Toijala vuoden pelaaja, Hemdahl finaalien MVP

5.5.2002 Nousijajoukkue Joensuun Katajan SM-pronssille johdattanut pelintekijä Jukka Toijala on SM-Koriksen vuoden pelaaja. Suomen mestarijoukkue Hongan Markus Hemdahl on puolestaan valittu SM-finaalien arvokkaimmaksi pelaajaksi (MVP). Toijalan ja Hemdahlin muodostaman kaksikon lisäksi muutkin SM-Koriksen kauden parhaat palkittiin sunnuntaina Viking Line Cinderellalla.

Jukka Toijala kävi vuoden pelaaja -tittelistä tiukan kisan Äänekosken Huimaa edustaneen Jyri Lehtosen kanssa. SM-Koriksen joukkueiden päävalmentajien ja kapteenien antamista äänistä Toijala kokosi 11 ääntä, kun Lehtonen sai yhdeksän.

- Tämä oli todellinen yllätys. Joukkueet olivat sarjassa niin tasaisia ja pelaajista varmasti vaikea nostaa ketään esiin. Meillä oli nousijajoukkueena mahtava kausi ja homma profiloitui sitten näin, totesi Toijala vaatimattomasti.

Ensi torstaina 30-vuotispäiviään juhliva Toijala pelasi kuluvalla kaudella kaikki Katajan ottelut ja oli aloitusviisikossa kaikissa niistä. Runkosarjan 32 pelissä Toijala teki ottelukohtaisiksi keskiarvoikseen pelinjohtotehtäviensä ohella 16,4 pistettä, 3,8 levypalloa ja 4,66 koriinjohtanutta syöttöä. 184-senttisen Kouvojen kasvatin käskyttämänä Kataja voitti lähes sensaatiomaisesti kauden 43 ottelustaan 28. Runkosarjassa heltisi kolmossija ja pudotuspeleissä Kataja venyi SM-pronssille, joka oli joensuulaisseuran historian ensimmäinen SM-mitali.

Valinta vuoden pelaajaksi on Toijalalle menestyksekkään uran ensimmäinen. Toijala on aiemmin palkittu I divisioonan parhaana pelurina vuosina 1992 ja 1993. SM-finaalien MVP:ksi valitulle Markus Hemdahlille henkilökohtainen huomionosoitus on uran ensimmäinen laatuaan, vaikka mies on vuodesta toiseen ollut ehdolla sarjan parhaaksi puolustajaksi. Hongan mestaruusjuhliin päättyneissä SM-finaaleissa Hemdahl nousi lopulta ratkaisevaksi linkiksi. 202-senttinen ja 25-vuotias Hemdahl esitti takuuvarmaa työskentelyä puolustuspelissä läpi ottelusarjan. Viidennessä ja ratkaisevassa loppuottelussa Namika Lahtea vastaan Hemdahl äityi hurjaan iskuun myös hyökkäyspäässä. Hemdahl teki ottelussa kaikkiaan 21 pistettä ja repi kahdeksan levypalloa. Hänen pisteistään kymmenen syntyi viimeisellä neljänneksellä, jolloin Hongan hyökkäyspeli oli kaikkein tukkoisinta.

- Tämä tuntuu hyvältä. Finaalisarja oli kokonaisuudessaan upea kokemus ja mestaruus minulle erityinen, kun oli suuri rooli sen saavuttamisessa, iloitsi Hemdahl.

Kotkasta vuoden valmentaja ja puolustaja

Honkaan meni myös toinen henkilökohtainen palkinto, kun Lonnie Cooper valittiin SM-Koriksen vuoden ulkomaalaisvahvistukseksi. Cooper voitti runkosarjan syöttötilaston (5,23/ottelu), jonka lisäksi hän pussitti keskimäärin 22,4 pistettä. Viime kaudella 193-senttinen amerikkalaistakamies palkittiin SM-finaalien MVP -tunnustuksella.

Vuoden puolustuspelaajaksi valittiin puolestaan nuorukainen, joka SM-välierissä vainosi periksiantamattomalla jalkatyöllään Cooperia. Kotkalaista KTP Basketia edustava 20-vuotias Anssi Kinnaslampi tuli tutuksi myös muille joukkueille kovasta puolustusasenteestaan, joka toi kuluvalla kaudella kutsun myös miesten maajoukkueeseen.

Kotkalaisten tavaramerkkiä kuluneella kaudella oli Kinnaslammen johtama tiukka puolustus sekä nopea hyökkäyspeli. Pelityyli tuotti tulosta ja KTP sijoittui sarjassa neljänneksi. Joukkue eteni aina välieriin ja haastoi niissä mestari-Hongan tosissaan. Vielä viime kaudella KTP:n sijoitus oli lähes samalla joukkueella kymmenes. Joukkueen huimasta parannuksesta tunnustuksen sai Eero Saarinen, jonka SM-joukkueiden valmentajat ja kapteenit arvostivat vuoden valmentajaksi. Valinta on konkariluotsille uran toinen.

Kataja tulokas, Virtanen kehittynein

Kauden parhaiden äänestyksen todellinen ääniharava löytyi vuoden tulokas -kategoriassa. Forssan Koripoikia edustanut Jukka Kataja, 20, keräsi 26 mahdollisesta äänestä itselleen peräti 19. Kataja löi itsensä läpi heti tulokaskaudellaan tehden ottelukohtaisiksi keskiarvoikseen 16,6 pistettä, 5,4 levypalloa ja 2,52 koriinjohtanutta syöttöä. 195-senttinen Kataja siirtyi äskettäin Salon Vilppaan vahvuuteen.

Vuoden kehittyneimmän pelaajan palkinnon kaappasi BC Jyväskylän Petri Virtanen, jonka toinen pelikausi pääsarjatasolla oli menestys. Elohiirimäinen Virtanen, 21, nousi sarjan kolmanneksi parhaaksi kotimaiseksi korintekijäksi 19,2 pisteen keskiarvollaan. Parannusta Virtasen lukemassa tulokaskauteen nähden oli lähes kahdeksan pistettä.

Parhaan kuudennen pelaajan saaja lukeutuu niinikään SM-Koriksen nuoriin nousukkaisiin. Namika Lahden Antti Rantamäki, 19, arvostettiin pelaajaksi, joka toi lisäpotkua joukkueensa peliin vaihtopenkiltä. Rantamäki kunnostautui paitsi erinomaisena puolustuspelurina myös tehokkaana hyökkääjänä. Hän teki runkosarjassa 7,6 pistettä 19,5 peliminuutissa.

SM-Koriksen vuoden parhaat 2001-02

Vuoden pelaaja Jukka Toijala, Joensuun Kataja
Runkosarjassa 16,4 pistettä, 3,8 levypalloa, 4,66 syöttöä, 3 pisteen heitot 42,7%. SM-pronssia.
SM-finaalien paras pelaaja Markus Hemdahl, Honka
Finaalisarjassa 9,8 pistettä, 8,0 levypalloa. 5. finaalissa teholukemat 21/8.
Vuoden puolustuspelaaja Anssi Kinnaslampi, KTP Basket
Piinasi runkosarjassa tehokkaasti mm. Jukka Toijalaa ja pudotuspeleissä Lonnie Cooperia.
Vuoden tulokas Jukka Kataja, Forssan Koripojat
Runkosarjassa 16,6 pistettä, 5,4 levypalloa, 2,52 syöttöä.
Vuoden kehittynein pelaaja Petri Virtanen, BC Jyväskylä
Runkosarjassa 19,2 pistettä, 3,41 syöttöä. Heitti uraennätyksekseen 42 pistettä.
Paras kuudes pelaaja Antti Rantamäki, Namika Lahti
Runkosarjassa 7,6 pistettä 19,5 minuutissa. 2 pisteen heitot 50,9 %, 3 pisteen heitot 35,8 %.
Vuoden ulkomaalaisvahvistus Lonnie Cooper, Honka
Runkosarjassa 22,4 pistettä, 4,8 levypalloa, 5,23 syöttöä, 2,23 riistoa, 3 pisteen heitot 41,8 %.
Vuoden valmentaja         Eero Saarinen, KTP Basket
Runkosarjan 4. sija voittosuhteella 19-13. Parannusta viime kauteen 9 voittoa ja 6 sijaa.

Asiat

 
Näytä lisää vastaavia