Pyrinnön kotitaika murtui – Honka vei cup-mestaruuden

12.12.2009 Espoon Honka onnistui Suomen cupin finaalissa ensimmäisenä joukkueena tällä kaudella voittamaan tulikuuman Tampereen Pyrinnön. Ottelun alkuminuuteista lähtien hienoisesti niskan päällä ollut Honka karkasi lopullisesti kotijoukkueelta viimeisen neljänneksen alkuminuuteilla viemällä kolmiminuuttisen jakson 11-0. Rikkonaisten viime minuuttien päätteeksi Honka kruunattiin cup-mestariksi lukemin 83-101 (42-49).

Lauantaista finaali hallinnut Espoon Honka on viimeksi juhlinut cup-mestaruutta vuonna 2001.

Honka-luotsi Gordon Herbert piti näkemästään arvioidessaan joukkueensa finaalisuoritusta.

Tuukka Kotille tuore cup-voitto oli mannaa. Kuvat: Tytti Nuoramo.

Täyteen pakatun Pyynikin hallin parketilla nähtiin kaksi nälkäistä joukkuetta, joiden lähtökohdat otteluun olivat hyvin erilaiset. Rikkonaisen ja ailahtelevan alkukauden pelannut Honka lähti otteluun hienoisena altavastaajana, mutta jo ottelun alkuminuutit osoittivat, että espoolaiset olivat matkustaneet Tampereelle mielessään ainoastaan cup-mestaruus.

- Olin erittäin luottavainen otteluun lähdettäessä. Muutamista alkukauden tappioista huolimatta tiesin, että pystymme pelaamaan vieraissa hyvin. Voitimme tänään erittäin hyvän koripallojoukkueen ja pelasimme lisäksi hyvää korista, summasi silminnähden omiensa peliesityksiin tyytyväinen Hongan päävalmentaja Gordon Herbert.

Hongan voittojuhlille alkutahdit löi ottelun alussa huikeassa heittovireessä ollut tehokaksikko Carl Elliott (27/5) ja Corey Belser (26/5).

- Honka oli äärimmäisen hyvä tänään, etenkin huippupelaajat Belser ja Elliott, joita emme kerta kaikkiaan pystyneet tänään pysäyttämään, totesi Pyrinnön päävalmentaja Pieti Poikola.

Vierasjoukkue askeleen edellä

Alusta asti huikeaa heittopeliä osoittanut Honka kasvatti ottelun ensimmäisellä jaksolla eroa tasaisesti, kunnes Poikola totesi nähneensä tarpeeksi ja otti aikalisän tilanteessa 9-20. Ensimmäisten minuuttien aikana vaikeisiin hyökkäyspään ratkaisuihin sortunut Pyrintö sai aikalisän jälkeen ottelun juonesta kiinni. Puolustuspeliään tiukentamalla Pyrintö pääsi juoksemaan muutamia helppoja koreja ja ensimmäiselle erätauolle joukkue lähti enää kahden pisteen takaa-ajoasemasta.

Toinen erä alkoi siitä, mihin ensimmäinen erä oli päättynyt. Monipuolisen pelin pelannut Damon Williams (22/4) osui kaaren takaa, mutta Hongan nuoriso-osaston Sasu Salin (6/3) kuittasi heti perään kentän toisessa päässä. Toisen erän ensimmäiset viisi minuuttia etenivät tasatahdissa, mutta erän loppupuolella Honka pääsi venyttämään eron parhaimmillaan kymmeneen pisteeseen. Puoliaika päättyi Chris Hesterin (14/4) vaikeasta asennosta lähteneeseen kolmoseen, jonka turvin Pyrintö kavensi eron seitsemään pisteeseen.

Toinen puoliaika oli tamperelaisyleisön jännitykseksi melkoista kissa ja hiiri –leikkiä. Pyrintö pääsi useaan otteeseen muutaman korin päähän, mutta maltillisesti pelannut Honka onnistui nykäisemään eron yhä uudelleen noin kymmeneen pisteeseen.
Ottelu oli jo ratketa kolmannen erän puolivälissä, kun Pyrinnön parhaana pelaajana palkitun Olli Ahvenniemen (13/6) hyökkääjänvirheen perään Honka venytti eron yhteentoista pisteeseen tilanteessa 54-65.

Erän viime minuutit neljän virheen rasittamana pelanneen Lowen rohkea puolustuspelaaminen sytytti Pyrinnön uuteen taisteluun. Äänekkäästi omiaan kannustaneen tamperelaisyleisön edessä antaumuksella taistellut Pyrintö pääsi jo kahden pisteen päähän, mutta vaihtopenkiltä tärkeään rooliin nousseen Ryan Bellin (8/8) ja Tuukka Kotin (21/8) tärkeillä koreilla Honka sai jälleen kasvatettua eron kuuteen pisteeseen viimeiselle neljännekselle lähdettäessä.

Kiihkeä päätösneljännes

Viimeinen erä alkoi kotijoukkueen kannalta huikealla tavalla, kun Antero Lehto (10/3) toi kolmosellaan Pyrinnön kolmen pisteen päähän. Sen jälkeen Tampereen taivaalle alkoi kasaantua synkkiä pilviä.

Honka onnistui jokaisella hyökkäysvuorollaan ja takaa-ajajaksi joutuneen kotijoukkueen musta hetki osui, kun pelikellossa oli aikaa jäljellä 8:02. Korinaluskahinassa iskun kasvoihinsa saanut Lowe joutui siirtymään pukuhuoneen suojiin paikattavaksi, eikä Pyrintö enää tuosta takaiskusta toipunut.

Syntymäpäiväänsä viettänyt Damon Williams teki kaikkensa pitääkseen Pyrinnön toiveita yllä, mutta kiihkeäksi muuttunut ottelu huipentui tilanteeseen, jossa Williams huitaisi Belseriä kasvoihin epäurheilijamaisen virheen arvoisesti. Jatkotilanteessa molemmille vihellettiin vielä tekniset virheet. Vapaaheittoviivalta tuhojaan tehnyt Honka kasvatti eron neljääntoista pisteeseen tilanteessa 68-82. Ottelun loppuminuutit pelattiin rikkonaisesti, mutta voittajasta ei ollut enää epäselvää.

- Damon pelasi tänään hyvän pelin. Emme pelanneet joukkueena huonosti, mutta emme saaneet riittäviä stoppeja puolustuspäässä emmekä päässeet juoksemaan meille tärkeitä nopeita hyökkäyksiä, summasi Poikola.

”Eka iso mitali sitten A-junnupronssin”

Cup-mestaruus oli monelle Hongan pelaajalle ensimmäinen pääsarjatasolla. Vahvan ottelun pelanneelle Tuukka Kotillekin mestaruus oli laatuaan ensimmäinen.

- Tuntuu tosi mahtavalta. Viime vuonna oli jo kauhea halu voittaa, mutta silloin joukkue ei ehtinyt hitsaantua täysin yhteen. Tämä oli eka iso voitto sitten A-junnupronssin, Kotti naurahti ottelun jälkeen.

Pyrinnön leirissä tappio veti mielet apeaksi. Huikean alkukauden jälkeen pitkä kotivoittojen putki katkesi ikävällä tavalla, mutta Pieti Poikolan tavoin myös Jukka-Pekka Väänänen tunnusti, että tänään Honka pelasi yksinkertaisesti todella hyvän ottelun.
- Haikeat on fiilikset, mutta tässähän se nyt nähdään, millainen joukkue meillä on. Tappion jälkeen nähdään, miten me täältä nousemme, tappiosta huolimatta katseet tulevaan suunnannut Väänänen kertasi.

Pyrintö oli viimeksi hävinnyt kotikentällään viime helmikuussa ja jahtasi seuran ensimmäistä cup-mestaruutta sitten vuoden 1969. Honka juhli cupin voittoa viimeksi vuonna 2001.

Tampereen Pyrintö - Espoon Honka 101 - 83 (42 - 49)

Pyrintö: Antero Lehto 10/3, Chris Hester 14/4, Joni Harjula 3/0, Jari Pulkkinen 0/1, Jesse Niemi 0/2, Pekka Setälä 2/0, Kenneth Lowe 19/3, Olli Ahvenniemi 13/7, Damon Williams 22/4.

Honka: Corey Belser 26/5, Carl Elliot 27/5, Jukka Matinen 5/4, Tuomas Iisalo 7/3/4 syöttöä, Sasu Salin 6/3, Tuukka Kotti 21/8, Ryan Bell 8/8, Carl Lindbom 1/0.

21.1.2024 20:45 Suomen Cup

ToPo naisten Motonet Suomen Cupin mestari

ToPo vei nimiinsä naisten Motonet Suomen Cupin toisen kerran peräkkäin. Finaalissa kaatui PeKa selvin lukemin 106-77.

21.1.2024 12:01 Suomen Cup

ToPo ja PeKa naisten Motonet Suomen Cupin finaalissa sunnuntaina klo 17:45

Naisten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa sunnuntaina, kun Torpan Pojat ja Peli-Karhut kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä. Ottelu on katsottavissa suorana lähetyksenä TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 22:07 Pääjuttu

Miesten Motonet Suomen Cup 2023 ratkesi – Seagullsille neljäs mestaruus

Helsinki Seagulls pääsi lauantai-iltana nostamaan ilmaan Motonet Suomen Cupin mestaruuspokaalin jo neljättä kertaa viiden vuoden sisällä. Finaalissa Seagulls päihitti hyvän vastuksen antaneen BC Nokian 83–76.

20.1.2024 17:52 Suomen Cup

Naisissa PeKa ja ToPo lunastivat paikat Motonet Suomen Cupin finaaliin

Naisten puolella Motonet Suomen Cupissa nähdään uusinta viime vuoden finaalista. PeKa eteni finaaliin kaatamalla Hongan. ToPo puolestaan pudotti Pyrinnön kyydistä. Urhea-hallissa pelattava finaali pelataan sunnuntaina 21. tammikuuta klo 17:45. Se on nähtävissä Yle TV2:lla ja Yle Areenassa.

20.1.2024 11:55 Suomen Cup

Seagulls ja BC Nokia Motonet Suomen Cupin finaalissa lauantaina klo 19

Miesten Suomen Cupin mestari 2023 ratkeaa lauantai-iltana, kun Helsinki Seagulls ja BC Nokia kohtaavat Urhea-hallissa Helsingissä.

19.1.2024 22:29 Suomen Cup

Motonet Suomen Cup huipentuu lauantaina – Nokia ja Seagulls miesten finaaliin!

Motonet Suomen Cupin miesten välierissä kohtasivat BC Nokia ja Kataja Basket sekä Helsinki Seagulls ja Korihait.

19.1.2024 14:00 Suomen Cup

Pystyykö kukaan horjuttamaan voittamatonta ToPoa naisten Suomen Cupissa?

Naisten Suomen Cupin välierät pelataan lauantaina 20. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Välierien voittajat kohtaavat finaalissa sunnuntaina. Torpan Pojat lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

18.1.2024 10:53 Suomen Cup

Suomen Cup huipentuu viikonloppuna Helsingissä - perjantaina ohjelmassa kaksi jännittävää välierää

Miesten Suomen Cupin välierät pelataan perjantaina 19. tammikuuta Urhea-hallissa Helsingissä. Lauantaina ohjelmassa on puolestaan miehillä cup-finaali. Kataja Basket lähtee puolustamaan mestaruutta. YLE välittää Suomen Cupin Final Fourin kanavillaan.

15.1.2024 10:48 Pääjuttu

Motonet ja Suomen Koripalloliitto yhteistyöhön

Suomalainen perheyritys Motonet ja Suomen Koripalloliitto ovat sopineet yhteistyöstä. Motonet aloittaa koripallon juniorimaajoukkueiden toisena pääyhteistyökumppanina. Yhteistyön kohokohtiin kuuluvat heinä–elokuussa Tampereella pelattavat 18-vuotiaiden poikien EM-kisat.

18.12.2023 10:00 Suomen Cup