Tunnelmia liigainfosta, osa 1/2

22.9.2010 17:26 Koripalloliiton järjestämä tiistain liigainfotilaisuus keräsi jälleen kymmenittäin kotimaisen koripallon eturivin nimiä Pasilaan keskustelemaan alkavasta kaudesta. Korisliigakauden ennakkopaketin ensimmäisessä puoliskossa Joensuun Katajan, Espoon Hongan, Namika Lahden, Kauhajoen Karhun, Salon Vilppaan ja Porvoon Tarmon tunnelmia.

Maajoukkuetakamies Juha Sten palaa Suomeen vuoden tauon jälkeen.

Stenin uusi käskyttäjä on Jukka Toijala, joka siirtyy Joensuun Katajan peräsimeen Kouvolasta.

Tuomas Iisalo ja Honka uurastavat 54 ottelua seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Lahden Roope Suonio (kuvassa) ja Ilkka Vuori muodostavat ehkä Korisliigan nopeimman takakentän.

Kauhajoen häjyimmän puukkojunkkarin Jeremiah Woodin ja Karhu Basketin tavoite on pudotuspeleissä.

Salossa luotetaan viime kaudella liigaläpimurtonsa tehneen Roope Ahosen tulivoimaan.

Kolme divarijoukkuetta liigaan nostanut Aubrey Conerly saa mahdollisuutensa pelata Korisliigaa Porvoon Tarmon paidassa. Kuvat: Tomi Kaminen, Francois Perthuis, Kai Kilappa ja Kimmo Metsälä.

Kataja jälleen mestaruusjahdissa

Joensuun Katajan pelikausi 2009/10 alkoi alakuloisissa merkeissä, kun joukkue hävisi tusinan otteluita perättäin ja tuskaili epäonnistuneiden ulkomaalaispelaajavalintojen kanssa. Alkavaan kauteen Joensuussa ollaan valmistauduttu huolellisesti siten, että ryhmän suomalainen runko oli koossa jo ennen juhannusta ja amerikkalaispelaajien nimet selvisivät heinäkuun aikana.

Joensuussa luotetaan tuttuun tapaan Petri Virtasen ja Sami Lehtorannan iskukykyyn, jonka lisäksi liigan kehittyneimmäksi pelaajaksi valittu Juho Nenonen on valmis entistä suurempaan rooliin. Lisää osaamista Pohjois-Karjalaan tuovat maajoukkueläpimurtonsa tehnyt Antti Kanervo, Espanjasta palaava Juha Sten sekä Kouvoista Katajaan siirtynyt päävalmentaja Jukka Toijala.

- No, meillä on joukkue täynnä mukavia poikia ja valmentajakin on "ihan hyvä", joten eipä tässä muuta voi odottaa kuin menestystä, summaa alkavan kauden hengen Juha Sten.

- Minun kirjoissani emme ole mestarisuosikki, ja tässä on monta kuukautta pelattavana ennen kuin pudotuspelit alkavat. Heittäisin paineet kuitenkin tuonne Pyrinnön, Hongan, KTP:n ja ToPon suuntaan.

Miesten maajoukkueen apuvalmentajana kesällä debytoinut Toijala on palannut hyvillä mielin Joensuuhun seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Vaikka joukkue ei ole ehtinyt olla yhdessä pitkään, Toijala kertoo valmistautumisen menneen nappiin.

- Tässä oli monta kaveria maajoukkueen mukana kesällä hyvässä valmennuksessa ja kuntoutuksessa ollut Juha Sten sai apua valtakunnan parhailta asiantuntijoilta. Joensuussa kesän viettäneet pelaajat ovat treenanneet lujaa ja jenkit (Jared Newson ja Darren Fells) ovat sopeutuneet porukkaan hyvin, Toijala miettii.

- Rekrytointivaiheessa tapahtui tosin karmea munaus, koska huomasin vasta jälkikäteen, että valmentaja on vaihtunut jokaisessa suomalaisjoukkueessa, jossa Juha Sten on pelannut vähintään yhden kauden. Katsotaan nyt, kannattaako riskinotto, velmuili Toijala puheenvuoronsa päätteeksi.

Hongalle tiedossa puolen vuoden härkäpäivät

Espoon Honka on kasannut joukkuettaan elo-syyskuun aikana ryminällä lähes koko kesän kestäneen hiljaiselon jälkeen. Vaikka muuttovirta Espoosta poispäin on ollut vuolas, vastaavasti Honka on onnistunut rekrytoimaan riveihinsä kaksi kovan tason amerikkalaista (Corey Belser, Jamar Wilson), maajoukkuetason paluumuuttajan (Ville Mäkäläinen) sekä kullanarvoisen roolipelaajan pitkään päähän (Joonas Suotamo).

Edessä on kuitenkin haastava kausi, sillä Korisliigan 44 ottelun mittaisen runkosarjan lisäksi Honka pelaa kymmenen ottelua itä-eurooppalaisessa VTB-liigassa, ja tuoreella päävalmentaja Pekka Salmisella on tasan kolme päivää aikaa hioa joukkueensa yhteispeli kuntoon ennen kotimaan avauskierrosta.

- Tunnelmat ovat hieman sekavat, sillä kaikki on tapahtunut nopealla aikataululla. Mikään hätä ei kuitenkaan ole. Yhtään Korisliigaa väheksymättä lyhyen tähtäimen tavoitteemme on pärjätä VTB-liigassa, ja kevääseen on vielä todella pitkä matka, pohtii Salminen.

Hongan viime kauden rotaatiopelaajista Espoossa jatkavat konkarit Jukka Matinen ja Tuomas Iisalo sekä viime kausina loukkaantumisista kärsinyt takamies Anselmi Vanjoki. Salmisen tavoin Iisalo odottaa mielenkiinnolla Korisliigan ja VTB-liigan tarjoamia haasteita, mutta samalla myöntää, että joukkue joutuu varsin nopeasti kovan paikan eteen.

- Valmistautuminen kauteen ei missään nimessä ollut optimaalinen, ja kyllähän tässä pelaajatkin ovat olleet välillä epätietoisuuden vallassa. Asiat ovat kuitenkin kääntyneet parhain päin. Meillä on monta pelaajaa, jotka sopivat Pekka Salmisen ajamaan aggressiiviseen pelitapaan, Iisalo punnitsee.

- VTB-liigaan osallistuminen on todella upea juttu meille ja suomalaiselle korikselle, sillä tällaisia matseja suomalaiset joukkueet pääsevät harvemmin pelaamaan. Kun VTB:n ottelurumba on takana, uskon meidän olevan aika hyvässä iskussa kevään tullen.

Lahdessa tähdätään pudotuspelipaikkaan

Namika Lahden kannalta pelikausi 2009/10 meni alle odotuksien. Kevään 2009 mestaruuden jälkeen lahtelaiskone hyytyi pahemman kerran, ja "Suomen Chicagossa" jäätiin pudotuspelien ulkopuolelle pitkästä aikaa. Päävalmentaja Sami Toiviaisella on kuitenkin uuteen pelikauteen lähdettäessä vahva käsitys siitä, mikä viime kaudella epäonnistui.

- Ricky Hickman oli varmasti yksi sarjan parhaita pelaajia, mutta kuitenkin kävi mielessä, että jenkkipointilla tuskin voitetaan Suomen mestaruutta. Viime viikonlopun turnauksessa Luulajassa pääsimme taas aika hyvin kontrolloidun pelitavan makuun ja moni viime kaudella hakusessa ollut asia tuntuu nyt taas löytyneen selkärangasta.

Uuden kauden alkaessa moni on kiinnittänyt huomiotaan siihen, että Namika Lahti lähtee kauteen varsin lyhyellä kokoonpanolla. Toiviainen ei kuitenkaan usko, että Lahti kaatuu pituuden puutteeseen.

- Pyrinnöllä saattaa olla pari 210 cm pitkää jätkää ruodussa, mutta siinäpä oli ainoa huomattavan pitkä liigajoukkue. En näe lyhyyttämme ongelmallisena. Meillä on urheilullisia ja kokeneitakin jätkiä, jotka osaavat pelata sekä nopeaa korista että hitaampaakin hyökkäystä.

Namika Lahden pienuus - tai vauhti - näkyy erityisesti takakentällä, jossa 170-senttinen Roope Suonio saa rinnalleen viime kauden loukkaantuneena sivussa olleen 181-senttisen Ilkka Vuoren.

- Treenimatseissa on menty Ilen kanssa aika lujaa takakentällä ja koutsi on pitänyt meitä aika paljon kentällä myös yhtäaikaisesti. Ensi keväänä tarkoituksena ei olisi katsoa ratkaisupelejä telkkarista, sanailee Suonio.

Karhu hyökkää pudotuspelejä kohti

Pohjanmaalla aistittiin kevätkaudella 2010 todellista koripallobuumia, kun Kauhajoen Karhu taittoi päävalmentaja Timo Hakamaan ja amerikkalaissentteri Jeremiah Woodin johdolla tappioputkensa ja kävi jopa pudotuspelien kynnyksellä. Kaksikko palaa puukkojunkkareiden maille myös alkavaksi kaudeksi, ja lakeuksilla odotetaan alustavasti pudotuspelipaikkaa.

- Viime vuoden tavoite oli säilyttää sarjapaikka, ja se onnistui reippaasti. Nyt tavoitteena on pudotuspeleihin pääsy, ja sitä varten on treenattu kovaa elokuun ensimmäisestä päivästä alkaen viikonloppuja myöten, uhkuu Karhun kotimaiseen luottopelaajistoon kuuluva Aleksi Huuskonen.

Pitkään Korisliigan ja miesten SM-sarjan valmennusportaissa viihtynyt Hakamaa pitää pudotuspelipaikkaa luontaisena tavoitteena.

- Totta kai tavoitteita pitää vähän nostaa viime kaudesta. Kahdeksan joukkoon pääsy on ehdoton minimitavoite tällä kokoonpanolla ja pohjalla. Tässä on monta peliä runkosarjaa vielä edessä, ja keskittymisen on oltava kohdallaan ensimmäisistä peleistä alkaen.

Karhun kotimainen materiaali koostuu nuorista ja nälkäisistä pelaajista, joista mm. Huuskonen, Eldar Skamo ja Sad Niskanen näyttivät liigakykynsä viime kauden aikana. Suurempi panos tulee kuitenkin olemaan joukkueen amerikkalaisosastolla. Jeremiah Wood pelasi toisen loistavan kauden perättäin, ja kaudella 2005/06 Kouvoissa esiintynyt John Allen on Woodin ohessa todennäköisesti paras amerikkalaispelaaja, joka pohjanmaalaisjoukkueessa on koskaan nähty.

- Ensimmäiset viikot ovat menneet siihen, että saadaan Woodin ja Allenin nivelet pois ruosteesta, mutta tahti on parantunut koko ajan. Uskon, että kyseiset kaverit tulevat olemaan sarjan parhaimmistoa jo muutaman kierroksen jälkeen, Hakamaa arvelee.

Uudistunut Vilpas pelaa vauhdikkaasti

Vaikka Salon Vilpas joutui pelaamaan viime keväänä alkavan kauden liigapaikastaan karsintasarjassa I divisioonan Lapuan Korikobria vastaan, kautta voidaan silti pitää salolaisittain positiivisena. Roope Ahonen puhkesi peliminuutteja saatuaan täyteen kukintoonsa, Salohallin lehtereille kertyi äänekäs fanikaarti ja koripallo sai ansaittua nostetta kaupungissa ensimmäistä kertaa vuosituhannen taitteen jälkeen.

Nyt panokset ovat salolaisittain kovat, sillä uusien amerikkalaispelaajien sekä kahden kovan kotimaisen pelaajan (Jukka Kataja ja Matti Nuutinen) saapumisen myötä Vilppaassa odotellaan jopa pudotuspelipaikkaa.

- Rotaatiossa on nyt seitsemän äijää, joista viisi uutta. Totuttelussa kestää varmaan oman aikansa, mutta tavoite olisi parantaa runsaasti viime kaudesta, kertoo olkapäävammaansa paranteleva Samu Kaaresvirta.

Myös Vilppaan penkin päässä on uusi mies. Philip Dejworek palasi kotikonnuilleen Saksaan ja tilalle saapui viimeksi kaudella 2004/05 pääsarjassa valmentanut Kimmo Vyyryläinen.

- Salossa on hienot puitteet pelata, paljon koripallosta innostuneita ihmisiä sekä hyvä tekemisen meininki. Viime vuonna olimme toiseksi viimeinen, ja nyt tavoite olisi muutaman uuden pelaajan mukaantulon myötä sijoittua aika paljon paremmin kuin viime keväänä, Vyyryläinen arvioi.

- Olemme toiseksi nuorin ja kaikkein pienin joukkue liigassa, mutta lähtökohta on se, että pelaamme vauhdikasta ja aggressiivista peliä. Meillä on mahdollisuus yllättää kenet tahansa.

Tarmolle riitti yksi divarikausi

Porvoon Tarmon visiitti miesten I divisioonaan jäi yhden kauden mittaiseksi, kun joukkue runnoi vakuuttavasti tiensä takaisin liigaan viime keväänä divisioonan pudotuspelien päätteeksi. Päävalmentaja Jouni Grönroosin mukaan Tarmon organisaatio päätti jo ensimmäisen divisioonakauden alussa, että alemmilla sarjatasoilla pelaaminen ei riitä porvoolaiselle koripallolle.

- Kaksi vuotta sitten olimme pahoissa taloudellisissa ongelmissa. Divisioonaan tippumisen jälkeen seura päätti kääntää laivaa 180 astetta, ja onnistuimme siinä. Seuran ajatus on, että jatkamme eteenpäin resurssit tunnustaen, mutta silti yhä parempaan sijoitukseen tähdäten.

Tarmo lähtee alkavaan liigakauteen nuorella ja kokemattomalla joukkueella. Ryhmän kokoonpanosta mainittavaa pääsarjakokemusta on ainoastaan Esa Mäki-Tulokkaalla ja Jarkko Kyllösellä. Tarmo aikookin profiloitua Grönroosin mukaan nuorten pelaajien kehittäjänä.

- Meillä on monta potentiaalista nuorta kaveria, kuten 16-vuotias Johnny Laakkonen. Pyrimme kasvattamaan pitkäjänteisellä työllä näistä kavereista hyviä pelaajia liigaan. Liigan pelitahti on aivan erilainen kuin divarin, joten alkukausi menee varmasti totutellessa, mutta kukaan ei pelkää haastetta.

Porvoolaisjoukkueen isähahmona häärii pelinrakentaja Aubrey Conerly, jonka meriittilista on vakuuttava: floridalaissyntyinen vauhtikone on ollut mukana nostamassa divarista Korisliigaan Tarmon lisäksi Salon Vilpasta ja Forssan Koripoikia viimeisen kolmen kauden aikana.

- Kaikki joukkueessa ymmärtävät, että pelasimme viime vuonna divaria, joka on ihan erilainen sarja kuin liiga. Meidän täytyy tehdä kovasti töitä todistaaksemme, että kuulumme pääsarjatasolle. Tiedämme täsmälleen, millä osa-alueilla meidän pitää parantaa jatkoa ajatellen, Conerly arvioi.

Lue myös seuraavat

 
18.4.2024 21:06 Korisliiga

Tulikuuman Topias Palmin ranne hiljensi Kisahallin – Kauhajoelta vakuuttava välieräavaus

Korisliigan välierät käynnistyivät torstaina, kun runkosarjan ykkönen Helsinki Seagulls isännöi Kauhajokea. Vilppaan avauskierroksella kaatanut Kauhajoki jatkoi loistavia otteitaan, kun se nappasi vierasvoiton Helsingistä 81–88 (39–46).

18.4.2024 12:30 Korisliiga

Korisliigan välieräennakossa Kataja ja Nokia: ”Vaikka joukkueilla olisi kuinka iso ero paperilla, playoffeissa ottelut jäävät yleensä kiinni parista pallonhallinnasta”

Kataja Basketin Thomas Tumba ja BC Nokian Tucker Richardson suhtautuvat alkavaan välieräsarjan keskenään hyvin samankaltaisin ajatuksin. Kumpikin tietää, että yksikin kriittinen pallonmenetys ja vastustaja voi päästä peruuttamattomasti niskan päälle.

17.4.2024 09:15 Korisliiga

Rakkaat viholliset välierissä: Helsinki Seagulls ja Kauhajoki mittelevät keskenään finaalipaikasta

Helsinki Seagullsin Okko Järvi ja Kauhajoen Topias Palmi odottavat kumpikin vesi kielellä välierien tunnelmaa. Seurojen välisissä kohtaamisissa on aina erityinen lataus ilmassa.

14.4.2024 19:31 Korisliiga

Kataja repi tiukan taisteluvoiton itselleen – Korisliigan välieräparit selvillä

Neljäs ja viimeinen joukkue, joka lunasti lipun miesten Korisliigan välieriin, on Kataja Basket.

13.4.2024 21:01 Korisliiga

Kauhajoen ja Vilppaan kamppailu äityi jännäriksi, mutta Eero Innamaa johti joukkueensa välieriin

Miesten Korisliigan puolivälierissä ratkesi jälleen yksi sarja, kun Kauhajoki selätti Salon Vilppaan kolmannen kerran.

12.4.2024 20:43 Korisliiga

Nokia eteni välieriin – Kataja pisteellä niskan päälle

BC Nokia selvisi kevään toisena joukkueen puolivälieristä jatkoon. Kataja Basket otti edun haltuun omassa sarjassaan.

11.4.2024 22:14 Korisliiga

Vilpas laittoi kapulan Kauhajoen rattaisiin – Seagulls eteni välieriin puhtaalla pelillä

Miesten Korisliigassa yksi neljästä puolivälieräsarjasta saapui päätökseensä.

9.4.2024 21:08 Korisliiga

Kataja tasasi tilit Korihaita vastaan – Nokialle toinen voitto Kouvoista

Miesten Korisliigassa jatkettiin puolivälieriä. Katajan Thomas Tumba juhli sekä tärkeää otteluvoittoa että uransa isointa pistesaldoa.

8.4.2024 20:41 Korisliiga

Kobrat taisteli kovaa, mutta Seagulls oli jälleen liian kova pala – Kauhajoki laittoi Vilppaan selkä seinää vasten

Miesten Korisliigassa kaksi puolivälieräsarjaa saavutti kiperän 2–0-tilanteen. Toista sarjoista johtaa kotietujoukkue, toista taas haastaja.

6.4.2024 21:22 Korisliiga

BC Nokia repi avausvoiton tuplajatkoaikatrilleristä

Korisliigan neljästä puolivälieräsarjasta viimeinen käynnistyi, ja avausvoiton otti kotietua nauttiva Nokia.

Näytä lisää vastaavia