Salin pirteänä, Olimpija voittoon Valenciasta

18.11.2010 Sasu Salin pussitti Euroliigan ennätyksensä kuusi pistettä keskiviikkona, kun hänen edustamansa Union Olimpija Ljubljana kukisti espanjalaisen Valencian kotonaan 72-68 (35-32) peräti 12 800 slovenialaiskatsojan riemuksi. Olimpija johtaa Euroliigan D-lohkoa neljällä voitolla ja yhdellä tappiolla.

Sasu Salin nakutti uudeksi Euroliigan ennätyksekseen kuusi pistettä.

Samuel Haanpään käsi kävi Palencian päihittäessä Gironan keskiviikkoiltana. Kuvat: Getty Images ja Ville Vuorinen.

Viime viikolla Euroliigan avaustappionsa Moskovan TsSKA:n vieraana kärsinyt Olimpija aloitti keskiviikon ottelun hitaasti. Valencia söi slovenialaisisäntien eväät puolustuspelillään ja rynnisti avausjakson päätteeksi 13-22-johtoon.

Olimpija nousi toisen jakson alussa Kevinn Pinkneyn ratkaisuilla pisteen päähän. Puolustusvoittoinen ottelu eteni tasaisesti jakson loppuun asti, kunnes Sasu Salinin vapaaheitot ja Kenny Gregoryn donkki toivat Olimpijan 35-32-johtoon puoliajalle lähdettäessä.

Valencian ranskalaistakamies Nando De Colo piti joukkueensa mukana pelissä heitoillaan, kun Olimpija alkoi saada kaukoheittojyvänsä kohdalleen viimein kolmannen jakson aikana. Kolmas jakso huipentui Sasu Salinin kolmoseen, joka kasvatti Olimpijan johtolukemat tilanteeseen 54-50.

Olimpija onnistui pitämään päänsä kylmänä päätösjaksolla Valencian koko kentän prässissä ja piti vapaaheitoillaan johtonsa kahdeksan pisteen tuntumassa. Espanjalaisjoukkueen Omar Cook toi joukkueensa vielä kahden pisteen päähän, 70-68, mutta De Colo syyllistyi ratkaisuhetkillä kohtalokkaaseen pallonmenetykseen ja Vlado Ilievski naulasi vapaaheitoilla loppulukemiksi 72-68.

Viime viikonloppuna Adrianmeren liigan piste-ennätyksensä, 14, heittänyt Sasu Salin, kohensi Euroliigan piste-ennätyksensä kuuteen (kolmoset 1/3, vapaaheitot 3/4). Salin keräsi myös kaksi levypalloa, yhden riiston, yhden menetyksen ja neljä virhettä yhdeksässä peliminuutissa.

Olimpijan tehokkaimmat olivat Kevinn Pinkney (14/6/4 riistoa) ja Goran Jagodnik (12/6). Valencian tehoista vastasivat De Colo (16/6/4 syöttöä/4 riistoa), Cook (13/1/3 syöttöä) ja Robertas Javtokas (12/2).

Olimpija on voittanut Euroliigan viidestä ottelustaan neljä ja säilytti paikkansa D-lohkon kärjessä. Ensi viikon keskiviikkona Olimpija kohtaa turkkilaisen Efes Pilsen Istanbulin vieraskentällä.

Haanpään Palencia voiton makuun

Samuel Haanpään Palencia pääsi voiton makuun Espanjan kakkosliiga Adecco Oron keskiviikon kierroksella. Kauden aikaisemmasta kahdeksasta ottelustaan vain yhden voiton hakenut Palencia päihitti vieraskentällä suurinumeroisessa ottelussa Antti Nikkilän viime kauden seuran Gironan 96-100 (47-46).

Gironan illassa nähtiin todellista heittorallia, kun Girona upotti pelitilanneheittonsa 49% ja Palencia 55% tarkkuudella. Peli eteni Gironan hienoisessa hallinnassa kolme jaksoa, kunnes Palencia löysi heittohurmoksensa päätösjaksolla. Palencia vei viimeisen kymmenminuuttisen lukemin 29-38.

Elokuisesta polvileikkauksesta toipunut Haanpää oli heittovireessä ja pussitti Palencialle 18 minuutissa 13 pistettä (kakkoset 1/3, kolmoset 3/4, vapaaheitot 2/2). Lisäksi Haanpää kouri kolme levypalloa, menetti pallon kahdesti ja rikkoi vastustajaa kerran.

Palencian pistekärjen muodostivat Enrique Garrido Foz (23/2) ja Timothy Frost (20/13). Gironaa kannatteli Josep Ortega Rubio (31/8).

Palencia on voittanut kauden yhdeksästä ottelustaan seitsemän ja nousi voitollaan Adecco Oron jaetulta jumbosijalta 15. sijalle Breoganin kanssa.

2.5.2024 09:05 Suomalaiset ulkomailla

Linda-Lotta Lehtorannalle ja Elina Koskimiehelle hopeaa Saksassa

Linda-Lotta Lehtorannan ja Elina Koskimiehen Stars Keltern voitti Saksan Bundesliigan hopeaa. Awak Kuierin Reyer Venezia eteni välieriin Italiassa.

2.5.2024 08:45 Suomalaiset ulkomailla

Paris Basketballin voittoputki venyi – ennätys jo lähellä

Tuomas Iisalon valmentama Paris Basketball venytti voittoputkensa jo 23 ottelun mittaiseksi. Espanjassa Teneriffa sai revanssin Malagasta.

29.4.2024 11:31 Suomalaiset ulkomailla

Saksan mestaruustaistelu viidenteen otteluun – Kalinin ja Äijäsen Ferrol lähellä jättiyllätystä

Saksan Bundesliigan mestaruustaistelu huipentuu viidenteen otteluun, Awak Kuierin Reyer Venezia on lähellä välieräpaikkaa Italiassa ja Espanjassa Marianne Kalinin sekä Anniina Äijäsen Ferrol taisteli upeasti huippujoukkue Avenidaa vastaan.

29.4.2024 09:37 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa taipui Mestarien liigan finaalissa

Teneriffa ei onnistunut uusimaan kahden vuoden takaista Mestarien liigan voittoa, kun Malaga oli vahvempi finaalissa. Alexander Madsenin Andorra varmisti sarjapaikkansa Espanjassa ja Edon Maxhuni heitti Le Portelin pudotuspeleihin Ranskassa.

27.4.2024 10:48 Susijengi

Touko Tainamo seniorikaudeksi Wyomingiin

Erinomaiset kolme kautta Denverin yliopistossa pelannut Susijengin ison pään lupaus Touko Tainamo, 205 cm ja 23 vuotta, vaihtaa joukkuetta seniorikaudekseen. Munkkiniemen Kisapoikien kasvatin uusi joukkue on Wyoming, joka sijoittui NCAA-liigan Mountain West -konferenssin keskivaiheille päättyneellä kaudella.

27.4.2024 08:04 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salinin Teneriffa eteni Mestarien liigan finaaliin

Teneriffa pääsee taistelemaan Mestarien liigan voitosta, kun se eteni finaaliin kaatamalla kreikkalaisen Peristerin.

26.4.2024 09:24 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin jahtaa Mestarien liigan voittoa – ”Meillä on kaikki mahdollisuudet”

Mestarien liigan Final Four -lopputurnaus pelataan viikonlopun aikana Belgradissa. Kilpailun kaikkien aikojen paras kolmen pisteen heittäjä Sasu Salin jahtaa toista Mestarien liigan voittoaan.

22.4.2024 15:36 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalosta Belgian mestari

Elina Aarnisalosta tuli Belgian mestari, kun Kangoeroes Mechelen pelasi kotimaisen kauden läpi ilman ainuttakaan tappiota. Finaalit ovat käynnistyneet myös Saksassa ja runkosarjat päättyivät Espanjassa sekä Italiassa.

18.4.2024 08:58 Suomalaiset ulkomailla

Sasu Salin johdatti Teneriffan Mestarien liigan Final Fouriin

Sasu Salin pääsee taas jahtaamaan Mestarien liigan voittoa Teneriffan raivattua tiensä Final Four -lopputurnaukseen. Severi Kaukiainen pääsee puolestaan kokemaan Viron ja Latvian yhteisliigan finaalitunnelman.

15.4.2024 11:24 Suomalaiset ulkomailla

Elina Aarnisalon Kangoeroes Mechelen Belgian liigan finaaliin

Elina Aarnisalo pääsee taistelemaan Belgian mestaruudesta, kun Kangoeroes Mechelen lunasti itselleen finaalipaikan. Saksassa ja Ruotsissa suomalaisten joukkueet käyvät kovaa taistelua välierissä.