Vuoden urheiluoppilaitos -tunnustuspalkinto Pohjois-Haagan yhteiskoululle

5.5.2007 Suomen Olympiakomitea on valinnut Pohjois-Haagan yhteiskoulun Helsingistä vuoden 2007 urheiluoppilaitokseksi. Tunnustuspalkinto myönnetään menestyksekkäästä, monipuolisesta ja uudistushakuisesta työstä nuorten huippu-urheilijoiden parissa.

Palkinnon suuruus on 2000 euroa. Tunnustus julkistettiin 3.5. urheiluoppilaitostoimijoiden vuosittaisessa seminaarissa Vierumäellä.

Vuoden Urheiluoppilaitos -valinnan perustana oli Pohjois-Haagan yhteiskoulun tekemä pitkäjänteinen ja aktiivinen työ nuorten urheilijoiden opiskelun ja valmentautumisen yhdistämisen hyväksi.

Pohjois-Haaganyhteiskoulun liikuntayläaste ja -lukio muodostavat sekä paikallisesti että valtakunnallisesti merkittävän yksikön, jonka toiminnan tunnusmerkkejä ovat innovatiivisuus, tavoitteellisuus ja yritteliäisyys.

Esimerkkeinä näistä ovat mm. valtakunnallisesti ainutlaatuinen yläasteen liikunta-matematiikka -linja sekä onnistumiset erityisesti joukkuelajien urheilijoiden opiskelun ja valmentautumisen tukemisessa.

Viime aikojen menestyneitä Pohjois-Haagan kasvatteja ovat mm. lumilautailija Heikki Sorsa, jääkiekkoilijat Sami Lepistö, Arttu Luttinen ja Antti Pihlström, jalkapalloilijat Roni Porokara, veljeskaksikko Juska ja Vili Savolainen.

Pohjois-Haagasta löytyy monta SM-tason koripallopelaajaa, jotka valmistunut tai ovat valmistumassa, kuten esimerkiksi Ville Tuominen, Roni Leimu, Eero Levä, Tiia Hietanen, Sad Niskanen, Teemu Rintala, Antto Nikkarinen ja Sasu Salin.

Tyttöjen puolella etenkin joukkuevoimistelijat ja muodostelmaluistelijat ovat onnistuneet saavuttamaan aivan maailman terävimmän kärjen.

Pohjois-Haagan yhteiskoulu osallistuu aktiivisesti koulujenvälisiin kilpailuihin ja vastaa koko Helsingin kaupungin yläasteiden ja lukioiden koulujenvälisen kilpailutoiminnan järjestelyistä. Myös kansainväliset tapahtumat ovat tärkeä osa toimintaa. Kouluaikaiset kilpailut ja menestys eivät ole kuitenkaan itsetarkoitus, vaan pääasia on luoda tukeva pohja tulevaa urheilu-uraa ja elämän muita tavoitteita ajatellen.

- Lähes 20 vuodenmäärätietoinen työ on luonut hyvähenkisen yhteisön, jossa kaikki sitoutuvat erittäin vahvasti ja innokkaasti yhteiseen asiaan. Koulussamme on todellinen urheiluseura- ja talkoohenki!, hehkuttaa Pohjois-Haagassa opettajana ja valmentajana toimiva Lea Hakala.

Kouluverkkouudistus uhkaamassa toimintaa

Helsingin kaupungin opetusvirasto on kouluverkkouudistuksen yhteydessä esittänyt, että Pohjois-Haagan yhteiskoulun toimintaa tulisi rajoittaa poistamalla toinen painotusaine ja vähentämällä oppilasmääriä.

- Nuo ehdotukset vaarantaisivat pahasti koulumme tulevaisuuden. Meillä on nyt kasassa vuosien työllä rakennettu menestyvä ja tehokkaasti toimiva kokonaisuus, jossa hyvinvoiva lähikoulu ja liikunta-matematiikkalinjat tukevat toinen toisiaan. Hakijoita on todella paljon. Miksi menestyksestä halutaan rangaista, pohtii apulaisrehtori Tuomas Raja.

- Tunnustus maistuu erittäin hyvältä ja paremmalla hetkellä se ei olisi voinut tulla. Toivottavasti tämä palkinto auttaa myös päättäjiä tekemään oikeita johtopäätöksiä koulumme tulevaisuuden suhteen, lisää Lea Hakala.

Vuoden Urheiluoppilaitos -palkinto jaettiin kymmenennen kerran

Olympiakomitean Pohjois-Haagan yhteiskoululle myöntämä tunnustuspalkinto on vuosittainen ja se on jaettu vuodesta 1998 lähtien.

Aikaisemmin palkinnon ovat saaneet:

  • 1998 Mäkelänrinteen lukio, Helsinki
  • 1999 Kuopion klassillinen lukio ja Pohjois-Savon ammattioppilaitos
  • 2000 Kastellin lukio, Oulu
  • 2001 Alppilukiot: Levi, Nilsiä ja Ruka
  • 2002 Vörå gymnasium, Vöyri
  • 2003 Sotkamon lukio
  • 2004 Voionmaan lukio, Jyväskylä
  • 2005 Salpausselän lukio ja Koulutuskeskus Salpaus, Lahti
  • 2006 Ounasvaaran lukio, Rovaniemi

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia