Sparliigan puolivälierien ”tärpit” ja infopaketti

23.3.2005 Suomen Koripalloliitto järjesti keskiviikkona 23.3. Sparliigan pudotuspelien infotilaisuuden median edustajille. Seuraavassa tilaisuudessa jaettu materiaali, tuhti infopaketti purtavaksi myös Koris.netin lukijoille.

Alle poimittu kustakin otteluparista mielenkiintoisia tarttumakohtia ja faktoja, jotka on hyvä olla tiedossa, kun mestaruusjahti käynnistyy. Ennen "tärppejä" kuitenkin linkit tilaisuudessa jaettuun muuhun materiaaliin.

Yleiset

  • Pudotuspeleissä mestaruuteen saakka on edennyt ilman ainoatakaan häviötä vain kolme joukkuetta: HNMKY 1984, HNMKY 1987 ja ToPo 1997.
  • Huonoimmalta runkosarjatilalta mestariksi mestariksi on noussut ToPo, joka vuonna 1983 oli runkosarjan kuudes.
  • Koripalloilu oli Suomessa ensimmäinen palloilumuoto, joka otti käyttöön mestaruutta ratkaistaessa pudotuspelit eli playoffsit. Tämä tapahtui keväällä 1974 eli nyt pudotuspelit pelataan 32. kertaa.

LrNMKY – Honka

  • LrNMKY oli runkosarjassa ylivoimaisesti paras levypallojoukkue kahmittuaan 41,3 irtopalloa ottelua kohden. Joukkue heitti myös eniten kolmen pisteen heittoja (931).
  • Runkosarjan voittaneen Lappeenrannan valttia oli hyökkäyspäässä tasaisuus ja ratkaisuvalmiuden laajuus. Pistetehtailusta vastasi pääosin kuusikko, joka jakautui kahteen: 1) Matthew Williams (pistekeskiarvo 18,8), Andre Foreman (18,6), Pasi Riihelä (18,6) 2) Chanan Colman (10,9), Jussi Kumpulainen (10,8), Joshua Steinthal (10,5).
  • Puolustuspään LrNMKY piti runkosarjassa puhtaimpana: sen koriin tehtiin vain 78,7 pistettä ottelua kohden.
  • Runkosarjan LrNMKY selvitti vakuuttavalla voittosuhteella 27-9. Pudotuspeleissä seuran rekordi on kolmen yrityskerran jälkeen huomattavasti vaatimattomampi 3-9. LrNMKY ei ole koskaan selviytynyt puolivälieristä jatkoon.
  • Sekä LrNMKY:ltä että Hongalta oli runkosarjan päätösotteluista sivussa avainmiehiä. LrNMKY:ltä poissa olivat Colman, Pasi Riihelä, Williams. Hongalta sivussa oli Olli Nikitin, jonka lisäksi Donald Williams pelasi puolikuntoisena. Kaikki ovat pelikunnossa, kun pelit sunnuntaina alkavat.
  • Hongalla (seura: Playboys) on kaikkien aikojen paras voittoprosentti pudotuspeleissä, 70,0 % (49-21).
  • Honka on voittanut kolme viimeisestä neljästä Suomen mestaruudesta. Joukkueessa tapahtuneesta vaihtuvuudesta kertoo se, että nyky-Hongassa pelaa vain kolme Suomen mestaria, Olli Nikitin, Aki Ulander ja Heikki Zitting, joista vain Zitting oli voittamassa Hongan kaikkia kolmea peräkkäistä SM-kultaa 2001-03.
  • Runkosarjassa Honka teki pudotuspeleihin selviytyneistä joukkueista vähiten pisteitä, 83,9 ottelua kohden. Vastaavasti joukkueelle kirjattiin eniten pallonmenetyksiä, 16,9, koko sarjassa.
  • Honka voitti runkosarjan 11 viimeisestä ottelustaan vain kaksi.

Namika Lahti – Kataja

  • Namika Lahti ja Kataja ovat tuttuja kiistakumppaneita. Joukkueet kohtasivat puolivälierissä myös viime kaudella. Tuolloin Lahti voitti viiteen otteluun venyneen sarjan viimeisen koitoksen Teemu Laineen viime hetken haamukorilla.
  • Runkosarjan päätöspelistä Lahdelta olivat sivussa Monte Cummings, Tom Gustafsson ja Ilkka Vuori. Miehet ovat valmentaja Lars Ekströmin mukaan sunnuntaina pelikuntoisia.
  • Laaja materiaali, kova tempo ja yritteliäs pelitapa näkyy Namika Lahden tilastoissa. Joukkueelle vihellettiin runkosarjassa eniten virheitä ottelua kohti (24,4), mutta sille kirjattiin myös eniten pallonriistoja (11,0), heitontorjuntoja (3,7) ja hyökkäyslevypalloja (14,5). Joukkue hankkiutui myös ahkerimmin vapaaheittoviivalle: Lahti heitti 23,6 vaparia/ottelu.
  • Namika Lahti hävisi kauden kotipeleistään ainoastaan kaksi, joista toisen juuri Joensuun Katajalle.
  • Lahti-Kataja –otteluparissa kohtaa runkosarjan kolmesta parhaasta yleisöjoukkueesta kaksi: Katajan keskiarvo oli sarjan paras 1097 ja Lahden kolmanneksi paras 1035.
  • Kataja on pelasi kaksijakoisen runkosarjan: syyskausi sujui voittosuhteella 6-11, kevätkausi huomattavasti paremmin 12-7.
  • Mikäli Katajan maajoukkuetakamies Jyri Lehtonen olisi pelannut yhden runkosarjan ottelun enemmän, olisi hän täyttänyt kriteerit sarjan paremmuustilastoihin. Samalla hän olisi voittanut sarjan syöttökuninkuuden 6,26 "namupassin" keskiarvollaan.

Aura Basket – Tarmo

  • Aura Basket oli runkosarjassa vakuuttava kotijoukkue häviten kotonaan 18 pelissä vain kolmesti. Tarmo puolestaan osoittautui kelvolliseksi vierasjoukkueeksi, se hankki 19 voitostaan yhdeksän vieraskentiltä, joista yksi tuli Aura Basketista.
  • Kotiedustaan huolimatta Aura Basket joutuu pelaamaan ensimmäisessä puolivälierässä vieraalla kentällä. Turun salitilanteen vuoksi Aura Basket joutui viemään ensimmäisen Tarmo-kohtaamisensa Raisioon ja Kerttulan Liikuntahalliin.
  • Runkosarjan riistokuninkaan, vasta tulokaskauttaan pelaavan, Juha Stenin loppukausi on vaakalaudalla. Sten on ollut viime viikot sivussa tositoimista sairastelun vuoksi. Hänen epäillään sairastavan keuhkoklamydiaa. Tutkimustuloksia odotetaan perjantaiksi.
  • Runkosarjassa Aura Basket oli koko sarjan kehnoin vapaaheittojoukkue. Joukkueen bonusheitoista meni sisään 63,9 prosenttia (442/692).
  • Aura Basket–Tarmo –otteluparissa ovat vastakkain ainoat pudotuspelien ensikertalaiset. Molemmat seurat ovat ensi kertaa mukana mestaruusjahdissa. Vastakkain ovat myös ainoat pudotuspelien "keltanokkavalmentajat". Aura Basketin Ray Ailuksella on tosin pelaajauralta tilillään 45 pudotuspeliä. Tarmon Carl Woodardillekin on pudotuspelejä kertynyt, mutta muiden maiden sarjoista, onhan mies mm. Tanskan mestari vuosimallia 1996.
  • Pudotuspeleihin selviytyneistä joukkueista Tarmo oli tarkin heittojoukkue kaikilta etäisyyksiltä. Joukkue onnistui vapaaheitoissaan 75,5 prosentin (477/632), kahden pisteen heitoissaan 55,9 prosentin (746/1339) ja kolmosissaan 39,3 prosentin (360/916) tarkkuudella. Vastapainoksi Tarmo oli pudotuspeliryhmän heikoin levypallojoukkue (31,1).
  • Tarmo vei runkosarjan läpi pienimmällä pelaajarotaatiolla – porvoolaiset käyttivät sarjassa 11 pelaajaa. Ei siis ihme, että Tarmo otti runkosarjassa joukkueena vähiten virheitä ottelua kohden (16,9).
  • Porvoo päätti runkosarjan alavireisesti. Se voitti viimeisestä seitsemästä pelistään kaksi. Aura Basketin runkosarjapäätös piti puolestaan sisällään viisi voittoa kuudesta viime pelistä.

PuHu – KTP

  • PuHu on viimeksi hävinnyt KTP:lle Myyrmäessä marraskuussa 2003. Kautta historian joukkueet ovat iskeneet Myyrmäessä yhteen 13 kertaa, ja niistä PuHulla on vakuuttava 12-1-saldo.
  • PuHu ja KTP kohtasivat myös viime kauden SM-puolivälierissä. Tuolloin kotietu oli KTP:llä, joka voitti kotivoittojen sävyttämän ottelusarjan niukasti 3-2.
  • KTP:ltä oli runkosarjan päätöspelistä sivussa aloitusviisikon miehet Ronald DeGray ja Pasi Heinonen. DeGray pelaa sunnuntaina, mutta Heinosen tilanne pahempi. Mies on loukannut selkänsä. KTP-valmentaja Eero Saarisen mukaan Heinonen pelaa vielä PuHu-sarjassa, mutta millä aikataululla, on kysymysmerkki.
  • KTP hävisi runkosarjan kevätkaudella vain kerran kotonaan, kyseinen tappio tuli Pussihukille.
  • KTP:n Roope Mäkelä on pudotuspelien pelaajista voittanut eniten Suomen mestaruuksia eli neljä: 1993 ja 1994 (KTP) sekä 2001 ja 2002 (Honka). Hän esiintyy nyt pudotuspeleissä 13. peräkkäisenä kautena ja on 113 pudotuspelillään pelaajakatraan kokenein.
  • KTP-luotsi Eero Saarinen on puolestaan pudotuspelimaailmassa valmentajista ylivoimaisesti kokenein – hän lähtee mestaruusjahtiin 13. kertaa. Meriittilistallaan Saarisella on kolme SM-kultaa ja lähestyy sadan pudotuspelivoiton rajapyykkiä, koossa on nyt 96 voittoa.
  • KTP:n edellisestä Suomen mestaruudesta on yli kymmenen vuotta. Edellinen kulta tuli 1994. Kaikkiaan KTP:lla on mestaruuksia seitsemän ja SM-mitaleita peräti 21. KTP on kautta aikain ollut useimmin myös mukana pudotuspeleissä, nyt 24. kertaa.
  • KTP oli pudotuspelijoukkueista runkosarjan "pallovarmin" joukkue. Sen menetyskeskiarvo oli 12,5.

Puolivälieräparien kohtaamiset runkosarjassa

LrNMKY – Honka 2-1

16.03.05

LrNMKY – Honka             

99 – 68

26.01.05

Honka – LrNMKY

109 – 92

20.11.04

LrNMKY – Honka

82 – 67

Namika Lahti – Kataja 1-2

16.03.05

Namika Lahti – Kataja    

75 – 71

26.01.05

Kataja – Namika Lahti

97 – 80

21.11.04

Namika Lahti – Kataja

83 – 109

PuHu – KTP 2-1

18.02.05

KTP – PuHu                    

83 – 86

15.12.04

PuHu – KTP

100 – 94

22.10.04

KTP – PuHu

88 – 66

Aura Basket – Tarmo 1-2

14.02.05

Aura Basket – Tarmo      

93 – 58

04.12.04

Tarmo – Aura Basket

94 – 83

17.10.04

Aura Basket – Tarmo

61 – 80



Lisätietoja: /sarjat_tulokset/sparliiga/
 
23.4.2020 08:51 Katsojat

Katsojan opas: Mikä ihmeen pick and roll?

Koripallon katsojan oppaan päivitetyssä versiossa tutustumme koripallon peruspeleihin. Ensimmäisellä kerralla vuorossa on legendaarinen pick and roll, jota käydään lävitse Teemu Rannikon videoiden kautta opastajanaan tuore Suomen nuorten maajoukkueiden päävalmentaja Juha Sten.

Ehdota nimeä hankkeelle – Koripalloliitto pyrkii parantamaan ottelutapahtumien ilmapiiriä

Koripalloliitto käynnistää valtakunnallisen hankkeen, jonka avulla halutaan parantaa ottelutapahtumien ilmapiiriä ja tuottaa seuroille työkaluja epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

2.3.2017 Katsojat

Osallistu Veikkauksen Korisliiga-kyselyyn, voit voittaa otteluliput

Kaikkien Veikkauksen Korisliiga-kyseluun vastanneiden ja yhteystietonsa jättäneiden kesken arvotaan 5 x 2 lipun pakettia vapaavalintaisen korisliigajoukkueen otteluun.

29.9.2016 Katsojat

Korisliiga-kauden 2016-17 infopaketti

Korisliiga-kausi alkaa muutaman päivän kuluttua. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat alkavalla kaudella liikeellä, ja kuka siirtyi kesän aikana muihin maisemiin? Miten Korisliiga pelataan, koska pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset kysymyksiin ovat vain parin klikkauksen päässä.

Kymmenelle joukkueelle liigalisenssit miesten ja naisten Korisliigoihin

Suomen Koripalloliiton liittohallitus on myöntänyt pääsarjojen sarjapaikkoja pelikaudelle 2016/17. Liittohallituksen päätöksien ja sarjalisenssiyksikön esitysten mukaisesti Korisliiga ja Naisten Korisliiga pelataan ensi kaudella kymmenen joukkueen sarjoina. Samalla vahvistettiin Korisliigojen pelitavat kaudella 2016/17.

4.10.2015 Katsojat

Fanseat.com näyttää kaiken – Korisliiga näyttävästi myös Ylellä ja ISTV:llä

Korisliiga-kausi on lähtenyt lennokkaasti liikkeelle ja sarja on näyttävästi esillä myös eri kanavissa. Elisa Viihteen operoima Fanseat.com näyttää kauden kaikki liigaottelut 7,99 euron kuukausihintaan. Lisäksi Yle ja ISTV ovat mittavasti mukana Korisliiga-kauden esittämisessä. Yle esittää ensimmäisen Korisliiga-makupalan, Helsinki Seagulls – Bisons Loimaa, sunnuntaina 4.10. klo 16:30.

3.10.2015 20:33 Katsojat

Lokakuun KORI-lehti luettavissa netissä

Perjantaina 2.10. Ilta-Sanomien välissä ilmestynyt KORI-lehti on nyt luettavissa ja ladattavissa PDF-tiedostona Basket.fi-palvelussa, tämän artikkelin lopussa olevan linkin välityksellä. Lehdessä pureudutaan käynnistyneeseen Korisliiga-kauteen kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuudella.

KORI-lehti Ilta-Sanomien välissä perjantaina 2.10.

Perjantaina 2.9. Ilta-Sanomien ostaja saa lehtensä välissä tuoreimman KORI-lehden, Koripalloliiton lajimarkkinointilehden. Lehdessä pureudutaan viikonloppuna käynnistyvään Korisliiga-kauteen, jonka kunniaksi lehdessä on kymmenen pelaajan haastattelukokonaisuus.

29.9.2015 Katsojat

Korisliiga-kauden 2015-16 infopaketti

Korisliiga-kauden alkuun on enää muutama päivä. Millaisilla kokoonpanoilla joukkueet ovat liikkeellä? Kuka siirtyi kesällä ja mihin? Miten Korisliiga pelataan? Milloin pelataan ja missä? Ei hätää – vastaukset ovat parin klikkauksen päässä.

21.7.2015 15:00 Yhteistyökumppanit

Korisliigan sarjaohjelma kaudelle 2015/2016 julkaistu

Korisliigan kauden 2015/2016 jahti Pantteri-patsaasta pyörähtää käyntiin lauantaina 3. lokakuuta kahdella ottelulla, kun Lapuan Korikobrat mittelee Pohjanmaan herruudesta Kauhajoen Karhua vastaan ja Salon Vilpas saa isännöitäväkseen Tampereen Pyrinnön. Sunnuntaina 4. lokakuuta taas Helsinki Seagulls saa vieraakseen Bisons Loimaan Helsingin Jäähallissa pelattavassa ottelussa. Samana päivänä sarjanousija BC Nokia saa ensikasteensa Korisliigaan kotipelissään KTP-Basketia vastaan.

Näytä lisää vastaavia