisliiga

Seagullsin Mar’Qualen Grant Korisliigan marraskuun kuukauden pelaaja

Voitosta voittoon marraskuussa marssineen Helsinki Seagullsin Mar’Qualen Grant on valittu kuukauden parhaaksi pelaajaksi.

2.12.2023 21:28 Korisliiga

Mikael Aalto ja Topias Palmi ottivat mittaa pistekarkeloissa – Korihait vei voiton tuplajatkoajan jälkeen

Otteluvoittoja miesten Korisliigassa juhlivat tänään sarjataulukon kärkikolmikko Korihait, Helsinki Seagulls ja BC Nokia.

1.12.2023 20:28 Korisliiga

Kultaranteinen Koivisto siivitti Vilppaan jälleen yhteen vierasvoittoon – Mäntynen Kouvojen voitto-ottelun pistehai

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas ja Kouvot saivat kumpikin vierasvoiton.

1.12.2023 20:04 Suomen Cup

Suomen Cupin rankingit vahvistettu – Final Fourin aikataulu julkaistu

Naisten ja miesten Suomen cupin Final Four -joukkueet ja tammikuussa Urhea-hallissa pelattavien välierien aikataulut ovat nyt vahvistettu.

29.11.2023 20:29 Korisliiga

Kataja lunasti viimeisen lipun Suomen Cup -välieriin – Pyrintö yllätti Kauhajoen

Miesten Korisliiga-illan voitot merkittiin Tampereen Pyrinnölle, Kouvoille ja Kataja Basketille, joka ansaitsi samalla paikan miesten Suomen Cupissa.

28.11.2023 20:43 Korisliiga

Korisliigan kärkipäässä käy kova kuhina – Seagulls taivutti Korihait, mutta Nokia pysyy kannoilla

Miesten Korisliigassa otteluvoittoja keräsivät Helsinki Seagulls, BC Nokia ja Salon Vilpas.

25.11.2023 19:00 Korisliiga

Korihait epäsi Pyrinnöltä ensimmäisen vierasvoiton – Kataja ja Bisons kamppailivat kalkkiviivoille asti

Miesten Korisliigassa nähtiin kaksi kotivoittoa, kun Korihait ja Kataja Basket puolustivat onnistuneesti kotikenttiään.

24.11.2023 20:47 Korisliiga

Kobrat tyly vieras Nokialla – Mäntysen tehoilta ei riittänyt Seagullsia vastaan

Miesten Korisliigan otteluvoitot merkittiin Kobrille ja Helsinki Seagullsille.

22.11.2023 20:47 Korisliiga

Tyree Eady ratkoi voiton Vilppaalle virhevaikeuksien täyttämästä trilleristä

Miesten Korisliigassa Salon Vilpas taivutti Lahti Basketballin niukalla piste-erolla.

22.11.2023 20:45 FIBA Europe Cup

Katajalle avausvoitto FIBA Europe Cupin lohkovaiheen päätösottelussa

Suomalaisjoukkueiden tie FIBA Europe Cupissa päättyi keskiviikkona lohkovaiheeseen. Kataja Basket kaatoi slovakialaisen Levicen päätösottelussa. Kauhajoki puolestaan taipui kotikentällään kyproslaiselle AEK Petrolinalle.

22.11.2023 13:55 Suomen Cup

Naisten ja miesten Suomen Cupin Final Four -joukkueet selviävät marraskuun lopussa

Suomen Cupin huipennukseen selviytyy molempien sarjojen rankingin neljä parasta joukkuetta. Final Four -turnaus järjestetään 19.–21. tammikuuta Urhea-hallissa, Helsingissä.

18.11.2023 20:41 Korisliiga

Korihait juhlisti vanhoja mestareita voitolla – Kobrat vei derbyn nimiinsä

Korisliiga jatkui neljällä ottelulla. Illan voittajia olivat Seagulls, BC Nokia, Kobrat ja Korihait.

17.11.2023 21:00 Korisliiga

KTP vaisun alun jälkeen 24 pisteen voittoon – Pyrintö jumiutunut sarjataulukon pohjalle

Korisliiga-illan ainoa ottelu päättyi KTP-Basketin kotivoittoon.

15.11.2023 21:48 FIBA Europe Cup

Kauhajoki taipui loppuhetkillä Bundesliiga-joukkue Rostockille – Kataja ei onnistunut nappaamaan avausvoittoaan

Suomalaisjoukkueet pelasivat keskiviikkona FIBA Europe Cupin alkulohkojen viidennet ottelut. Ilta ei kasvattanut suomalaisjoukkueiden voittosarakkeita.

15.11.2023 20:41 Korisliiga

Teemu Suokkaan tehoilta johti Vilppaan voittoon

Salon Vilpas haki vierasvoiton Loimaalta. Teemu Suokas pommitti kaukaa ja jakoi ahkerasti syöttöjä.

14.11.2023 13:51 Pääjuttu

Jussi Laakso Saksan Bundesliigan Crailsheimin päävalmentajaksi

Korisliigan hallitseva vuoden valmentaja, viime keväänä Helsinki Seagullsin Suomen mestariksi valmentanut riihimäkeläislähtöinen Jussi Laakso, 47, on allekirjoittanut loppukauden kestävän päävalmentajasopimuksen Saksan Bundesliigaa pelaavan Crailsheim Merlinsin kanssa. Sopimus on Laakson ensimmäinen valmentajapesti Suomen ulkopuolella.

11.11.2023 20:13 Korisliiga

Fortsonilla ja Palmilla jyvä kohdallaan – alkukaudesta yskähdellyt Kauhajoki miltei 50 pisteen voittoon

Miesten Korisliigan otteluvoitot menivät tänään Kauhajoelle, Helsinki Seagullsille ja Kataja Basketille.

Näytä lisää vastaavia