Pyrintö ja Kataja valmiit EuroChallenge-haasteeseen

1.11.2012 ”Euroopan valloituksensa” maanosan kolmossarja EuroChallengessa tiistaina aloittavat Korisliigan huippujoukkueet Tampereen Pyrintö ja Joensuun Kataja odottavat tulikoettaan kovalla itseluottamuksella. Korisliiga-kautensa voitokkaasti avannut Pyrintö sekä hiljalleen sairastupaansa tyhjentelevä Kataja ovat iskussa oikeaan aikaan. Seuraavan kuuden viikon aikana Suomessa nähdään kutakin viikkoa kohden yksi kovan tason kansainvälinen ottelu.

Calle Lindbomin Pyrintö avaa EuroChallenge-urakkansa vieraskentällä Södertäljessä..

..ja Juho Lehtorannan Kataja saa Joensuuhun vieraakseen romanialaisen Ploiestin.

Ville Tuomisen luotsaama Pyrintö tähtää tosissaan 16 parhaan joukkoon.

Turkkilaisen miljoonaseura Aliaga Petkimin karsinnoissa kaatanut Kataja jatkaa Petri Virtasen johdolla tuhkimotarinaansa. Kuvat: Francois Perthuis & Kai Kilappa.

EuroChallengen runkosarja koostuu 32 joukkueesta, jotka on jaettu kahdeksaan neljän joukkueen lohkoon. Lohkojen kaksi parasta etenevät sarjassa 16 parhaan joukkoon.

Pyrinnön kanssa samassa lohkossa pelaavat ruotsalaiset Södertälje Kings ja Norrköping Dolphins sekä latvialainen BK Ventspils. Kataja puolestaan ottaa mittaa CSU Asesoft Ploiestista (Romania), Krasnye Krylia Samarasta (Venäjä) sekä Keravnos Nikosiasta (Kypros).

Kyse ei ole pikkusarjasta. EuroChallenge on eurooppalaisten seurajoukkueiden välisissä sarjoissa kolmanneksi korkein taso, ja EuroChallengen voittaja nousee maanosan kakkossarja EuroCupiin. EuroCupin voittaja puolestaan nousee maagiseen Euroliigaan.

– EuroChallenge on kova sarja kauttaaltaan, mutta meillä kävi lohkoarvonnassa kyllä hyvä tuuri. Matkat ovat lyhyitä, joukkueista on melko helppoa saada tietoa ja menestyminen on realistista, analysoi suoraan EuroChallengen lohkovaiheeseen arvotun Pyrinnön päävalmentaja Ville Tuominen.

Joensuun Kataja teki puolestaan erään suomalaisen koripallohistorian kovimmista tempuista kaatamalla kaksiosaisessa EuroChallenge-karsinnassa turkkilaisen, miljoonabudjetilla operoivan Aliaga Petkimin.

– Jatkolohkoon selviytyminen oli joukkueelta fantastinen suoritus. Heinäkuussa arvottu jatkolohko on erittäin mielenkiintoinen, ja sekä pelaajille että koko organisaatiolle suurien mahdollisuuksien lohko, Katajan päävalmentaja Jukka Toijala iloitsee.

Tiedossa historiallisia otteluita

Joensuulaiselle ja tamperelaiselle koripalloyleisölle on tiedossa historiallisia otteluita, kun kovan tason ulkomaalaisjoukkueet saapuvat Pyynikin palloiluhallille ja Joensuun Areenalle ottamaan mittaa Suomen kärkiryhmistä.

Kataja pelaa alkulohkon kotiottelunsa 6.11. (Ploiesti), 20.11. (Samara) ja 4.12. (Keravnos), kun taas Pyrintö saa eurovieraita Pyynikille 13.11. (Ventspils), 27.11. (Södertälje) sekä 11.12. (Norrköping).

EuroChallenge-paikka on asettanut Pyrinnön ja Katajan organisaatioille vaatimuksia niin olosuhteiden, peliasujen, mainoksien kuin pelaajien rekisteröinnin suhteen.

– Tapahtumaa järjestäessä pitää kiinnittää moniin seikkoihin huomiota: mainosten asetteluihin, valojen suuntauksiin, oikeaoppiseen raportointiin. Muutenkin itse pelitapahtuma on tarkoin aikataulutettu kansainvälisen koripalloliiton puolesta, Pyrinnön joukkueenjohtaja Elisa Hakanen kertoo.

Hakanen ja Kataja-luotsi Toijala toivovat, että suomalainen koripalloväki löytää tiensä Joensuun Areenalle ja Pyynikin palloiluhallille seuraamaan ”Suomi-koriksen suurlähettiläiden” mittelöitä EuroChallengessa.

– Aliaga-pelissä oli todella hieno tunnelma ja yleisön merkitys jatkopaikkaan oli suuri. Meillä on täysi mahdollisuus jatkaa samaa menestystarinaa jos ja toivottavasti kun saamme Areenasta jälleen luotua todellisen kotisalin, Toijala ennakoi.

– Seuratasolla näin kovat kansainväliset pelit ovat harvinaista herkkua, Hakanen lisää.

Euro-ottelut avaavat uusia ikkunoita

Suomalaisjoukkueiden mukanaolo kansainvälisissä seurakilpailuissa on ollut viime vuosina harvinainen ilmiö.

Pyrintö pyrki EuroChallengeen runsas vuosi sitten, mutta kaatui karsinnoissa sittemmin EuroChallengen neljän parhaan joukkoon selvinnyttä unkarilaista KK Szolnoki Olajia vastaan. Espoon Honka puolestaan piipahti kaudella 2010/11 Itä-Euroopan VTB United-liigassa, jota nyt pelaa Petteri Koposen BC Himki.

Lappeenrannan NMKY eteni EuroChallengen 16 parhaan joukkoon kaudella 2007/08 joukkueella, jossa pelasivat maajoukkuemiehet Petri Virtanen, Juha Sten ja Aki Ulander. Espoon Honka puolestaan piipahti sittemmin kuopatussa FIBA Euroopan Liigassa kaudella 2002/03.

Edellisen kerran mainittavaa menestystä kansainvälisissä sarjoissa on niittänyt Torpan Pojat, joka eteni kaudella 1997/98 Kari-Pekka Klingan, Sakari Pehkosen ja Pekka Markkasen johdattamana Euroopan kakkoskilpailu EuroCupissa 16 parhaan joukkoon – ja ylsi kahden pisteen päähän paikasta kahdeksan parhaan joukkoon.

– Edustus kansainvälisessä seurakilpailussa on tärkeää, jotta suomalaista koripallo-osaamista voidaan tuoda esille myös maajoukkueikkunan ulkopuolella. Pelaajien ja organisaatioiden kannalta on tärkeää myös pystyä mittaamaan omaa osaamistaan kansainvälisesti, Suomen Koripalloliiton kilpailutoiminnan johtaja Tom Westerholm kommentoi.

EuroChallengen avausottelut: Södertälje Kings – Tampereen Pyrintö sekä Joensuun Kataja – CSU Asesoft Ploiesti pelataan tiistai-iltana 6. marraskuuta.

 


 


 

 
30.3.2024 19:24 Korisliiga

Korisliigan playoff-parit ratkottu – Hannes Pöllä palasi pelikentille, Lauri Kallio rikkoi piste-ennätyksensä

Korisliigan jatkosarjat pelattiin loppuun, ja viimeisetkin otteluparit puolivälieriin vahvistuivat.

30.3.2024 07:55 Korisliiga

Korisliigan jatkosarjat huipentuvat TV:ssä – Korihaiden ja Kauhajoen ottelu suorana Jimillä

Korisliigan lauantaisessa päätöskierroksessa suurin mielenkiinto osuu taisteluun puolivälierien kotiedusta, jossa kahdesta paikasta taistelevat Korihait, Kataja Basket, Kauhajoki ja Salon Vilpas.

27.3.2024 20:49 Korisliiga

Bisonsin viime sekunnin kori pelasti joukkueen sarjapaikan – Kobrat lunasti lipun playoffeihin

Miesten Korisliigan alemmassa jatkosarjassa ratkaistiin tänään molemmat auki jääneet sijoitukset: sekä viimeinen pudotuspeleihin menijä että sarjasta putoaja.

26.3.2024 20:49 Korisliiga

Seagulls varmisti ykkössijansa Okko Järven pistetykityksellä – Korihait kaatoi Nokian

Miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa voittivat tänään Helsinki Seagulls ja Korihait.

23.3.2024 19:06 Korisliiga

Kobrat taivutti KTP:n kriittisessä väännössä – Lapuan playoff-paikan todennäköisyys kasvoi

Kobrat ja KTP-Basket kamppailevat miesten Korisliigan viimeisestä pudotuspelipaikasta.

22.3.2024 20:38 Korisliiga

Ylemmän jatkosarjan nelikko taas tasoissa Vilppaan voiton ansiosta – Pyrintö yhä mukana playoff-kisassa

Miesten Korisliigan jatkosarjoissa yritetään ratkoa niin kotietua kuin viimeistä playoff-paikkaa ja sarjasta putoajaakin. Ratkominen jatkuu kahdella viimeisellä kierroksella.

20.3.2024 20:53 Korisliiga

Kobrat tarrasi tiukasti kiinni viimeiseen playoff-paikkaan – Lahti pahassa pinteessä

Joona Tuomala paukutti pisteitä, kun Kobrat kaatoi Lahti Basketballin. Kumpikin joukkueista kamppailee jatkosarjan loppusuoralla tärkeistä pisteistä.

19.3.2024 20:30 Korisliiga

Kataja tasasi voittotilin Kauhajokea vastaan, mutta Kauhajoki säilytti edun korierossa

Kauhajoki ja Kataja ratkoivat paremmuusjärjestystään miesten Korisliigan ylemmässä jatkosarjassa.

16.3.2024 21:52 Korisliiga

Kauhajoki ja Korihait kavensivat eroa BC Nokiaan – Seagulls porskuttaa kärjessä

Korisliiga jatkui kolmella ylemmän jatkosarjan ottelulla. Illan voittajia olivat Kauhajoki, Korihait ja sarjaa johtava Seagulls.

15.3.2024 20:54 Korisliiga

Kamppailu viimeisestä playoff-paikasta tiukentuu – KTP otti tärkeän voiton

KTP-Basket nousi playoff-viivan yläpuolelle, ja Bisons Loimaa sai pientä hajurakoa putoamispaikkaan.

Näytä lisää vastaavia